Gå til innhold
Fiskersiden

En dag på Stord....


ThorEH
 Share

Recommended Posts

Skal sjekke med Gustav. Han jobber 12/12 på Kristin for tida, så det spørs. Frank og Gustav har jo tenkt å bli komersielle med skøyta, så det blir nok snakk om å betale litt etter hvert. Men en prøvetur kunne kanskje la seg gjøre for en rimelig penge. Ellers, så har jeg tilgang på en 18 foter (den som Thor og jeg brukte), og en 15 foter med 15 hester. Skal kunne skaffe flere båter om nødvendig. Det er jo tydelig at vi ikke trenger å reise så langt her oppe for å komme på de rette "spottene". Hvis det er snakk om 5-6 stykker, så kunne vi jo ankre opp i nærheten av der Thor og jeg var, og henge etter hverandre. Da er det alltid siste båten i lenka som får mest fisk. Vil minne om at det var her Kohlflåten fikk en double lange på 28 og 26 kilo, så potensialet er der.

Harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 58
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Tilbereder Lange og Brosme på 3 forskjellige måter:

Små: Steikt med ris og sursøt saus

Mellomstore: Salta max eit døgn og kaldrøykt. Kokt med kvit saus og gulerøtter.

Store: Skarpsalta (minst ei veke) og tørka. Lagar bacalao og heimalaga lutafisk.

Er ikke enig at lange smaker som torsk, mye bedre. Brosme er ennå bedre. Ikke så rart når du ser hva brosma eter: Kreps.

Oppskrifter på bacalao og lutafisk kan fås for interreserte på forspørsel.

Harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kinesisk Brosme/Lange:

Skjær fisken i passelige biter, ha hvetemel, sitronpepper, salt og hvit pepper opp i en plastpose. Ha fisken i, og rist. Stek på middels varme i en blanding av maisolje og sætersmør. Når fisken er brun og gjennomstekt, kan du ha på en Uncle Bens's sursøt (kan serveres varm ved siden). Bruk vanlig langkornet ris.

Bacalao:

Legg tørr-fisken i kaldt vann i 24 timer eller mer. Skjær av kjøttet, og fjern evt bein. Skrell poteter.

Ha skikkelig med olivenolje i gryta, og varm

denne opp til det ryker blått. Legg lagvis:

Fisk, poteter, tomatpure, hakket chili, løk, hakka tomater fra boks og noen kvitløksbåter.

Jeg mener å ha lest at det finnest 135 forskjellige oppskrifter på bacalao i Portugal, så det finnest sikkert muligheter for variasjoner. Har alltid hatt suksess med denne oppskriften. Den smaker faktisk bedre neste dag!

Lutefisk:

Skjær fisken (saltet og tørket) i biter.

Legg i vann i 3-4 dager. (Litt avhengig av hvor salt den er). Ha deretter 3-4 skeier kaustik soda og et par skeier med krystallsoda i 10 liter vann. La fisken ligge i dette ligge i 3-4 dager. Vanne deretter ut i 3-4 dager (bytt vann hver daq). Kan fryses. Serveres med erterstuing, bacon og akevitt! Steik fisken i steikeovnen på lanngpanne me alu-folie over. Knallgodt!

Haarld

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brosme er absolutt favoritt her i huset. Smaken er eminent, og konsistensen er topp.

Det eneste er at brosmen må ha minst en halv time i kjelen eller på panna. Den er jæslig fast i kjøttet. Men utvilsomt den beste fisken vi har til middag! Og vi spiser myes fisk!

ps. Lange er ok, torsk suger.

harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøv "Gustav's Brosmegryte" :

Brosmestykker, sæterrømme, krepse-haler og/eller reker (fra boks), champinjon (eller hva f.. det heter, sopp i hvert fall). Purre/vårløk evt andre grønne saker.

Steik brosma lett (brun). Kok inn kraften fra kreps/reker.

Legg alt i ildfast form og ha på rømme.

Sett i ovnen på 200 i en halv time.

Dette er bankers. Selv folk som ikke liker fisk glufser dette ned. Tilbehør kan være poteter eller ris.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Davidsen

Mulig det er jeg som ikke har fått den til på kjøkkenet, da.

Neste gang prøver jeg å salte/koke den. Men det hadde vært godt med lange etter gammelt.

Både lange og brosme er bedre enn torsk, og brosma kanskje den beste av disse to igjen. Brosme er best stekt, etter min menig. Men husk å steke den leeeeenge, ellers så blir den seig. I tillegg så er nok dypvannsbrosmene best, da de i tillegg stort sett kun spiser skalldyr. Nydelig...!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Salta lange og brosme er en klassiker her i huset. (Tinte) Fileter eller skiver saltes på med grovsalt over natta i kjøleskapet, og skylles godt av før koking i godt med vann. Serveres med poteter, gulrøtter, smeltet smør og flatbrød. Ligger på so**** utover kvelden og fordøyer etter slike måltid!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lange og brosme er geniale matfisker. Bruker å bestille kilppfisk av lange og brosme fra Sunnmøre - hvis en spør en fiskehandler der oppe skaffer de. Genial til bacalao samt mer egenkomponerte varienater (ovnsbakt bacalao med balsamicoeddik, hvitløk, chili og serranoskinke f.eks.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og ditto i Sverige. Det er derfor klippfisk/tørrfisk av lange/brosme er bestillingsvare hos fiskehandlere på Sunnmøre - produksjonen av dette er stor der oppe, men nesten alt går til lutefisk i Sverige/Finland (og til dels Norge)...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Davidsen

Hvis Onar slår seg på vrangsida, får vi smiske oss inn blandt Stord-ligaen, Leidland.

Ingen umiddelbar fare for at Onar slår seg på vrangsida. Kona er bortreist og ungene utplassert i god tid den helga, så han er mer enn klar!!

Men bortsett fra denne lørdagen så ser dette Stordfisket svært interresant ut. Uten at det er noen direkte overraskelse..

Grattis med nr. 71 Thor!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Prøv "Gustav's Brosmegryte" :

Brosmestykker, sæterrømme, krepse-haler og/eller reker (fra boks), champinjon (eller hva f.. det heter, sopp i hvert fall). Purre/vårløk evt andre grønne saker.

Steik brosma lett (brun). Kok inn kraften fra kreps/reker.

Legg alt i ildfast form og ha på rømme.

Sett i ovnen på 200 i en halv time.

Dette er bankers. Selv folk som ikke liker fisk glufser dette ned. Tilbehør kan være poteter eller ris

Hvordan er denne gryta med Steinbit filet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.