Jump to content
Fiskersiden

piscator

Members
 • Posts

  5478
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  77

piscator last won the day on January 13

piscator had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

piscator's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • Conversation Starter Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare

Recent Badges

392

Reputation

 1. drøye historier dette da. Det blir jo en del episoder når man er på tur med pulk. Har også opplevd å tryne med pulk i råtten snø, og blitt så stucked at jeg har hatt problemer med å komme meg løs. Og hva skal man med fiender i en slik stund all den tid det første kameratene tenker på er å fiske opp fotoapparatet fra sekken, istedenfor å hjelpe til...! men ellers må jeg si at den årlige mini-ekspedisjonen til fjells med pulk og lavvo, til fjerne røyevann, er et av årets høydepunkt. Og turen har blitt stadig viktigere, og fiskeutbyttet stadig mindre viktig med årene, skjønt det er viktig å få noen fine matrøyer til middag.
 2. i grunn enig i det du skriver. Ikke noe viktig poeng at fluorkarbonfortommen har lite strekk, dette kan heller ses som en ulempe. Men flurokarbonets slitestyrke gjør den likevel til et bedre alternativ som fortom enn vanlig nylon. Og ja, alt handler om kompromisser.
 3. fantastisk solnedgangbilde! Bra at isen er solid. Og nå er det spådd mer kulde, og ingen snø, så nå ligger det an til skikkelig solid is fremover. Kanskje jeg skal prøve en tur på Årungen i løpet av jula?
 4. var en tur i Østmarka i dag, Losbyvassdraget. 14cm stålis med 10cm kram snø. Ble litt overvann når jeg bort hull. Holdt det gående i fire timer i lett snødryss. Ingen fangst å melde om. Spennende å se hvordan forholdene endres med mildværet som er på vei.
 5. spinnere er effektive, men ulempen er dårlige kasteegenskaper, og mye større risiko for tvinn på sena. Mange typer spinnere fungerer, men viktig at skjea roterer lett. Har best erfaring med kobberskje med røde prikker eller svart skje med gule eller gullfargede prikker, men det skyldes kanskje at jeg har fisket mest med slike? Alltid en fordel med fjær og/eller (rødt) garn på krokene, særlig til abbor. Ikke like viktig til ørret, men fungerer der også.
 6. Og btw, visste ikke at det var røye og sik i Bergsjøen. Har selv væt på hyttetur i området, men aldri fisket der. Trodde det bare var abbor og ørret der. På denne tiden av året er det som regel avgjørende at man finner gytevarpene. Det er der røyene holder til nå.
 7. jo da, hvis fisken er sulten nok tar den det meste. Men det er mulig å trigge den selv om den ikke er sulten. Og fisk er lette å skremme, og jeg har kikkefisket nok etter både sik, røye, og ørret til å ha sett hvordan de har reagert på ulike ting. Det at man kan få fisk på "nesten alt", betyr ikke det samme som at alle typer agn er like effektive bestandig. Det at sånt varierer, og man må bruke hodet er jo noe av det mest fascinerende og spennende med hele aktiviteten. På den annen side er det også typisk oss fiskere at vi noen ganger overtolker ting, og gjør det mer komplisert enn nødvendig?
 8. mormyshka er jo alltid bra, men krever jo gjerne tynn sene, noe som kan være et problem hvis fisken er stor. Blink fungerer til røye. Jeg har erfart at blink i kobber fungerer bedre enn de i sølv eller messing, kanskje fordi kobber gir en mer "nedtonet" refleks som ikke så lett skremmer fisken? Valg av blink må naturligvis også bestemmes av hvor klart vannet er, hvor dypt man fisker, hvorvidt det er sol, hvor tykk isen er, og hvor mye snø på isen; kort sagt lysforholdene under isen. Nå rundt juletider er det generelt sett dårlig med lys selv om isen er tynn og det er lite snø. Kanskje en blink i sølv er tingen nå, hva vet jeg?
 9. Fordelen med røyeblink er at den kan lokke til seg fisk fra avstand. Ulempen er at når fisken kommer nær nok blir reaksjonen den motsatte; den kan bli skremt. Også røye, men "nervøse" fisk som sik, og især ørret, er vanskelige ikke å skremme med blinken. Til sik fungerer foring bedre, med maggot, (frosne) mygglarver, pultost (av den smuldrete typen), små rekebiter eller liknende. Fungerer jo også så det suser på røye, og til og med på ørret. Til ørret og sik fungerer det bedre bare med et lett søkke og agnet enkeltkrok. Mark er jo et suverent agn til ørret, til sik er gjerne mygglarver eller maggot vel så bra, eller en liten rekebit hvis man har foret med dette.
 10. takk. Var selv en tur i Østmarka i helgen. Fisket ikke, sjekket bare istykkelsen. På mindre vann var den ca 15cm, men det er sikkert varierende tykkelse. Men med fortsatt kaldt vær blir den raskt tykkere.
 11. "Det jeg ikke har forståelse for, er at vi rundt de tillater det." jeg kjøper det du skriver Erik. Og ja, den virkelige gåten her er at næringen har fått lov til å drive på med dette så lange uten at samfunnet har grepet inn.
 12. for all del, det har vært nok av "doubtmongers" (Som Naomi Oreskes og Eric Conway døpte dem i sin berømte bok "Merchants of Doubt" fra 2010), folk fra den ekstreme høyresiden i USA som drev lobby for tobakksindustrien, og annen industri, der de systematisk fornektet farene ved tobakk, benektet at DDT var farlig og dumt å bruke, benektet at nedbøren var sur og skadet fiskebestandene, benektet at KFK-gasser skadet ozon-laget osv... og etter flere tiår med støy tapte de til slutt hver eneste sak. Ting virker helt til det ikke virker lenger. Det de oppnådde var naturligvis å tjene masse penger underveis, på fellesskapets regning, og trenere sakene slik at de skadet samfunnet og naturen unødvendig mye. Oppdrettsnæringen driver med akkurat det samme. I den grad laks er et bra produkt som Norge skal basere mye av sin fremtid på, bør de heller innse problemene så raskt som mulig, ta tyren ved hornene som det heter, og heller gjøre de investeringer som trengs for å gjøre næringen helt stueren, dvs slik at den ikke skader økosystemene generelt, og villaksen spesielt. I klartekst betyr det lukkede merder. Ja, det betyr store investeringer, i flere hundre milliarder kronersklassen totalt sett, men dette er den eneste veien å gå dersom næringen skal ha noen fremtid, på lengre sikt. Hvis ikke vil de ende på samme måte som kjøleskap basert på KFK-gasser, på skraphaugen.
 13. Joda, men de er en representant og et talerør for industrien. Derfor må man vel formode at det de sier er det industrien står for. Og det som er pussig er at disse aktørene så ensidig hopper i skyttergrava hver gang industrien blir kritisert, direkte eller indirekte. En slik ensidighet er ikke bare lite troverdig, og i strid med fakta, det bryter jo med all kjent omdømmeteori, noe også Simon Sætre og Kjetil Østli var inne på i boka si "Den nye fisken". Derfor er det merkelig at næringen ikke har blitt mer straffet av markedet enn de har.
 14. Villaks er rødlista – samtidig mener Sjømat Norge at det er mer villaks i flere elver – NRK Nordland er de frekke eller dumme? Sjømat Norge driver faktafornektelse på et nivå som selv Donald Trump ville vært stolt av. Og med den totale mangelen på selvinnsikt og ydmykhet som denne næringen har vist i all tid er det helt utrolig at omdømmet deres ikke er dårligere hos folk flest enn det er. Kanskje det er derfor de er så høye på seg selv?
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.