PzN

Medlemmer
 • Innholdsteller

  23
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

Mottatte likerpoeng

0 Neutral

Om PzN

 • Rang
  Nytt medlem

Profile Information

 • Bosted
  Ålesund
 • Interesser
  Den evige jakten etter sjøørreten

Nylige profilbesøk

279 profilvisninger
 1. Hi, and welcome, Martin! We have a long stretched coast, so it may be easier to get advise and tips if you specify you travel plans. For an example; Are you visiting the Bergen-area, or further north closer to Ålesund?
 2. Hei, Skriver en liten oppdatering slik at fremtidige Google-søkere kan finne frem til informasjon om de får treff på denne tråden. Da var utstyret i hus! Jeg tok med meg mye av de gode tipsene som jeg fikk fra dere i denne tråden, og tok noen avgjørelser selv. Endte opp med følgende: Stang: LTS Zalt 9' #6 Snelle: LTS Ephemera #6-9 Dark Olive Gold. Ser umåtelig pen ut sammen med stangen, med kontrasten mellom sølvfargen på stangen og gull på snellen, i mine øyner. Litt skeptisk til om snellen blir litt tung etter noen timer med kasting, men det gjenstår å se. Kjøpt på finn.no, som ny, for 1500 kr inkl frakt og backing. Snøre: Backing: fulgte med på snellen fra selger. Eneste jeg vet er at bruddstyrke er 20 kg. Flueline: Valgte å gå for Guideline Coastal Slow/Int i klasse #6 som er på tilbud til 499 kr, grunnet det nye Coastal Evolve-snøret som er kommet. Ut i fra denne testen av stangen, dog i 9,6', så kaster den WF-snører godt mellom 13-15g, og dette snøret i klasse #6 veier 15,5g. Jeg gikk dermed ikke opp en klasse, @josteink Fortom: Valgte å gå for ferdig tapert fortom i intermediate, mer spesifikt Polyleader Saltwater 8' fra Airflo nå i begynnelsen, også tenker jeg å sette på en spiss på 1,5 - 2 meter i fluorkarbon 0,22. Fikk en relativt erfaren kompis til å teste oppsettet på lørdag, og han elsket i hvert fall stangen. Håper jeg gjør det samme. Har meldt meg på kastekurs 10. april, og tenkte jeg skulle la være å kaste så mye på egenhånd før dette, for å unngå å legge meg til uvaner. Selv om det er fryktelig vanskelig å la utstyret ligge, he-he.
 3. Hei, @josteink, og takk for svar. Forstår jeg deg rett nå så anbefaler du at jeg går opp en snøreklasse til #7 på 6-er stanga mi(?). Mener du dette gjelder for eventuelt flyt-snøre til ferskvann med streamer, eller bør jeg ha #6 til dette?
 4. Tusen takk for kjempe godt svar, @TT Dette hjalp meg med å "slå meg til ro" med kjøp og valg av snelle og line. Det er lett å lese seg opp og ned i mente, og bli veldig teknisk. Gir en oppdatering på hva jeg ender opp med til fremtidige lesere av denne tråden.
 5. Takk for svar, @TT! Det er ikke så mye aktivitet på forumet lenger, og spesielt ikke i dette underforumet, så godt at du så posten min Økonomi er så klart alltid et tema, men hadde vært villig til å betale litt ekstra for en snelle hvis det lønnet seg. Men jeg tar rådet ditt og skjønner at snelle på langt nær er like kritisk når det kommer til fluefiske som med haspel. Jeg ser at snellen du linker er #5/6, er dette mer fordelaktig klasse å gå for enn en som dekker f.eks #5-7? I og med at jeg bor i Ålesund sentrum så er det et stykke før man kommer til spesielt gode ørret-vann, men kyst har vi nok av. Med andre ord blir det nok mest fiske etter SØ, selv om dette ikke har gitt noen resultater (ref min tråd under "Vestlandet", he-he-he). Likevel fisker jeg i vann så ofte sjansen byr seg. Ut i fra hva du skriver så har jeg kanskje overvurdert hvor effektivt streamere er i ferskvann(?). Jeg liker et aktivt fiske, og synes tørrflue-fiske virker ganske statisk i forhold til våt, men igjen - jeg har null erfaring. La oss da si at jeg ønsker muligheten å fiske med tørrflue også, må jeg ikke da har to ulike flueliner - én intermediate og en flyt for våt og tørr, eller holder det å bytte fortom, gå ned på dimensjon på spissen og bytte flue? Bør jeg ha to sneller - én for ferskvann og én for saltvann med ulike snører? Ønsker forresten å bruke WF-snøre, ikke skyteklump i begynnelsen. Etter alt jeg har lest er dette enklere å starte med.
