Jump to content
Fiskersiden

TT

Members
 • Posts

  1648
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  174

Everything posted by TT

 1. Enig med @Gabriel. Gå for en vanlig sekk. Jeg har også hatt flere Osprey-sekker, og bruker nå daglig en Talon 33. Om du ser etter Osprey-sekk, så gå for en modell med mesh-nett på framsiden. Det er utrolig greit for å stappe ned klær man tar av på veien. Disse koster nok over 1000 kr, men sjekk Finn.no.
 2. Liten lakseelv med klart og kaldt vann, høres for meg ut som relativt små fluer med duse farger. Men det beste tipset er å høre med de lokale fiskerne. Siden du er 14 år, tipper jeg det er lett å få tips og råd lokalt. Det nest beste tipset er å av og til bruke noe helt annet enn det de lokale anbefaler. Slike lokale råd har av og til en tendens til å bli oppfattet som naturlover av typen "kun blått fungerer her", som ikke har rot i virkeligheten. Så sier de lokale at du skal bruke små, svarte fluer så er nok det et godt tips, men prøv også en litt større i knall-oransje.
 3. Dersom man bare skal teste en enkelt tur, går det jo an å gjøre det temmelig enkelt. I prinsippet holder det jo med en snørespole, en treblekrok og et lite søkke. Nappvarsler henter man fra en busk på land. Har man haspelutstyr i passe størrelse kan jo i prinsippet hele stanga brukes, selv om det vil føles litt rart å stå 2 meter unna hullet og kjøre fisk ... Ev. kan man bruke bare bunn-delen. Fortom enten i stål eller av tjukk mono (ev. fluorkarbon) er klart å foretrekke. Å kjøre fisk med hånda funker greit, så lenge man har et bevist forhold til hvor man legger snøret og hva som blir liggende nær hullet. De fleste abbor-fiskere har jo gått på ei gjedde eller to, og så lenge snøret ikke kappes i gjeddekjeften, går det overraskende ofte greit å få gjedda opp. Men som @erik skriver over her, å "steppe up gamet" en smule trenger ikke koste all verden. Det man imidlertid må ha er død agnfisk fra det vassdraget man skal fiske i. Med mindre dette er fryst ned sommerstid, må man derfor ha med mormyska-stikke og agn (maggot eller fjærmygg). Jeg har boret en del Mikke Mus-hull opp igjennom, med 115 mm bor. Så lenge isen er ganske tynn, opp til kanskje 20 cm, funker det greit. En liten øks til å slå i stykker isen mellom hullene, gjør det en del enklere. Men er det tjukk is er slike hull håpløst.
 4. Jeg knyter også på en opphengerflue i ny og ne, både etter ørret og sjøørret, uten at det gir de helt store resultatene. Det virker som det først og fremst er småfisken som går etter flua. I tillegg fisker jeg en del med flue og dupp. Både med flue bak og foran duppen. Sistnevnte med 2-3 fluer som opphengere, gir jo tilsvarende oppsett som ved en opphenger foran sluken. Ved flue og dupp i begge varianter opplever jeg en del feilslag, dvs. fisk som ikke sitter. Enkelte sjøørretfiskere har begynt å fiske med små tubefluer og en liten treblekrok, og mener det gir færre bomslag. Foreløpig er utvalget av tubefluer til sjøørret ganske begrenset, men man kan jo binde selv. Jeg fant noen varianter på nett, som er kjøpt inn, men ikke testa ennå. De ser selvfølgelig ikke helt ut slik jeg vil ha dem ...
