Jump to content
Fiskersiden

Gabriel

Members
 • Posts

  149
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Gabriel last won the day on July 20

Gabriel had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Gabriel's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • Reacting Well Rare
 • One Month Later Rare
 • Dedicated Rare
 • Collaborator Rare
 • Week One Done Rare

Recent Badges

27

Reputation

 1. Ville heller ha kjøpt meg en vanlig sekk, når det er snakk om å gå lengre distanser er det gjerne snakk om skogs og fjellfiske og da er det fint med en god ryggsekk. Sommerstid setter jeg enorm pris på ventilering i ryggen, jeg er derfor veldig glad i Ospre sine sekker. Feks Osprey Kestrel på 38L, eller Osprey Talon 33L som er min egen mest brukte sekk. 33-38L er i min mening veldig grei størrelse for en sekk fiske-dagstur. Da har man plass til utstyr samt plass igjen hvis det skulle bli en god fangst.
 2. Spørs hvilken vekt du har. De som er godkjent for storfiskreg klarer det. Men hadde en morsom episode i en sportsbutikk tidligere i år, de hadde en fiskevekt hengende på den ene hyllen og et lodd på 350g på en annen. Så jeg hang 350g loddet på vekten, og fikk beskjed om at det var 380.. Men aner ikke om det var loddet som var tyngre eller vekten som var unøyaktig, men endte ikke opp med handel da. Har i grunn lett lenge etter en god vekt men sliter med å finne no. Ønsker en som er veldig lett og tar lite plass.
 3. Jeg har erfaring med 10 fots versjon både i 2 og 4 delt i 5-25 samt Shogun som i praksis er akkurat samme stangen i 10-35. 2 delt kjennes ut som en mye bedre stang enn den 4 delte. Men begge er veldig gode. Mine absolutte favoritt stenger
 4. Kan si mye om packraft også.. Har 3 stykk. Så bare spør hvis du lurer på noe.
 5. Det å få Deeper sonaren ut der du vil ha den er en utfordring. Jeg har prøvd litt forskjellig, har en 10 fots 10-35 grams stang som er den jeg bruker mest. Og jeg har gjort en del lobbekast hvor Deeperen henger 3 meter under stangtuppen og jeg lobber den med en sakte bevegelse. Da kan du kaste relativt langt med den stangen du bruker ellers. Har også forsøkt å åpne haspelen og pælme, men kan absolutt ikke skryte av resultatene der. En annen utfordring er rett og slett hvordan du monterer mobil, stangfestet fra Deeper fungerer godt men det tar en stund å montere. Det hører også med til historien at du i praksis kaster på en 100 grams sluk til 4000 kroner, som du så absolutt ikke har lyst til å miste! Du kan tenke deg følelsen av at Deeper sonaren flyter bort uten at du har mulighet til å få tak i den. Så du vil gjerne ha en skikkelig tykk line når du holder på. Du kan heller ikke montere mobilen din på selve karbondelen av stang, men må montere holderen på stanghåndtak. Ikke alle stenger egner seg til dette. Hvis den øvre delen av håndtaket blir for lite så blir det dårlig. Så etter mye testing og frem og tilbake endte jeg opp med å kjøpe meg en Fladen Maxximus 40-100g, med en billig Shimano 2500 snelle og 0.35 multifilament line. Deeperen står nesten permanent montert på denne stangen. Den ble valgt av flere grunner. For det første er den 1m80 lang, og en 1 piece stang. Noe som gjør den kort nok til at man slenge den inn i bilen uten å demontere den. Den har også et håndtak som egner seg godt til å montere stangen på, og er nesten umulig å knekke. Da er det veldig greit å bare ta stangen ut av bilen og ta noen kast med sonaren. Og det har jo vert veldig intressant til tider. Spesielt når man feks havner i situasjoner hvor du kaster i timesvis på samme sted, og så etter å bruke sonaren finner man ut at det bokstavlig talt står hundrevis av fisk på dypet akkurat der man