 6. Hei, folkens! Tar steget inn i fluefiskerens verden nå. Hadde planer om å kjøpe en typisk "nybegynner-pakke", men jeg slo til på tilbudet på LTS Zalt 9' #6 som angler.no har for øyeblikket til 2495 kr. https://www.skittfiske.no/lts/206438/lts-x-1-zalt-4-delt-ekstra-topp-medfølger Ble egentlig solgt av omtalen som stangen fikk i Alt om fiske. Selv om aksjonen kanskje er litt mer krevende enn en typisk "nybegynner-stang", så virker det som denne kan brukes til salt og ferskvannsfiske etter ørret. Jeg har snakket med en del fluefiskere og prøvd å finne ut om jeg skulle gå over en #5 eller #6 stang, og fikk mange ulike svar. Grunnen til at jeg slo meg til ro med #6 er fordi at jeg bor på Sunnmøre og det er mye vind, uansett om det er med sjøen eller fiskevann i høyden. Jeg håper ikke jeg har kjøpt katta i sekken med denne stangen(?) Fordi jeg nå bare har stang så må jeg ha både snelle og line. Det er mange gode tips til liner i forskjellige tråder, så skal ikke plage dere så mye med det, men jeg setter selvfølgelig pris på konkrete tips som matcher stang/snelle om dere har Så, til snelle; Nå har jeg jo kjøpt en "mellom-klasse" for å klare meg med én stang til både sjø og ferskvann, og det er ørret det fiskes etter. Kommer nok utelukkende til å fiske med våtfluer. Hovedspørsmålet mitt er hvilken snelle(klasse) jeg skal gå for. Slik jeg forstår det er det bedre med en litt for stor snelle, enn en litt for liten. Anbefaler dere en snelle som dekker #4-6 #5-7 eller #6-9 f.eks? Bør jeg gå opp en klasse i line, til #7 for å gjøre det lettere å kaste? Har naturligvis sett på et par sneller, og det er lett å falle på de litt pene/stilige, men også ganske kostbare og håpe på tilbud før april https://www.skittfiske.no/lts/206382/lts-colour-series-zalt-reel-silver-blue https://www.skittfiske.no/hardy/168881/hardy-ultralite-ca-5000-dd-black-snøreklasse--hash-5-6-7 På forhånd takk for svar.
 7. Høres ut som en god plan, @Chris Felix Aardal Gi meg en lyd når du har kommet oppover, jeg er stadig innom her.
 8. Jeg takker for mange gode tips, @Daggad! Dette vil helst sikkert andre også sette pris på. Mange spennende plasser som skal testes ut så snart temperaturen kryper oppover. Er det noen som leser denne posten som har erfaring med fluekasting og kunne tenke seg å tjene noen kroner på privatundervisning? NJFF starter ikke opp sine kastekurs før ut i mai, og jeg vil gjerne starte sesongen tidligere enn dette.
 9. Det så absolutt ut som et spennende sted @sauseause. Er det lenge siden du har sett aktivitet fra ørret der? Fiske fra land eller båt? Blir forøvrig innkjøp av fluestang på meg nå i januar. Ikke at jeg tror dette kommer til å generere SØ, men forhåpentligvis litt mer givende og utfordrende enn å stå å delje en sluk i flere timer.
 10. Hei, Takk, @Sesam for godt tips angående Vigra og omegn. Den tanken hadde faktisk ikke slått meg at det er spennende bunnforhold der ute (selv om jeg har sett det ofte fra luften). Jeg tok faktisk opp rådet ditt og dro ut på Vigra for å teste nå på søndag. Endte opp med å prøve meg ved Røysa på Vigra og fisket meg bortover mot rullebanen. Veldig greit å få prøve seg, men det var noen utfordringer; Fisket på feil side av øya den dagen, da motvinden plutselig tok seg opp og og sjøen ble røffere Ganske betydelig tang-belte hele veien som ikke kom frem på flyfoto/google maps. Dette lå aaakkurat litt utenfor vade-dybde og gjorde det vanskelig nå frem med kastene til marabakken. Plutselig dukket det opp to hoder av vannet knappe 10 meter foran meg. Og selv om det er artig å se sel på så kort avstand så var det klart at all eventuell SØ hadde flyktet for livet når disse glupske pelsdyrene dukket opp. Erfaringen min fra første tur på Vigra oppsummert; Mye tilvekst av tang og tare. Grunnene er dypere enn man skulle tro. Svært vindutsatt, men jeg tror potensialet er stort der.
