Gå til innhold
Fiskersiden

Havfiske for dummies


Thøger
 Share

Recommended Posts

Hei, Som begynnende "havfisker" har jeg søkt endel informasjon og funnet mange svar på hvert spørsmål. Jeg føler at det fort blir veldig teknisk for en nybegynner, noe som kanskje er en blokker/bariere for enkelte.

Jeg forsøker her å få til en artikkel som forhåpentligvis kan blir publisert under havfiske og som en faq el. her i forumet.

Hvordan hjelpe en begynner å starte, nedenfor er spørsmål og "svar" jeg har fått på de mest banale spørsmål. Helt flott om det kommer kontra og nye innspill. Men husk!!! Dette er en start for en fersk person, vi skal ende på en rigg, en knute pr. element, ett fiske redskap som funker, for så fort nybegynneren har kommet forbi det første skjønner han dette og vil forstå utviklingsmulighetene og alternativene (som er mange). La oss tenke fiske etter torsk to sei, ca. opp til 10 kg? (eller er dette for høyt?)

  • Fest multi sene til snelle med tape (elektriker tape f.eks)
  • Skjøte multi line med multi line med uni til uni om nødvendig (link)
  • Fest fortom (1-6m) med allbright hvor du lager løkke på mono og fester fireline mot denne med allbright knute
  • Fest en perle som er større enn siste øye på stangen
  • Bruk svivel med hurtig kobling i ett øye eller festet direkte med vanlig knute på mono.

  • Heretter kan du benytte en tackle med pilk eller lodd i bunnen. Det er også greit å forsøke havfiske bom på større dyp med slep eller paternost (søk på dette, linker?).

  • Foreslår å begynne med ett standard sei tackle for fiske etter sei i mellom laget eller en rettet mot torsk el. på bunnen.

  • Når du føler at du ønsker å bli mer rettet mot fiske art eller benytte mer rafinerte metoder mtp. agn, lokking, lys el. så finner du mye informasjon i dette forumet om dette. (linker?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Fest multi sene til snelle med tape (elektriker tape f.eks) Legg enten tape på spoleakslingen først eller skjøt inn 10 meter mono som legges først på spolen
  • Skjøte multi line med multi line med uni til uni om nødvendig (link)
  • Fest fortom (1-6m) med allbright hvor du lager løkke på mono og fester fireline mot denne med allbright knute legger monoen dobbelt og fester fireline mot denne med albright.
  • Fest en perle Trer en perle på snøret over første svivel eller lignende metallgjenstander i oppsettet som er større enn siste øye på stangen.
  • Bruk svivel med hurtig kobling i ett øye eller festet direkte med vanlig knute på mono.

  • Heretter kan du benytte en tackle med pilk eller lodd i bunnen. Det er også greit å forsøke havfiske bom på større dyp med slep eller paternost (søk på dette, linker?).

  • Foreslår å begynne med ett standard sei tackle for fiske etter sei i mellom laget eller en rettet mot torsk el. på bunnen. Pilk med to gummimark over så er du safe

  • Når du føler at du ønsker å bli mer rettet mot fiske art eller benytte mer rafinerte metoder mtp. agn, lokking, lys el. så finner du mye informasjon i dette forumet om dette. (linker?)

Link til alle knutene finner du forøvrig her: https://www.fiskersiden.no/artikler-mainmenu-114/nyttig/111-knuter

Endret av Espen Ørud
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 months later...
Satt og kjedet meg litt her og fant denne gamle tråden, tenkte jeg ville forsøke å bidra litt. ikke ta dette som fasit er mange veier til rom:-) har tatt bort det jeg mener er overflødig eller flettet det inn for å passe bedre med det jeg har skrevet.
  • Kjøp et havfiskesett som ikke er for stivt men av god kvalitet. En mykere stang gir mer gøy fiske , husk at om du ikke er velsignet med å bo og fiske nordenfor lofoten vil 90% av fisken du fanger være under 2kg.
  • Bruk multifilamentsnøre på snella, noen kaller dette for fireline men det er kun en av mange produsenter av slikt snøre. Dette er tynnere og strekker seg ikke slik som vanlig scene (mono) som utvider seg opptil 20%, 20 m på 100 meter gjør at du kan ha problemer med å kjenne om du har fisk på. Du trenger maks 0,32 mm til vanlig havfiske. De fleste bruker 0,20-0,28 på vanlig pilking. Husk at jo tykkere snøre jo mer avdrift. mono er billigere men du finner fort ut at multi er verd de ekstra kronene.

