Gå til innhold
Fiskersiden

Recommended Posts

det er vanskelig å gi et generelt svar på. Det kommer an på gjennomstrømmingen, og det kommer an på vannets kjemiske sammensetning for øvrig, ikke bare PH i utgangspunktet. For eksempel vil vel innholdet av humusstoffer ha noe å si for hvor effektivt kalkingen er? 

Endret av piscator
supplerende informasjon
Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.vegarshei.kommune.no/Handlers/fh.ashx?MId1=5&FilId=507

har gjort et søk for å finne ut mer om riktig kalkdosering. Det var ikke lett. Det blir skrevet mye om kalking, men lite om hvor mye kalk som brukes. Som nevnt, kommer nødvendig mengde an på vassdragets natur; innsjøens størrelse, dyp, vanngjennomstrømming. Se vedlagte lenke fra Vegårshei kommune og deres kalkingsstrategi, og mengde kalk brukt. Der ble både bekker og innsjøer kalket. Også viktig å påpeke at det ikke må kalkes for mye...

Når man brukte skjellsand brukte man 1 tonn per kvadratkilometer innsjø, med kalkgrus brukte man det dobbelte. I tillegg ble jo tilløpsbekker kalket, 20 kg per meter bekk med skjellsand, eller 20-50kg per meter bekk hvis man brukte kalkgrus.

Effekten kommer sikkert an på når det kalkes. Det vanlige er å kalke tidlig i sesongen, i forbindelse med snøsmeltingen. I mine yngre år deltok jeg på lokale kalkingsprosjekter, og da ble kalk spredd ut på isen i innsjøer, rett før denne smeltet om våren. Det kalkes også fra helikopter. I såkalte kalkbrønner rennende vann må det tilføres ny kalk når den gamle vaskes ut.

For mer detaljert kunnskap anbefales å søke videre på nettet, og finne relevant litteratur. Alternativt kan du kontakte selskaper som utfører kalking. Det fins sikkert også biologer som kan gi et bedre sva.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.