Gå til innhold
Fiskersiden

piscator

Medlemmer
  • Innholdsteller

    5 618
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    108

piscator last won the day on April 6

piscator had the most liked content!

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

piscator's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • Conversation Starter Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare

Recent Badges

463

Mottatte likerpoeng

  1. De fleste tiltakene i denne resolusjonen kan man lett stille seg bak. Jeg frykter at det dessverre er for sent allerede, at tiltakene kun vil fungere som en slags sandpåstrøing. Men ære være de som ikke har gitt opp enda. Mange som arbeider med bevaring og vern av truede arter synes å arbeide etter prinsippet om at så lenge det er liv er det håp? Men biologisk kunnskap og erfaring viser at bestander og arter kan være dødsdømte lenge før det siste individet er borte, og hvis en bestand blir for liten vil den på sikt ikke kunne opprettholde seg selv, nær sagt uansett hva vi finner på av tiltak for å redde den. Den europeiske ålen er muligens et tilfelle, og villaksen synes å være på vei inn i den samme blindgaten. At det haster for den norske villaksen er uansett en underdrivelse.
  2. Smugling, Fisk | Avslørte fiskesmugling (nettavisen.no) Det er bra de tar disse. Har ikke noe imot at utenlandske sportsfiskere kommer til Norge for å fiske, ei heller at de får med seg en isoporkasse (ca 20kg) med filet hjem. Men dette er noe helt annet.
  3. og for øvrig er vel vannkvalitet en vel så stor utfordring som mengden vann nå i vårløsningen. Fluefiske, eller andre typer fiske for den saks skyld, blir ekstra utfordrende hvis vannet blir grumsete. Fargerike streamere presentert sakte nær bunnen er kanskje en av de tungene som kan fungere under slike forhold? Og fisken vil typisk oppsøke roligere partier av elven.
  4. Ja, dette ser ut til å være villfisk. I veldig fin kondisjon også. Men er det ikke en laks mon tro? Mulig bildet "lyver" litt, men se kjevebenet som kun ser ut til å nå øyets bakkant. Hos ørret går kjevebenet bak øyet. Prikkene synes også å passe bedre med laks enn ørret. Sporden likeså. Og ville ikke en ørret hatt større finner?
  5. har jo tørrdrakt som jeg bruker når jeg er på havet. Med varmedress under fryser jeg jo ikke i den, og det kan jo bare regne som bare det. Og med en skikkelig lue og med hetten på dressen fryser man heller ikke på hodet. Men fingrene er jo en evig utfordring. Fisket en uke i Nord-Norge mens det var et polart lavtrykk for et par år siden. Med rundt null grader, sluddbyger og frisk bris/liten kuling hele uken (og til og med stiv/sterk kuling en dag, men da kastet vi inn håndkledet), fikk fingrene kjørt seg, selv med neopren-hansker. Og dårlig vær handler ikke bare om komfort, det handler også om sikkerhet og hvor lett det er å fiske effektivt.
  6. ja det er opplagt for å spare penger, men er jo egentlig bare dumt. En strømkabel koster ikke mange kronene sammenliknet med all den avanserte elektronikken og grafikkortene på innsiden av enheten. Det er som da vi oppdaget at båter beregnet for bruk i saltvann, og som kostet hundretusenvis av kroner, ikke hadde motorfester i syrefast stål. De rustet i filler i løpet av kort tid. Og det kostet flesk å erstatte motorfestene med noe som holdt mål... snakk om å spare seg til fant.
  7. jo da, både utstyr og klær blir bedre, men selv blir man mer pinglete. Og det siste veier ofte tyngst...!
  8. takk, da har det nok vært dårlig kontakt, og ikke selve enhetene, som har gjort at jeg har hatt problemer de par gangene jeg har opplevd dette. Et lite hjertesukk; selv om jeg vet at ekkolodd og kartplottere ikke drar så mye strøm, hvorfor utstyrer mange produsenter selv dyre enheter med så "pinglete" strømtilførsler? For meg fremstår dette som det svakeste leddet, og der det er størst risiko for at noe går galt.
