Jump to content
Fiskersiden

Lett tilgjengelige vann i Østmarka


mariusse
 Share

Recommended Posts

I år har jeg klart å komme i gang med fisking. I så dårlig form som jeg er så har turene mine for det meste gått til vannene innenfor Grønmo parkeringen. Jeg har knapt fått en fisk...

Jeg leser på nett og i OFA-boka at noen av vannene skal være flotte fiskevann. For eksempel Sølvdobla - her kryr det av ørret. Her kan barna få sin første ørret. Dette er trøstevannet på vei hjem. Her får alle fisk... osv.

Jeg har prøvd en del forskjellig - skjesluk, spinner, wobbler, crankbait, mark og dupp, jig-greier, og sikkert mer jeg har glemt. Jeg har fisket midt på dagen og sent på kvelden (ikke klart morgenkvisten enda). Om jeg husker rett så har jeg fått to små ørreter. Og jeg tror snittet er 1 fisk per 10 timer eller deromkring.

Så det jeg lurer på er - er dette vanlig? Er ~10 timer snitt per fisk vanlig? Er dette vann som er fisket i hjel og bare er å glemme? Er det morgenkvisten som gjelder? Er det andre fiskemåter jeg bør prøve? Er jeg bare utrooolig dårlig til å fiske? :D

Er det noen som er kjent i området og kan si litt løst og fast om vannene og fisking her? De jeg har vært mest på er:

Sølvdobla
Så og si bare et sted å stå og fiske. Brygga. Her fikk jeg en liten ørret etter rundt ti timer til sammen. Aldri napp ellers.
Trollvannet
Ikke et eneste napp.
Svartkulp
Her fikk jeg en ørret på mark og dupp. Ikke et eneste napp foruten den ene gangen.
Smalvannet
Har ikke like mange timer her, men null napp på tvers av mark/dupp og sluk.
Langvannet
Her vaker det som bare rakkern mot kvelds, men null napp på mark/dupp og sluk

Link to comment
Share on other sites

Er det i sommer du har fisket? Det har vært veldig varmt i vannene frem til nå, spesielt i Østmarka. Da er fisken litt lei å ta. Jeg var en tur i sølvdobla på vårparten og kan bekrefte at det er fullt av ørret der. Akkurat da var nok fisken mer opptatt av fluer, for jeg fikk heller ingen på marken.

Du sier at formen ikke er god, så da er det kanskje ikke så lett å klatre i stier, da er det forståelig at du ikke finner så mange fiskeplasser. Vestsiden av Sølvdobla er kronglete kan jeg være enig i, men østsiden har mange fine fiskeplasser. Det går ikke an å bare stå på brygga, spesielt siden du lager trykkbølger ut i vannet når du går ut på den og følgelig skremmer all fisk i nærheten.

Når det gjelder agn i slike små tjern bør du satse kun på mark og flue, siden det er det fisken primært spiser. Ørreten er mindre gira på sluk og spinner er min erfaring. Dupp og flue (bomber) kan være et godt alternativ i Sølvdobla når det vaker mye. Ellers mark, når det er stillere på vannflaten.

Når det gjelder markfiske, bruk små pennedupper som er lett å trekke under for fisken, eller prøv krok uten søkke og smyg deg forsiktig langs bredden og kast på vak nærme land.

Hvis du likevel velger å bare stå på brygga, ville jeg valgt en stor andersdupp med sena fritt glidene gjennom slik at fisken ikke kjenner motstand når den tar. Et lite splitthaggel nederst ved kroken, slik at marken daler til bunn. Da kan du pælme så langt at du når fisk du enda ikke har rukket å skremme. La marken synke til bunn og vent et minutt og sveiv inn 4-5 m før du gjentar prosessen.

Det var Sølvdobla, de andre vannene du nevner har jeg ikke besøkt. Men har erfaring fra titals andre småtjern i området.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar! Dette var gode tips jeg skal ta til meg! Har mer eller mindre bestemt meg for å slutte fiske med mark. Det er litt for mye styr å få tak i en boks, og så føler jeg meg som en massemorder når jeg har vært ute på tur og brukt 5-6 og så dør resten i boksen etter få dager :unsure: Men! Flue og dupp har jeg på planen å prøve. Må bare få sett litt på knuter og sånt. Er det så at for å bruke dupp/flue så bør det være litt vind?

Hva vil det si at det er varmt i vannene for fisking? Går fisken i dvale ellerno? Kunne jeg kanskje hatt med et lite termometer og sjekket når det er håpløst å fiske? Er det noe ideell temperatur i vannet for at fisken biter på?

Link to comment
Share on other sites

Det bør nok være litt vind for å fiske med flue og dupp, ja. Hvis det er blikk stille så blir fisken veldig var, og sena som ligger på vannflaten blir veldig synlig.

Badetemperatur er for varmt for ørreten. Den liker seg best ved 10-15 grader.

For min del så bruker jeg ofte opp en boks meitemark på en eller to fisketurer. Men det har nok noe med at det ofte er abbor i vannene jeg fisker i. Og så liker jeg abbor veldig godt!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.