Jump to content
Fiskersiden

TT

Members
  • Posts

    1808
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    188

Everything posted by TT

  1. Da jeg var ute forrige helg for å se om sjøørreten hadde våknet (det hadde den ikke …), oppdaget jeg at det var kommet et hakk i spolekanten på min gamle sliter, en Shimano Stradic 2500 C14. Hakket sitter slik til at jeg mener det kan være en risiko for at det sliter på braiden ved kast. Jeg kan selvfølgelig pusse forsiktig på området slik at ev. skarpe kanter blir borte, men det beste er nok å kjøpe en ny spole. Et raskt søk på nett gir ingen treff hos norske forhandlere, men div. treff på ymse internasjonale. Er det noen som har handlet ekstraspoler før og veit om et kurant sted å bestille dette?
  2. Jeg føler at denne tråden sklei litt ut, og det er kanskje greit å presisere følgende: - Det er ingen av de som har engasjert seg i denne tråden, som støtter spredning av gjedde til nye vann. Det er ulovlig og økologisk uønsket. - Det er ingen av de som har engasjert seg i denne tråden, som ikke synes at dugnad og felles innsats for å kultivere fiskevann er flott! Det eneste som er påpekt er at metodene som er valgt i dette tilfellet ikke nødvendigvis gir de ønskede resultatene på sikt.
  3. Den første artikkelen fra Forskning.no var den mest interessante her. Den bekrefter funnene fra forsøket i Årungen, om at en stor bestand av gjedde kan ha betydning for vannkvalitet og gjengroing i næringsrike områder. Men det å "kryssklippe" dette mot uttalelser fra Statsforvalteren i Trøndelag, er rimelig meningsløst, da det er helt forskjellige mål som ønskes oppnådd.
  4. Det er vel ingen seriøse sportsfiskere som setter ut fremmede arter? Jeg har også stor forståelse for at at det kan oppleves fortvilende når det dukker opp gjedde i tidligere rene ørretvann. De innvendingene mot utfisking av gjedde, som fremgår over her, er først og fremst av metodisk karakter. Det foreligger en del uttesting og forskning som tilsier at det å fiske ut de største gjeddene ikke reduserer predatortrykket, men derimot øker det. Bakgrunnen er at de største gjeddene er utpregede kannibaler som holder totalbestanden av gjedde nede. I Årungen som er en svær næringsrik innsjø i landbruksområdet øst for Oslo, ble det gjennomført et prosjekt der de største gjeddene ble fisket ut. Man oppnådde da et totalt sett større antall gjedder i vannet. Formålet var å øke uttaket av mindre karpefisk (mort osv) slik at beitingen på dyreplankton gikk ned. Større biomasse med dyreplankton gir høyere beitetrykk på planteplankton og dermed mindre gjengroing i vannet. Jeg mener å huske at de fikk signifikante resultater av prosjektet. En hard utfisking av gjedde i alle størrelser, vil selvsagt gi et umiddelbart lavere predatortrykk. Men i og med at det er umulig å fiske ut all gjedda, vil det være forbigående. Man kan da etter noen år ende opp med et vann med en vesentlig større bestand gjedde, fordi det ikke er store gjedder igjen som holder bestanden nede. Slik utfisking må derfor gjentas år etter år etter år om det skal ha en varig effekt. Så om skaden først er skjedd og det har etablert seg gjedde i et ørretvann, er sannsynligvis det beste å la de største gjeddene være i fred slik at de kan regulere bestanden, med mindre man da tar på seg den Sisyfos-oppgaven å fiske ut gjedde konstant.
  5. Det meste @Glalaksen kommer med har dessverre litt karakter av spam. Faglig interresante temaer, men stort sett bare linker uten nærmere diskusjon.
  6. @TrønderFiskeren har ikke besøkt forumet siden juli 2020, så det ville overraske om du får respons på denne.
  7. TT

    Ny motor

    Om man skal være ekstremt politisk korrekt, ville jeg kanskje avventet med å kjøpe amerikansk motor til vi ser hva Trump finner på mht å kødde til verdensøkonomien. Men jeg har forståelse for de som ikke orker en så prinsipiell tilnærming. Mercury er vel uansett bedre enn Tesla …
  8. TT

    Ny motor

    Jeg kjenner ikke denne motoren særskilt, men har inntrykk av at kvaliteten på de fleste "kjente" merker er ganske lik. En såpass liten motor som 6 hk, bør du kunne kjøre på 98 bensin uten at ekstrakostnaden blir all verden. Om man dropper 95 til fordel for 98 reduseres potensialet for en del "snøgg". Merk også at en 6 hk firtakt vil være en del tyngre enn en 4 hk totakt.
  9. TT

    Båtrampe Etne?

