Jump to content
Fiskersiden

16. des. Fasit ”Fleip eller fakta" Spoiler alert!


Stian N E
 Share

Recommended Posts

Her kommer fasiten:

Grønn = fakta (ifølge diverse nettsider, jeg har linkene til kildene lagret)

Rødt = fleip (fri fantasi)

1. FLEIP! I forsøk har man klart å krysse 3- og 9-pigget stingsild, avkommet hadde 6 pigger, men viste seg å være sterile.

2. FLEIP! I vikingtiden ble skinn fra steinbit brukt til å dekorere blant annet begerene man drakk mjød fra. Skinnet var ettertraktet, og et skinndekt beger var tegn på rikdom og makt.

3. FAKTA I en koidam ved et tempel i Malaysia filmet en av munkene at karpene dannet en sirkel og svømte i ring i over 20 minutter. Dette har aldri blitt observert tidligere.

4. FAKTA Det finnes mange lokale navn på fiskearter. For eksempel fisket jeg ”dassmort” i Drammenselva som barn. En lite flaterende fellesbenevnelse på stam, vederbuk, gullbust og mort. På Toten kaller de derimot mort for ”flassrøye”, kanskje ikke så pent det heller…

5. FLEIP! De fleste kjenner jo til at hvitting ofte beskrives som ”havets kylling” med bakgrunn i kjøttets smak. Det er kanskje mindre kjent at kolje/hyse beskrives som ”havets geit” grunnet den stramme smaken kjøttet kan få om fisken ligger litt for lenge før sløying.

6. FAKTA Hvis man legger navnet til grunn finnes det ikke tvil om at danskene setter sik høyt, den heter nemlig ”Almindelig helt” på dansk.

7. FLEIP! Den bulgarske karperekorden som lyder på 78 lb 14 oz ble tatt på et noe utradisjonelt agn, en bit syltet rødbette.

8. FAKTA I Danmark arrangeres det hvert år Fladfisk-DM (man må jo elske danskene). I fjor ble det fanget totalt 11 378 flatfisk fordelt på 456 fiskere over 2 dagers fiske, ikke verst!

9. FLEIP! Langs den engelske kalkelven river Test, var det mange skrevne og uskrevne regler som gjaldt. En av de skrevne var faktisk at hver ørret over 4 lb som ble landet skulle feires med en kopp te og og to kjeks langs elvebredden. Dette for å la opplevelsen virkelig synke inn. Regelen ble fjernet i 1957, men mange holder det ved hevd den dag i dag.

10. FAKTA Verdens eldste fiskekrok som er funnet og datert er faktisk 42 000 år gammel, den var laget av bein

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.