nordkarpe Skrevet April 30, 2010 Rapporter Share Skrevet April 30, 2010 Da er det på høge tid og komme i gang med boilies produksjonene for årets karpe,sute og brasme fiske. Det virker som om innteressen for hjemmelaget boilies er økene og det er veldig positivt. Det er jo mye mer tilfredsstillende og fange go`fisken på noe man selv har lagt. Boilies er ikke så veldig vanskelig men krever en liten innsats i hvordan de forskjelige ingredienser reagere i vannet og som deig, for eks. er det flytene eller er det synkende eller er det lett oppløselig eller det mottsatte binner deller ikke. Hvis jeg skal komme med et eks. 3 kilo pasta mel = en god binner og gjør boilien tung ikke tett oppløselig lav protein ingen olje. 2 kilo soya mel = en neotrall binner gjør boilien lett og lett oppløselig middel protein noe olje. 2 kilo peanøtt mel = en dårlig binner og dårlig oppløselig mye protein mye olje. 2/3 kilo fiske mel = veldig bra binner gjør boilien veldig tung middel oppløselig mye protein noe. olje og fett 1 kilo tørmelk pulver = binner ikke veldig lett oppløselig middel protein noe fett. 1 kilo solsikke mel = en dårlig binner gjør boilien lett middel oppløselig middel protein og mye olje. 1 kilo hampe mel = en god binner gjør boilien tung lett oppløselig middel på protein og mye olje. Jeg vil anbefale og bruke vanlige egg da de både er en veldig god binner og har noe duft . Binner = om deigen blir fast lett og rulle i rullebordet om det holder boilien sammen når den ligger i vannet. Oppløselig = hvor lett det enkelte ingrediens slipper ut i vannet. Koke tid variere litt fra miks til miks men dette miks og hva diameter du velger 16mm skal koge 2 min av dette miks da er mittet ukokt ca. en millimeter i mitten er rå da er boilien perfekt. Tørk dem 5 til 7 dager og frys dem før bruk da kommer lukten bedre frem. Vips da har du dine ekne små vidduner som er bra og fiske med. Lykke til med produksjonen, og husk det er bare og sende en mail om du lure på noe. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
asmund aa Skrevet April 30, 2010 Rapporter Share Skrevet April 30, 2010 Har du et godt tips til en real "blandemaskin"?.... Her vest skal det lages i litt større kvanta iår er planen Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Hoffa Skrevet April 30, 2010 Rapporter Share Skrevet April 30, 2010 (endret) http://www.netthandelen.no/visAuksjon.aspx?pid=91058 Finnes mange som er i samme klasse med volum +/-100 liter. Blir mye bo(l)ledeig av slikt... Endret April 30, 2010 av Hoffa Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Fiskemannen Skrevet April 30, 2010 Rapporter Share Skrevet April 30, 2010 (endret) http://www.netthandelen.no/visAuksjon.aspx?pid=91058 Finnes mange som er i samme klasse med volum +/-100 liter. Blir mye bo(l)ledeig av slikt... Ser for meg at deigen vil klistre seg fast alle mulige steder i sementblanderen og ikke bli blandet skikkelig...? Edit, et spørsmål til: Hvor kjøper dere sojamel og pastamel? Dette er rimelig dyrt i dagligvarebutikken. Endret April 30, 2010 av Fiskemannen Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Potemkin Skrevet April 30, 2010 Rapporter Share Skrevet April 30, 2010 Kjørte ei 72 eggs blanding for ikke så lenge siden. Blei ca 10 kg ferdig mix. Brukte da blandestav for betong på drillen. Funket helt greit til mixen ble for tjukk. Da var det å brette opp armene. Hvordan man har tenkt å tørke 100 kg boilies skulle vært interessant å se. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
asmund aa Skrevet April 30, 2010 Rapporter Share Skrevet April 30, 2010 Kjørte ei 72 eggs blanding for ikke så lenge siden. Blei ca 10 kg ferdig mix. Brukte da blandestav for betong på drillen. Funket helt greit til mixen ble for tjukk. Da var det å brette opp armene. Hvordan man har tenkt å tørke 100 kg boilies skulle vært interessant å se. har tenkt tanken på "betongblander drill", men ser for meg at den streiker når mixen blir tjukk.. tørking av store mengder boilies kan nok bli et problem, men vi får ta fryseren ibruk.. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
nordkarpe Skrevet April 30, 2010 Forfatter Rapporter Share Skrevet April 30, 2010 Jeg vil ikke andbefale og lage mer en 50 egg av gangen med vanlig stort rulle bord og lufttrykks pølsepistol. Dejen tørker og suger og blir fott hård pga.mye fiskemel ca.30%. Jeg bruker en gammeldags kjøttkvern med pølse ende til og lage pølser men klart en luftrykks pistol er rasker. Klart det krever god plass og tørke mye boilies, men har du en ramme med fint hønsenett kan de ligge i 2 lag da blir det fott mye du kan ha, og det kan man jo bare bygge i højden med. Forøvrig sånn koker men og mye boilies på Bare husk vannet må ALDRI gå av kokk. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
