piscator

Members
 • Content Count

  5196
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  40

piscator last won the day on June 6

piscator had the most liked content!

Community Reputation

252 Excellent

About piscator

 • Rank
  Lystposter

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Strålende rapport! "Heldigvis hadde Øyvind med både mye og god kaffe, noe som forresten er et krav for å være med meg." he he, kaffe er viktig ja, og lettmatrosene må jo ha noen arbeidsoppgaver de og...! ad ekkoet på dypt vann. ikke mulig å si sikkert hva dette er, men av de mer storvokste artene i Tyrifjorden; ørret, røye og gjedde, er det vel bare røya som regelmessig går ned på slike dyp? Derfor virker det mest sannsynlig at dette er en røye.
 2. for all del, mobilen er alltid med. Men selv om oppløsningen er like god som på semiproffe kameraer, er det ikke lett å ta en god fiskeselfie med mobil, og man har mye mer å gå på med hensyn på lysforhold etc med et skikkelig kamera. Og når det gjelde trådens tema, å skrive en dagbok er vel ikke så praktisk på en mobil? Tror jeg vil kunne skrive en fangstrapport mye RASKERE på papir enn på mobilen. Til slutt; hva hvis mobil-telefonen krasjer? Har man da husket å lagre alt innholdet i en sky eller liknende?
 3. Hva med en notisbok og en blyant? Trenger man egentlig moderne elektronisk teknologi for noe sånt?
 4. --- Hvis dere primært skal fiske kveite mener jeg det er et must å ha en snelle med spakbrems. Toppmodeller som Penn International og Shimano Tiagra er alt for tunge og alt for dyre. Daiwa Saltiga og Shimano Talica er bedre, men fortsatt nokså dyre. Penn Squall eller Fathom represterer vel økonomiløsningene hvis spakbrems er et krav. Noe særlig lavere enn 1500 kroner per snelle tror jeg det neppe lønner seg å gå, hvis man vil ha noe som er solid nok hvis storkveita melder sin ankomst. Til fiske fra båt er vel det viktigste å ikke ha for lang stang; 7 fot er et godt utgangspunkt. Og 30 lbs +/- er passe til kveite. Hvis jeg skal komme med et tips er det Okuma Solterra Boat 6,5 fot, 20-30lbs. Jeg har brukt en slik stang i fem år, og er veldig fornøyd. Valg av braid er også viktig; 0.35-0.40 er passe. Velg en slitesterk type braid. Min favoritt til vertikalfiske er PowerPro.
 5. Klart at oppvarmingen er en bekymring spesielt for røya. Man risikerer i hvert fall at røya på sikt forsvinner fra mindre vann i lavereliggende strøk i Sør-Norge, slik som i Oslo-marka. Og der hvor det fins både ørret og røye vil selv en liten temperatur-oppgang gi ørreten økt konkurransefortrinn.
 6. har aldri eid en Stella-snelle. Generelt mener jeg disse snellene er alt for dyre uansett kvalitet. Til vanlig "allround"-fiske bli dette uansett å skyte spurv med kanoner. Ingen vits å betale 10 lapper +/- for en haspelsnelle til ferskvannsfiske eller lettere saltvannsfiske, da en snelle til 2-3000 (eller til og med lavere) er mer enn god nok. Har dog testet Stella-sneller ved et par anledninger, og de jeg prøvde var utvilsomt veldig gode sneller. Men der hvor en slik snelle potensielt har sin berettigelse; til tøffere saltvannsfiske, synes i de fleste tilfeller en multisnelle være å foretrekke; for eksempel til kveite. Og mer generelt; Shimano lager utvilsomt solide sneller, og jeg har en haug med slike sneller. Men har alltid opplevd at det har vært en del "slark" her og der sammenliknet med noen av konkurrentenes modeller.
