Jump to content
Fiskersiden

TT

Members
  • Posts

    1787
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    187

Posts posted by TT

  1. Jeg er enig med @Gabriel i at det kan være lurt og kontakte lokale interesser. Lokale oppfatninger om fluevalg er ofte basert på årevis med erfaring og har derfor ofte mye for seg. Men et godt tips er også og av og til bryte fullstendig med slike lokale oppfatninger, da disse kan ha en tendens til å være inngrodd. Så om du får beskjed at i denne elva tar laksen kun på grønt, er det etter min vurdering ekstra viktig å gi den oransje flua litt svømmetid. 

    Skal du fiske sjøørret på natta er det vanskelig å komme utenom svarte fluer. Det rådet tror jeg du vil få i de fleste elver ... 

  2. 16 timer siden, piscator skrev:

    Det er nok en fare for at mange av oss som begynner å dra på årene, aldri vil få oppleve et bra fiske i Oslofjorden igjen. Det er det jo litt vemodig å tenke på.

    Nå er ikke jeg haug-gammel. Kan starte alderen med 4 et par mnd til, men jeg er gammel nok til å ha fisket mye torsk i indre Oslofjord. Slik sett kan man jo snu sitatet over litt og tenke at man er heldig som har fått oppleve det. Jeg er oppvokst på Lilleaker, og i vinterhalvåret syklet vi ut på Fornebu og fisket til dels mye torsk i størrelsen 1-3 kg, samt noen større. Dette var før piggdekkenes tid, så jeg har tryna noen ganger på den strekningen. Jeg og brutter'n fisket nesten utelukkende med glefs jigg og Elbe/Elbeco torskesluk, mens de som var litt finere på det brukte Mr. Twister. Brutter'n fikk en torsk på 7,8 kg fra Sjøflyhavna. Jeg tror ikke han var mer enn 9 år gammel. Mobiltelefonen var ikke oppfunnet (bort sett fra den versjonen på 25 kg ...), og i det hele tatt var det en fin tid :rolleyes:

  3. @piscator Poenget mitt over var ikke at det ikke skulle bli nullfiskeområder fordi de rammer meg personlig, men i og med at jeg blir rammet av dette har jeg en ekstra oppmerksomhet på temaet. Men jeg tror vel det var slik det ble oppfattet. 

    Detaljerte og lokalt tilpassede regler om sportsfiske finner man mange steder, feks i samtlige lakseelver. Dette kan gjelde fiskemetoder, utstyrsbegrensninger og dags- og årskvoter og hvilke fisker med hvilken størrelse det er lov å ta. På den svenske vestkysten er det høyt minstemål (45 cm) og bag limit (2 stk. i døgnet)  på sjøørret.  Disse reglene både i Norge og Sverige er i stor grad tillitsbaserte og er således ikke vanskelige å bryte, men mitt inntrykk er at de stort sett overholdes og at det handler om kultur. I den grad reglene brytes så neglisjeres de ikke, men legges litt på strekk. Slik sett har de også da en funksjon. 

    Aversjonen mot detaljerte regler for sportsfiske i sjøen er påtakelig. Alle som fisker i sjøen vil vel heller forholde seg til detaljerte regler enn å bli helt stengt ute, så motivasjon burde det ikke være mangel på. Jeg tror noe av problemet er at sportsfiske i sjøen reguleres av fiskerimyndighetene som egentlig ikke bryr seg nevneverdig om sportsfiske og i alle fall ikke om ikke-høstbare arter.  Sportsfiske i sjøen burde vært regulert av statsforvalteren, men da i samråd med fiskerimyndighetene hva gjelder høstbare arter. Eller kanskje aller helst etter modell fra lakseelvene, der reglene utarbeides av lokale fiskeinteresser, men med statsforvalteren som vaktbikkje. 

  4. Sitt eget utgangspunkt er nok sentralt for hva man mener i denne saken. Jeg merker meg feks at de sportsfiskeprofilene som har tatt sterkest til ordet for Fiskeridirektoratets forlag, er personer som regelmessig fisker i andre områder. Selv har jeg båten min liggende på en bøye et godt stykke inn i Bunnefjorden, og et totalforbud innenfor Drøbak vil for meg være «full krise».  Når noe innebærer «full krise» stiger typisk kravene til begrunnelse og faglig forankring for å akspetere noe, og der mener jeg det er store mangler i forslagene. 
     

    Jeg er for nullfiskeområder, men ikke i det formatet Fisk.dir, foreslår. Samtidig ser jeg at NJFFs forslag er litt vel kreativt. Men et sted i mellom der må det være mulig å finne noe. Hummerreservatene er konkret avgrenset og regnes vel som en suksess. Noe tilsvarende kunne vært forsøkt for fisk. 
     

    En annen ting som er vanskelig å akspetere, er at de fleste litt seriøse sjøørretfiskere har ønsket seg (og praktisert) høyere minstemål og «bag limit» i mange år, uten at forvaltningen har funnet behov for det. Da er det ganske hardt å svelge at det nå foreslås totalforbud. 

