Gå til innhold
Fiskersiden

Gabriel

Medlemmer
  • Innholdsteller

    204
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    13

Alt skrevet av Gabriel

  1. Drit i målingene, målingene er bare noe som står slik at du kan regne ut hvor mye line du trenger. På min Shimano Stradic 2500 står det feks 0.25 160M, men jeg regner det om med denne kalkulatoren: https://www.pattayafishing.net/fishing-reel-line-capacity-estimator/ Og så kan jeg da også beregne hvor mye backing i 0.40 jeg skal ha for at jeg skal ha plass til 150M med 0.12 braid.
  2. Problemet er at du har kjøpt X4 Braid. X4 betyr at lina er flettet av 4 individuelle tråder. X5 betyr 5 tråder X8 betyr 8 tråder X9 betyr 9 tråder X12 betyr 12 tråder X16 betyr 16 tråder. Flere tråder gir glattere line og bedre bruddstyrke, færre tråder gir grovere line og lavere bruddstyrke, men færre tråder gir også bedre "abrasion resistance" altså at lina tåler kontakt med feks steiner under vann bedre. Så X4 er den groveste flettelina du finner, og det er der problemet kommer i fra, da hører du det når du kaster. X8 og X9 er det jeg anbefaler å bruke. Det gir en god balanse. X12 anbefaler jeg ikke, hadde en kompis som kjøpte X12 og han mistet en haug med sluker på grunn av det. Det som stort sett skjedde var at slukene fløy av gårde når han kastet. Så byttet han til Fireline Fused som er en X8 Fused line, og sluttet å miste sluker. Njaaa Bruk Braidknuter til Braid. Bruk Monoknuter til Mono. Og bruk fluoro-knuter til Fluoro. Fluoro er stivere så enkelte mono knuter kan faktisk fungere dårlig på fluoroline. Men ta også hensyn til linetykkelse, det finnes knuter som er ekstremt gode til tynt snøre, men dårlige til tykt snøre. Og så finnes det andre knuter som er ekstremt gode til tykt snøre, men dårlige til tykt. For eksempel så har du FG og GT knuten, begge gjør samme jobb altså braid til mono/fluoro fortom. Men FG knuten er den beste på line med bruddstyrke 0-25 kilo. Og GT er suverent overlegen på 25kg og høyere bruddstyrke. Og forskjellen er faktisk veldig stor, GT knuten har best styrke på tykk line men knutestyrken er omtrent halvparten av FG på tynn line.
  3. Har du noen kilde? Aldri hørt om dette før.
  4. Vil tro det er en villfisk. Og ørret, halefinnen har et veldig klart ørretpreg. Begge deler litt under tvil, men sannsynlighetsovervekt mot villaure.
  5. Har denne selv: https://bakerenogkokken.no/kjokkenkniver/filetkniver/global-g-18-bred-fileteringskniv-24-cm-fleksibel/ Global G-18, du har også G-19 er lik utenom at bladet er 27 cm. Global G-10 er også fin: https://www.cervera.no/produkt/g-10-laksekniv-fleksibel-31-cm?gad_source=1 Men jeg foretrekker G-18 og G-19 selv, jeg liker det litt bredere bladet. Det er også utrolig fleksible kniver som egner seg godt til å dele opp feks roastbeef eller å lage sushi.
  6. Ikke glem sidelinja https://snl.no/sidelinjeorgan
  7. Er det noen som har erfaring med chumming etter ørret? Altså å kaste ut agn med smak og lukt i vannet for å tiltrekke fisken til område man uansett skal fiske. Har hatt en lang diskusjon med en kompis nå om hvorvidt det faktisk fungerer eller ikke, og så langt er vår konklusjon at det fungerer litt, av og til. Kompisen min har for eksempel prøvd å legge ut agn i et område for så å se med briller om fisken dukker opp, men det har gitt veldig lite resultater.. Av og til dukker det opp en fisk i området hvor han legger ut agn, men det er usikkert om den dukker opp pga lukten eller ikke. Til dere som eventuelt mener at dette fungerer på ørreten, hva slags agn har dere eventuelt prøvd?
  8. Sjøørret finnes omtrent overalt rundt Norskekysten og uten at jeg har vert der så innbiller jeg meg at Ytre-Solund må være i verdensklasse, spesielt sommerstid. Jeg bor selv innerst i Sognefjorden og har sett på kartet der flere ganger, det er jo bare så ufattelig mange grunne områder og viker hvor man kan fiske. Så det er egentlig bare å teste ut, søk på nett så finner du fort ut at man skal se etter "Leopardbunn" og det kan man finne via Google Maps eller liknende. Og når man har funnet leopardbunnen, så er det bare å reise ut for å prøve seg. Møresilda i 10 og 15 grams er noe av det som har fungert best for min del, men du har også feks Bombarda fiske med sjøørretfluer eller andre vanlige ørretsluker som alle leverer godt. Lykke til, det høres sikkert vanskelig ut men når jeg selv reiste rundt på mine lokale områder etter sjøørret så fant jeg veldig fort ørretene, det tok 5 minutter på første sted før jeg så en sjøørret på 2-3 kilo som svømte forbi. Og i dag, altså 24/3/24 så er det meldt fantastiske forhold for sjøørret i Sogn og Fjordane. Dette er første dagen hvor det er meldt 10 plussgrader og solskinn utover hele Sognefjorden, så dette er sannsynligvis den beste sjøørret dagen som har vert til nå i år og du kan virkelig sanke noen solide fangster. Perfekt tid å prøve seg på.