 11. Takk for svar! Vet ikke om jeg skal le eller gråte. Det er godt å høre at det ikke bare er hos meg at fangsten uteblir, men det er utrolig trist at situasjonen har blitt slik - uansett årsak. Noen dager før jeg valgte å lage denne posten så bestilte jeg meg et vadesett, rett og slett for at desperasjonen var så stor. Jeg var bekymret for at jeg ikke klarte å fiske effektivt nok med små sluker på grunnen nå på høsten kun fra land. Ja, ja.. Forhåpentligvis får jeg brukt disse likevel. Noen lokale som har fisket noe særlig f.eks på Blimsanden på Vigra med Tobis eller børstemark med noe hell? Vet ikke hvordan SØ-bestanden er lengre ut mot kysten, men Storfjorden virker i hvert fall død. Har et par steder på Skodje (hvor jeg vokste opp) jeg har lyst å prøve med vadere, men etter å ha lest svarene i tråden her er jeg ikke særlig optimistisk på SØ-fiske i det hele tatt. Har også vurdert å investere i fluestang, som selvfølgelig kan brukes til vanlig ørret også, men tror jeg må avveie dette nå. Kanskje jeg bare holder meg til haspel en stund til. Ganske stor investering å begynne med fluefiske (i hvert fall tidsmessig), så motivasjonen må være der.
 12. Hei, Sunnmøringer og alle andre SØ-fiskere på forumet! Har dere på Sørlandet stukket av med all sjøørreten i havet eller? Hver gang jeg finner en blogg, leser et innlegg her eller finner en YouTube-video om sjøørret, så virker det som 90% av alt som blir postet er fra Sør eller Østlandet, he-he. Men dette har ikke stoppet meg denne sesongen her i Ålesund! Neida, jeg har fisket i timesvis, om morningen, om kvelden, i stiv kuling, i pissregn - alt for å få min aller første sjøørret. Jeg har studert kart, lest om slukvalg, kjøpt meg enda en stang for lettere fiske, sjekket flo/fjære og tidevann, fult huggtabellen og brukt så mye tid som jeg har til rådighet for å knekke nøtta. Alt dette har ført til nøyaktig 0 (null) sjøørret fanget. Ikke så mye som en følgefiske har jeg sett. Jeg håper noen kan se om jeg har gjort noe helt elementært feil som har gjort som hindrer suksessen. La meg gi dere litt informasjon om utstyr, fisketeknikk og fiskeplasser; Fiskeutstyr: Beastmaster 7-21g 300/330Stradic 2500 CI4+ Har også kjøpt en Shimano Vengance 3-14g stang for å kaste mindre sluker og fiske på grunnere nå på høsten. Fireline ultra 8 0.15 Mono 0.24 På enden av kroken: Prøvd både sluk og bombarda med diverse fluer. Bruker Inno sine bombardaer, da jeg synes disse er latterlige mye raskere å rigge enn f.eks Abu Garcia sine. Har dog ikke helt fått til bombarda-fisket skikkelig, og fått lite uttelling. Fisker også med glidende opphengerflue foran sluken. Fisker med følgende i enden av snøret: Toby 10, 15, 18g Orange/Copper Glitter / Toby GBL / Toby D Møresilda 15, 18g Sølv/blå Møresilda Holografisk 15, 18g Sølv/blå Stingsilda 18, 22g sølv/blå Lill Zigge 14g pap (grønn) Lill Zigge 14g rt (ørret-mønster) Pattegrisen Grizzly #6 March Brown Grey str 8 March Brown Silver str 10 Zulu Silver Palmer str 8 & 10 Har også prøvd flere sluker, men dette er de jeg kommer på nå. Har prøvd å fiske med mer naturlige eller provoserende farger i mindre størrelser nå på høsten og på mye grunnere vann. Alle slukene og fluene har produsert fisk, bare ikke SØ. Fiskesteder: Emblemsanden På Emblemssanden har jeg fisket i begge buktene som dere ser, samt langs bergene på begge sider av disse buktene. Spjelkavik I Spjelkavik har jeg fisket i bukta, samt hele veien bortover til venstre for denne. Jeg har også fisket andre plasser, men dette er de som på jungeltelegrafen skal være mest aktuelle i nærområdet. Ut i fra bunnen/grunnene og det faktum at det også er utløp av ferskvann tilsier jo at det burde være muligheter? Er det noe dere tror jeg gjør feil ut i fra informasjonen jeg her kommer med? Er det bare dødt i havet her oppe for SØ? Mvh Frustrert fisker!
