Gå til innhold
Fiskersiden

ILA i Canada?


kamico
 Share

Recommended Posts

Det skal være fastslått at det en europeisk variant av ILA-viruset som er funnet.

Forskerne mistenker at viruset har kommet til British Colombia med rogn flydd inn fra Europa, og da mest sannsynlig fra Norge.

http://www.kystmagasinet.no/en/Virussmitte-truer-oppdrettsgiganter/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det skal være fastslått at det en europeisk variant av ILA-viruset som er funnet.

Forskerne mistenker at viruset har kommet til British Colombia med rogn flydd inn fra Europa, og da mest sannsynlig fra Norge.

http://www.kystmagas...drettsgiganter/

Dette er langt mer alvorlig for alle (inkludert oppdrettsindustrien) enn det som fraværet av norsk mediaoppmerksomhet gir inntrykk av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og her ser vi konturene av hvilke krav oppdretterne i Canada blir stilt overfor;

http://www.globaltvbc.com/video/sick+salmon/video.html?v=2155532110#stories/video

Det siste nå er at i tillegg til begynnende krav om fullstendig utslakting av oppdrettslaks i BC, så er 3 US senatorer meget klare på at dette angår også amerikanske interesser.

Usa er selvfølgelig ikke interresert i at et eksotisk virus med uavklarte konsekvenser for fisken i nordøstlige stillehav, får lov til å fortsette å spre seg.

Unødvendig kanskje da å si; lukkede anlegg ville vært en effektiv barriere for spredning av smittestoffer.

Men dette er oppdretterne utrolig nok fortsatt ikke interresert i å utvikle.. Utrolig men sant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

her ser man litt av problemet når man driver å flytter arter til steder der de ikke hører hjemme. Noe å tenke på for de som mener at Norsk fauna kan berikes ved å introdusere fremmede fiske arter, og taler varmt for dette. Man tenker kanskje at dette gjelder ikke mine planer. En annen ting er at jeg ikke fatter at de har fått lov til dette i Canada. Alle vet at at hav basserte O-anlegg lekker fisk. Rømming er ikke til å unngå ved slike anlegg

Endret av Afre
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Denne er fortsatt ikke bekreftet, så inntil videre skal man ikke gi noen bastante konklusjoner.

Forøvrig; Nord-Amerika og Canada har en egen stamme ILA som ikke finnes i Europa. Dette viruset har tidligere forårsaket store problemer for næringen der, men strengere regime og vaksinering har begrenset utbruddene betydelig. Artiklene sier ingenting om det er gjort forsøk på å skille mellom disse (noe som er svært enkelt).

En annen ting; Alle arter stillehavslaks er svært motstandsdyktig mot den europeiske varianten av ILAV, i motsettning til atlanterhavslaksen som er ekstremt sårbar for utbrudd av denne sykdommen. Dette vet man fra smitteforsøk der levende virus har blitt sprøytet inn i bukhulen på de ulike lakseartene. Atlantisk laks kan ha opptil 95% dødelighet i slike forsøk.

At det europeiske viruset plutselig skulle endre seg kraftig slik at den kan smitte stillehavslaks er lite sannsynlig, men ikke umulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er funnet ved fire tilfeller ILA på veskysten etter det som er rapportert (og ennå ikke verifisert). ILA er funnet funnet i fire arter laks i forskjellige vassdrag, hevder labene som har undersøkt død fisk i elvene. Alexandra Morton skaffer materiale fra død laks til testing og det er vel hun som har publisert mest om funnene. Det er innvolvert flere pålitelige laberatorier og myndighetene har opprettet sin egen kommisjon for å finne ut om dette er tilfelle eller ikke. Hvor har du hentet at stillehavslaksen er mer motstandsdyktig mot ILA enn den europeiske? Jeg har lett etter dette over allt, men finner at det påståes å være første gang ILA viruset er påvist i BC.

Det står endel prestisje på spill her - fleip eller fakta - og det gjør jo saken intressant å følge, hvem får rett og hvem mister omdømme?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er sant at stillehavslaksen har vist seg å være vanskelig å smitte, og at sykdommen har vært lavvirulent her i forhold til hos vår laks. Husker ikke referansen, men det er velkjent nok.

