Gå til innhold
Fiskersiden

Bjerkreim slo Namsen


Helge S
 Share

Recommended Posts

Dette er sjølvsagt ei gladmelding for Bjerkreimselva der fiske og oppgang har vore fantastisk i år, MEN det er også svært trist at ei så stor elv som Namsen ikkje passerer 20 tonn. Det ryktes også at Tanaelva som er den elva som har hatt størst fangst av alle elvene i Norge (også i verden når me snakkar on atlantisk laks), får et elendig resultat i år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men, er dette bare en gladmelding på vegne av Bjerkreimselva, eller er det litt trist at et så digert Vassdrag som Namsen ikke slår Bjerkreim?

Utelukkende, og selvfølgelig er dette en trist, trist utvikling.

Selvfølgelig er det svært gledelig at Bjerkreim er på vei opp mot gamle høyder. mye takket være en fantastisk dugnadsånd både fra lokale og sentrale aktører. Det omfattende resteureringsarbeid som er utført i Bjerkreim av lokale ildsjeler og dugnadsånd av en annen verden, bør stå som en bauta til etterfølgelse for andre elver. Dette vet vi IKKE kom gratis!

Men;

At et enormt vassdrag i målestokk som Namsen, sliter tilsvarende, bør være en vekker for noen og enhver. Selvfølgelig er det hyggelig at Rogalandselvene igjen presterer, men vi må vokte oss vel for å unnlate å innse at Namsen sliter med helt andre problemer enn det Bjerkreim gjør. Dette må ikke bli en konkuranse mellom elver på ulike vilkår.

Namsen vil aldri kunne reise seg til sitt potensiale, før luseproblematikken løses. At det kan komme enkelte bedre år også i Namsen, som følge av lave vintertemperaturer med påfølgende lavere luseproduksjon, er å håpe på, og også trolig. Men som langsiktig trend er Namsen, i likhet med alarmerende mange andre vassdrag i oppdrettsintensive regioner, i ferd med å bli desimert til et parantes.

Slik sett blir sammenlikningen mellom Bjerkreim og Namsen som å sammenlikne en frisk og topptrent weltervektsbokser, med en tungvekter på sotteseng med begge hender bundet på ryggen.

ALLE som interreserer seg for laksen bør engasjere seg i disse spørsmål, fordi årsakene til utviklingen ikke er naturlige.

Endret av salmoncamera
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, de ligger i to forskjellige fjordsystem, og har hatt en svært forskjellig lusesituasjon. Blandt annet er Trondhjemsfjorden en nasjonal laksefjord, helt fri for lakseoppdrett, noe som gjør et hav av forskjell i en fjord hva lus angår.

Og i tillegg til å ha hatt en bedre lusesituasjon, så har sjølaksefisket i Trondhjemsfjorden vært oppkjøpt, noe som sannsynligvis skal ha en vesentlig del av æren for oppgangen de senere år.

Endret av Olav Moberg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.