    Det er jo prime-time for sjøørret. Dessuten kan du jo ikke gå på fylla i tre uker …. Sist gang jeg tilbrakte flere uker på jobb på bortebane, hadde jeg hotellrom med utsikt ut over Vefsna i to retninger, men forlot Mosjøen et par dager før fisket åpnet. Så timing er viktig!
  10. Takk for artig rapport!
  11. TT

    Båtrampe Etne?

    Sjø-påske høres ut som en knall-ide! Jeg tilbringer stort sett påsken ved sjøen selv, men da snakker vi svensk vestkyst, og utenfor Havfiskerns domene. i fjor var påsken i mars, og sjøørretfisket på vestkysten åpner 1. april, så den ferien var nærmest bortkastet. Men i år er påsken tilbake i april der den hører hjemme.
  12. Flott rapport fra en for meg litt ukjent fiskeverden. Bortsett fra det med mygg og knott, da …
  13. Interresant det du skriver om denne snella, for jeg kjøpte faktisk en 19 Certate i str. 2500 nå i høst. (Den var så lavt priset på Finn at jeg klarte ikke å la den passere ). Den har jeg ikke tatt i bruk og heller ikke satt snøre på. Jeg har snøre liggende klart, jeg har bare ikke fått tid. Jeg skal være oppmerksom på dine erfaringer når jeg tar den i bruk.
  14. Fine tips fra @Gabriel her. Jeg kan legge til ett til: Vær i bevegelse! Det er lite effektivt å stå å dunke på samme plassen særlig lenge. Forsøk heller å fiske av så store områder som mulig innenfor den tiden til rådighet. Skal du ha et tips til, så er det at sjøørreten kan stå overraskende grunt, særlig om våren. Dette bør ha betydning både for hvor du fisker og hvordan du nærmer deg mulig fiskeplasser.
  15. Jeg synes også dette høres pussig ut. Jeg har flere sneller med 0.10 til 0,13 braid, men har aldri opplevd at snøret graver seg ned på spolen. Jeg bruker mest Fireline, men også Daiwa sine snører, og snellene er både Shimano, Daiwa og Penn. Legger du snøret fast nok på fra bunnen av? Jeg passer på å ha ganske mye motstand når jeg legger på nytt snøre. Dette er særlig viktig på de innerste lagene.
  16. Da får målet mitt bli minst tre arter …. Dvs de vanlige sjøørret og makrell pluss minst en til. Det gjelder å sette seg realistiske nyttårsforsetter …
  17. Du gruset meg i alle fall i Havfiskern med din solide 233’ plass vs meg på 242 … Jeg hadde faktisk seriøst trua på at jeg skulle få inn flere arter i år. Jeg brukte bla. en helg i høst på «klassisk» havfiske i indre fjord, primært på jakt etter bergylt. Fikk en litt aha-opplevelse da, ettersom to dager med relativt aktivt agnfiske fra båt ga ett eneste napp. Totalt fravær av f.eks. hvitting på 17 cm var faktisk litt overraskende, alle dommedagsprofetiene til tross. Symbolsk nok var den ene fisken som nappa, selvsagt en torsk. En art som kan meldes inn på Havfiskern, men som jo er freda her i øst. Etter de to dagene gikk jeg lei og gikk tilbake til sjøørreten. Da er det i det minste et og annet napp å få.
  18. Under denne fanen passer det vel å ønske godt nyttår til alle på FS, ikke minst de ildsjelene som holder liv i forumet. For egen del var 2024 et av de dårligste fiskeårene på lang tid, og intet som er verdt noen kavalkade. Således kan det bare gå en vei i 2025.
  19. TT

    Sjøørret Tønsberg

    11 garn var litt i overkant, ja! Jeg har fartet litt i båt mellom øyer og skjær der, men aldri støtt på garn. Det to eneste garnene jeg har fjerna i løpet av mitt fiskerliv, var et som sto på tverrs over Lysakerelva og et på tverrs i elva nedstrøms Katnosa (Løkene).
  20. TT

    Sjøørret Tønsberg

    Det vet jeg ikke. Jeg fisker bare høyst sporadisk i Tbg og Nøtterø-traktene i forbindelse med besøk til konas familie. Men om fisket skulle bli stanset helt i indre fjord, kan jo frekvensen øke … Men jeg tror det fremdeles er en god del matauk-fiskere i de trakter. Svigers har en bekjent som tar mange ti-talls hummer og flere hundre sjøørret hvert år. Dog på lovlig vis. Jeg har så smått antydet at jeg ikke synes det er så veldig imponerende, men møter ikke all verdens forståelse. Her er for øvrig duppen på bildet: Dupp De har den på skittfiske også. Interresant bekjentskap jeg skal teste mer til våren.
  21. TT

