Jump to content
Fiskersiden

sjøsprøyt

Members
 • Posts

  110
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by sjøsprøyt

 1. Javel, jeg vil nå si at den største trusselen for livet i norske fjorder er ikke lakselusen, den finnes naturlig og dreper i utgangspunktet ikke fisken. Den største trusselen for livet i norske fjorder er kjemikaliene fiskeoppdretterne slipper ut i fjorden for å drepe lakselus, de kjemikaliene dreper også alle skalldyr som krabbe kreps og reker. Dermed tar man vekk en essensiell byggestein i næringskjeden, og vi har jo alle lært på skolen hva det betyr.
 2. Ikke spør om det kamerat, spør om hvordan du kan gjøre det selv. Du kan hvis du vil, ihvertfall med litt veiledning. Ikke la noen fortelle deg annerledes! Bare spør så får du svar, hver snill å ikke undervurder deg selv - det går bare ut over oss alle.
 3. Vinkelsliper med diamantskive, kort prosess, veldig fort gjort. Ja, du kan gjøre det selv helt gratis
 4. So what would be your preference; Trout or salmon - freshwater rivers and inland lakes in the summer with mosquitoes big as dogs, or hardcore sea fishing for cod and halibut up north freezing your fingers off?
 5. Men selvfølgelig; holder du til i en trang og dyp fjord der politikerne som aldri har satt sin fot i en teine skal beslutte om fiskeoppdrett som årlig slipper ut enorme mengder gift for krepsdyr for å bekjempe lakselus - ja så dør den fjorden.
 6. Ser ut som trådstarter er opptatt med el-gitaren for tiden, men jeg setter i hvertfall pris på konversasjonen. Jeg mener imidlertid bestemt at brosme og lange er mest glad i krepsdyr/skalldyr, og jeg tror ikke de er kresne på det. Jeg tror også at Pigghå, Hågjel og Rødhai ville være mye mer interresert i en saftig bit med makkerell; enn en tørr reke...
 7. Ja du sikkert en mere erfaren fisker enn meg - ihvertfall nå, men en nokså enkel post fra 2021 som ikke er besvart er jo ganske flaut syns jeg. Jeg tenker at hvis du fisker fra land så ville jeg brukt en "baitfeeder/baitrunner" haspelsnelle - og dem er det ikke så bredt utvalg av, den yngre og mer oppdaterte befolkningen ville kanskje heller vurdert en kompakt og moderne multiplikator snelle. Jeg liker godt baitfeeder snellene, men bare på grunn av at jeg finner dem mer praktisk når du bytter sluk/krok eller trenger å knytte en ny svivel: Setter du en vanlig snelle i "fri" for å trekke ut en meter snøre er jo helvete løs, en baitfeeder kan du sette i "fri" men med litt motstand - det er betraktelig mere brukervennlig.
 8. Ja nå har jeg fått prøvd dette i hvertfall, ikke noe bilder eller film denne gangen for det ble litt i meste laget for både meg og kamereat mitt å prøve å filme samtidig som jeg prøvde nytt utstyr på sjøen - så når 190m snøre er ute og du ikke har nådd bunn allikevel, og du vet at nå må du sveve alt inn igjen; ja da kan du være sikker på at en fjordsightseeing katamaran på full guffe er like om hjørnet for så å passere så nærme som mulig for at turistene skal få noe å se på, og da kan du også være sikker på at de bølgene kommer fra den minst gunstige retningen, og om ikke kameraet går over ende og havner i dørken med et smell da så stemmer ikke tilfeldighetene. Men jeg syns selve line/snøre trommelen/hjulet og stativet fungerte fint og helt etter planen. Jeg plasserer en fot på tverrbjelken som holder sammen støttebeina nede ved dørken for at stativet skal stå stabilt når jeg sveiver inn, det fungerer utmerket. Jeg kunne tenke meg å lage en slåe av litt kryssfinerplate som kan skyves frem under rekken og låse stativet fast til rekken når jeg kjører med båten i litt bølger, da slipper jeg å slå sammen stativet og legge det ned hver gang jeg skal forflytte meg. Innsveiving av linen/snøret opplever jeg som komfortabelt, selv med 190m ute og 2kg sement i enden. Sement loddene fungerer - men ikke serlig godt, det er for stort og tungt uten å egentlig trekke linen tilstrekkelig ned. Jeg kommer nå til å bruke 2 meter 6mm kortlenket kjetting med en minidregg på 0,7kg i enden, det blir litt fleksibelt i forhold til bølger og tidevann. Jeg hadde alle tre sniker ute på ca 100m forskjellige steder men jeg fikk bare en stakkars liten brosme, den var så liten at jeg ønsket på det meste å slippe den ut igjen så den kunne få leve litt til, men kroken satt langt inn i svelget på vei inn til magesekken og måtte skjeres løs. Det er ikke greit å være fisker når man synes synd på fisken, jeg æret den imidlertid så godt jeg kunne.
 9. Dagens brosme stekt i smør med løk, og poteter. Øl satt på forrige fredag - ja det er sterk øl det der...
 10. sjøsprøyt