 13. Hei, igjen godtfolk! Maser litt til... Nå som stang og snelle er i boks så har jeg søkt rundt og kommet frem til det jeg tror et er greit startkit. Jeg ramser opp her, men om noen ser noe som er svært feil så ønsker jeg tilbakemelding. Utstyr: Beastmaster 7-21g 300/330 Stradic 2500 CI4+ Sene: Hovedsene: 0.15 Fireline. Vet jeg er blitt anbefalt Kina-braid, men orket ikke vente på forsendelsen Fortom: 0.24 Berkeley XL for ferskvann og 0.28 for lett kystfiske Bombarda: Har lyst å forsøke meg på dette og har bestemt meg for å gå for INNO sine. Synes disse virker mye enklere å rigge enn f.eks Abu sine. Hovedline -> svivel -> dupp -> stanglengde med fortom -> agn. Kan jeg bruke samme fortom her som jeg bruker uten bombarda, eller bør jeg bruke fluor? I såfall, hvilken dimensjon? Flyt til små fluer på grunne områder. Vekt på dupp 15 og 20gr. Intermediate. Vekt på 18gr. Synk for varme perioder når fisken går litt dypt. Eller på dager hvor det blåser og er litt sjø. Kroker: Jeg forstår det slik at jeg bør bytte kroker på de fleste sluker etc. Det er litt varierende hva folk mener er best mellom treble eller enkeltkrok, men på slukene til ferskvann kan det være greiest med enkelkrok siden de ikke setter seg like enkelt fast. Owner S-61 i størrelse 2 for sluker over 10g, og størrelse 4 for sluker under. Treble ST36 i størrelse 4 på sluker rundt 20g og størrelse 6 på rundt 10g. Splittring: 6 mm splittring. Gjerne dobbel mellom sluk og krok. Gjelder dette for alle sluker, eller kun når man fisker konkret mot SØ? Sluker: Toby - blank når overskyet og kobber når sol. (salt og ferskvann) - Link til Skittfiske Møresilda - blå/sølv etterligner brisling (saltvann) - Link til Skittfiske Panther Martin (ferskvann) - finner ikke å kjøpe noen steder Dirty Harry (salt og ferskvann) - finner ikke å kjøpe noen steder Stingsilda (salt og ferskvann) - Link til Skittfiske Ellers følge denne guiden om hvilken farge på sluk etter temperatur. I hvert fall i sjø(?) Spinner: Vibrax spinner - Link til Skittfiske Fluer: Rosa reke (saltvann) - Link til Fluefiske-butikken Wolly Bugger (saltvann) - Link til Fluefiske-butikken Pain - finner ikke å kjøpe noen steder Pattegris - Link til Skittfiske Vaskebjørn - finner ikke å kjøpe noen steder Mickey Finn (salt og ferskvann) - Link til Fluefiske-butikken March Brown - Link til Skittfiske Hareørenymfe - Link til Fluefiske-butikken Zulusilver - Link til Skittfiske Red Stag - finner ikke å kjøpe noen steder Wobbler: Sitat: "større ørret vil i de fleste vann helt eller delvis ha annen fisk som føde. derfor ville det være lurt å prøve wobblere(hvis du ikke har gjort det). saker opp til 15cm vil funke bra. prey target, tomic og rapala(husky jerk, orginal, countdown, x-rap +++) er bra greier." - Link til wobblere XXL
 14. Ville bare takke for god hjelp her inne. Fikk i går bursdagsgaver på forhånd, og for utenom sekk og telt så kom Beastmaster STC 300/330 7-21g og Shimano Stradic CI4+ FB i hus. Har så vidt fått kjent på dem, men kvaliteten virker helt rå! Fant ikke to spoler i Stradic-esken, dessverre. Trodde dette fulgte med, men... Nå kan våren bare komme!
 15. Takker så mye for hjelp, folkens! Og takk for konkrete tips til multi og mono-sene, Audiosan!