    Sjøørret Tønsberg

    Det har blitt noen år siden sist, men jeg er stadig innom Tønsberg i jula. I år kom jeg meg også ut på en liten tur. Samme plass som tidligere år og samme resultat rent fiskemessig, men fint å Komme seg litt ut. Jeg testa en ny fluedupp i år. Virker lovende. Null kluss og duppen striper ikke selv ved litt rask innsveiving.
  22. Jeg er enig med @Gabriel i at det kan være lurt og kontakte lokale interesser. Lokale oppfatninger om fluevalg er ofte basert på årevis med erfaring og har derfor ofte mye for seg. Men et godt tips er også og av og til bryte fullstendig med slike lokale oppfatninger, da disse kan ha en tendens til å være inngrodd. Så om du får beskjed at i denne elva tar laksen kun på grønt, er det etter min vurdering ekstra viktig å gi den oransje flua litt svømmetid. Skal du fiske sjøørret på natta er det vanskelig å komme utenom svarte fluer. Det rådet tror jeg du vil få i de fleste elver ...
  23. Nå er ikke jeg haug-gammel. Kan starte alderen med 4 et par mnd til, men jeg er gammel nok til å ha fisket mye torsk i indre Oslofjord. Slik sett kan man jo snu sitatet over litt og tenke at man er heldig som har fått oppleve det. Jeg er oppvokst på Lilleaker, og i vinterhalvåret syklet vi ut på Fornebu og fisket til dels mye torsk i størrelsen 1-3 kg, samt noen større. Dette var før piggdekkenes tid, så jeg har tryna noen ganger på den strekningen. Jeg og brutter'n fisket nesten utelukkende med glefs jigg og Elbe/Elbeco torskesluk, mens de som var litt finere på det brukte Mr. Twister. Brutter'n fikk en torsk på 7,8 kg fra Sjøflyhavna. Jeg tror ikke han var mer enn 9 år gammel. Mobiltelefonen var ikke oppfunnet (bort sett fra den versjonen på 25 kg ...), og i det hele tatt var det en fin tid
  24. @piscator Poenget mitt over var ikke at det ikke skulle bli nullfiskeområder fordi de rammer meg personlig, men i og med at jeg blir rammet av dette har jeg en ekstra oppmerksomhet på temaet. Men jeg tror vel det var slik det ble oppfattet. Detaljerte og lokalt tilpassede regler om sportsfiske finner man mange steder, feks i samtlige lakseelver. Dette kan gjelde fiskemetoder, utstyrsbegrensninger og dags- og årskvoter og hvilke fisker med hvilken størrelse det er lov å ta. På den svenske vestkysten er det høyt minstemål (45 cm) og bag limit (2 stk. i døgnet) på sjøørret. Disse reglene både i Norge og Sverige er i stor grad tillitsbaserte og er således ikke vanskelige å bryte, men mitt inntrykk er at de stort sett overholdes og at det handler om kultur. I den grad reglene brytes så neglisjeres de ikke, men legges litt på strekk. Slik sett har de også da en funksjon. Aversjonen mot detaljerte regler for sportsfiske i sjøen er påtakelig. Alle som fisker i sjøen vil vel heller forholde seg til detaljerte regler enn å bli helt stengt ute, så motivasjon burde det ikke være mangel på. Jeg tror noe av problemet er at sportsfiske i sjøen reguleres av fiskerimyndighetene som egentlig ikke bryr seg nevneverdig om sportsfiske og i alle fall ikke om ikke-høstbare arter. Sportsfiske i sjøen burde vært regulert av statsforvalteren, men da i samråd med fiskerimyndighetene hva gjelder høstbare arter. Eller kanskje aller helst etter modell fra lakseelvene, der reglene utarbeides av lokale fiskeinteresser, men med statsforvalteren som vaktbikkje.
  25. Sitt eget utgangspunkt er nok sentralt for hva man mener i denne saken. Jeg merker meg feks at de sportsfiskeprofilene som har tatt sterkest til ordet for Fiskeridirektoratets forlag, er personer som regelmessig fisker i andre områder. Selv har jeg båten min liggende på en bøye et godt stykke inn i Bunnefjorden, og et totalforbud innenfor Drøbak vil for meg være «full krise». Når noe innebærer «full krise» stiger typisk kravene til begrunnelse og faglig forankring for å akspetere noe, og der mener jeg det er store mangler i forslagene. Jeg er for nullfiskeområder, men ikke i det formatet Fisk.dir, foreslår. Samtidig ser jeg at NJFFs forslag er litt vel kreativt. Men et sted i mellom der må det være mulig å finne noe. Hummerreservatene er konkret avgrenset og regnes vel som en suksess. Noe tilsvarende kunne vært forsøkt for fisk. En annen ting som er vanskelig å akspetere, er at de fleste litt seriøse sjøørretfiskere har ønsket seg (og praktisert) høyere minstemål og «bag limit» i mange år, uten at forvaltningen har funnet behov for det. Da er det ganske hardt å svelge at det nå foreslås totalforbud.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.