Gå til innhold
Fiskersiden

Frem fra glemselen


sølvreven
 Share

Recommended Posts

  • Svar 61
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Ja det skal prøvest en gang.

Men det var kanskje et lite stikk til sølvreven. No er han, slik eg ser det, ein dyktige laksefisker som kjenner elva si ut og inn. Men vi har alle tatt våre første steg, prøvd og feilet fram til man blir god/best. Utlærd blir ein heldigvis ALDRI.

So igjen vil eg rette ein takk til at du deler dine kunnskaper og viser dine første steg.

Både artigt og lærerikt ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når fisket i Gaula startet for fullt, var det vel så lenge å vente til laksestart 1. juni. Så jeg og ett par bekjente måtte tjuvstarte ute på Fosen. Stordalselva åpner fisket natt til 16. mai. Så første gang jeg fisket der var i 1991. Men etter den turen ble jeg mere enn "fornøyd" ! Vi holdt på å fryse skakt ihjel, det pleier å være surt oppe i dalen der når det er laksestart fant jeg ut etterhvert ;) Og det var helst oppunder Støvelfossen noen få km. fra munningen hvor den første storlaksen skulle tas. De store går jo først ;)

Men det stod 7-8 kaill konstant og pælma sluk oppi der, så det var ikke så veldig spennende i lengden. Tror jeg holdt ut en hel time, før tankene gikk til Lerkendal og kveldens 16.mai-kamp som var tradisjon i Tr.heim. Og reven holdt også å bli totalt røykforgiftet oppi dalen der natta før. Vi hadde tilgang til ei hytte oppi skråningen, like ved fossen. Og la oss ned på briskene og hutret oss gjennom natta. Ved var det svært lite av, og den som var der var kliss blaut. Tror det var godt under minus den natta, og vi holdt som sagt å fryse dønn ihjel :lolu:

Men utpå svarte natta kom det en sørpe dritings søring (ja de søringene, de tror Trøndelag bare er karsk, karsk, karsk). Han var nære koldbrann da han hadde stått og hutret oppunder fossen hele natta, og drukket tett. Og nå skulle det jaggu meg fyres opp i ovnen, så han stormet inn i hytta sørpe full, langet innpå en bunke avispapir og en haug med blaut ved !!!!!

Med det resultat at jeg og de 2 kompisene holdt på å bli røykforgiftet. Og det var like før han tente på hele hytta ! For han sparket hele ovnen hulter til bulter inni hytta, så gnistføykene stod oppetter veggene ! Og vi i hundre ut, til frisk luft. For et syn ! Det var like før vi kastet ham på elva, og han forstod at nå var det alvor. Vi ville ha tullingen langt vekk. Men nok om det. Som normalt så blir det tatt noen få lakser på hver side av fossen på åpningen. Og denne morgenen var intet unntak. En storlaks ble tatt mens jeg stod like ved, og jeg stod klar og filmet som vanlig. Mere moro det enn å stå som sild i tønne og pælme på 1 laks der ute under hvitskummet :blush:

Jeg skulle aldri mere tilbake hit, men sikkert ingen som tror det. Ikke jeg heller, jeg dro utover igjen i mai 1993 (kommer senere), men da var det absolutt siste gangen :D

Det var et kvinnfolk som var grunneier på vår side. Men fikk vi kjøre de 2-3km. fra riksveien og opp til fossen ?

NOT ! Hun ville ikke ha noen trafikk gjennom skogen (veien var strøken den) så vi måtte bære all mat og utstyr fra fjorden og opp !!!!! Bare det fikk meg til å betenke meg om før neste og siste tur.

Faktisk var det noen biler som fikk kjøre på veien, var det bestikkelser ute og gikk tenkte jeg. Makan til service.

Her er iallefall han som trakk vinnerloddet i 1991:

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Javel, får komme med en snutt til da, fra Stordalselva i Åfjord (Fosen). Denne gang fra åpningsdøgnet i 1993. Min siste tur til denne elva.