    • Like 1
  5. 37 minutter siden, Ølgylt skrev:

    Havabbor er et fremtidig satsingsområde her, må bare finne en effektiv statisk metode.

    Ser mange har gode effekter med gobble, men har ikke selv testet etter ha

    Jeg har jo strengt tatt null peil, men det meste jeg har sett av HA fangst, innebærer jo en eller annen form for denging (aka «spinnfiske»). Dog kan vel dorging gi mulighet for to frie hender. 
     

    For øvrig noterer jeg meg at du stadig tar turen over fjellet og plukker en eller annen obskur art nærmest i bakgården min. Så du får nok en HA også. 

  6. Det ble en høsttur til med båten, før den bla tatt på land. Blikk stille vann med dis og tåke, og et litt trykkende høstmørke, ga en veldig høstlig ramme. Målet var som alltid, HA, men det får jeg jo ikke. Imidlertid fikk jeg hilst på en SØ på 30-35 cm på plassen jeg har fått tips om at er en hotspot for HA. 

    Denne kom ferdig levert med salat, men begge deler ble returnert. 

    IMG_0054.thumb.jpeg.f7fefc02713c659a6ee43df89d9fed5f.jpeg
     

    Båten er på land, men det gjenstår å ta av kalesjen og dekke til med «burka, som @erikvel kaller det. 
    IMG_0055.thumb.jpeg.2733a20bc9919ccc0d7956c7135371b7.jpeg

    • Like 1
  7. Den 23.10.2024 at 14.53, erik skrev:
    Den 23.10.2024 at 15.40, FredrikSWE skrev:

    Trodde de var nordtröndelag, men men :P

    Bindal er vel i Nordland, ikke Trøndelag, uten at det betyr så mye. :)

    Siden Bindals fylkesmessige plassering ble et tema i denne tråden, tillater jeg med litt "nerding" rundt temaet. 

    Bindal har i lang tid tilhørt Nordland fylke. I forbindelse med fylkessammenslåingen i forrige regjeringsperiode, ble imidlertid Bindal planlagt overført til Trøndelag. Det samme gjaldt Rindal, som ligger et stykke opp i Surnavassdraget og tilhørte Møre og Romsdal fylke. Parolen var Trøndelag, fra Rindal til Bindal! 

    Folket i Rindal følte seg allerede som halvtrøndere, og den overføringen gikk smertefritt. Ordføreren i Bindal responderte imidlertid med et stykke nordlandsk bannskap som understreket i svært sterke ordelag at de var nordlendinger og ikke trøndere, og etter det var det ingen politikere som turte å tenke på å flytte Bindal til Trøndelag, så den kommunen tilhører fremdeles Nordland. 

    • Like 1
  8. Jeg har vært på noen isfiskestevner der og så vidt fisket der sommerstid. Ut ifra erfaringene den gang vil jeg karakterisere vannet som ni-trist. Men vi snakker 30-ish år siden, så status pt vites ikke. 

  9. 41 minutter siden, Slosprøyt skrev:

    Jeg vil herved be om unnskyldning til alle som jeg har fornærmet med mine usakelige og fornærmende kommentarer.

    Uforbeholdent !

    Jeg bøyer meg i støvet, for jeg har gjort feil.

    Det er vel og bra, uten at jeg helt vet hva du sikter til. 

    Men det som er enda bedre er om du legger ut en fiskehistorie, noen bilder eller annet fiskerelatert. 

  10. Fikk omsider sett del II og III da jeg hadde en kveld alene på hytta. Det passet jo fint, for da var jeg beredt da ekkoloddet plutselig så slik ut dagen etter: IMG_0011.thumb.jpeg.8659ddc7499b3f0fe24719d6bd832343.jpeg

    Jeg husket ett eller annet om «ping», fant at den sto på maks og justerte ned til 14. Om 14 var optimalt der og da, aner jeg selvsagt ikke, men stripene ble borte :D

    • Like 1
  11. 8 timer siden, erik skrev:

    Mulig jeg tar en tur ut etter jobb denne uken jeg også. Om været er vennlig innstilt.

    Mer vennlig innstilt enn i dag, kan man neppe få været når det nærmer seg oktober. Så jeg dura ut igjen. Lot spinn og drømmen om HA hvile, og gikk for reker og drømmen om gylte … Berggylte skal vel strengt tatt ikke være så vanskelig, selv i indre Oslofjord, men det vil seg ikke for min del. Den eneste som var oppe for en hils, var denne mye omtalte fyren her: IMG_0010.thumb.jpeg.30eed7024cec8c9bf1d65fcb1dcb7244.jpeg

    • Like 2
  12. Liten ettermiddagstur i går, etter at båten har fått ligge uforstyrret alt for lenge. Kort oppsummert; nydelig høstsol, en 30 cm SØ som fikk seg en luftetur og drømmen om HA lever ennå. 
    IMG_0007.thumb.jpeg.7a7ff597815157cfbc788d89bb8c2c3f.jpegIMG_0006.thumb.jpeg.59c60b64390839603d8b284f003007d1.jpeg

    Nå sitter jeg i sola på sommerhuset på Nesodden etter å ha gjort litt forefallende arbeid, mens jeg vurderer om jeg skal dra ut etter min andre nemesis bergylta. 

