Jump to content
Fiskersiden

TT

Members
 • Posts

  1535
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  152

Posts posted by TT

 1. Plutselig hadde jeg en lørdag helt blottet for familiære forpliktelser. Planen var å jobbe samt kanskje rydde litt i kåken. Men når jeg hadde en hel lørdag «fri» og det var meldt sol og blå himmel, kunne jeg rett og slett ikke tilbringe hele dagen inne. I så fall ville jeg for all fremtid frasi meg retten l å klage over at jeg aldri får tid til tur. 
   

  Det var imidlertid en åpenbar logistikkutfordring. Kona hadde tatt bilen. Det betydde at turvirksomhet måtte planlegges med kollektivtilbud (og jeg er Inge stor fan av å reise kollektivt …:P). I tillegg skulle jeg svi av noen timer, og ikke en hel dag. Følgende ble vurdert; Bogstad («stor» abbor og smågjedde), Øyungen (røye) og Malmøya (sjøørret). Til Malmøya var også sykkel et alternativ, men i og med at det ikke var så mange dagene siden jeg leste på nett at folk gikk på skøyter på Paddehavet, droppet jeg Malmøya av is-frykt. 
   

  Valget ble Øyungen, mitt «nærvann». Dvs buss til Nydalen og Maridalsbussen til Skar. Der ifra på ski opp og inn på vannet. 
   

  Kort oppsummert så var det 6 varmegrader, nesten vindstille og blå himmel. Jakke og votter kom aldri ut av sekken og lua hang for det meste på boret. 
   

  Det hadde snødd tett i Oslo før helgen, og jeg fryktet det var mye snø på isen. Men med ski kommer man seg alltids frem uansett. Det lå rundt 40 cm med snø og isen var minst 50 cm. Heldigvis var det intet overvann. 
   

  Et realistisk mål for slike turer tilsier at alt over null fisk er bra. I går innfridde dette. En røye og en abbor lot seg lure på den tiden jeg satt i sola. Begge ble spist til kvelds. 
  AABBE821-0ED6-477A-8BFF-C83EEABCC6FE.thumb.jpeg.76c4e111458c9e61906774dee49e6dab.jpeg22377E89-F12E-405F-B2DD-3E0E456CCD4A.thumb.jpeg.ed35e3ad1b13a3a93afd44f989773b98.jpeg11AD2B13-4B61-492D-B483-3A6157573EB6.thumb.jpeg.becbe410d16cfe6764d96949492f1cdd.jpeg21B26A30-0785-44BD-8560-8303E663F7C4.thumb.jpeg.82705298e97550bd339ebd684ebf07a1.jpeg

  • Like 3
 2. 1 time siden, Gabriel skrev:

  Så hvorfor bruker du da sluk i høyfjellet? Hvis du ikke bruker det ellers?

  Godt spørsmål! Oppgaven her var jo å binde seg til en fiskemetode. Og jeg tenkte at å skulle dra høyt til fjells og ikke kunne fiske med sluk, rett og slett blir litt for risikabelt værmessig. 
   

  Men om jeg kan velge «flue» og det inkluderer både fluestang og flue og dupp, så kan jeg stå over sluk også i fjellet. 

 3. 1 time siden, Rune, Alta skrev:

  Heisann dere! Lurer på om alle fluesneller (tohånds) kan snues slik at de kan sveives både med høyre og venstre hånd? Har en behemoth super-torgue klasse 9/10. Den sveives inn med venstre hånd, men vil helst bruke høyre. Noen som vet? 

  Mvh Rune, Alta

  Takk for svar :)

  Er det en slik: https://nfisk.no/product/redington-behemoth/

  I så fall står det der at bytte høyre/venstre er mulig (og lett). 

  Du får ev. søke opp en manual på nett. 
   