asmund aa Skrevet May 1, 2010 Rapporter Share Skrevet May 1, 2010 Jeg vil ikke andbefale og lage mer en 50 egg av gangen med vanlig stort rulle bord og lufttrykks pølsepistol. Dejen tørker og suger og blir fott hård pga.mye fiskemel ca.30%. Jeg bruker en gammeldags kjøttkvern med pølse ende til og lage pølser men klart en luftrykks pistol er rasker. Klart det krever god plass og tørke mye boilies, men har du en ramme med fint hønsenett kan de ligge i 2 lag da blir det fott mye du kan ha, og det kan man jo bare bygge i højden med. Forøvrig sånn koker men og mye boilies på Bare husk vannet må ALDRI gå av kokk. vi vestlendinger liker å gjøre det skikkelig når vi først lager noe .... så vi har to luftdrevne mix "gunner" som tar hennholdsvis 10kg mix og 5kg mix... rullebordet er av denne typen: Fullversjon: http://sportsfiske.n...1671/103738.jpg derfor er "blandemaskinen" flaskehalsen for øyeblikket tøysete å bare bruke 50 egg desuten har vi 10kg eggalbuin (eller hva det heter), er nok til 200kg mix Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
nordkarpe Skrevet May 1, 2010 Forfatter Rapporter Share Skrevet May 1, 2010 Den ruller så jeg selv på siste år Men du hva for dyr skal du egentlig fôre med alle de boilies? har dere så mye stor karpe dert bute Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
asmund aa Skrevet May 1, 2010 Rapporter Share Skrevet May 1, 2010 Den ruller så jeg selv på siste år Men du hva for dyr skal du egentlig fôre med alle de boilies? har dere så mye stor karpe dert bute ja , og noen vann som er usikre, med ubegrenset tilgang på gratis råstoff så er stooooore mengder boilies et greit forings alternativ Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
nordkarpe Skrevet May 1, 2010 Forfatter Rapporter Share Skrevet May 1, 2010 ja , og noen vann som er usikre, med ubegrenset tilgang på gratis råstoff så er stooooore mengder boilies et greit forings alternativ Så bra ja ja det er jo sosialt og lage boilies Jeg bruker like mye tiger og har stor sykse med det Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
asmund aa Skrevet May 1, 2010 Rapporter Share Skrevet May 1, 2010 men er vel ikke så bra å for med store mender tigernøtter? fordelen for oss er at vi kan lage boilies for det samme som vi måtte betalt for formais Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
nordkarpe Skrevet May 1, 2010 Forfatter Rapporter Share Skrevet May 1, 2010 Nei det er det nok ikke, men det er sapler bra og fiske med. Jeg har nå den oppfatelse. Har fisken nok tilgang på dens vanliger matt så spiser den vel kun det som er bra for den. men nå er jeg ute på tyn is her, det er noe jeg tro. Igjen er der jo utallige forsøkk med boilies hvor en dårlig kvalitet nesten kan ligge urørt og en god kvalitet er bute så noe er der jo. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Potemkin Skrevet May 1, 2010 Rapporter Share Skrevet May 1, 2010 (endret) Digg å ha lett tilgang på råstoffer, men det finnes flere måter å få ned kostnaden. Jeg bruker ei litt større mandelkvern for å lage mel av forskjellige ting. Frolic kan kvernes opp i mel. Kan med fordel tørkes før kverning da det er 20% vann i den. Har sett en frolicmix med 50% frolic. Dessuten kan man fore med frolic rett fra posen. Det samme gjelder pellets. Kanskje litt dyrere, men man bruker kanskje ikke like mye som i frolicmixen. Tørrmat til katter har jeg ikke prøvd, men funker helt sikkert. Fordelen slik jeg ser det med å tilsette egenprodusert meltyper, er at man får med mange vitaminer/fiber som kan gjøre boilien til en mer HNV-boilie(high nutrient value) enn en proteinboilie. Noen oljer er i butikken til en fornuftig pris. Tran og peanøttolje er 2 bra alternativer. Mais,raps og solsikkeolje er sikkert bra til å trimmes med essenser/krydder. Olivenolje synes jeg smaker litt kunstig. Egg er ikke alt for dyrt. Har ikke prøvd, men egg som er over datoen med et par dager kan sikkert fåes noe billigere i butikken hvis man spør. Fordelen med egg er at man får litt crunch i boilien hvis man kjører hele egget i mixen. Her er blandestaven fin. For rullebrett kan mixen være litt hard/tørr bare den ruller bra. Ikke moro når man skal rulle mye og boilien etterlater seg mix på rullebrettet. Dette setter også en stopper for at boilien ruller ut av brettet når