Men, begynner man å finne viruset på vill stillehavslaks, så kan jo dette være i endring, og hvis sykdommen etablerer seg, kan den fort utvikle høyere virulens, også her. ILA var jo heller ikke spesiellt virulent på villfisk her før oppdertt endret forutsetningene.

Først og fremst trenger vi entydige avklaringer på situasjonen der borte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en referanse, dog på utenlandsk :)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=pacific%20salmon%20isav

At man finner ILA i en fisk behøver ikke bety at fisken er/var syk, det kan like gjerne bety at fisken var en bærer av viruset. I Norge finner vi utallige varianter av ILA der dødeligheten har stor variasjon. En av variantene kalles Hpr0 og den finnes i både villfisk og oppdrettsfisk. Hpr0 gir ikke sykdom, man finner viruset hovedsaklig i gjellene der den kun gir en lokal betennelse. Dette er helt identisk med influensa, der vanlig sesonginfluensa gir en betennelse i øvre luftveier. Influensa og ILA er i slekt med hverandre, begge tilhører familien Orthomyxovirus. Det betyr at de har svært like egenskaper ved sykdom. Hos menneske får vi med "gjevne" mellomrom utbrudd av fugle- eller svineinfluensa, der viruset har endret egenskaper slik at det kan gi en systemisk infeksjon og til dels svært høy dødelighet. Det samme skjer med ILA, og det er disse virusene som gir utbrudd og dødelighet hos oppdrettsfisk. Men disse variantene er ennå ikke funnet hos villaks, og det er derfor svært viktig å skille mellom disse variantene hvis man skulle finne ILA i villfisk. ILA er en helt naturlig sykdom hos all laks, og man kan ikke konkludere med at villfisk blir smittet av oppdrettsfisk før viruset er karakterisert nøyaktig. Det er ikke gjort i Canada som jeg forstår. Og det behøver definitivt ikke bety at laksen de har funnet er død av ILA.

Og forøvrig; ILA som ødela oppdrettsindustrien i Chile for noe år siden var av norsk opprinnelse. Så spredning til andre kontinenter er fullt mulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det står endel prestisje på spill her - fleip eller fakta - og det gjør jo saken intressant å følge, hvem får rett og hvem mister omdømme?

Ny utvikling i saken?

Canadian Cover-Up on Infectious Salmon Virus

- Leaked report reveals over 100 positive ISA cases in farmed and wild salmon

Fishyleaks’ today made public a secret Canadian Government report (believed to be from 2004) detailing 117 positive cases of Infectious Salmon Anaemia (ISA) in farmed Atlantic and wild Pacific salmon (sockeye, chinook and pink) from Southeast Alaska, the Bering Sea, Queen Charlotte Strait, the West Coast of Vancouver Island and Cultus Lake.

According to the report, ISA was successfully sequenced and 22% of the salmon (over 500 samples) tested positive for ISA. Over half of the positive tests were from the Fraser River – where 100% of the Cultus Lake sockeye tested positive for ISA (64 out of 64 samples). 10 out of 37 chinook caught ‘Inside East Alaska’ tested positive for ISA and 22 out of 40 chinook caught ‘Inside Vancouver Island (inlets)’ tested positive.

Link:

http://www.superhero...sa-cases-farmed

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I midten av desember tar Cohen høringen en tredagersrunde på ILA situasjonen. Her vil et antall sakkyndige fra både Canada og Norge, og USA tror jeg, "vitne".

Det som finnes av dokumentasjon vil legges frem der, og jeg regner med en del vil fjernes fra "ryktebørsen", og bli bekreftet eller avkreftet. Som det ser ut for øyeblikket virker det ikke å være så mye tvil om at det finnes et ILA-virus der borte, men om det er europeisk eller et sålangt ubeskrevet stillehavsvirus gjenstår å se.

Det underlige er jo at myndighetene virker å ha vært mer interessert i å benekte at det finnes, enn å avklare det, og ikke minst finne ut hvilken strain det er.

Vi får se frem til Cohen høringen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.