 7. så på Kystmat på TV2 i går kveld, der Trond Moi lagde en ny variant av Bacalao; han stekte den utvannede klippfisken i panne sammen med masse gode råvarer; oliven, løk, chili... og med revet parmesan over. Så veldig godt ut, og skal prøves ved nærmeste passende anledning. https://www.tv2.no/underholdning/10568356/
 8. bra at noen refresher denne! viktig for alle oss søringer som skal nordover og fiske. På vår årlige kveitetur legger vi om til nord-norsk allerede på Gardermoen. Viktig å øve inn de viktigste begrepene. Høres sikkert j***** teite ut...! Men bare haillet er på plass så ordner det meste seg...!
 9. https://www.nrk.no/finnmark/unik-video_-bjorn-angriper-en-voksen-elg-1.14544508 dette er jo fullstendig unike opptak. Bjørnen handterer den voksne elgen, som tross alt veier i str.klasse 500kg, som om den var en filledukke. Helt drøyt.
 10. det fins nok ingen klar konklusjon på dette. Tror neppe det er laget noen pålitelig statistikk her. Så det får bli opp til den enkeltes erfaringer og "følelser" hva man velger. Tror også ens "personlighet" som fisker kan ha noe å si; hvor hardt tilslag pleier du å gi? hvor hardt kjører du fisk? hvor kald i hodet er du når du har drømmefisken på kort sene noen desimeter fra håven? hva slags metoder bruker du oftest? hva slags vann fisker du i? osv...
 11. Til meite bruker jeg mono tvers gjennom på grunn av bunnkontakten, og at nylon er mye mer slitesterkt enn braid. Men til spinnfiske er braid en bedre løsning. Den stumme sena gir mye bedre krokingsegenskaper og mye lenger kast. Ulempen er naturligvis på kort sene der man med braid risikerer å slite i stykker krokholdet. Da krever det at man er årvåken og har en finjustert og god slurebrems. Nylon er bedre der, siden den er elastisk som en strikk. Og under meite trenger man ikke så Instant kroking som under spinnfiske. Kan også bruke sirkelkrok, da er ikke senevalg like kritisk.
 12. Poenget er at større spolediameter gir lengre kast, og en 2500-snelle har LITT kraftigere slurebrems enn en 1500-snelle. Og med den ekstra nylonsena innerst; hvis du skulle få på en skikkelig stor fisk, som mot formodning skulle klare å dra ut alle 150 meterne med braid, så har du noe ekstra å gå på. Husk også at fisk generelt har større muligheter for dette i saltvann, enn i ferskvann (der man som regel fisker i mindre vann). En digresjon i sakens anledning: Dette er litt på samme måte som når man fisker kveite på relativt grunt vann (<50 meter), som er det vanlige i Nord-Norge. Snella er fylt opp med 3-400 meter pluss med braid likevel... Og som en advarsel om at man faktisk kan trenge litt ekstra sene noen ganger; i fjor fikk jeg på en bra kveite som hogg på ca 40 meters dyp. Under fighten driftet vi ut over en kant der det stupte rett ned til 130 meter, og da dro naturligvis kveita til bunns der. Aldri hatt så mye sene ute under en kveitefight før. Etter mye tung pumping og flere mindre utras klarte jeg å få den opp (veide drøye 30kg).
 13. Ingen vits å fylle opp hele snella med dyr braid. Bør alltid fylle opp snella innerst med (billig) nylon. Det holder fint med ca 150 meter braid til lettspinn. Du klarer uansett aldri kaste så langt. Og ørreten som skal dra ut så mye sene må være ganske stor... En 2500-snelle pleier jeg å fylle opp med ca 100 meter 0.20 eller 0.25 nylon, og da pleier det å være plass til omtrent 150 braid ytterst. Braiden skjøtes til nylonsena med en dobbelt UNI-knute. Og btw, til sjøørret ville nok jeg også brukt en 2500-snelle. Til vanlig ferskvannsfiske etter abbor og ørret bruker jeg nå stort sett en 1500-modell, rett og slett for å slippe å måtte fylle opp med så mye sene jeg egentlig ikke trenger....