Jump to content
Fiskersiden

Den gule andungen

Members
 • Posts

  43
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Den gule andungen

 1. Sunnmørsposten har en bra sending fra Borgundfjorden, se: https://www.smp.no/nyheter/i/9KdLKr/aapen-sak-sammendrag-av-sunnmoerspostens-live-sending-fra-borgundfjorden
 2. Bildekk er ferskvare sies det. Noen sier at bildekk bør skiftes etter etter maks 4 år, andre sier at dekkene kan vare i 7-10 år. Når det gjelder bilen min er dette ikke en aktuell problemstilling, etter et par sesonger begynner mønsterdybden å bli så liten at dekkene bør skiftes. Men når det gjelder båttrallen så kan en ikke se at dekkene er slitt, selv om dekkene er 8 år gamle. På grunn av alder begynner jeg likevel å tenke på skifte dekkene. Samtidig tenker jeg på å bytte felgene, de begynner å bli nokså rustne. Jeg kjører normalt bare dekkene ut i vannet, men det er ikke til å unngå at det av og til kommer litt sjøvann opp på felgene. Jeg tenker på å bytte til lettmetallfelger for å unngå rust, men vet ikke om dette er en dårlig idè. Vil aluminiumsfelger korrodere mer enn stålfelger? Det finnes lettmetallfelger til varehengere, men finnes det lettmetallfelger som er egnet for båttraller? Jeg har BK-hengeren, modell P 1219T, hvilke felger anbefales til denne hengeren?
 3. Gratulerer!!! Det er rett før jeg snur og kommer opp igjen. Jeg håper at du og andre fritidsfiskere får flere torsker av den sizen.
 4. Takk for hyggelig melding og gode råd. Jeg fikk også et godt inntrykk av fritidsfiskerne i Ålesund. Det er bare yrkesfiskerne som vil ha all fisken for seg selv. Det var ikke oss du så på fjorden. Vi var ikke ute på sjøen torsdag, vi hadde behov for å slappe av da. Vi fikk med oss hjem litt forskjellig fra Ålesund: Torsk, lange, sei, hyse, ølgylte og covid. Vi har hatt en fin tur til Ålesund, og det frister absolutt til gjentagelse. Neste år får du se etter en Hobby 555 Proff med en 50 hk Honda og baugmotor. Så får jeg bare ønske deg og andre fritidsfiskere skitt fiske videre. Jeg ser fram til å lese flere rapporter om fisket på Borgundfjorden.
 5. Det var teiner og dobber over hele Bygrunna slik at det var umulig å fiske der. Det så ut til at noen dobber var fjernet onsdag, men Sunnmørsposten skriver at det fortsatt var noen teiner igjen på torsdag, se: https://www.smp.no/nyheter/i/9KVPMM/aksjonerte-i-borgundfjorden-vil-sende-et-tydelig-signal-til-myndighetene Vi har ikke vært utpå fjorden i dag og i morgen reiser vi hjem. Det blir derfor ikke flere rapporter fra Den gule andungen, men jeg hører gjerne fra andre hvordan fisket går videre.
 6. Det er fint på Borgundfjorden om morgenen, men i dag var det nesten ingen båter der. Årsaken var nok yrkesfiskerne sin aksjon med krepseteiner og dobber over hele Bygrunna. Det er umulig å fiske der uten å sette pilken fast i flytetauene som går mellom teinene. Om kvelden var det flere båter utpå, kanskje 10-15 stykker. Båtene samlet seg i Aspevågen, innenfor de innerste blåsene. Det var ergerlig å havne midt i en fiskerikonflikt. Vi har reist langt for å få oppleve fisket i Ålesund. Fisken så vi på ekkoloddet.