  Årets første

  Jeg liker godt en tur ut til Fedje, ca 1.5 time ut der på 15 knop. Bruker ca 25lt bensin tur/retur med en Yama 50 hester, koster ca 500kr hvis du kjøper bensin på mandag eller tirsdag morgen.
 11. Her er hvordan krok opphenget er, det enkleste er sikkert å lage opphengsknuter men jeg syns det er vanskelig å få bra til på tykt snøre. Jeg har brukt 1,5mm til selve kroksnøret får å få det stivt og 1mm til krokfortom, dette er vel et slags forsøk på å lage en fleksibel agnbom. Jeg har 3 meter snøre fra linetauet til første krok og så 1,5m mellom hver krok og ned til søkket, 4 kroker. Det er jo fristende å lage 20m snøre med 10-15 kroker til for eksempel å fiske etter lyr, men jeg har begrenset plass i fryseboksen og kan bare spise 1 fisk per dag så det er ikke noe poeng for meg å få mest mulig fisk.
 12. En annen båtstang jeg liker godt er Daiwa Kenzaki, min er 20-30lb. Popperstangen er hakket stivere og sikkert ment for litt større fisk. |
 13. Jeg liker godt stengene som heter "popper rod" på godt fjøslatin. Dette er stenger som er spesielt stive i tuppen og som tåler mye belastning, jeg liker dem for jeg kan heise en god lyr opp et par meter i luften til der jeg står og fisker - bare med stangen.
 14. Det blir mindre og mindre fisk i fjordene, de få yrkesfiskerne her rapporterer om at torsken er vekk og reker likeså, uten reker i fjorden ingen brosme og lange. Hvis vi skal se på hvilke forandringer som er, så er det fiskeoppdrett på hvert hjørne som produserer enorme mengder nitrit og bunnavfall, og så har vi klima endringene som har uante konsekvenser. Men hvis jeg får en bråsme eller lange på 2kg - så er jeg veldig fornøyd, det er en stor fisk for meg. Jeg får vanligvis brosmer og langer på rundt kiloet, det er allikev el en god middag.
 15. Ja nå har jeg byttet akslingen fra 8mm til 10mm gjengestang, det ble mer riktig. Jeg tror 8mm ville begynt å flekse ved belastning. Det høres kanskje ikke så mye ut å gå opp fra 8mm til 10mm men det er fakstisk et betraktelig steg opp i styrke og stabilitet. Messing hylsene i tromlene ble byttet med kobber-rør for jeg fant ikke messingrør som var 10mm innvendig. Å løsne metall som er limt med epoksy gjøres med varme, jeg brukte en 8mm dor som jeg forvarmet med en blåselampe og satt nedi hylsen - et par ganger til det ble varmt nok. Da blir epoksyen myk og smuldrer opp nesten som voks. Så har jeg som siste hånd på verket laget en skruknott til å sikre at trommelen holder seg på akslingen og til å bruke som brems, jeg har da en 2mm plastskive på innsiden mellom trommelen og braketten/stativet. Så har jeg montert noen gummiknotter under støttebeina for at de skal stå stabilt på dørken, og i tillegg noen gummiknotter som stativet ligger på når det er felt sammen. Så har jeg laget en liten generalprøve video der jeg prøver opplegget bare med et lodd og med båten fortøyd i brygga, for jeg har ikke annledning til å prøve å sette noe sniksnøre nå denne helgen.
 16. Jeg må jo tilføye at jeg har en del maskiner som hjelper meg på vei til resultatet. Av det jeg har brukt mest til dette prosjektet er; en gjærsag, en liten søyleborremaskin, og ikke minst en liten kantfreser som lager alle de fine avrundede kantene. Ellers har jeg brukt noe bordsag, og sidene til tromlene er faktisk laget med en CNC fres. Men jeg vil si at man kommer veldig langt med bare en kraftig batteridrill og en stikksag, man tilpasser det bare litt til hva man har tilgjengelig. Selv er jeg mest imponert av dem som klarer å gjøre mye med lite, her er min inspirasjon til dette prosjektet: https://digitaltmuseum.no/021028780423/fiskehjul
