Gå til innhold
Fiskersiden

Hvilken skate?


Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Fra dt.no: "Skate er en av de fiskene som tjener på å ligge et par–tre dager i kjøleskap."

Mulig det, men om den ikke er blodtappa ville jeg holdt meg laaaangt unna!

Kompis Glenn bestilte skatevinger på Grand for endel år siden. Den skata var gammel. Det lukta salmiakk av hele restauranten, og ifølge Glenn spiste han verdens dyreste poteter.

Endret av cb
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forstår ikke helt hvorfor bløgging, eller mangel på bløgging, påvirker skater på en annen måte enn annen fisk?

"Hai og skater reabsorberer avfallsstoffet urea slik at konsentrasjonen av urea

blir høy i blodet, og blir derved isoton med vannmassene rundt. Hos andre

vertebrater vil konsentrasjoner av urea ødelegge proteiner. Marine bruskfisk som

haier og skater har en indre saltkonsentrasjon som er lavere enn sjøvannet ved at de

skiller ut overskudd av salt gjennom rektalkjertler. Allikevel er bruskfisk delvis

osmokonforme siden de akkumulerer mye urea i kroppen, dvs. vann kommer inn i

kroppen via osmose. Bruskfisk har nyrer med store glomeruli som reabsorberer

urea, og skiller ut store mengder hypoton væske. Haier lager trimetylaminoksid som

beskytter proteinene mot de høye konsentrasjonene av urea."

Side 143 her: http://www.mn.uio.no/bio/tjenester/kunnskap/plantefys/zoologi/immun.pdf

Og dette er fra Wikipediartikkelen om bruskfisk:

"Mens konsentrasjonen av urea hos andre virveldyr som regel ligger rundt 0,01–0,03 %, kan den hos bruskfisk være helt opp i 2,5 %. Når bruskfisk dør, brytes urea ned til ammoniakk, noe som er grunnen til den sterke lukten av kjøttet deres hvis det ikke tilberedes relativt hurtig."

Endret av Trond
Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Hai og skater reabsorberer avfallsstoffet urea slik at konsentrasjonen av urea

blir høy i blodet, og blir derved isoton med vannmassene rundt. Hos andre

vertebrater vil konsentrasjoner av urea ødelegge proteiner. Marine bruskfisk som

haier og skater har en indre saltkonsentrasjon som er lavere enn sjøvannet ved at de

skiller ut overskudd av salt gjennom rektalkjertler. Allikevel er bruskfisk delvis

osmokonforme siden de akkumulerer mye urea i kroppen, dvs. vann kommer inn i

kroppen via osmose. Bruskfisk har nyrer med store glomeruli som reabsorberer

urea, og skiller ut store mengder hypoton væske. Haier lager trimetylaminoksid som

beskytter proteinene mot de høye konsentrasjonene av urea."

Side 143 her: http://www.mn.uio.no/bio/tjenester/kunnskap/plantefys/zoologi/immun.pdf

Og dette er fra Wikipediartikkelen om bruskfisk:

"Mens konsentrasjonen av urea hos andre virveldyr som regel ligger rundt 0,01–0,03 %, kan den hos bruskfisk være helt opp i 2,5 %. Når bruskfisk dør, brytes urea ned til ammoniakk, noe som er grunnen til den sterke lukten av kjøttet deres hvis det ikke tilberedes relativt hurtig."

Joda, Trond.

Mitt spörsmål var vel av mer hypotetisk art for å få frem et poeng. Nemlig at all fisk, ikke bare bruskfisk får bedre kjöttkvalitet av å blögges.

Ser nå at det var litt ullent formulert.

Endret av boganis
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.