 7. Tirsdag ettermiddag ble Borgundfjorden og Aspevågen pepret med krepseteiner og blåser. Det var en protest fra yrkesfiskere som blir utestengte fra fjorden, se: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-moere-og-romsdal/202203/DKMR99030822/avspiller Vi forstod til å begynne med ikke hvorfor det var kommet en mengde blåser i fjorden. Vi hadde hørt at Fiskeridirektoratet hadde gitt tillatelse til å sette ut krepseteiner i fjorden i år, og vi har også sett lenker med teiner i Åsefjorden. Men på Bygrunna og i Aspevågen er det ikke mye kreps å få fordi det er for grunt der. Svaret fikk vi da vi hørte kveldsnyhetene. Dette var altså en aksjon fra yrkesfiskere for å hindre fritids- og turistfisket i Borgundfjorden. Garnfiske og fiske med håndsnøre/stang er vanskelig å kombinere, og har vært årsak til konflikter mange steder helt siden garn ble tatt i bruk som fiskeredskap. Jeg har vært imponert over hvordan saken har vært løst i Borgundfjorden. Her får garnfiskerne holde på fram til 1. mars, men er så utestengte i to måneder. Men selv om de blir utestengte fra gyteområdene, så er garnfiske fortsatt tillatt i Hessafjorden og områdene videre utover. Det er altså tillatt med garnfiske etter torsk som er på vei inn til gyteområdene. Jeg er klar over at ordningen har kommet i stand for å begrense fisket etter gytetorsk, og ikke for å løse en konflikt mellom yrkesfiskere og fritidsfiskere. Likevel er jeg imponert, særlig når jeg vet hvordan problemet med overbeskatning av torsk er løst i Oslofjorden. Yrkesfiskere hevder at fritids- og turistfisket beskatter torsken mer enn hva yrkesfiskerne ville ha gjort. Den pågående kartleggingen av fritids- og turistfisket som Havforskningsinstitutet driver, vil vel gi svar på det spørsmålet.
 8. Det har kommet mer torsk inn på Bygrunna, og det var flere båter som var ute i dag for å prøve fiskelykken. Vi hadde hell og fikk noen fisker, selv om torsken ikke var særlig bitevillig. Vi fikk også en ølgylte. Kroken på svenskepilken traff tuten på en ølflaske og flasken ble med opp fra 50 meters dyp. Det er ikke mange som har ølgylte på artslisten sin.
 9. Lørdag røyk girwiren og vi måtte taues til verksted. I dag ble både gass- og girwiren byttet på Ålesund motorverksted. Heldigvis hadde de rette lengder liggende, så nå er vi tilbake på Borgundfjorden. Det har vært en kjekk kveld, vi fant en stim med torsk. Tidligere har vi bare sett enkle fiskebuer på ekkoloddet. Det var ikke mange båter på Bygrunnea i kveld. Jeg vet ikke om de ble skremt vekk av Kystvakta som lå utenfor Bygrunna og passet på. Vi derimot fryktet ikke å bli bordet av Kystvakta, torskene vi fikk, var godt over minstemålet på 44 cm.
 10. Fredag fikk vi besøk av folk fra Havforskningsinstituttet. De driver med kartlegging av omfanget av fritidsfisket ved hjelp av intervju med fritidsfiskere. Vi fikk følgende informasjon: Det er med blandede følelser jeg sa ja til å delta. Selvsagt ønsker jeg at fiskebestandene blir forvaltet på en god måte, men slike undersøkelser fører som regel til mer reguleringer, mer oppsyn, mer byråkrati og mer konflikter mellom yrkesfiskere og fritidsfiskere. Fritidsfisket i Oslofjorden har også blitt kartlagt, https://www.statsforvalteren.no/siteassets/fm-agder/dokument-agder/miljo-og-klima/fiskeforvaltning/2017-sjoorretseminar-fevik-23.-og-24.-mars-2017/dag-2/1-kirkemoen-fritidsfiske_oslofjord_nmbu_mars2017.pdf , resultatet ble forbud mot fritidsfiske etter torsk i Oslofjorden. Nå er ikke vi en trussel mot torskebestanden i Borgundfjorden. Dagen da vi ble intervjuet, fikk vi kun en lange. Det er også usikkert når vi får fisket igjen. Vi fikk motorhavari lørdag ettermiddag. Båten ligger nå ved verksted i Ålesund og vi håper at den blir reparert mandag.
 11. Prøver igjen å laste opp bilder fra Borgundfjorden:
 12. Bilder av fangsten får vente til vi får de skikkelig store torskene, foreløpig er største fisk 7 kg. Men jeg legger her ut noen bilder fra Borgundfjorden.
 13. Det var ikkke mange båter utpå fra morgenen av, men flere kom til etter hvert. Vi så lite fisk på Bygrunna, men traff på en sildestim inne i Aspevågen. Torsk og sei jaktet under stimen, og fisken så ikke forskjell på sild og pilkene våre. Middagen ble sikret, og vi håper på mer fisk i kveld.