 17. Mange takk, det er nå litt både og... her holder jeg på å gi stativet et strøk lakk og du kan se jeg har måttet rette litt på konstruksjonen. Tverrbjelken som holder støttebenene sammen nede er nå innfelt, det skulle den absolutt ha vært fra begynnelsen av, det blir enormt mye sterkere og mer stabilt. Så har jeg faset av de utstikkende hjørnene på den klossen/bjelken som stopper støttebenene i posisjon helt bak der, det er nå mest kosmetisk. Men det er det som er så fint med treverk som byggemateriale, gjør man noe feil eller noe man ikke er fornøyd med så er det ofte forholdsvis lett å gjøre om på det. Når dette er tørt så pusser jeg helt lett over med 400 papir bare for å fjerne de værste hårene og nuppene i overflaten og så gir jeg det et siste beskyttende strøk. Så er jeg helt ferdig og klar til å prøve om dette var en god ide - eller om det bare føyer seg inn i den lange rekken av "nyttige erfaringer". Hadde jeg skulle lage dette på nytt fra begynnelsen av ville jeg nok brukt 10mm gjengestang til hovedaksling, 8mm er kanskje nok men ikke mere heller. Nå kommer jeg til å prøve det som det er og så vil jeg vurdere å bytte akslingen med 10mm seinere hvis jeg synes det er nødvendig.
 18. Sånn ser det ut med trommelen montert, akslingen vil bli limt fast med epoksy.
 19. Da har jeg laget stativet. Sporet i bjelken foran der hvor jeg har satt en midlertidig støttestav passer på rekka. Rammen er laget av rotfelt gran fra vinterstormene 2021/22, hentet i skogen rett bakom huset. Akslingsholder brakkerten er kryssfiner der jeg har laminert sammen to plater for å få en tykk og stabil plate, den er festet til rammen med 8mm gjengestang bolter så jeg kan flytte den fra ene til andre siden ved behov. Den har også en ekstra dobling ved akslingsfestet så det er tre lag kryssfiner som holder akslingen. Rullen er laget av 75mm avløpsrør med litt kryssfiner på hver side, dette bildet illustrerer hvor klart jeg ser uten briller... Støttebeina kan felles inn for praktisk oppbevaring og transport.
 20. Joda, jeg er spent jeg og. Jeg vet jo ikke enda om dette blir praktisk i bruk og det må det være hvis det skal bli brukt. Nå har jeg begynt på det enkle stativet mitt, det blir litt som halvparten av et gjærsagstativ med to støttebein i ene enden og hvor andre enden hviler på rekka. Det er ikke aktuelt å borre huller i båten min så det må bli noe enkelt som kan slåes sammen og legges på dørken når det ikke er i bruk. Bilder kommer i morgen eller om noen dager. Når jeg er ferdig og hvis jeg er fornøyet med resultatet kommer jeg til å lage en liten grovkornet video med det utdaterte kameraet mitt av både linesetting og innsveiving.
 21. Da har jeg ordnet meg så jeg har litt sysaker å sysle med i romjula...
 22. Jeg har litt 5 minutt epoksy på tampene, da fliser de seg ikke og blir som små pinner. Litt dårlige nærbilder desverre, kameraet mitt er noe utdatert... Senter først, så den over, så den under. Det er mange gode videoer på "youtube" om dette. Jeg har brukt 6 flettinger, jeg er ikke så mye til å flette juletrekurver men å spleise tau er jeg god på. Haha..
 23. Ja det er travle dager og mye som skjer men jeg har nå gjort "litt" hver kveld, det er det som er hemmeligheten for å komme i mål. Linehjulene mine er ferdige, håndtaket ble kortet ned litt; det var 10cm langt for at jeg skulle få hele hånden innpå men jeg kortet det ned til 7cm for 3 fingre + tommel, ellers syns jeg håndtaket ble stikkende veldig langt ut fra trommelen. Det ble åttekantet, jeg skulle gjerne hatt en liten tredreiemaskin men sånn er ikke realiteten og det er jo den man må forhålde seg til. Bøye hempen er 4mm flaggline, jeg har penslet knutene med litt lakk for at de ikke skal gå opp utilsiktet. Jeg ville foretrukket 5mm men etter 3 strøk med lakk var det ikke plass. Det har jo med slitasje å gjøre men 4mm tåler 300kg i utgangspunktet så det burde holde for de 1 - 2 brosmene på rundt kiloet. Ferdig:
 24. Jeg monterte sveivhåndtaksakslingen før jeg monterte sammen den andre trommelsiden for trommelen er jo 6cm bred men skruen er 8cm lang. Nå er den første trommelen i all hovedsak ferdig i morgen tidlig, noen småting gjenstår; jeg må borre opp hullet til hovedaksling og jeg vil montere en messing foring der, og så må jeg lage ferdig sveivhåndtaket, og så er det bare å lage hempen for bøyefestet.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.