 5. En marksnelle er en enkel snelle som ser ut som en fluesnelle, men gjerne er "simplere" og mangler brems utover klassisk "klikk-brems", dvs en fjærbelastet splint som klikker mot et tannhjul. Marksneller ble typisk brukt ved fiske med langstang, enten ved markfiske i mindre elver eller ved harving. Marksnella kan ikke brukes til å kaste i den forstand at snøret løper av snella ved kast, så man fisker om lag som med toppknytt ved å vippe agnet ut. I tillegg kan man gi etter litt løssnøre for å øke lengden. Til en del av det fisket jeg bedriver i den lokale lakseelva her i Tigerstaden, kunne jeg i prinsippet brukt en marksnelle, da det går mye i "vipp". Jeg vil si en klassisk marksnelle i praksis ikke har noen bruksområder i dag. Dersom man har ekstremt trangt budsjett og har en marksnelle, kan den nok fremdeles brukes på langstang eller for den sags skyld som en nødløsning som fluesnelle, men det er ikke en optimal løsning.
 6. Det er fremdeles for lite info her. Skal du fiske i en flod på 200 kubikk eller en liten elv på 2 kubikk. Krystallklart varm vann, eller grumsete kaldt smeltevann? Storaks eller smålaks osv osv.
 7. Ikke glemt at Oslo-folk er sarte sjeler som fort blir krenka! Jeg legger ved bilde av en urban laks. Tatt ca 50 meter fra Mathallen i Oslo sentrum. Under brua i bakgrunnen pleier en av byens løse fugler å tilbringe natta, og man bør se opp for brukerutstyr. Taggingen er bare til pynt, og tilfører fisket en ny dimensjon.
 8. Jeg har til en hver tid en lang rekke med potensielle prosjekter, der tidsklemma gir utfordringer … Siste tilskudd i den rekka, er en ubrukt fuel flow sensor jeg fant på Finn for rundt 1/3 av nypris. https://www.lowrance.com/nb-no/lowrance/type/fartysensorer-og-nettverk/fuel-flow-sensor-pk/ Jeg burde lage en egen «mekke-tråd» om dette her inne, men jeg må jo ha tid til det også …
 9. Jeg følger opp en eldre tråd; jeg monterte aldri Point 1 denne sesongen, men planen lever videre. I går kom det en plastbrakett i posten fra O’store eBay, så da gjør jeg et nytt forsøk til våren. Braketten gjør det mulig å montere antennen til en standard vhf-antennefot. Tanken er å enten feste den til et rekkerør, eller til et fleksibelt feste et eller annet sted bak på båten. Da er man ikke avhengig av større, slette flater for montering. https://www.marineshop.no/glomex/140037/glomex-antennefeste-rekke-hvit-plast-22-25-mm-rekke-1-1-4-gjenger https://www.hocom.no/p/16945/antennefeste-toppdreibart-nylon
 10. Det kommer jo an på hvor og når du skal fiske. I tillegg er det nok mange ulike syn på det …
 11. https://drammenssportsfiske.tripod.com/id495.htm To alternativer i linken, hhv Magnus og Th.
 12. Interessant artikkel. Hypotesen stemmer vel godt med resultatene fra Årungen der uttak av de største gjeddene vel fikk predatortrykket til å øke pga flere mindre gjedder. Så er det jo litt skremmende å se at lederen av forvaltningslaget avfeier en slik teori og mener at egen intuisjon er bedre enn forskningsresultater ...
 13. Hvilket minner oss på at knurre-dama fra bygda vestpå fremdeles glimrer med sitt fravær.
 14. En kompis av meg har pers på abbor på 1995 gram eller der omkring. Men det er over 20 år siden, så den har for lengst blitt rundet av til 2 kg.
 15. Noen ganger er gram viktig. Denne vekta ble ikke kontrollmålt, for å si det sånn.
 16. Hils Vera og si den vekta må kontrollmåles! Persen min på abbor er 1250 …
 17. 0,18 mono kan du i alle fall ikke bruke! Den vil ryke i kastet. Før øvrig er dette @Ølgylts fagfelt, så jeg overlater det til ham.
 18. Jeg har ikke testet den stanga, men modellen får gode skussmål på feks svenske forum. Team Krokodille har vel testa mye Daiwa, så du kan ev. sjekke der. Skal du fiske med bombarda (flue og dupp), og det bør du gjøre, er det mange som foretrekker litt lengre stenger. Jeg mener 9 fot funker ok, men du kan jo vurdere 10 fot også. For tiden bruker jeg selv en på 10,6 fot til duppfiske.
