Hallvard Skrevet December 28, 2005 Rapporter Share Skrevet December 28, 2005 Heisan De fleste av dere har vel sittet ved et bål eller en grill etc og tilbredt fisken dere har fanget. Det vanligste som blir brukt er jo og salte og pepre fisken samt ha masse smør inni folien. Det var ihvertfall slik jeg som regel tilbredte fisken, helt til jeg fikk tips om å bruke krydder smøre osten oppi istedet for smør. Dette gjorde jeg med hell, og nå fyller jeg alltid folien med ulike smøreoster "de firkantete boksene" samt mais, løk, purre, paprika og andre grønnsaker jeg har tilgjengelig. Dette har jeg med veldig stort hell brukt mye på gjørs, men passer selvfølgelig til mye annen fisk også. Nydelig! Jeg bruker også å skjære poteter i skiver, ca 2-3 millimeter tykke , krydre og salte de godt samt ha masse smør i og pakke de inn i folie. Da vil poteter og fisk være ferdig samtidig. Dersom dere prøver dette kan jeg garantere dere en fantastisk mat opplevelse. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
el-nico Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 Det er så latterlig lite som skal til for å heve et måltid fra 'greit' til 'fantastisk'. Litt forarbeide, planlegging og vips... Skal man først spise i det fri må man jo ikke holde nivået på opplevelsen helt basisk, ikke når det er så enkelt å gjøre det så mye mer spennende... Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
avkroken Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 Mulig jeg er noe sær, men syntes fisken smaker aller best uten krydder og andre smakstilsetinger:-) Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Gateprofeten Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 Fisk smaker seff best uten fiskesmak - og da kreves det krydderier. Hvitløk/kryddersmør med paprika og vårløk funker ok. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Vilhelm Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 Det er viktig å finne en middelvei som gjør at man ikke dreper fiskesmaken og, men å spise en stekt makrellfilet uten pepper og sitron hadde nok ikke gått her i gården. Men man setter jo også me smak på et fiskemåltid med tilbehøret. Tilberedte skatevinger av ei piggskate som ikke klarte seg i går. salt,pepper og surring i fløte var det som skulle til. enkelt og greit. Noen som har prøvd avkokt makrell da? Koke den en dag i forveien samme nemd, salt,laurbærblad,pepperkorn og litt sukker. La den avkjøle seg og server med rømme,agurksalat og kokte poteter. beste måten å tilberede feit fisk på. funker også fint med laks Edit: når jeg drar på fjelltur og har planer om å spise fisk, har jeg bestandig med vårløk, sitron og en boks rømme i tillegg til det vanlige meierismøret,salt og pepper. Bakte poteter har jeg gjort klar i ovnen på forhånd, slik at de kun er å varme på bålet. Et uslåelig måltid på fjellet. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
el-nico Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 sitat:Opprinnelig postet av Vilhelm Edit: når jeg drar på fjelltur og har planer om å spise fisk, har jeg bestandig med vårløk, sitron og en boks rømme i tillegg til det vanlige meierismøret,salt og pepper. Bakte poteter har jeg gjort klar i ovnen på forhånd, slik at de kun er å varme på bålet. Et uslåelig måltid på fjellet. Det er akkurat dette jeg har så sansen for selv - det å regne med at man får fangst og planlegge måltidet deretter. Ingrediensene beskrevet ovenfor er jo suverene og krever nærmest null innsats å ordne. Jeg skal innrømme at en og annen fisketur i yngre alder havnet i et noe dårligere lys grunnet manglende ingredienser og forberedelser av måltidet. Det er ikke særlig spennende med en mølje av kjøtt, skinn, finner, ben og involler, kremert over åpen ild, og ikke noe tilbehør. Når det er så lite som skal til..... Er det fiskesmak man er redd kommer man enormt langt med hvitløk og rømme, eller hvorfor ikke noe kraftigere lut? Chilli? Har testet det selv, og fant det godt. Selv spiser jeg fisk for å smake fisken, og er blitt mer varsom med mengden krydder [ ]. Dessuten mener jeg bestemt at råvarene SKAL respekteres for det de er, og tilberedes deretter. Vi bor i et ufattelig rikt land, og man vil faktisk finne ingredienser i det fri som man kan legge til i retten, litt avhengig av årstid. Ketsjup på en ørret, fanget på fjellet, blir bare helt galt for meg. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tequila Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 Ikke stekt/grillet men.... hvis du har røykelaks og vil imponere din bedre halvdel eller hvis du skal lage forrett når du har har gjester.... Stek hvitt brød i ei panne(loff e.l.) i godt smør til det er gyllenbrunt, skjær den i trekanter eller lignende, smør på urteost fra Tine (de pakkene som er nevnt over), legg på noen tynne skriver med røykelaks og strø Ruccola salat over... naaaammm [ ] Kan eventuelt også prøves med litt oliven, olivenolje m.m. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
