Triturus

Opptaksprøve i NKML

Recommended Posts

Klassekompis Magnus har fått nytt havfiskesett i bryllupsgave og idag var det klart for innvielse. Vi leide som vanlig båt hos "Byens Beste Bilvask" og tøffet bort til Trolla. Målet var å fiske i bakkene ned mot sletta som ligger på 400 meter, og blålange lå i bakhodet.

Første nedslipp ble litt mislykket, da vi dreiv inn mot land og endte opp på pinglete 30 meter. Magnus benyttet sjansen til å få ei hyse mens vi var på grunna, og debuterte dermed som ekte meitende havfisker. På neste slipp lå vi mer ideelt, startet på litt over 100 meter og drev ut over kanten. Vekslende myk og hard bunn. Det nappet igjen og rookie Magnus står for dagens andre art, lusuer.

Bilde%2520038.jpg

350 gram veide den.

Ikke lenge etter, ble det mye aktivitet på alle tre stengene. Det smånappet ofte, men ingen ville sitte. Jeg la om taktikken fra å begynne å sveive ca 3 sekunder etter nappet, til å sveive med en gang det nappet. Det ble umiddelbar suksess, og jeg kunne snart se en hvittingaktig fisk i overflaten. Etter ca fire nanosekunder ser jeg den store munnen og de store øynene og konstaterer kolmule, en art jeg fremdeles mangler. Da den i tillegg detter av kroken på vei over ripa gjør at krisetiltak iverksettes. Fisken ligger med buken i været to meter fra båten da Arve starter opp motoren og manøvrerer oss i kleppingsposisjon. Det lykkes, og jeg kan inkassere en ny art.

Bilde%2520041.jpg

Kolmule på 290 gram.

Et par nedslipp seinere befinner vi oss på rett over 200 meters dyp da det er liv på takkelet mitt. Jeg sveiver opp og kjenner at den sitter, men merker at fisken veksler mellom å svømme oppover, og stoppe og stange. Dette var en rar oppførsel, fisken er ingen kjempe, men kjemper likevel bra. Jeg tipper lange på 5, men får se en brosme på 3,5 kg. Svært bra fighter til så liten brosme å være.

Bilde%2520044.JPG

Brosme på 3,5 kg og en flott matfisk.

Ikke lenge etter er det tungt i stanga til Arve, og etter å dratt opp 200 tunge metre med sene, dukker en lange opp langs ripa. Langa veies til 3 kg blank, og var ifølge fangstmannen en svært bra fighter til liten lange å være.

Bilde%2520045.JPG

Fiskene utenfor Trolla er visst spesielt sterke, kanskje de nyter godt av kloakkledningen som går ut rett bortenfor.

Fortsettelsen blir preget av svarthå og hågjel, og alle får sin dose hai. Vi bestemmer oss for å dra til Munkholmen for å prøve oss i skrenten etter stor brosme og blåkjeft. Uten waypoint på GPS'en er det vrient å finne en bestemt plass, men vi traff rimelig bra. For i det Magnus når bunnen på 150 meters dyp, napper det hissig. Og tror du ikke gutten drar opp en abnormt stor blåkjeft. Jeg står for avkrokingen og fotograferingen, men får fiskeskjelven da jeg får et inntrykk av størrelsen. Vekta viser utrolige 1270 gram, specimenfisk og mindre enn 300 gram opp til rekorden. Magnus selv har ikke helt begrep om hvor kul fangst han har fått, men er svært fornøyd likevel. Denne fisken er en av de få beinfisker som tåler gjenutsetting etter å blitt dratt opp fra dypt vann, og denne fikk lov å svømme nedover igjen.

Bilde%2520046.JPG

1270 gram og grei havfiskedebut.

Etter dette ble det haibonansa nok en gang den ene hågjelen mindre enn den andre, og den ene svarthådubletten etter den andre. Jeg dro riktignok to kolmuler rett foran nesa på Arve, noe jeg i ettertid ser kan virke litt klysete. Kolmule er tross alt en rimelig vanlig art som det blir tatt mye av i fjorden, så den kommer nok med tida smile.gif

Takk for en fin tur alle tre, og spesielt grattis til Magnus med særs vellykket havfiskedebut.

Endret av Triturus

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Grattis med fin debut og ny art. :)

Waypoints lager du deg med hjelp av BlueChart, hold musepekeren over det interressante området og så skriver du inn posisjonen på GPS'en manuelt. Posisjonen til musepekeren ser du nederst på skjermen når du har MapSource åpent.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jo, men burde merket av på GPS'en der jeg fikk blåkjeft sist. Det gjorde jeg ikke, derfor ble det vanskelig å huske eksakt hvor det var. Men mye tyder på at det blev sånn noenlunde rett. Nesten for rett. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ser ut til at dere har hatt en helt OK tur, gett! Grattis med ny art, og grattis til førstereis' med heftig debut! :) Håper jeg også har min dose nybegynnerflaks når jeg kommer så langt..! (om ikke lenge!)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gratulerer med flott deby,go stoor blåkjeft.

Virker som om det er dypet som gjelder.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du gløymte å nevne forsøket med Estenstad-aure som agn. Fekk du noko på det, Irvin?

:blink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest gjørs

Det er veldig spenende å lese om forsøkene i NKML ute på fjorden, og jeg er helt sikkert på at det vil lykkes fremover.

Grattis til førstereiskar med smekkellekker blåkjeft. -En utrolig vakker fisk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hel/halv småørret på slepet funket dårlig, oppmalte og frosne småpakker på søkket funket derimot finfint. Veldig bra til kolmule.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for en kjempedebut Arve og Irvin! Dette gjorde susen. Jeg har nok blitt bitt av basillen. Ser frem til en hel helg med fiske i Åfjorden til helga. Rekner med at det blir endel nye arter for min del. Håper det blir noen flere på dere også. Igjen takk for en topp tur!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gratla med flotte fisker og superstilig blåkjeft :blink:

Må treffe en slik en dag...................

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gratulerer med en flott debut og en fantastis fin Blåkjeft.

Ser ut til at det må bli en tur dit å prøve etter blåkjeft ja.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå