Gå til innhold
Fiskersiden

Massivt innslag av sild


 Share

Recommended Posts

På 60-tallet, før bestanden knakk sammen på grunn av overfiske, var anslått biomasse av Norsk vårgytende sild på mellom 10 og 15 millioner tonn. Helt frem til 90-tallet ble det knapt fisket sild, men bestanden tok seg noe opp mot 2000-tallet.

Idag har forskere fra havforskningsinstituttet fysisk målt 7,4 millioner tonn sild, og anslaget på total biomasse ligger på over 12 millioner tonn!

Havforskningsinstituttet

Gode nyheter med andre ord.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Idag har forskere fra havforskningsinstituttet fysisk målt 7,4 millioner tonn sild, og anslaget på total biomasse ligger på over 12 millioner tonn!

Havforskningsinstituttet

Gode nyheter med andre ord.

Ikke for å kverulere, men heller av ren nysgjerrighet og uvitenhet. Hvordan måler en fysisk 7,4 millioner tonn sild?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei si det.. Trykke på linken er jo en god start :)

"I løpet av perioden fra 31. januar til 15. februar 2008 ble utbredelsen av norsk vårgytende sild på sin gytevandring langs kysten av Norge dekket med et akustisk kursnett og trålprøver med bruk av MS "Libas""

nvg_kurslinj350.gif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenkte det var noe slikt ja ;) Skal sjekke ut linken neste gang men dette er jo et estimat utifra stikkprøver og beregning av tettheten på sild over et gitt område slik jeg forstår det og ikke et fysisk mål?

Men samma det. Kjempebra at silda er tilbake. Nå vil vi ha den inn i Åmøyfjorden sammen med spekkhoggere og andre sildespisende fisker og pattedyr :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg ordla meg litt klønete. Det korrekte er at de basert på en lang prøvetakingsserie med sonar, har estimert en gytebestand på 7,4 millioner tonn. Men grunnet at fisken flytter mye på seg så er dette et underestimat. Men havforskningsinstituttet har en medisin for slike tilfeller også, slik at estimert total bestand blir på 12 millioner tonn :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snakker du da om lodde og/eller brisling?

Snakker om de ja.

Klipte ut noen sitater nedenfor fra forskjellige rapporter.

I 2006 produserte Norge litt over 626 000 tonn laks

og man trenger et behov på 3-4 millioner tonn bare for for til disse.

Er dette bærekraftig?

Sikkert mange som har mere peiling på dette enn meg, men var poenget var at det er flott at man har greid å få opp silda, og at man nå bør fokusere på de andre artene.

"I oppdrettsnæringen hvor den høyeste veksten anslår et fôrbehov på

over fire millioner tonn. Råstoffgrunnlaget for fôrproduksjonen er i hovedsak de pelagiske

artene lodde, kolmule, tobis, øyepål, hestemakrell, makrell og sild"

"Det meste av nedgangen må skyldes en næringssvikt på den ”mat” lundefuglene fanger i havet til sin oppvoksende slekt i ura. I perioder har denne svikten på passende mat for ungen, vært sterkt fremtredende, - spesielt ved Røst ."

"Nedgang i bestandene

Dette er veldig tydelig på Runde, der også lomvi, som nå er oppført som kritisk truet på den norske rødlisten, har fått store problemer. Samtidig ser vi svakere rekruttering for flere fiskearter. Det har vært en markant nedgang i brislingbestanden i fjordene, en alvorlig nedgang for tobis i hele Nordsjøen og for mindre torskefisk i og utenfor mange vestlandsfjorder. "

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til norsk kvote skal land som Danmark, Island samt EU også ha sin del så det skal fisket atskillig mer enn de 930 000 tonnene Norge har som kvote.

Jeg har hørt at laks har 0,9 i forekvivalent. dvs at for hver kg en laks vokser, trenger den 0,9 kg for. eller om det var motsatt. uansett nesten 1 til 1.

Når det gjelder nedgang i sjøfugl fokuseres det alltid bare på tilgang på mat til fuglene, mens den største predatoren, mink, aldri blir nevnt. Mink er også skyld i stoooore nedganger i fuglebestandene.

Forskerne spør seg også om det er bra at sildestammen er så stor når stammen av lodde ol er så lav. De vet ikke hvor mye rogn silda spiser fra de andre artene og at en stor sildemasse dermed holder de andre artene nede.

Mange spørsmål som alle henger sammen! Økosystem heter det vist...

Mikkel

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det stemmer det, alt henger ihop! Totalkvota av sild ligger på 1,28 millioner tonn, det vil si omtrent 10% av bestanden.

Når det gjelder for til oppdrettsfisk, så er behovet for marine fettsyrer enormt. Idag består laksefor i snitt av 40 % marint og resten terrestrisk. Dette forholdet har sunket med synkende fiskebestander, og vil nok synke enda mer i fremtiden.