el-nico Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 sitat:Opprinnelig postet av Tequila Ikke stekt/grillet men.... hvis du har røykelaks og vil imponere din bedre halvdel eller hvis du skal lage forrett når du har har gjester.... Stek hvitt brød i ei panne(loff e.l.) i godt smør til det er gyllenbrunt, skjær den i trekanter eller lignende, smør på urteost fra Tine (de pakkene som er nevnt over), legg på noen tynne skriver med røykelaks og strø Ruccola salat over... naaaammm [ ] Kan eventuelt også prøves med litt oliven, olivenolje m.m. Den der skal jeg prøve ved første anledning! Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Vilhelm Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 Prøvd ovnsbakt røykalaks da Stig? Har lagd en del former med bl.a røykalaks i, og det er utrolig spennende.. kan nok også gjøre seg i fiskesuppe Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tequila Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 El-nico - tilbakemelding om det falt i smak hadde vært greit. Vilhelm - har ikke prøvd det, men det skal jeg prøve. Må bare få tak i mer røykelaks og det er over 100 dager til start. Er nesten tomt i fryseren.... Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
el-nico Skrevet February 2, 2006 Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 sitat:Opprinnelig postet av Tequila El-nico - tilbakemelding om det falt i smak hadde vært greit. Vilhelm - har ikke prøvd det, men det skal jeg prøve. Må bare få tak i mer røykelaks og det er over 100 dager til start. Er nesten tomt i fryseren.... Det var lunchtid, så jeg dro på butikken og kjøpte litt røkelaks der (prøvde å se meg ut den med minst gift [8D]), samt smøreost urter og pepper og ruccola! Det var meget godt. Meget godt. La også på noen tynne skiver rød løk! En enkel og veldig god liten smak, som garantert vil gjøre lykke som en forrett ved mer lystige anledninger. Skal eksperimentere noe mer rundt dette.... Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Hallvard Skrevet February 2, 2006 Forfatter Rapporter Share Skrevet February 2, 2006 Når vi snakker om røykelaks er en annen god ide som jeg brukte til en forrett i et selskap jeg lagde mat til: 50/50 røyke laks og kokt laks rømme gressløk løk persille dill Dette hakkes/blandes fint i en foodprossesor og smøres ut over store potetlefser. Så rulles potetlefsene sammen og deles i to, legges oppå hverandre og pyntes. Lekkert, enkelt og godt Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
cannonbang Skrevet February 13, 2006 Rapporter Share Skrevet February 13, 2006 hei. Takk for svar i tråden om båten, el-nico. Den varmet. Mye interresant her, ble litt sulten av å lese. Skal prøve det meste etterhvert, ser ut som virkelige godbiter endel av det. Dette er heller ikke grillet, men pga en grandtante som bodde i sverige i sin ungdom så ble gravlaks introdusert i vår familie lenge før denne var vanlig her på berget. Denne er et godt alternativ til røkt, og kan imotsetning lages hjemme eller også på lengre turer. Du trenger bare en plastboks til dette. jeg har etterhvert utviklet en litt egen teknikk til å lage denne, som jeg poster her. Bruk gjerne billig remalaks eller ørret, den blir slett ikke dårligere av at den er litt feit. Fileter fisken, og fjern beina. jeg napper også ut de små sidebeina med en tang. legg filetene i kaldt vann en liten stund, og legg den så opp for å renne av. Hvis det er nødvendig så vei dem, men hvis dere er noenlunde stødige til å filetere, så blir vekta ca 60% av rundvekta. Dette er nøyaktig nok Legg filetene på et folieark, side ved side på et folieark, og lag en blanding av 1 ss sukker og 3 ss salt pr kg filet (stor skje) i en kopp (for villfisk, bruk bare 2 ss salt denne trenger mindre). Fordel dette over fisken og strø på litt peppermix hvitpepper el. legg så på rikelig med frisk dill. Legg så nen ene sida over den andre, og pakk den stramt inn i folien, og legg pakken inn i bunnen en plastpose. Rull denne strams sammen, og surr den med tape,hyssing el. Dette gjør at saltlaken sprenges inn i fisken i stedet for å renne av etterhvert som den normalt gjør. Legg kjølig i 2 dager andre kryddet og urter kan sikkert brukes med hell her, det er opp til smak og behag. Med remaørret/laks så koster dette ca ded samme som grillpølser, og er helt nydelig som et alt. til spekemat eller grillmat i varme sommer kvelder. For tilbehør, bruk ting som du liker og synes passer Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
el-nico Skrevet February 13, 2006 Rapporter Share Skrevet February 13, 2006 Virker jo både enkel og god den der, cannonbang, men hva med bakterier og parasitter? Botulisme [xx(] er jo noe som dukker opp i forbindelse graving av fisk hvis renhold ikke er 101%, og kan være rimelig irriterende. Har du opplevd noe slikt etter prosessen du her har beskrevet? Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
cannonbang Skrevet February 13, 2006 Rapporter Share Skrevet February 13, 2006 hei. Jeg har aldri hatt problemer med dette, og jeg har spist en del av stoffet. Botulisme kommer fra jord, og utvikler seg hvis den ikke får tilgang til luft. Det er derfor denne er så farlig i hermetikk. ikke gjør dette sammen med eller etter at du har handtert grønnsaker o.l uten å vaske benk og utstyr. Listeria kommer også herfra, men er ikke så farlig som førstnevnte. Salmonella kommer ikke til i denne prosessen og er heller ikke vanlig i fisk. Vask også fisken mellom sløying og filetering, ogå kniven og fjøla. Jeg gjør dette på en avis, og pakker inn avfall og kaster dette etterhvert. Det er den samme prosessen som brukes på røykelaks før denne røykes. Vanlig god kjøkkenhygiene holder fint. Frysing i 2 døgn før eller etter er for å drepe ringormer, noe nesten all fisk har, så dette gjelder allfisk som skal brukes til mat som ikke blir varmebehandlet eller skarpsaltet Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
el-nico Skrevet February 13, 2006 Rapporter Share Skrevet February 13, 2006 Aaaah så.....[ ] Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
cannonbang Skrevet February 14, 2006 Rapporter Share Skrevet February 14, 2006 hei igjen. Her er et lite tips til. dette er veldig enkelt, og er utrolig godf til stekt eller grillet fisk. skjær en liten skalk av bunnen på noen store tomater, og skjær et kryss ca ned til midten av dem i andre enden. Ta ut det bløte innholdet av dem med en skje. Dette kan du kaste eller bruke til noe annet hvis du vil. Ta en slump rømme i en liten bolle, og mos en banan (nei, jeg har ikke dysleksi, dere leser riktig) sammen med rømmen. Ca en stor banan til en 1/2 boks rømme. Fyll mixen i de uthulte tomatene, og sett en på hver tallerken. Det er bedre enn dere tror selv om det høres litt sprøtt ut. Kanskje flere kan bidra litt, det er et interresant tema, dette med favorittoppskrifter Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Blydonkern Skrevet February 14, 2006 Rapporter Share Skrevet February 14, 2006 sitat:Opprinnelig postet av cannonbang hei igjen. Her er et lite tips til. dette er veldig enkelt, og er utrolig godf til stekt eller grillet fisk. skjær en liten skalk av bunnen på noen store tomater, og skjær et kryss ca ned til midten av dem i andre enden. Ta ut det bløte innholdet av dem med en skje. Dette kan du kaste eller bruke til noe annet hvis du vil. Ta en slump rømme i en liten bolle, og mos en banan (nei, jeg har ikke dysleksi, dere leser riktig) sammen med rømmen. Ca en stor banan til en 1/2 boks rømme. Fyll mixen i de uthulte tomatene, og sett en på hver tallerken. Det er bedre enn dere tror selv om det høres litt sprøtt ut. Kanskje flere kan bidra litt, det er et interresant tema, dette med favorittoppskrifter Anbefales!![8D] til frokosten kan dere prøve ristet loff medd banan og majones...sikle sikle[8D] Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
cannonbang Skrevet February 19, 2006 Rapporter Share Skrevet February 19, 2006 tilbakemelding til hallvard Har nettop nytt en SØ i folie etter din oppskrift. Du hadde rett. Det var j**** godt. Standsmessig søndagsmiddag. Lagde forresten et par av de tomatene som jeg har beskrevet til. Ble ikke dårligere av det heller. Ble litt tilovers, så jeg skal frøve den andre i morra. (har litt røykalaks i frysen) Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Laksefiskern Skrevet February 19, 2006 Rapporter Share Skrevet February 19, 2006 I samtlige oppskrifter jeg har på graving av fisk står det; ikke skyll fisken eller redskaper i vann - hvorfor står det så hvis det ikke har med bakterier i vannet å gjøre? Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