Det er, som vanlig må man kanskje si, Roy Rørstad fra Tr.heim [/color]som fikk i land den første storlaksen fra denne elva. Han har nok noen laks på samvittigheten uti denne elva, og kanskje ikke så rart at han går under navnet "laksekongen" uti der. Det er i 5-6 tiden på morran at det begynner å skje ting oppunder fossen :thumbsup:

Og det er mye som dukker opp når man ser på gamle klipp ;) En av karene på videoen der har hatt sesongkort noen år nå på mitt vald i Gaula. Uten at jeg visste at jeg har fisket med ham i Fosen tidligere. Får minne ham på at jeg har en video av ham fra 1993 (rett før Roy fikk sin fine laks i land), der han får i land en støing, som etter mye plunder ble sluppet ut. :lolu:

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanonartig Silver!

Det er tre ting som slår meg med denne og de andre snuttene dine Silver.

1. Kanskje det minst viktige... herlig å se laks bli tatt og kjenne suget etter sesongstart drar til i magen! Fy f... som jeg gleder meg til 1.juni!!!!!

2. Topp å se såpass drevne laksefiskere får skjelven også i 1993. Det inntrykket fisket på 80 og tidlig 90 tall etterlater seg i mange sammenhenger er "fylle-fryser" mentaliteten. Dvs laks inn og ut for å fylle fryseren...høsting på lik linje med siloslått, tresking og garnbruk. Lakseskjelven var nok like stor da som nå ;)

3. Kanskje det viktigste... Slike filmer og de som er enda eldre er jo kulturhistorie. I beste fall blir de et minne fra en tidligere periode, ogf i værste fall blir de etterhvert et minne om en tidligere epoke...villaksepoken...

Kanon :)

Javel, får komme med en snutt til da, fra Stordalselva i Åfjord (Fosen). Denne gang fra åpningsdøgnet i 1993. Min siste tur til denne elva.

Det er, som vanlig må man kanskje si, Roy Rørstad fra Tr.heim som fikk i land den første storlaksen fra denne elva. Han har nok noen laks på samvittigheten uti denne elva, og kanskje ikke så rart at han går under navnet "laksekongen" uti der. Det er i 5-6 tiden på morran at det begynner å skje ting oppunder fossen :thumbsup:

Og det er mye som dukker opp når man ser på gamle klipp ;) En av karene på videoen der har hatt sesongkort noen år nå på mitt vald i Gaula. Uten at jeg visste at jeg har fisket med ham i Fosen tidligere. Får minne ham på at jeg har en video av ham fra 1993 (rett før Roy fikk sin fine laks i land), der han får i land en støing, som etter mye plunder ble sluppet ut. :lolu:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lakseskjelven ja, den som ikke får det når en storlaks biter på, den kan bare legge opp :lolu: Da er det ikke morsomt lenger.

De første årene så skjelver man så man knapt klarer å få lirket anglene ut fra laksekjeften. Så i noen år skal man helst vise for de andre at man snakker om en dreven laksefisker som helst ikke skal vise følelser :thumbsup: Man har da tatt noen laks, og skjelver da ikke for det ! Men inni skjelver man så det er like før man segner om i knærne.

Så innser man at dette blir man aldri kvitt, og det er bare å la det stå til. Jeg fikk faktisk litt av skjelven bort fra kroppen noen år, men det tok seg jaggu kraftig opp igjen for noen år siden. Og det blir bare "verre" og "verre". Spesielt når det går en laaang stund før det biter på. Og så får man plutselig kjenne Meganappet ;) Det er helst når man kjenner et voldsomt drag i lina gang på gang at spenningen er størst. Kjøringen går meget greit, men når laksen er stor og den er kommet på land.....skjelve, skjelve.....

Morsomt å se hvor mange såkalte drevne laksefiskere som intenst prøver å skjule lakseskjelven :)

Men jeg kjenner lusa på veggen. Studèr fingrene, de avslører alt, he he.

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Æ må nå flir, når æ ser på gamle videoklipp fra lakseelva. :lolu: Herregud det var mye rart, som dette lille klippet.