  For øvrig er jeg blant dem som mener at om man kaster med høyre med enhånds eller med høyre øverst på to-hånds, så må man lære seg å sveive med venstre. Men det var jo ikke det du spurte om ;)

 4. Du skriver ikke hva du skal fiske etter. På 1100 moh er det vel enten røye eller ørret eller begge. 

  140 cm i rimelig tjukk is! Jeg har isfisket over tregrensa og jeg har isfisket i indre Troms, men jeg har aldri vært i nærheten av den tjukkelsen. Jeg var på ca 850 moh i Sør-Norge sist helg, der var isen rundt 50 cm. Men hard-core fjellfiskere møter sikkert tjukk is regelmessig. 

  Jeg er også usikker på om du trenger truger. Selv har jeg aldri brukt det på isfiske. Selv om det er mye snø i terrenget, kan det være lite snø på isen. Skal du bevege deg langt er fjellski mye bedre enn truger. Jeg har fjellskistøvler med goretex, de funker greit så lenge det ikke er masse overvann. 

  Ellers er jeg enig med @Gabriel i at du bør ha en mormyshka-stikke. Skal du fiske røye, bør du ha røyeblinker i tillegg. Er det "fare" for stor fisk, bør du vurdere en isfiskestang med snelle. Da får du både bedre demping og mulighet til å gi ut snøre. Isfiske kan foregå på svært grunt vann, og går det på en stor fisk da, er det greit med litt marginer. Jeg synes enkle fluesneller funker fint til det. Du trenger ikke spesialsneller for isfiske. 

 5. Den 15.2.2023 at 9.56, TT skrev:

  Se lyst på det; for min del er fisketurer uvanlig for tiden ... :(

  Som oppfølging av tråden om uvanlige, trivielle fisketurer, kan det herved meldes om at jeg har fisket og fått fisk. 
   

  Når familien drar på tur, har jeg stort sett ymse fiskesaker liggende i en krok i bilen. Så da vi hadde lånt en hytte et par hundre meter fra et ørretvann i Eggedal, ble isbor og fiskesaker klemt inn i skiboksen. 
   

  Alt for ofte blir slike saker liggende, og i starten så det mørkt ut også denne gang. 18 m/s vindkast er dårlig mormyska-føre. Men etter noen pliktturer på langrenn og slalom i Norefjell, åpenbarte søndagen seg med sol og snill vind (flau bris?). Og da jr. til og med ba om å få fiske, var veien kort (både fysisk og mentalt). 
   

  Kort fortalt var vi borti fire fisk, der to kom opp på isen. Jr. 1 mistet dessverre en ørret i hullet, og selv om jeg var i kontakt med halen, fikk jeg ikke godt nok tak. 
   

  Barnas tante som kom forbi på ski, hadde aldri prøvd et isbor før og ville prøvebore. Da hun etter litt veiledning hadde kommet seg igjennom og ville dure videre på ski, fikk hun streng beskjed om at hadde hun boret et hull, skal det fiskes! Hun fikk stikka mi, og det tok vel ca 30 sekunder før hun kunne melde om at det var noe «rart». Jeg lukta lunta, og opp kom en ørret på snaue 30 cm. Tante durte videre på ski i den tro at fisk på isen er noe man bare «henter». 
   

  Heldigvis (for egen æres skyld) fikk jeg neste fisk, slik at 2023 offisielt kan kalles åpnet. 

  Jr. 1 mistet dessverre en fisk. 

  34921D08-7E7C-4877-BB21-97DEF5A3D721.thumb.jpeg.257b13ef0476443ed23f1364d7ad1c91.jpeg

  Jr. 2 kjente intet, men synes livet var greit for det. 

  72DDD321-66CD-4AB0-A4D0-BDF30225B195.thumb.jpeg.3bc06b3b9d726a896ba4dd4e9da99ce8.jpeg

  En av to ørretpinner 

  C8EEB250-E5EF-425A-AD6D-B5F2895E9D26.thumb.jpeg.86a18d933e645448b554b9f37ee732f9.jpeg

  • Like 3
 6. 1 time siden, Gabriel skrev:

   

  Det kan jeg, men da må jeg ha med meg agn.. :) Samt at jeg må skaffe meg noen litt større kroker, for de meitekrokene jeg har per dags dato duger ikke helt til kystfiske.

   

   

  Japp, agn må du ha! 
   

  I nødstilfelle kan man se hva man finner i fjæra. Blåskjell er bra agn, men sitter dårlig på kroken. Strandsnegler kan også funke, og de sitter godt. 

  Som unggutt fikk jeg en gang en torsk på 2-3 kg på en enslig strandsnegle på en liten krok. Jeg var egentlig ute og kastet etter torsk med jigg, da jeg kom over en plass der det gikk en stor sildestim rett utenfor svaberget. Jeg ville prøve å få en sild, derav kroken agnet med en snegl. Sild fikk jeg ikke, men en torsk kastet seg altså villig over det lille agnet. 

 7. 15 timer siden, KnutO skrev:

  Også da, kan en havstang bøyes med ringene nedover? Vil stangen tåle det? Det jeg vil oppnå er å kunne bruke en sterk haspelsnelle på en stang som er egnet til større vekt pilk, f.eks 400-500g. Jeg finner ingenting om dette på google, så jeg spør her. :)

  Jeg er (som vanlig ;)) på litt tynn is her nå, men det er vel ikke slik at en stang har veldig forskjellige egenskaper avhengig av hvilken vei den bøyes? Det heter seg vel i stangbygger-kretser at man skal lete etter stangas "rygg", men veldig markert er vel den ikke. Kastestenger og ikke minst fluestenger vil jo regelmessig bøyes begge veier. Jeg kan ikke tenke meg at det er noe helt annet som gjelder for klingene i havfiskestenger. Men som sagt, litt tynn is ...  

 8. 3 timer siden, Gabriel skrev:

  Trenger et toppøye til en relativt billig og enkel stang, stangtuppen har knekt av.

  Hvor får jeg tak i toppøye?


  Og hvordan måler jeg det, slik at det blir riktig?

  Mål diameter på stangtuppen med skyvelær og kjøp ring ut ifra det. Jeg har kjøpt toppring på Torshov Sportfiske, men du finnet det vel på nett også. 

 9. Jeg vet intet om fiske på Askøy, men sjøørreten er vel der som i resten av landet og vi går snart inn i en spennende tid for sjøørretfiske. 

  På ettervinter og vår vil fisken søke etter varmere vann. Se etter sydvendte bukter der sola får tak og som ellers ligger i le. Er det bekker eller elver som kommer ut i nærheten, kan det øke sjansen. Fisken kan slike steder stå ekstremt grunt- under 0,5 meter, så start fisket forsiktig og ikke dur ut i vannet før du har fisket av de innerste områdene. Se etter vak eller andre tegn på liv og flytt deg videre om du ikke merker noe. Sjøørretfiske på våren kan innebære en del leting. 

  Skitt fiske! 

 10. Jeg bruker også mest fluorkarbon, men tror egentlig det ikke har så mye å si. Fisker du på «budsjett» så kan du fint bruke vanlig mono. Fortommen bør uansett kontrolleres jevnlig og byttes med jevne mellomrom. 

 11. 7 timer siden, Den gule andungen skrev:

  Du får vinke torsken videre sør-øst til oss her nede. Her venter en ren og fin (??) fjord som skriker etter torsk. Fredet er torsken også, så den får svømme i fred ut april … 

 12. Den 28.1.2023 at 19.08, Tikka 512 skrev:

   

  Akkurat torskefredningen mener jeg det er skilta om en del steder. Blant annet henger det et slikt skilt (på norsk, engelsk og noe jeg tipper er polsk) på den lokale brygga på Nesodden jeg tidvis frekventerer. 

  Informasjon om minstemål på sjøørret kan jeg ikke huske å ha sett. På den svenske vestkysten henger det infoskilt om minstemål, fredning og fangstbegrensninger for sjøørret på en hver vei, sti eller brygge i kystsonen. 

 13. 51 minutter siden, erik skrev:

  For de som føler suget etter isfiske på fjorden, så er det 20 cm is ved Hvalstrand nå. Bøttevis med hvitting, noen sandflyndrer og en rognkjeks ble fasit der i dag.

  Rognkjeks er kult! Tipper den ikke sto på artslista? 

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.