  • Lær deg få enkle greie knuter som du enkelt kan binde om bord i båten. Eksempelvis tenger du stort sett kunne dobbel slukknute til mono og palomar (firelineknuten) til multifilament for å binde snøret i svivel eller krok/pilk. uni til uni for å skjøte multifilament og opphengerløkke (nr 2 i veiledningen under anbefales) til å lage opphengertakle. Alle er enkle knuter som du lærer fort med litt trening. link til alle knuter er nede i denne veiledningen.

  • Legg enten tape/dobbeltsidig tape på spoleakslingen først eller skjøt inn 10 meter mono som legges først på spolen, om der ikke er festeøye/ tapp på spolen, da trenger du ikke tape/mono. Fest snøret til spolen med en spoleknute.
  • Sett stoppeperle på multien som er større enn ringen i stangtuppen din før første svivel, dette for å unngå skade på stangringen som igjen kan føre til brudd på linen. Bind multi i svivel med palomarknuten. Fest opphengertackelet i denne med hurtigkobling på lett fiske 0-5 kg eller splittring om du kan vente større fisk. Med opphengertacle menes noen meter scene med gummimakk eller lign med svivler i begge ender. Dette kan kjøpes ferdig eller lages selv( se lenger nede). Skal du kun bruke pilk kan multisnøret bli itt stumt, for å få mer fjæring og unngå at multien ryker midt oppe på snøret når du setter deg i bunn kan du binde fortom av mono med mindre slitestyrke enn multien, ca 1-6 m lang fast til multisnøret med eks albright knuten og deretter binde mono til svivel/ hurtig kobling.

  • Foreslår å begynne med ett standard opphenger tackle for fiske etter sei/makrell/lyr/torsk, husk at med unntak av i hovedsak sei og makrell og tildels lyr går de fleste fiskene nær bunnen.
  • For å lage et opphengertacle, bruk mono scene som tåler mindre enn multifilamenten du har på hovedlina, da mister du ikke mange meter med dyr multi om snøret ryker når du setter deg fast ( ikke om, når:-) Bruk lang nok scene til at ved fisk på opphengere og pilk samtidig så er det lang nok avstand til at neste fisk ikke kommer over vannet når du tar av fisken på forrige opphenger, ferdige butikktakler er ofte ikke rigget slik og du mister da ofte fisk mens du tar av første fisken. Bruk to opphengerløkker ved bruk av pilk og gjerne tre om du fisker med blylodd i enden. Lager du opphengerløkkene lange nok til at du kan tre innpå en gummimakk i løkka kan du bytte farge etter hva fisken biter best på den dagen.
  • Løft alltid fisken ut av vannet etter scenen og ikke med stanga. stengene er ikke bygget for dette. Bruk klepp eller håv hvis du ser at fisken sitter dårlig på kroken ,eller om fisken er stor.

  • Bruk så liten pilk som mulig etter hvor fort båten drifter eller hvor sterk strømmen er, mindre pilker beveger seg ofte bedre i vannet og stor fisk biter like gjerne over en liten pilk som en stor, det skal sies at mindre fisk er mindre bitevillig på større pilker slik at om du er ute etter stor fisk i en stim med mindre fisk så kan det lønne seg med større pilk eller en stor jigg. (fiskeetterligning med gummikropp og stor krok i ryggen) med liten pilk på havfiske mener jeg ned mot 150 gr.

  • Ved kraftig drift slik at snøret vinkler seg mye bort fra båten er det ekstremt lett å sette seg fast, for å minske risikoen, bytt enten treblekroken ut med en enkel eller ta av pilken og sett på blylodd og gjerne tre opphengere med gummimakk el lign over( ikke noe galt med 2 heller). Havfiskebom gjerne med agnet slep og opphengere er også et godt alternativ. Her kan du ev bruke flere lodd for å holde taclet ved bunn.

  • Når du føler at du ønsker å bli mer rettet mot fiske art eller benytte mer rafinerte metoder mtp. agn, lokking, lys el. så finner du mye informasjon i dette forumet om dette. bruk gjerne søkefunksjonen oppe i høyre hjørnet. For en ytterligere innføring i havfiske kan også sjøfiskehåndboka til Asgeir Alvestad anbefales, se også asgeirs blogg (om en noe farget av at han jobber for pure fishing(abu,penn mustad mm):-) http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/
  • Link til alle knutene finner du forøvrig her: www.fiskersid...ttig/111-knuter
  • Meld deg gjerne inn i en havfiskeklubb om du ønsker å utvikle fisket ditt mer. Her får du bli med på turer til de beste fiskeområdene i distriktet og vil få god veiledning til mer avansert fiske. Her er link til klubber i norge :http://www.norgeshavfiskeforbund.no/index.cfm?id=189768

  • Skitt Fiske!
Endret av karmøyfisk
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.