 14. Fredag var det ikke mange båter på Bygrunna, omkring ti båter om kvelden og noen flere om formiddagen. Vi så ingen som fikk fisk om kvelden, om formiddagen var det noen få som ble tatt. Det er lite fisk å se på ekkoloddet, og den en ser vil ikke bite. Vi satser på bedre fiskelykke i dag.
 15. Torsdag kveld var det minst like mange båter ved Bygrunna som dagen før. Jeg tror at noen har satt ut rykte om at det er torsk å få der. Men det så ikke ut som at folk fikk like mye fisk som dagen før.
 16. I kveld var det et 30-talls båter på Bygrunna. Jeg antar at alle fikk fisk, og det ble også tatt torsk på over 20 kg.
 17. Potetene er på kok. I dag blir det fisk til middag. Vinden har løyet og sola skinner. Det ble ikke mye fisk, men vi fikk et par små torsker utfor meierikaien. Det var 5-6 båter der og jeg tror at alle sikret seg middag i dag. Vi var også i Spjelkavika idag, der fant vi ingen fisk. Nå har jeg fortalt hvor det ikke er fisk, så nå håper jeg at det er andre som vil fortelle hvor torsken er.
 18. Endelig er vi ved Borgundfjorden, den forgjettede fjorden som ligger sør for Ålesund. Selve Borgundfjorden strekker seg 3,5 km østover fra Slinningsodden. Fjorden er en del av en fjordarm som starter i Breisundet med Hessafjorden, fortsetter med Borgundfjorden og ender med Åsefjorden som går inn til Spjelkavika. Borgundsfjorden har fra gammelt av vært kjent for sitt rike torskefiske. For sportsfiskere er Borgundfjorden i dag interressant fordi det er forbudt med garn. Fra 1. mars er det forbudt med andre fiskeredskaper enn håndsnøre og stang øst for Slinningsodden. For tilreisende sportsfiskere er det alltid vanskelig å finne relevant informasjon. Men Kystverket har en side med pålitelig og nyttig informasjon. Kystinfo viser en samling kartlag med data og informasjon om marine og maritime interesser, se: https://a3.kystverket.no/kystinfo Bakgrunnskart kan velges og ved å trykke på "temalag", så "fiskeri og havbruk" og "gyteområder", kan en få fram nedenforstående kart. Hele fjordarmen er et gytefelt for torsk, men de skraverte områdene viser hvor selve gyteaktiviteten foregår. Informasjon finnes for hele kysten og ved å trykke på det enkelte område, kan en få fram nærmere informasjon. Vi kom til Borgundfjorden i går og rakk å ta en tur bort til Bygrunna om kvelden. Det var ikke mye fisk å se på ekkoloddet, men det var fire båter utpå og vi så også at en fikk fisk. Garnfiskerne skal ha fått bra fangster. Nå er det fritidsfiskerne sin tur til å lete etter torskestimer. Med kartet fra Kartverket vet vi litt mer om hvor vi skal begynne å lete, men i dag blir det landligge. Med kuling og vindkast omkring 20 m/s frister det ikke å gå ut å lete etter torsken.
 19. Brunswick/Mercury har ikke noe med Motorguide å gjøre lengre. De som vil oppdatere baugmotoren sin, må ta kontakt med selger. Oppdateringen tar ca 1 minutt, og skal gjøre at motoren ikke har så raske bevegelser. I følge selger skal dette føre til at en blir kvitt de problemene som har vært med Motorguide. Det har også kommet nye prosedyrer for kalibrering av motoren. Jeg har fått oppdatert baugmotoren min, men har ikke fått testet ut om det har noen effekt. Jeg hører gjerne også hva erfaringer andre Motorguide-eiere har.
 20. Er det noen som har vært utpå og prøvet etter torsken? Hvordan har fisket vært hittil?
 21. Takk til dere som har svart! Du har selv noen spørsmål, og jeg vil forsøke å svare så godt jeg kan. Det som er vanlig, er å bruke en makk/opphenger over pilken. Dersom du har flere kroker, og er så heldig, eller uheldig, at du får store fisker på alle krokene samtidig, så klarer du ikke å hale opp snøret eller riskirerer at senen ryker. Størrelsen på makken er ikke så avgjørende, men den bør ikke være så liten at sei lett tar makken, selv bruker jeg 8/0. Avstanden mellom pilk og makk bør være så stor at du får ombord den første fisken, mens den som har tatt pilken, fortsatt ligger i vannet. Dersom avstanden er kortere, vil det være unødvendig tungt å få ombord den første fisken og du risikerer å miste fisken som henger etter pilken. Avstanden mellom pilk og makk avhenger derfor av avstanden mellom vannflaten og båtripa. Men avstanden bør heller ikke være større enn nødvendig, både pilk og makk bør være i det området hvor fisken er. En gummimakk kan også virke som en trigger for at fisk skal ta pilken, av den grunn bør heller ikke avstanden være for stor. Råd om å unngå at pilken henger seg opp, trenger jeg selv også.