 19. Jeg tror jeg har 42 arter registrert. Kom ikke inn der nå da jeg skulle sjekke. Jeg har bare lagt inn arter jeg er 100 pst. sikker på å ha fått, selv om dokumentasjonen for noen av disse kanskje ikke er helt etter boka. Vi snakker tross alt om fangster i den analoge tidsalder. Arter jeg er usikker på har jeg droppet. De omfatter i tillegg til rødknurren, også ymse "bryggearter" som noen leppefisker, kutlinger og ulkelignende fisk. Om du vil drive mer artsfiske i Asker, så kan jeg avsløre at min ålekvabbe ble tatt fra stupetårnet på Hvalstrand.
 20. Jeg antar du fant min hardanger-tråd fra noen år tilbake: https://www.fiskersiden.no/forum/index.php?/topic/73533-hardanger/ Jeg fikk en del råd og tips i den forbindelse. Selve området ligger vel for langt fra Eidfjord til å være interessant.
 21. Hm, jeg er ikke helt sikker på om jeg skjønte spørsmålet. Poenget mitt var at når det dukker opp sånne quick fix-løsninger som dette, og politikere uavhengig av "farge" uttrykker stor begeistring, gir det i mitt hode bekymring for at andre tiltak kommer i skyggen. F.eks. så er det vel et mål å få nitrogenrensing i samtlige kommuner langs Oslofjorden, men det koster flesk. Og da er det jo beleilig for de respektive kommunene å kunne peke på at nå skal noen jo sirkulere litt vann i Paddehavet ...
 22. Her er eksempel på en finsk produsent som lager "hjemmelagde" wobblere i litt større skala. https://www.rrvaappu.fi/epages/rrvaappu.sf/?ObjectPath=/Shops/2017112803/Categories&Locale=en_GB&Currency=NOK Som du ser koster disse nesten 300 kr.stk. Det finnes wobblere helt uten leppe (det du kaller skjegg), og der hodeformen på wobbleren får den til å dykke. Men disse dykker ikke særlig dypt. Jeg ser det imidlertid som vanskelig å skulle lage wobblere uten en gjennomgående streng av metall og uten maling og lakk. Uansett; lykke til!
 23. Jeg antar dette er samme prosjektet som du skrev om for litt siden, men at det nå er snakk om "sluker" ikke kroker som sådan? Hjemmelagde wobblere i tre er jo "big bissniss" i enkelte miljøer, særlig knyttet til harlingfisket i Namsen og andre elver, og de riktige navnene oppnår fantasipriser. Så at det er et marked med høy betalingsvillighet for dette, er det liten tvil om. Men om denne hjemmeproduksjonen av wobblere er mer miljøvennlig enn mer maskinell produksjon, har jeg ingen forutsetning for å utale meg om.
 24. Jeg har en tendens til å ta med meg alt for mye utstyr, og har tre ulike fiskebagger/veskes som alle brukes jevnlig og ofte i kombinasjon. Men jeg sykler en del i forbindelse med fisketurer, og da foretrekker jeg ofte sekk. Sekken er bedre å bære og mye bedre å sykle med, enn en fiskeveske. Nøkkelen her er å kunne kombinere sekk med muligheten for å bære noe "på kroppen", slik @erik også er inne på. For min del holder det stort sett med en jakke med litt store lommer, der det enten er plass til en markboks, en flueboks eller en liten slukboks avhengig av hva jeg fisker med. For turene der jeg står med vann til hoftene langt uti elva, har jeg en egen vadejakke med relativt store brystlommer.
 25. Som vanlig trivelig å lese disse rapportene. Og som nevnt tidligere, er jo det lokale «nærfisket» av særlig interresse. Jeg har for øvrig selv også en «bøtte» Asker-knurr på samvittigheten, men det er så mange år siden at jeg ikke brydde meg nevneverdig om fargen. Så rødknurr er ikke satt på artslista.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.