Gå til innhold
Fiskersiden

Stor økning i ulovlig garnfiske: – Kan ikke fortsette som nå


faust
 Share

Recommended Posts

Til nå i år har Statens Naturoppsyn beslaglagt i overkant av 100 ulovlige garn som er satt ut i norske elver.

Det tilsvarer over 3000 meter med garn, og er en ganske markant økning sammenlignet med samme periode i fjor. Verst står det til i Nordland, Troms og Hordaland.

Seksjonssjef Arnstein Johnsen i Statens naturoppsyn fortviler over at folk setter ulovlige garn.

FOTO: JØTE TOFTAKER / NRK

– I verste fall risikerer vi at hele årganger, som skal til en elv som er sårbar, blir tatt ut. Dette kan ikke fortsatte sånn som det er nå i enkelte regioner. Folk bør tenke seg litt om, sier Arnstein Johnsen til NRK.

 

Han er seksjonssjef for Tilsyn kyst i Statens naturoppsyn og gjør jevnlig inndragninger av ulovlige garn langs kysten.

Selve hovedinnsiget av laks skjer på denne tiden av året, og utviklingen av garntjuvfiske bekymrer.

– Det er et tildels stort antall ulovlig garn som blir inndratt. Samtidig er det forholdsvis store mørketall, påpeker han.

Må stenge elver

I Norge er det forbudt å fiske etter villaks, sjøørret eller sjørøye. Ifølge Johnsen i SNO er antall anmeldelsen for brudd på lakseloven økende.

– Villaksen er en verdifull art som vi alle ønsker å ta vare på, men det irreggulerte fisket ødelegger ganske mye, forklarer Geir Håkon Olsen i Statens Naturoppsyn i Nordland.

Nylig var de ute på en innbringende tokt i Lofoten. 14 ulovlige garn ble beslaglagt i Nappstraumen i Vestvågøy, et område kjent for mye fisk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Geir Håkon Olsen i Statens Naturoppsyn etter en innbringende tokt i Lofoten. På landsbasis er det blitt beslaglagt 40 prosent flere ulovlige garn i år enn på samme tid i fjor.

FOTO: STATENS NATUROPPSYN

– På det meste er det opp mot ti laks i garnet når vi beslaglegger det. Ingen av garnene er merket, så de som setter dem ut vet hva de holder på med.

Over halvparten av de rundt 100 lakseelvene i Nordland er for tiden stengt for laksefiske, blant annet som følge av den ulovlige virksomheten, opplyser Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland

– Det kommer for lite laks tilbake til disse elvene med tanke på å opprettholde en god gytebestand. Årsaken er selvsagt sammensatt, men ulovlig fiske er helt klart en del av forklaringen, sier seksjonsleder Tore Vatne.

– Hører skrekkhistorier

John Davy Oddekalv i Vestvågøy Jeger og Fiskerforbund peker på gamle tradisjoner som henger igjen.

Vestvågøy Jeger og Fiskerforbunds John Davy Oddekalv tror gamle tradisjoner er noe av forklaringen.

FOTO: PRIVAT

– Fra gammelt av hadde mange rett til fiske med både garn og not, og føler at de fremdeles burde ha rett til det. Samtidig er sjansen for å bli tatt liten.

Han hevder ulovlig garnfiske er et utbredt problem i Lofoten.

– Det er flere som fisker for salg, får hundretalls laks og har fryserne fulle. Mange er irriterte, sånn sett er det bra at myndighetene følger med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan man kommer det ulovlige garnfiskeri, til livs i de norske elve, er der flere metoder.

Den der griber mest ind i det som er: Totalt forbud mod at fiske med andet end stang i elvene, og extremt store bøder (i omegnen af en til tre månedeslønninger, per garn), og så et "flyvende" korps af fiskerikontrolrenter, til at fange dem, som fisker med garn. - Inddragelse af alle tilladelser til at fiske med garn ect. på den måde er ALLE garn ulovlige, og nemmere at skelne.

Den som måske er mulig at få indført: Alle gamle hævdvundne rettigheder, til at fiske med garn, ect. bliver opsagt med den eller de personer's død - dvs, at retten IKKE går i arv, eller følger ikke gården, som nu, men er personlig.

Det som ingen er tjent med, på sigt: Alt forbliver som det er nu, dvs. at man for ganske få kronor's fortjeneste, smider kæmpebeløb væk, bare fordi man skal tækkes nogle få menneskers oldgamle ret til at skræmme turister bort fra Norge - og hvad gør "I" den dag der ikke er mere olie tilbage i Nordsøen, så må I opfinde turistmen, og måske til den tid er det forsendt !

Endret av Mark Troels Oddersborg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.