 22. Det var ikke mye råd og hjelp å få her. Det virker som at de som har kunnskaper og erfaring, er redde for at fremmede skal komme og stjele fisken deres. Men opplysninger har jeg funnet på annet vis, og deler med andre som måtte tenke på å fiske i Borgundfjorden. Borgundfjordfisket foregår i hele mars og ut i april. Innsiget av torsk kommer i puljer og hva som vil være beste tid, kan variere fra år til år. Jeg satser på å være i Ålesund fra begynnelsen av mars. Det skal være kjekt å fiske uten å risikere å hekte i garn. Utsetting av båt er mulig i havnene til Ålesund motorbåtforening, https://www.aamf.no/ , der er det også mulig å få leie båtplass for kortere tid. Rampe er det også i havnen til Ålesund Seilforening, https://aasf.no/ . Det er sikkert mange andre steder hvor det også går an å sjøsette og ta opp båt. Ålesundregionens havnevesen har gjestehavn,se: https://alesund.havn.no/havna/gjestehavn/ . Overnatting er det ikke vanskelig å finne på airbnb.no. Volsdalen camping er åpen hele året og det er bobilparkering flere steder. Jeg har vært i kontakt med Jafi, https://jafi.no/ , jakt- og fiskebutikken i Ålesund og spurt om utstyret som brukes under torskefisket. Den pilken som de selger desidert mest av er Pilk O, rosa, https://jafi.no/produkt/pilker-havfiske/pilk-o/?farge=herring&storrelse=400g-173 . Vestlandspilken, https://jafi.no/produkt/pilker-havfiske/merks-vestlandspilken/?farge=blue-silver-1&vekt=200g-499 , og Søvik Røst, https://jafi.no/kategori/?kw=s%C3%B8vik+r%C3%B8st , selger de også mye av i tillegg til Svenskepilken i forskjellige varianter, også Svenskepilken Holograpic, https://jafi.no/produkt/pilker-havfiske/svenskepilk-40b-holographic-350g-s-g/?farge=bsy . Ellers har jeg forstått at det er viktig å ikke slippe pilken til bunnen, da skremmes fisken. I stedet bør det fiskes over stimen, der er den bitevillige fisken. Lineteller er derfor kjøp inn. Det er her tillatt å komme med supplerende opplysninger. Vi sees på Borgundfjorden!
 23. Borgundfjordfisket har jeg hørt en del om og planlegger å forsøke fiske etter gytetorsk utenfor Ålesund i år. Men jeg trenger litt råd og hjelp, og håper at noen på forumet vil dele kunnskaper og erfaring. Jeg har forstått at dette fisket foregår fra februar til ut i april, og jeg er klar over at tidspunktene for innsig av torsk kan variere fra år til år, men hva er beste tid å satse på? Bør jeg være der fra 1. mars, da det blir forbudt med garn, eller lønner det seg å komme litt senere? Jeg kommer til å ha med meg båten min på tralle. Hvor er det greit å sjøsette, og er det steder hvor en kan leie båtplass for en uke eller to? Svenskepilk med rød gummimakk som opphenger, er det tradisjonelle å fiske torsk med, men er det andre favoritter i Ålesund? Fiske fra grålysningen til utpå formiddagen og fra sen ettermiddag til mørket kommer, er det som gir best resultater eller er det andre synspunkter på det? Er det ellers spesielle forhold ved fiske i Borgundfjorden og Aspevågen en bør vite om? Er det noen som har forslag til andre fiskeplasser utenfor Ålesund, og det trenger ikke bare være etter torsk?
 24. Jeg har etterlyst oppdateringsdongle hos selger, og fått følgende svar: Det er kommet en Software - oppdaterings dongel til Tekninsk Support hos Brunswick Norge som kan sendes ut til ditt nærmeste Mercury / MotorGuide verksted. Ta kontakt, og gjør en avtale direkte; https://www.mercurymarine.com/no/no/find-a-dealer/?latitude=58.9633565&longitude=5.7423595&q=4012
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.