Isgalt Skrevet March 22, 2011 Rapporter Share Skrevet March 22, 2011 Klo? http://dt.no/nyheter/fikk-skate-pa-kroken-1.6116093 Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Triturus Skrevet March 22, 2011 Rapporter Share Skrevet March 22, 2011 Jepp. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Isgalt Skrevet March 22, 2011 Forfatter Rapporter Share Skrevet March 22, 2011 Den hadde så markerte "vinger", men kan kanskje det er fordi den er liten? Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Vilhelm Skrevet March 22, 2011 Rapporter Share Skrevet March 22, 2011 Fisken er nok både liten i tillegg til at det ser ut som fisken er litt "oppspent". Ingen tvil om at det er ei kloskate nei Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Chironomus Skrevet March 22, 2011 Rapporter Share Skrevet March 22, 2011 Det er kloskate ja, men med rundskateaktig omriss. Det tippar eg er fordi den (mest sannsynlig) er tatt på garn. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
cb Skrevet April 15, 2011 Rapporter Share Skrevet April 15, 2011 (endret) Fra dt.no: "Skate er en av de fiskene som tjener på å ligge et par–tre dager i kjøleskap." Mulig det, men om den ikke er blodtappa ville jeg holdt meg laaaangt unna! Kompis Glenn bestilte skatevinger på Grand for endel år siden. Den skata var gammel. Det lukta salmiakk av hele restauranten, og ifølge Glenn spiste han verdens dyreste poteter. Endret April 15, 2011 av cb Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
boganis Skrevet April 16, 2011 Rapporter Share Skrevet April 16, 2011 Forstår ikke helt hvorfor bløgging, eller mangel på bløgging, påvirker skater på en annen måte enn annen fisk? Husker med varme minner et upåklagelig skatemåltid på Kastanjen for mange år siden -fantastisk matfisk Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Trond Skrevet April 17, 2011 Rapporter Share Skrevet April 17, 2011 (endret) Forstår ikke helt hvorfor bløgging, eller mangel på bløgging, påvirker skater på en annen måte enn annen fisk? "Hai og skater reabsorberer avfallsstoffet urea slik at konsentrasjonen av urea blir høy i blodet, og blir derved isoton med vannmassene rundt. Hos andre vertebrater vil konsentrasjoner av urea ødelegge proteiner. Marine bruskfisk som haier og skater har en indre saltkonsentrasjon som er lavere enn sjøvannet ved at de skiller ut overskudd av salt gjennom rektalkjertler. Allikevel er bruskfisk delvis osmokonforme siden de akkumulerer mye urea i kroppen, dvs. vann kommer inn i kroppen via osmose. Bruskfisk har nyrer med store glomeruli som reabsorberer urea, og skiller ut store mengder hypoton væske. Haier lager trimetylaminoksid som beskytter proteinene mot de høye konsentrasjonene av urea." Side 143 her: http://www.mn.uio.no/bio/tjenester/kunnskap/plantefys/zoologi/immun.pdf Og dette er fra Wikipediartikkelen om bruskfisk: "Mens konsentrasjonen av urea hos andre virveldyr som regel ligger rundt 0,01–0,03 %, kan den hos bruskfisk være helt opp i 2,5 %. Når bruskfisk dør, brytes urea ned til ammoniakk, noe som er grunnen til den sterke lukten av kjøttet deres hvis det ikke tilberedes relativt hurtig." Endret April 17, 2011 av Trond Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
boganis Skrevet April 18, 2011 Rapporter Share Skrevet April 18, 2011 (endret) "Hai og skater reabsorberer avfallsstoffet urea slik at konsentrasjonen av urea blir høy i blodet, og blir derved isoton med vannmassene rundt. Hos andre vertebrater vil konsentrasjoner av urea ødelegge proteiner. Marine bruskfisk som haier og skater har en indre saltkonsentrasjon som er lavere enn sjøvannet ved at de skiller ut overskudd av salt gjennom rektalkjertler. Allikevel er bruskfisk delvis osmokonforme siden de akkumulerer mye urea i kroppen, dvs. vann kommer inn i kroppen via osmose. Bruskfisk har nyrer med store glomeruli som reabsorberer urea, og skiller ut store mengder hypoton væske. Haier lager trimetylaminoksid som beskytter proteinene mot de høye konsentrasjonene av urea." Side 143 her: http://www.mn.uio.no/bio/tjenester/kunnskap/plantefys/zoologi/immun.pdf Og dette er fra Wikipediartikkelen om bruskfisk: "Mens konsentrasjonen av urea hos andre virveldyr som regel ligger rundt 0,01–0,03 %, kan den hos bruskfisk være helt opp i 2,5 %. Når bruskfisk dør, brytes urea ned til ammoniakk, noe som er grunnen til den sterke lukten av kjøttet deres hvis det ikke tilberedes relativt hurtig." Joda, Trond. Mitt spörsmål var vel av mer hypotetisk art for å få frem et poeng. Nemlig at all fisk, ikke bare bruskfisk får bedre kjöttkvalitet av å blögges. Ser nå at det var litt ullent formulert. Endret April 18, 2011 av boganis Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.