  9. For optimal kasteavstand så bør avstanden mellom stangtupp og sluk være litt over halvparten av stangens lengde. Så med en 3 meters stang og 1,5 meter fortom etter swivel så vil ikke swivelen gå i gjennom stangringene i det hele tatt. Du kan se litt om kasteteknikk i denne videoen: Dette viser kasteteknikken jeg bruker mest selv, uansett om det er 10 grams sluk/wobbler eller 50 grams sluk, men jeg har forenklet den litt for å få til raske og enkle kast når jeg fisker med sluk. Men teknikken i seg selv er veldig enkel så det fungerer bra både på fjellet og i sjøen. Denne videoen er også intressant med tanke på å kaste langt med små bevegelser: Jeg bruker alltid mono backing, selv om det bare er snakk om 5-10 meter med backing før multiline starter. Har multiflament-ready sneller og har testet uten men nei, litt mono backing er best. Gjerne også litt elektrikertape innerst.
  10. Det ville jeg ikke ha vert redd for å gjøre, den tåler nok det som er oppgitt. Skittfiske.no er min mest brukte side. Berkley, VMC, Westin, Mustad er fine greier. Søvik er bra for svært små swivler, men jeg er ikke noen fan av søvik generelt. Anbefaler forøvrig å unngå direkte skjøte mellom Multifilament og Mono. I min erfaring er det mye bedre å kjøre Multi -> Swivel -> Mono -> Agnlås. Du må forøvrig lære deg BEGGE knuter, Palomar knuten er på mange måter verdens beste knute med tanke på enkelhet og styrke. Og noe av det som gjør at Palomar skiller seg ut, er at Palomar er veldig enkel og samtidig sterk på alle typer line, mono, multi og fluoro. Så jeg ville hatt Multifilament -> Palomar Knute -> Swivel -> Uniknute -> Monofilament -> Palomar/Uni (begge funker) -> Agnlås -> Sluk.
  11. Multifilament er sterkere i samme tykkelse, ta feks Berkley X9 Braid, 0.10mm har en bruddstyrke på 9 kilo. Men til gjengjeld tåler multifilament mindre slitasje opp mot feks steiner. Så hvis linen kommer i kontakt med en stein tåler den mindre. Det at linen er tynnere gjør at den kaster bedre, NJFF testet 0.205 vs 0.148 vs 0.128mm line når de kastet et 25g søkke og: * 0.205 kastet 77m * 0.148 kastet 88m * 0.128 kastet 92m Så ved å bruke 0.35mm, som er mye tykkere enn linen de testet mister du gjerne 20 meter kasteavstand sammenlignet med om du hadde brukt feks 0.20mm fireline. Multifilament er også synlig line, mens monofilament eller fluoro er gjennomsiktig og nesten usynlig i vannet. Så det beste i min mening er å bruke: * Mono backing * Multifilament line * Mono fortom (1-3 meter) Da får man stort sett det beste av begge verdener. Det er også forskjell på monofilament-liner, har vert borti Norsjø linen og var ikke imponert. Den hadde mye minne (krølling som ikke ble borte) og tåler litt mindre enn de gode linene ved samme diameter. De fleste 0.35mm monolinene tåler ca 10.5 kg, de sterkeste helt oppe i 12 kg.. Knuter Jeg bruker Uni-knuten: Og Palomar Knuten: Husk å fukte linen når du strammer, det kan være årsaken til at knuten din tålte lite tidligere. Hvis du ikke fukter brenner du fort opp knuten. Bobber Aldri hørt om bobber w/ a brain, men til 99 kroner skader det ikke å prøve. Hadde jeg sett en i en butikk hadde jeg sikkert plukket den opp jeg også..
  12. Dette er en veldig lang videoserie som viser havørretens hemmeligheter. Konseptet er egentlig veldig enkelt, en person som fisker, men så monteres det samtidig flere undervannskamera i samme område som viser havørretens oppførsel. Det er veldig intressant å se hvordan ørreten oppfører seg samtidig som fiskeren står bare få meter unna, det kan gjerne svømme 20-30 ørreter i stim bare få meter unna eller store ørreter (5 kg) som er bare et par meter unna personen som står å fisker. Viser også en del forskjellige former for fiske som både sluk, flue og bombarda med forskjellige oppheng. Feks sluk m/ flue forran eller flue bak.
  13. Når var dette? Er det is på Mjøsa nå?
  14. Nja, hadde 4 timer i en liten jolle i dag med lufttemperatur på 4c, konstant vind, litt regn, masse bølger og fiske og jeg var dønn komfortabel hele tiden. Jeg er rett og slett superfornøyd med den.
  15. Mitt nye favorittplagg til drittværet.. En anorakk som går helt ned til under knærne, med integrert sittepute og vannsøyle på 30000mm... Fantastisk plagg hvis man skal stå ute å fiske hele dagen i kaldt og surt vær, men ser ikke ut i måneskinn.. :p