    • Like 2
  13. 2024

    Jeg får vel opprettholde kontinuiteten selv i dårlige tider. Manglende rapportering her i sesong, sier vel sitt. Jeg har ganske god statistikk i Lågen. Ca to turer i året og en laks på land, men i år ble det blanking. 
     

    Sesongen var preget av mye vann. Mye vann er ikke nødvendigvis noe problem for laksen, men de plassene jeg pleier å fiske bør det helst være under 100 kubikk for å komme til. Det var det ikke på forsommeren i år. Derfor ble første tur i år helt i slutten av juli på fellesturen som den lokale fiskeforeningen her arrangerer. Den går til Rien Vest som er en spennende plass med et særlig giftig brekk for markfiske. Jeg kjente intet på denne turen, men en av gutta mistet en laks på brekket, som stakk utfor fossen. 
     

    Andre tur var i slutten av august og med fluestanga på Brufoss. Fisket av kjente plasser ved campingen samt noen områder nedstrøms. Så et par fisk, men kjente intet. 
     

    Sesongen ble avslutta 24. august i år, og dermed rakk jeg ikke flere turer. Ny rapport for 2025 kommer! 
     

     

    • Like 2
  14. Ørreten i marka gyter vel stort sett i oktober. Det kan nok variere litt med høyde over havet og vanntemperatur. 
    I motsetning til laksen, er det ikke så lett å skille gyteklar mindre ørret fra gjeldfisk. Det viktigste du kan gjøre for å unngå å få gytefisk, er å holde deg godt unna bekker, elver og os i denne perioden. 
    Utgytt ørret vil man stort sett kunne kjenne igjen. Den vil være tynn og vassen. Jeg har fått noen slike ørreter når jeg har harvet i november når det har vært en mild høst. 

  15. Den 12.9.2024 at 13.05, erik skrev:

    Takk!

    Vi kunne kalt oss "The Katzenjammer Kids" selvfølgelig, men det hadde skurret litt mot rotnorsk tittel?

    I saken på bloggen har jeg lagt inn en notis om hvor uttrykket stammer fra:

    image.thumb.png.081e33c36f1d2cd2ed891ac4a52831b7.pngJeg regnet ikke med at så mange ville ta referansen, men der tok jeg feil :D

     

    Jeg hadde faktisk busserull da jeg var barn. Nå er det vel knapt noen som vet hva det er. I alle fall ikke blant de under 40. 

  16. Kul film og morsomt med så mange arter. 
    Hvor (sånn ca) i Hardangerfjorden er dette? Jeg klarte ikke å kjenne meg igjen. 
     

    For de uinnvidde bør vel 3 Busserulls krediteres litt for overskriften? 
     

    På det helt personlige plan så sliter jeg litt med at dere tar navnene Knoll og Tott. Jeg har nemlig hett Tot i jobbsammenheng i 20 år, så «Knoll og Tot» er i midt hode meg pluss en til. Men jeg har muligens ikke monopol … ^_^

  17. 52 minutter siden, Kunuk skrev:

    Hei kan du sende bilder

     

    Annonsen er 19 år gammel og det er 18 år siden trådstarter var innom forumet, så jeg tviler på om du får svar. 
     

    Det ligger regelmessig Ally kanoer på Finn.no, men 18,5-foteren er nok ikke den vanligste. 

    • Haha 1
  18. 22 timer siden, Gabriel skrev:

    Veldig intressant, jeg så litt på FSS tidligere med fant ut at det ble for dyrt med tanke på hvor mye (lite) jeg faktisk ville ha brukt det.

    Jeg har hatt en tidligere modell av Eagle (Hook Chirp), samt diverse mellomklassemodeller fra Lowrance (Ti, TI2 og FS). Konklusjonen min er at har du først prøvd berøringsskjerm vil man ikke tilbake til knapper. Så om du synes en ny FS blir for dyr, ville jeg heller sett etter en brukt mellomklassemodell enn en ny Eagle. Det ligger stadig slike på Finn. Noen er overpriset, andre ikke. 

  19. Uvanlig mye dramatikk denne gangen! 
     

    Dersom snekka kjørte over dorgene deres med viten og vilje, er det vel bare å håpe på at sena skjærer seg inn i pakningene rund akslingen med iver og lyst! Men jeg vil nå helst tro det er dumskap og ikke forsett. 
     

    Sydentur er for øvrig høyt oppe på «hat-lista» mi. Men i år slapp jeg ikke unna. Men når man først ligger der og dupper i vannet, er det jo helt greit. 

    • Like 1
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.