Gå til innhold
Fiskersiden

Kannibalgjedder


Potemkin
 Share

Recommended Posts

Kan kannibalismen dyrkes frem via genene til de gjeddene som er det?

Eller er det bare tilfeldigheter og mangel på mat?

Dette er bare et tankeeksperiment, så ta det for hva det er: :lol:

Googlet litt og da fant jeg denne http://www.apollon.uio.no/vis/art/2005_2/a...er/tema2_gjedde

Endret av Potemkin
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kannibalisme er helt normalt i dyreverdenen, og er en av de viktigste reguleringsmekanismene for mange arter og bestander. Og denne reguleringen baserer seg på hva som er tilgjengelig av mat, og i hvor store mengder. Og det ser heller ikke ut til at det er noen BEVISST strategi ute å går her; dette er ren statistikk. For de fleste dyr er opportunister, og spiser det de får tak i. Det betyr at dersom det er store mengder byttedyr av andre arter tilgjengelig (sammenliknet med egne artsfrender), vil de statistisk sett oftest møte, fange og spise slike, og kannibalismen blir tilsvarende lav. På den annen side, dersom det er få byttedyr tilgjengelig, vil fisken måtte spise det som den kan få tak i, for eksempel egne artsfrender. Denne situasjonen gir altså økt kannibalisme.

Og en slik atferd er rasjonell og hensiktsmessig rent populasjonsdynamisk. Når det er få alternative fødekilder tilgjengelig, er det viktig å redusere risiko for overbefolkning og sult, og da er det "lurt" med litt "selvregulering" av bestanden, slik at det blir mer mat tilgjengelig for de som er tilbake. Men som sagt; det er ingen bevissthet tilstede i denne prosessen; dette styres av matematiske, statistiske og biologiske lovmessigheter. Og det er slett ikke alltid at selvreguleringen er sterk nok, noe jo tusenbrødrebestander er et prov på.

Og ja, det er trolig et genetisk aspekt tilstede her. I vann med rene gjeddebestander for eksempel må jo enten gjedda finne seg i en føde bestående av smådyr, eller den må kannibalisere. Dersom det faktisk er et gen hos gjeddene som koder for kannibalisme, så skulle man forvente at denne egenskapen ville bli selektert for i slike bestander, fordi den vil gi et konkurransefortrinn. Den vil også gi et konkurransefortrinn i dårligere tider i vann der gjeddene normalt har alternative fiskearter å spise. Derfor skulle man forvente at denne egenskapen er blitt forsterket opp gjennom historien, ihvertfall i de fleste bestander.

Og hvis da kannibalisme også vil kunne gi andre typer fortrinn enn vekst, som Thrond Haugen var inne på, vil jo seleksjonen for denne egenskapen bli enda sterkere. Og dette er jo helt i tråd med det man har observert mange steder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil ikke utfiskingen i Tunevannet virke mot sin mening?

Flere gjedder i leken vil vel fremtvinge kannibaler i jakten på hunnfiskens gunst?

Jo, sannsynligvis, men dette har neppe noe særlig med kannibalisme å gjøre. Det er mange av oss som er ytterst skeptiske til utfisking av gjedder, se annen tråd, og argumentene mot dette er langt flere og sterkere enn de som taler for dette. Som nevnt i den andre tråden er det helst i sterkt hypertrofe vann at denne strategien kan ha noe for seg. Kanskje dette vil fungere i Årungen, men Tunevannet er vel ikke SÅ overgjødslet, så der tviler jeg sterkt på om utfisking av gjedde er veien å gå. Utfisking av småvokste karpefisk, reduksjon av avrenning fra jordbruk, og utsetting av gjedde har jeg mye mer tro på, basert på en kombinasjon av sunn fornuft, populasjonsdynamiske betraktninger, og sportsfiskeinteresser.

Endret av piscator
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.