Jeg og fiskekompisene fikk i disse årene besøk av et eldre ektepar fra Koppang, de syntes det var så utrolig trivelig å campere nede ved elven i finværet og se på fiskerne. Og kanskje slenge uti noen kast, det var helst sjølen som gjorde det. Men han var litt hemmet av en hofteoperasjon, så han klarte ikke å fiske særlig mye, så han og kona satt for det meste på to fluktstoler plassert på elvekanten og koste seg, og holdt samtidig oss med selskap :) Og vi fant jamen ut etterhvert at de var omgangsvenner med min tante/onkel på Koppang, ja Norge er ikke et stort land. Men nok om det, en dag skulle madamen prøve å slenge noen kast hun også, etter stadige oppfordringer fra oss. Hun kunne jo fiske på kortet til sjølen, det var ingen som sa noe på det. Hadde jo vært moro om de kunne fått på en laks. Nå fikk de bestandig fersk og fin laks fra oss som de kunne ha med seg hjem til Koppang. Jeg satt i skyggen og koste meg, og hørte plutselig et vrææææl nede på brekket, madamen var i sjokk. Hun hadde pinadø mæ fått på en laks, på sluken.

Smålaks som det var rikelig med disse årene :D Hun skulle ikke få på noe laks hun, for det var farlig det ! Hun skulle bare slenge noen kast, he he.

Hun var livredd, laksen var "råsterk", og hun ville stikke langt til skogs. Jeg måtte bare overta stanga, for det var like før hun kastet stanga uti elva. Og smålaksen kom villig oppover langs landet den, mens kvinnfolket hadde rømt til skogs. Men hun våget seg frempå ltt og tittet forskremt ned på elvebredden og meg med stanga. Jeg fikk henne til å overta stanga igjen, for det var jo hun som hadde fått på laksen. Og jeg tror i ettertid at det hadde vært mye mere gildt å ha kommet hjem med en laks som hun hadde kjørt inn selv :thumbsup:

Og det gikk jo fint det, inntil det kom en danske (skulle aldri ha latt det skje) og forkludret det hele så til de grader. Legg merke til dansken (jeg kjenner ham godt, he he) at de er ikke laget for norske forhold. Korte føtter, litt hjulbeint, prototypen på en danske, he he. Og hvor stavret de er når de går i ulendt terreng. Ja vi oppdaget dette temmelig raskt, danskene har nok ikke gener for å gå i norsk natur, noe videoen klart viser. Og det er nok ikke eneste gangen dette skjer, jeg har noen videoer til der man er litt for snill overfor laksen. Nesten uten unntak så satt smålaksen dårlig på sluken nede på brekket her midt utpå sommeren i solsteika. De sluker ikke akkurat treblekroken, bare gaper såvidt over i hundre og spretter i alle retninger. Men jeg vil si at her var det full kontroll, laksen kom som et slips innpå grunna og det var bare å løfte den rolig opp, eller føre den opp skråningen.

Her er et prakteksemplar på hvordan man IKKE skal landdra en laks:

Leksjon 1:

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og i år vert vel klepp bannlyst, då det fører til ihjelslått fisk, 4+4?

Tror nok det ja, laksen må tas med silkehansker, noen halvpornografiske bilder der man sitter halvveis under vann og poserer, et lite kyss på pannebrasken til laksen, og kile laksen febrilsk til live igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror nok det ja, laksen må tas med silkehansker, noen halvpornografiske bilder der man sitter halvveis under vann og poserer, et lite kyss på pannebrasken til laksen, og kile laksen febrilsk til live igjen.

Må være forsiktig med det også, slik at vi ikke kommer til å puste på den. Det kan bli rett i karantene til 1. sept.cigar.gif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott film det Sølvreven :rolleyes:

ja det blir noe merkelig sesong,men to i juni resten i August på flua-.... :rolleyes:

Jeg tenkte mere på å varme opp med 7-8 storlakser på marken de første dagene, så får vi se om det det er noen feitbumser i Mega- eller Gigaklassen av disse, eller om de får streve seg videre (forskremt) opp til Haltdalen.

Så er det fram med fjærkreet når man har fått fisket seg inn litt og følt på elva. Og kaste noe djævelsk mange fine kast og kiropraktor neste. Og jeg regner med at det vil bite jamt og trutt her også :dribble: Pleier å gjøre det når Gaulas farligste tube kommer sigende nede på brekkanten. Gjett om jeg skal ha tanga klar i år, her skal ingen laks forblø, eller seigpines uti elva. De skal være sprell levende når de kommer inn til kanten :)

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja så var samme mannen (post 33, Roy Rørstad) på en helside i "adressa" idag Måtte flire litt, regner med det blir et bilde av ham etter åpningsdøgnet i Stordalselva også, med en 8-9 kilos tatt i Støvelfossen. Pleier å være slik.