Jeg holder for tiden på med en oppgave i Eksperter i Team her på NTNU og utnyttelse av raudåte Calanus finmarchicus som marin fororganisme. Produksjonen av raudåte i Norskehavet er estimert til mellom 150 og 300 millioner tonn, noe som gir et langt større grunnlag for høsting enn de pressede bestandene av lodde, brisling og kolmule. Finner man en måte å løse dette på slik at det lønner seg økonomisk, det vil si effektivisert fangstteknikk og smarte prosesseringsmetoder, så har vi sannsynligvis langt på vei "reddet" de marine økosystemene i Norskehavet og Barensthavet. Meget spennende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

To quote a document I'm reading...

"5) Feed/Food:

Intensive sea cage fish farming’s dependence upon a fast diminishing and increasingly contaminated resource – namely fish meal and fish oil – threatens to blow sea cage fish farming out of the water altogether. The fifth fundamental flaw – the unresolved and unsolvable feed/food issue - will ultimately be the final fatal flaw for sea cage fish farming. Aquaculture’s appetite for fish meal and fish oil is rapidly impacting on the capture fisheries sector (Tacon: 1994, Naylor et al: 1998, Naylor et al: 2000, Pauly et al: 2002). Over 3 tonnes of wild fish are required to produce one tonne of farmed salmon, for example (for other marine fish this rises to over 5 tonnes) (Naylor et al: 2000) leading to a net loss on marine resources and a drain on the capture sector. Salmon farming is running on empty - it is literally running out of fuel. Such is aquaculture’s insatiable growth that it already uses up ca. 70% of the world’s fish oil and ca. 35% of the world’s fish meal (Tacon and Forster: 2001, Tacon and Barg: 2001). In June 2001 the Research Council of Norway predicted that “within three to eight years” the lack of marine oil raw materials could hinder the growth of Norwegian salmon farming (Hjellestad: 2001a). A staggering 80 per cent of all fish caught by Norwegian trawlers is already used to provide feed for the fish farming industry and the International Fish Meal and Fish Oil Manufacturers Association (IFOMA) predict that aquaculture may consume 90 per cent of the world’s fish oil by 2010 (Pike and Barlow: 1999). Moreover:

“It would be a mistake to abandon the significance of fish oils as subservient to that of fish meal. There is a risk that quality fish oils could prove to be the more finite commodity in the next decade as aquaculture is projected to use 87% of world supply in 2010. This has obvious implications for the salmon sector and others where much of the dietary energy is provided as oil at present” (MacAllister and Partners: 1999, p39)

Just as oil companies are looking further afield, fishing fleets are sinking to greater depths in search of fish oil – the new ‘blue gold’. Feed companies are already harvesting sandeels, sprats, capelin, anchovies, herring, mackerel, blue whiting and even looking to exploit krill (Hjellestad: 2001b, 2002). Desperate to find an alternative fuel supply, salmon farmers have turned to vegetables, wheat, soya, seaweed and other non-fish meal and fish oil diets. Replacing fish oil in salmon diets with vegetable lipids has already lead to problems with the Japanese sending back consignments of farmed salmon as it tastes too ‘earthy’. The problem of consumer acceptability of salmon fed on vegetables is something that the EC are now investigating (EC: 2001g). The search for fish feed substitutes (Hjellestad: 2001a) is addressed in the EC’s “Strategy for the Sustainable Development of European Aquaculture”:

“The Commission considers that research to find alternative protein sources for fish feed should be given top priority, in order to allow a further development of carnivorous fish farming and, at the same time, ensure the sustainability of industrial fisheries” (EC: 2002, p12)

However, turning a carnivore into an herbivore is ultimately doomed to failure. In fact, the EC is currently sponsoring a project looking into the welfare, disease and animal health implications of feeding vegetables to salmon (EC: 2001f). On land we only farm herbivores such as cattle, pigs, sheep and chickens so why do we not apply the same principles when farming in the sea? Why not continue farming shellfish such as mussels, oysters, clams and scallops that has been practised for millennia? When all the environmental, economic and social costs are internalised, sea cage fish farming makes precious little sense at all. Sadly, common sense is not a currency those bankrolling sea cage farming are used to dealing in (Staniford: 2001). "

Endret av atomichaggis
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En laks på slaktevekt på 5kg jar en akumulert fôrfaktor på 1,02 (optimal)

Men en normal forfaktor på slaktet laks er 1,1-1,2

Det vil si den trenger ca 5,5-6kg fôr for en laks på 5kg.

Etter norske fohold

Hvilket dokumet leser du atomichaggis?

Endret av Fishermann
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men det er vel slik at foret i seg sjølv vert produsert av så og så mykje fôrfisk? Slik at når ein snakkar om fôrfiskbestandar må ein sjå kor mykje det går av desse for å produsere ein kilo fôr. Kor effektivt laksen klarer å ta opp det prosesserte fôret er såleis ikkje interessant i denne debatten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En laks på slaktevekt på 5kg jar en akumulert fôrfaktor på 1,02 (optimal)

Men en normal forfaktor på slaktet laks er 1,1-1,2

Det vil si den trenger ca 5,5-6kg fôr for en laks på 5kg.

Etter norske fohold

Hvilket dokumet lerser du atomichaggis?

http://www.salmonfarmmonitor.org/stanifordpaper.doc

Worrying that some fish require a 5-1 ratio!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.