kaster men de står kanskje 40 meter nede i vannet. Men de beste opplevelsene med Deeper har vert når man fester den i båt, har flere ganger hatt Deeperen ute mens jeg har vert i packraft. Da fester jeg den bare helt enkelt med litt fiskescene til båten og lar den flyte rundt. Da finner man fort ut hvilket dyp og hvor langt ut fra land fisken står. Noen ganger finner man ut at fisken går høyt, andre ganger står den veldig langt nede, det er god informasjon å ha. Ellers så vil jeg anbefale deg å pensjonere 15 grams stangen, ørreten er ikke redd for store sluker. Jeg har selv 1.5 til 4.5g stang, 4-16g stang, 5-20g teleskopstang, 5-25g stang, 10-35g stang, 15-45g teleskopstang og 20-60 grams stang og det er 5-25 og 10-35g stangen som leverer best, gang på gang ved fjellfiske etter ørret. Og stengene med høyere kastevekt er mye bedre allroundstenger, med 5-25g stang kan du fint kaste små spinnere nære land men du har også muligheten til å denge 25 grams sluker 120 meter ut i vannet. Det gir deg mye bedre muligheter til å tilpasse deg etter forholdene.
 6. NJFF gjorde noen tester med 8 vs 9 vs 10 fots stang og 25 grams søkke. Når man går fra 8 til 9 fot med 25g søkke kan man forvente ca 6m ekstra kasteavstand. Går man til 10 får man et par meter til. Men med andre kastevekter vil man få forskjellige resultater. Så dette forteller ikke hele historien. Men jeg vil si at går man fra 8 til 9 fot kan man forvente ca 7-8% økt kastelengde og 8 til 10 gir bortimot 11-12%. Man får også mer konsistente kastelengder og det kan være fordeler med å kjøre fisk på lang eller kort stang avhengig av hvor man er hen. Feks er kort fin i båt, mens lang er fin i vann.
 7. Når jeg skulle ha min første gode stang så jeg rundt etter stenger i hytt og pine, endte til slutt opp med Lawson Arctic Trout, som jeg var svært fornøyd med. Veldig god følelse, svært lekkert design. Så ble den en Lawson Atlantic Salmon etter det, som i praksis er nøyaktig samme stang som Arctic Trout bare med litt annet snellefeste. Men etter å ha testet stenger i tilsvarende prisklasse fra Daiwa og Shimano må jeg innrømme at jeg gikk 5 på, Lawson stenger er noe dritt i forhold. Mye tyngre, dårligere snellefester, dårlig kork og lite holdbare løsninger feks endestykker i aluminium som ripes opp noe helt sinnsykt mye. Hører også stadig vekk om Lawson stenger som knekker, reservedeler kan fås tak i for en fornuftig pris, men de har ingen garantier i det hele tatt og kan være vanskelige mtp reklamasjoner. Så selv om jeg har brukt flere tusen på Lawson stenger tidligere så holder jeg meg langt unna dem nå, de som sagt ikke i nærheten av like gode som stenger i tilsvarende prisklasser fra Shimano eller Daiwa. De er ikke dårlige, ikke på noen som helst måte, men når du har prøvd andre merker går du ikke tilbake til Lawson.
 8. Det har vert en treg sesong på alle måter må jeg si, men allikevel intressant. Har fått veldig mye storfisk (relativt til fiskested) dette året men sett veldig lite til de litt mindre fiskene.
 9. Du har jo da valget mellom Teleskopstang og feks en 4-5-6 delt stang. Teleskopstangen vil alltid tåle mye mindre på grunn at at den er hul inni, og skjøtene tåler mindre enn på en 4-5-6 delt. Noe å tenke på hvis du får på storfisk. Men jeg har god erfaring med 13 Fishing Omen Gold Tele, som jeg har 2 av. 5-20 og 15-40 begge i 9 fot. 15-40 stangen hadde ikke noe problem med sei på ca 5 kg. Men i Florida er det ofte Baitcastere som brukes, fremfor haspel, nettopp fordi konstruksjonen til en baitcaster gjør den mer egnet hvis du skulle få på monsterfisken. Hvis du skal være en stund kan det jo være greit å se an hva de lokale bruker.
 10. Nå måtte jeg lese i gjennom posten din på nytt. Jeg har ikke sett noe om 15 meter før, mener du at du kun kaster 15 meter? Og om det er det du mener så ja, det er kort, men du har også en stang på 1.90 og du kaster wobblere og softbaits. Wobblere og softbaits kaster ikke i nærheten av like langt som sluker pga større luftmotstand. Men når du har en så kort stang så er det spesielt ille med tanke på wobblere, fordi en wobbler må fly jevnt og fint gjennom luften for å kastes godt. Med wobblere har du enorm fordel av å ha lang stang og et jevnt kast, du kan ofte kaste lengre med wobblere med saktere stangbevegelser. Hovedreglene for å kaste langt er haspel, tynt snøre, lang stang, stor snelle, kompakt sluk (feks møresilda). Så selv om 15 meter høres veldig kort ut så må det jo også sies at du gjør ALT utenom snøret feil mtp kastelengde. Så det gir også litt mening at det ikke går så langt. Kan forøvrig nevne mitt eget oppsett, som i min mening er "rett" oppsett til spesielt fjellfiske fra land. Daiwa Luvias 10 fot 2 delt 5-25g eller Daiwa Shogun AGS 10 fot 2 delt 10-35g, begge har Regular aksjon som er en medium aksjon. Shimano Stradic 2500 eller 3000 snelle. 0.12mm multifilamentline Lang stang, medium snelle, tynt snøre, kunne ha fått et par meter ekstra kastelengde med større 4000 snelle eller litt ekstra med tynnere snøre.
 11. Rett oppsett er en haspelstang. Baitcastere er ikke ment for norske forhold, en baitcaster er primært sett laget for å kaste bra med tykk line og store agn. Baitcaster er feks veldig fint når man skal kaste en 15-20 cm wobbler for å ta gjedde for så å dra gjedden rett igjennom sivet og opp på land med makt. Eller når man fisker i fra båt og kaster inn mot land, og ønsker muligheten for presise kast der man stopper kastet med fingeren like før man treffer trærne på land. Slik at man kan gå etter fisk som feks står under greiner helt inne mot land. Det gjør baitcaster til en flott stang hvis man drar rundt på en "bassboat" av denne typen: Men helt elendig til bruk i feks fjellvann når man kaster over langgrunne partier langs land. Så kort fortalt er det med god grunn at de fleste i Norge fisker med haspel.
 12. Når hele området ligger såpass lavt som Larvik gjør og er såpass folketett så holder regelen ganske godt. Unntakene til regelen er feks hvis du har vann hvor det: * Ikke er mulig for fisken å gyte, det settes kun ut fisk, og ikke for mange. * Fiskes mye, med feks garn (som gir god snittstørrelse) men skjelden store individer. * Høyfjellsvann hvor det ikke er mulig for fisken å gyte flere år på rad, som gir enkelte svært store årsklasser. * Du har enkelte store individer som holder bestanden nede. * Det migrerer store individer inn fra andre vann, som blir værende. Men på helt generelt grunnlag så gir større vann større fisk, og det har mye å gjøre med at når et vann blir stort nok så er sannsynligheten for at enkelte individer klarer å vokse seg store nok til å bli fiskespisere, mye større. Samt at ørret som lever langt ute og dypt nede er vanskelige å ta.
 13. Norsjø gir jo hvert år ørret på 10kg+ og 15 kilos gjedder.. Et av de mest artsrike vannene i Norge med 14 forskjellige fiskearter. Jeg er ikke kjent med området men på generelt grunnlag så vil det alltid være storfisk i store vann. Et vann på 1km2 gir normalt ikke samme fiskestørrelse om et vann på 2km2. Så i det området vil Øktern, Fjellvannet og Tokke være de vannene som kan gi storfangst. Rett og slett fordi det også er store vann.
 14. Jo, du har et poeng der. Har i det siste blitt enormt glad i Daiwa sine stenger så hadde nok blitt veldig irritert om jeg plutselig ikke kunne få tak i dem lengre.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.