  9. vanskelig å vite hvordan vi skal klare å få forumet ut av dødsspiralen, men for oss som styrer klar av sosiale medier er det fint å se at noen prøver ihvertfall. Selv om jeg deltar i diskusjoner er jeg dårlig på å skrive rapporter fra eget fiske, noe som skyldes en kombinasjon av latskap, at jeg er litt introvert og privat, og frykten for tyveri av bilder på internett... og apropos ditt bilde i pisseregn Erik; en påminnelse om at jeg har blitt mye mer værsyk som fisker. Da jeg var yngre ga jeg blaffen i været, og dro ut uansett. Nå skal det langt mindre til før jeg avlyser. Dørstokkmila blir stadig lengre... et annet interessant diskusjonstema relatert til ditt bilde er også fiskeelektronikk og vær. Naturligvis er alt fiskeutstyr som ikke tåler vann meningsløst. Samtidig er det en fysisk kjensgjerning at strøm og fuktighet går dårlig sammen. Mitt spørsmål er derfor om du har opplevd at elektronikken har sviktet i regn, eller er moderne ekkolodd såpass bra at de fungerer uansett. Jeg har stort sett gode erfaringer, men har også opplevd at ekkolodd/kartplotter kan svikte i ekstremt regn, men muligens det ikke skyldes regnet spesifikt, men heller at elektronikken er dårlig koblet opp?
  10. strålende skrevet. Jeg deler stort sett dine meninger her Erik. Enig at punktet om sportslighet er det mest tåpelige, men typisk det som oftest blir trukket frem. Hvorvidt noe er urettferdig er som du er inne på noe som bare eventuelt kan brukes i konkurransesammenheng. At noen har mer penger å bruke, eller prioriterer å bruke, på hobbyen sin enn andre, er bare sånn det alltid har vært. I den grad dette er "feil" handler det om sosiale forskjeller i samfunnet generelt, ikke om fisking spesifikt. At man får et nytt hjelpemiddel som kan effektivisere fisket er jo ikke en trussel mot bestandene som sådan, selv om teknologiske fremskritt har vært en viktig årsak til at yrkesfiskere har overbeskattet fiskebestander de siste tiårene. Men sportsfiske handler jo ikke (primært) om matauk, og hvorvidt dette bidrar til økt press på bestandene avhenger mer av hva slags holdninger fiskeren har enn teknologien som sådan. Hvis elektronikken gjør oss bedre i stand til å fiske målrettet etter de store individene, så kan jo dette ledsages av at man i større grad setter fisken tilbake. Da behøver jo ikke dette gå ut over bestanden, selv om en og annen fisk skulle dø. Rent personlig har jeg bare skaffet meg tradisjonelt ekkolodd (og kartplotter). Ikke fordi jeg har noe i mot bedre ekkolodd, eller mener det er galt å bruke slike, men jeg synes det kan bli for mye elektronikk å holde styr på, som både stjeler tid og oppmerksomhet fra selve fiskingen. Og det er grenser for hvor mye penger jeg er villig til å bruke på dette (jeg har råd til dette hvis jeg vil). Men det er mulig jeg bare lurer meg selv her? Til slutt litt pedantisk pirk. Izaak Walton var ingen fluefiskepurist. Han var en generalist som fisket med alt mulig av agn. Og den moderne fluestangen var ikke en gang funnet opp på Waltons tid. Waltons elev Charles Cotton var den som kanskje mest fortjener å bli kalt fluefiskets far, og det var han som på 1600-tallet startet utviklingen som 200 år senere resulterte i fluefisket slik vi i dag kjenner det. Og med en gjeng purister, med blant annet Frederick Halford i spissen, som mente at det kun var oppstrøms tørrfluefiske var det eneste saliggjørende. Det er pussig at disse folka har hatt så stor innflytelse på det moderne sportsfiskets utvikling. For fiske etter ørret i "gin-clear" kalkstrømmer i sør-England kan neppe sies å være spesielt representativt for det sportsfisket de aller fleste av oss driver med...