Artig artikkel han hadde i avisa idag, og jeg må si meg enig i ironien i dette

http://www.adressa.no/meninger/article1482114.ece

"Han derre Direktoratet", kongelig kommentar

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja så var samme mannen (post 33, Roy Rørstad) på en helside i "adressa" idag Måtte flire litt, regner med det blir et bilde av ham etter åpningsdøgnet i Stordalselva også, med en 8-9 kilos tatt i Støvelfossen. Pleier å være slik.

Artig artikkel han hadde i avisa idag, og jeg må si meg enig i ironien i dette

http://www.adressa.no/meninger/article1482114.ece

"Han derre Direktoratet", kongelig kommentar

Gi den mannen en stav! Har 100 prosent sympati med Rørstad - en mann etter mitt hjerte. Føler meg helt igjen i hans opplevelser av stadige innskrenkinger av han der Direktoratet.. Man kan bli frustrert, ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er berre synd at den artikkelen ikkje gjev menigmann rette oppfattelsen av intensjonen bak artikkelen. Det kan høyrast ut som eit syt frå ein som ikkje får fyllt opp frysaren slik som før. For oss som er fiskarer er det lett å sjå ironien i dei skrivne ord, men då skal ein legga godviljen til og sjølv ha vore med på liknande tidlegare. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er berre synd at den artikkelen ikkje gjev menigmann rette oppfattelsen av intensjonen bak artikkelen. Det kan høyrast ut som eit syt frå ein som ikkje får fyllt opp frysaren slik som før. For oss som er fiskarer er det lett å sjå ironien i dei skrivne ord, men då skal ein legga godviljen til og sjølv ha vore med på liknande tidlegare. unsure.gif

Enig i at for en uinnvidd virker dette som om man har å gjøre med med en fryseboksfisker av værste sort. Setter heller ikke særlig pris på hvordan laksefisket framstilles, men enig i at det er en "konge kommentar" med han derre direktoratet. Igjen viser det hvor lite hold det er i bakgrunnen for en del tiltak og reguleringer som innføres. Man tror liksom at naturen er slik at den skal overgå seg selv hvert år, og er slettes ikke åpne for at det er naturlig med variasjoner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

:) Gullfine filmklipp, takk for en god latter. Digger 80-talls stilen din :-)

Nåja, alt er relativt :lolu: Håper den stilen aldri kommer mere tilbake. For ikke å snakke om 70-tallsstilen. De videoene forblir innelåst i safen for evig tid ! Husker vi dro på fisketurer dengang med platåsko de luxe og åletrange bukser fra Puss & Kram som var like vid nederst som en 30 kilos laks ! Og røde skjorter var visst "tøffe". Og briller som var 3 ggr. for store :hot: At jeg ble gift, er for meg en gåte den dag idag. Men kvinnfolka visste kanskje ikke bedre dengang.

Men det er gledelig å se at du også har våknet fra vinterdvalen, og du får ha lykke til med laksefisket i sommer :) Regner med at du knaller til med noen fine lakser igjen :thumbsup:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nåja, alt er relativt :thumbsup: Håper den stilen aldri kommer mere tilbake. For ikke å snakke om 70-tallsstilen. De videoene forblir innelåst i safen for evig tid ! Husker vi dro på fisketurer dengang med platåsko de luxe og åletrange bukser fra Puss & Kram som var like vid nederst som en 30 kilos laks ! Og røde skjorter var visst "tøffe". Og briller som var 3 ggr. for store :lolu: At jeg ble gift, er for meg en gåte den dag idag. Men kvinnfolka visste kanskje ikke bedre dengang.

Men det er gledelig å se at du også har våknet fra vinterdvalen, og du får ha lykke til med laksefisket i sommer :) Regner med at du knaller til med noen fine lakser igjen :)

Ok, det er filmer vi krever å få se! :hot:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.