  16. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær. Og spøk til side så har jeg brukt lattelig mye penger på klær som fungerer i alt slags vær, men det finnes mer enn nok av gode plagg som holder deg varm og komfortabel hele dagen lang, selv i drittvær. For min del overvinnes dørstokkmila med bedre utstyr, jeg blir mer pinglete, men utstyret blir bedre.
  17. De pleier å stå i utløp fra elv når vannet er kaldt, og hvis det er skikkelig kaldt går de gjerne opp i elven hvor det er rent ferskvann. Så det er noe med det, men litt usikker på nøyaktig hvordan det fungerer.
  18. https://havvarsel.no/oversikt/58.14615/7.99573 Jeg er usikker på hvor nøyaktig varselet er, og om det egentlig er relevant. Men evnen til å søke opp steder i havet og få oppgitt vanntemperatur og salt% kan vel hjelpe med å finne steder sjøørreten er i bittet? Spesielt tidlig på året? Temperatur er jo ganske enkelt, under 4c er dårlige greier, 5-8 så går det sakte, 9-16 er optimalt.. 17 og over da begynner det å bli tregt igjen. Men hva med saltprosent? Sjøørreten liker vel best når det er lite salt?
  19. Har en Deeper Chirp 2 sonar selv, og alt jeg kan si er at fordelene med den er svært begrensede.. Det er morro å se hvordan bunnforhold osv faktisk er under vannet, og det er også morro å se om det faktisk står fisk et sted eller om du står å kaster i en fisketom ødemark. Men med mindre du er i båt så er all tiden du bruker på å kaste en sonar tid du kunne ha brukt til å kaste på en sluk og kanskje fått fisk ut av det. Nå har jeg kjøpt meg båt så fordelene med sonar-bruken kommer derfor til å øke, men slik jeg ser det kommer de fremdeles til å være ganske så begrensede. Kanskje den største fordelen er at jeg kan lage dybdekart som viser marbakker og likende, og som kanskje kan gi med en bedre forståelse over bunnforholdene til senere bruk. Men noen ganger så finner du jo bare selve jackpoten, hvor det plutselig er hundrevis av fisk under deg og du vet noe ingen andre vet, hvor dypt de står og akkurat hvor langt ute.
  20. Nymfe + Indikatorflue eller dupp, sølv/gullhode med grå/svart/brun kropp. Så tidlig som dette så foregår det meste av aktivitet under vann i dype høler. Det jeg kommer til å fiske mest med utover våren er nok drivende makk og trout magnets. Som er microjigger. Begge deler med indikator-dupper.
  21. Hei, jeg holder til i Årdal har forsøkt en del selv i området mellom Årdal og Lærdal og fra land, spesielt vinterstid så har det vert veldig dårlige greier. Jeg har tatt et par stykk på kystmeite men etter det har jeg ikke brydd meg så mye. Det blir fort dypt og det er lite fisk så langt inn i Sognefjorden. Og de områdene hvor det ikke blir bratt med en gang er da gjerne områder som er fredet eller mye brakkvann. Det sagt så kan du ta en titt på Navionics. https://webapp.navionics.com/#boating@10&key=wgctJsdtk%40 som viser bunnforhold. For min del har jeg noen plasser som jeg har tenkt å forsøke meg på, blant annet området rundt Fodnes Ferjekai. Men også rundt den gamle ferjekaien i Lærdal ut mot Revsnes. Men jeg kommer i all hovedsak til å fokusere på områdene rundt Sogndalsfjorden, hvor det kan være veldig bra sjørretfiske, og videre utover mot feks Leikanger og Balestrand. Det finnes blant annet en båt (med motor) som kan brukes av NJFF medlemmer i Leikanger. Denne har jeg tenkt å ta et par runder med. Men det mest intressante fisket i Lærdal er selvfølgelig ørretfisket i fjellet fra Juni og utover høsten. Lærdal statsalmenning har et svært intressant område å by på.
  22. Kun fra 1. Juni til 15. August ut i fra det han sier.
  23. 100m i utgangspunktet men mange har også vesentlig utvidede grenser.
  24. Alle elvemunninger som er sjøørretførende. Det er i utgangspuntket en 100m grense, men det kan også være utvidede grenser. Samtidig kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvor grensen er, og hvordan elvemunning er definert. Så vær forsiktig.
  25. Syntes dette er veldig greie prinsipper å forholde seg til. Og samtidig så er jeg veldig enig i at ren fang-og-slipp er dyreplageri. Uavhengig av om det gjelder å fiske kun med intensjon om å sette fisken ut igjen eller om man fortsetter å fiske etter at man har fått det man har tenkt å spise. Det blir omtrent det samme som om jegere skulle fortsette å forfølge og plage reinsflokker etter at de har felt det dyret de hadde tillatelse til å felle. Å skremme dyrene bare for morro skyld.
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.