  11. grattis med flott lake ølgylt, og takk for fin rapport fra kjente trakter. Men er nok tilbøyelig til å være enig med PeterSL at du burde prioritert å ta bilde først, når du først får et såpass sjeldent stort eksemplar, og tatt røyken og ølen etterpå. Usikker på om det er så viktig at agnet kommer raskt i vann igjen under lakefiske. Hvor mange slike store individer er det der? Skal jo mye til for at det deiser bortpå en ny slik rett etterpå. For øvrig morsomt det du skriver om det portugisiske navnet på lysing, merlota. Jeg er litt usikker på sammenhengen her. Det var jo Linné som døpte laken Lota lota, og gjedde er som kjent Esox lucius, derav merluccius - havgjedde - det latinske navnet på lysing, som det spanske navnet er avledet fra. Gjedde på portugisisk er for øvrig pique (samme ord som pike på engelsk), men pussig at de skulle knytte lysingen til en art som vel ikke fins så langt sør.
  12. det er klart en risiko å krysse jernbanen, selv om dette nok er enkleste atkomst. Skal man gjøre dette må man ihvertfall se seg grundig for. Spørsmål er jo hvor mye stasj man skal ha med seg. Det går en lokal vei på vestsiden, men da må man krysse Glomma, og jeg vet ikke hvor tykk isen er der (det er ikke så langt ned til Høystad og Røstfossen kraftverk). Og det er et stykke fra denne veien og ned til Glomma, slik at det uansett blir litt gåing. I den grad Glomma lar seg krysse er nok ski (og pulk) et must på denne tiden av året. På sommerføre er det vel mye enklere? Da er jo også det å parkere ved Galåen, og bruke kano eller packraft et alternativ? Og om sommeren er kano/packraft sikkert en stor fordel fiskemessig i selve Havsjøen?
  13. "Kalde pils er veldig godt, men det varmer ikke akkurat i kroppen, så så lenge satt jeg ikke der" he he, nei kaffe er vel bedre på denne tiden av året, evt med en konjakk til hvis man ikke skal kjøre. Å holde varmen er kanskje den største utfordringen under vinterfiske. Man kan jo pakke seg inn med varmedress, superundertøy i ull, lue, og varme støvler, men fingrene er en en evig utfordring. Kan ikke fiske effektivt med hansker eller votter. Fingervanter der tuppene er fjernet er en løsning, men fingertuppene er jo like eksponert for kulden uansett.
  14. Dramatisk nedgang i fangst av villaks – NRK Dokumentar er villaksen i ferd med å dø ut?
  15. Jo, grunnloven kan absolutt leses slik, sånn jeg ser det. Vi har vel sett en økende tendens til at denne formuleringen i Grunnloven om at alle har krav på en ren luft og vann, og en fungerende natur, har blitt brukt til å gi miljøinteresser medhold i retten. Men det er et enormt etterslep her, og mange saker er ikke helt opplagte, fordi formuleringen i Grunnloven gir et ganske stort rom for skjønn. Og rent konkret kan jeg ikke bli mer enig om at det er en skam at Ola Nordmanns mulighet til selv å kunne dra ut på havet eller i ferskvann, og fiske sin egen middag, har blitt stadig dårligere. Det kunne vi til og med gjøre i Oslofjorden i gamle dager. Nå er det kun makrell i sommerhalvåret, samt i kortere perioder sjøørret, havabbor og pelamide, tilbake. Men selv om vi burde ha denne muligheten betyr heller ikke det at vi fiskere er helt uten skyld i hvor dårlig det har blitt. I havet er det nok vanskelig å overbeskatte bestandene med sportsfiske, med mindre de er kraftig svekket av andre årsaker først. Men i ferskvann har vi sett tusenvis av eksempler på at grådighet og kortsiktig tenking fra "sportsfiskernes" side har ødelagt mange gode ørret og røyevann. Vi også må vise "magamål" og ikke fiske alt tomt så fort sjansen byr oss. Da ødelegger vi både for oss selv, og alle de som eventuelt kommer etter oss.
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.