tryta Skrevet February 21, 2006 Rapporter Share Skrevet February 21, 2006 hytte uten strøm mat.jøtul 602...Generelt er jeg glad i aas bayer. Tok 2 sø filet og la dem i ei skål med øl en times tid (alkoholmisbruk) så inn i vedovnen på gløra i folie. Krydre etter smak. dette er en 7 retters middag. 1 fisk og en six pack[ ] namenam! Tilbehør: noen poteter skåret med oste høvel som kokes ca 5 min,så oppi jerngryta på ovnen,gresk dip mix,1 boks rømme,litt h-melk,litt sjarlottlauk og no ost på toppen. Det er viktig å bruke skikkelig ØL,ikke no lyst rignes skvip[ ] kan også bruke guinnes da fisken får brent smak. Ikke spør hvordan formen min var første dette ble tilbredt,men godt er det[ )] Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
cannonbang Skrevet February 21, 2006 Rapporter Share Skrevet February 21, 2006 sitat: I samtlige oppskrifter jeg har på graving av fisk står det; ikke skyll fisken eller redskaper i vann - hvorfor står det så hvis det ikke har med bakterier i vannet å gjøre? Jeg har aldri sett dette i oppskrifter på gravet fisk. Jeg har for sikkerhets skyld sjekket dette rundt på diverse nettsider som omhandler mat, og det ble ikke advart mot å vaske fisken her heller. Jeg lurer på om dette er en sammenblanding med rakfisk, som er en helt annen prosess, der dette kan være direkte livsfarlig pga utvikling av botulisme. Fersk dill inneholder jo også vann med de samme bakterier som drikkevann. Ideen med å marinere i øl var forresten god. Har hørt om dette mht kjøtt, men er sikkert godt med fisk også. Skal prøve det ved anledning. Tok fryserens siste SØ for å prøve hallvards oppskrift i helga, så jeg må få nye først.(&%¤/ snø!!![} ]) Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
arn-hjel Skrevet March 13, 2006 Rapporter Share Skrevet March 13, 2006 Her et tipps for stekt ørret/røye på ca. 150-250 gram. Rens fiskene godt, skjær 2 striper inn til benet på begge sider. Rull fiskene i hvetemel blandet med salt og pepper. Sprøstek fiskene og ta de ut av panna da de er gyldent brune. Sprøstek hakket fersk chapinon og ha oppi seterrømme eller lettrømme, men ikke bland den sprøstekte fisken oppi dette. Server sprøstekt fisk med rømme/champinon, gode poteter, agurksalat og sitron. En tørr hvitvin passer meget bra til dette. Dette er oppskrift jeg har tatt etter Arne Brimi i forbindelse med "Gutta på tur". Har hatt utallige røyemiddager på dette viset i vinter. Dette er nermest orgasmisk!!!! Dette hadde kanskje ikke så mye med grillet fisk å gjøre, men skit au, godt var det lell![ ] Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
terje37 Skrevet April 8, 2006 Rapporter Share Skrevet April 8, 2006 hei. Takk for svar i tråden om båten, el-nico. Den varmet. Mye interresant her, ble litt sulten av å lese. Skal prøve det meste etterhvert, ser ut som virkelige godbiter endel av det. Dette er heller ikke grillet, men pga en grandtante som bodde i sverige i sin ungdom så ble gravlaks introdusert i vår familie lenge før denne var vanlig her på berget. Denne er et godt alternativ til røkt, og kan imotsetning lages hjemme eller også på lengre turer. Du trenger bare en plastboks til dette. jeg har etterhvert utviklet en litt egen teknikk til å lage denne, som jeg poster her. Bruk gjerne billig remalaks eller ørret, den blir slett ikke dårligere av at den er litt feit. Fileter fisken, og fjern beina. jeg napper også ut de små sidebeina med en tang. legg filetene i kaldt vann en liten stund, og legg den så opp for å renne av. Hvis det er nødvendig så vei dem, men hvis dere er noenlunde stødige til å filetere, så blir vekta ca 60% av rundvekta. Dette er nøyaktig nok Legg filetene på et folieark, side ved side på et folieark, og lag en blanding av 1 ss sukker og 3 ss salt pr kg filet (stor skje) i en kopp (for villfisk, bruk bare 2 ss salt denne trenger mindre). Fordel dette over fisken og strø på litt peppermix hvitpepper el. legg så på rikelig med frisk dill. Legg så nen ene sida over den andre, og pakk den stramt inn i folien, og legg pakken inn i bunnen en plastpose. Rull denne strams sammen, og surr den med tape,hyssing el. Dette gjør at saltlaken sprenges inn i fisken i stedet for å renne av etterhvert som den normalt gjør. Legg kjølig i 2 dager andre kryddet og urter kan sikkert brukes med hell her, det er opp til smak og behag. Med remaørret/laks så koster dette ca ded samme som grillpølser, og er helt nydelig som et alt. til spekemat eller grillmat i varme sommer kvelder. For tilbehør, bruk ting som du liker og synes passer Her har du vel glemt konjakken?En skvett konjakk i blandingen blir veldig godt Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Jon-E Skrevet April 8, 2006 Rapporter Share Skrevet April 8, 2006 En oppskrift dere må prøve er å marinere laks eller ørret i pesto. Fileter fisken og ha på godt med pesto og la den marienere en stund. Strø over litt salt og pakk fileten inn i alu folie og grill den. server med bakte poteter kryddersmør, rømme og agurksalat Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.