det er skråstillt. Dessuten er det lett å gjøre rent etter at man er ferdig. Har smurt vaselin i styresporene på brettet for å minske slitasje og friksjon. (mulig overkill) Ei sprayflaske formfett kan brukes til å smøre rullebrettet der hvor boilien blir formet. Fikk tips om sprayflaske med vann også. Har ikke testet selv. Store kjeler kan kjøpes meget billig på loppis. Kjøpte senest igår en kjele på 20L til 5 kr. ((høyang) Ei stor sil som plasseres i kjelen før bolien tømmes i, gjør det lett å løfte ut alle boliene med en gang. Det samme gjelder store runde plastkar. Ypperlig til å blande mixen i. For at det hele skal skli best mulig trenger man litt gjennomkjøring før man blander enorme mengder mix. Mixen kan godt stå over natten i en plastpose ol på et kjølig sted for å absorbere all fuktighet. Husk at et par "bjørneunger" gjør det litt mer sosialt selv om man er alene. En rullekveld starter alltid med et "Pchsssh"! Endret May 1, 2010 av Potemkin Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
link Skrevet May 1, 2010 Rapporter Share Skrevet May 1, 2010 Takker for oppskrift allan nå er det bare teste ut Eneste man skulle hatt nå Var en boliegunn så går det litt raskere Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Potemkin Skrevet May 2, 2010 Rapporter Share Skrevet May 2, 2010 (endret) Har ikke prøvd denne, men jeg snublet over en 50/50 basemix på ei engelsk side. Tok meg friheten å regne ut alternativer. Basemix er i utgangspunktet billig, men selvgjort er som regel velgjort. Antall egg kan variere, så ta det med en klype salt. Husk å ha extra egg tilgjengelig hvis du føler at mixen blir for tørr. Aner ikke hvor bra den ruller, men basemix tåler litt trimming, så jeg antar at den ruller bra uten trimming. Kom gjerne med tilbakemeldinger hvis du prøver. 170gr Semolina 113gr Soya mel 57gr Melkepulver 57gr Rismel 57gr Mais mel 454 gr mix. 4 egg. 340gr Semolina 226gr Soya mel 114gr Melkepulver 114gr Rismel 114gr Mais mel 908 gr mix. 8 egg. 680gr Semolina 452gr Soya mel 228gr Melkepulver 228gr Rismel 228gr Mais mel 1816 gr mix. 16 egg. 1360gr Semolina 904gr Soya mel 456gr Melkepulver 456gr Rismel 456gr Mais mel 3632 gr mix. 32 egg. 2720gr Semolina 1808gr Soya mel 912gr Melkepulver 912gr Rismel 912gr Mais mel 7264 gr mix. 64 egg. 5440gr Semolina 3616gr Soya mel 1824gr Melkepulver 1824gr Rismel 1824gr Mais mel 14528 gr mix. 128 egg. Roll on! Endret May 2, 2010 av Potemkin Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
nordkarpe Skrevet May 3, 2010 Forfatter Rapporter Share Skrevet May 3, 2010 Har ikke prøvd denne, men jeg snublet over en 50/50 basemix på ei engelsk side. Tok meg friheten å regne ut alternativer. Basemix er i utgangspunktet billig, men selvgjort er som regel velgjort. Antall egg kan variere, så ta det med en klype salt. Husk å ha extra egg tilgjengelig hvis du føler at mixen blir for tørr. Aner ikke hvor bra den ruller, men basemix tåler litt trimming, så jeg antar at den ruller bra uten trimming. Kom gjerne med tilbakemeldinger hvis du prøver. 170gr Semolina 113gr Soya mel 57gr Melkepulver 57gr Rismel 57gr Mais mel 454 gr mix. 4 egg. 340gr Semolina 226gr Soya mel 114gr Melkepulver 114gr Rismel 114gr Mais mel 908 gr mix. 8 egg. 680gr Semolina 452gr Soya mel 228gr Melkepulver 228gr Rismel 228gr Mais mel 1816 gr mix. 16 egg. 1360gr Semolina 904gr Soya mel 456gr Melkepulver 456gr Rismel 456gr Mais mel 3632 gr mix. 32 egg. 2720gr Semolina 1808gr Soya mel 912gr Melkepulver 912gr Rismel 912gr Mais mel 7264 gr mix. 64 egg. 5440gr Semolina 3616gr Soya mel 1824gr Melkepulver 1824gr Rismel 1824gr Mais mel 14528 gr mix. 128 egg. Roll on! Stiller meg nok litt tvilne til akurat dette mix da rismel og mais mel bare er nøtteløs fyld i en boilies. Riktig nok så er det et veldig billig mix, men men. .Sånne mix fisker noe dårliger det er testet mye og mange gange før Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Potemkin Skrevet May 3, 2010 Rapporter Share Skrevet May 3, 2010 (endret) Dette er en 50/50 mix. Basemix som danner grunnlaget i en boilie. Ønsker man en mer fiskemelsboilie, så tilsetter man dette. Ønsker man en birdseedboilie, så tilsetter man dette. Hva som binder eller ikke er viktig når man skal sjonglere med basemixen. 50% binder er noe man kan ha i hodet når man sjonglerer litt. Pass på at man ikke bruker for mye olje. Jo mer olje som forsvinner under koking, jo mer vann kommer den til å trekke vann+smak fra bunnen. Lukter boilien dritt når du har fisket med den, så er det pga av at den har trukket for mye vann. Er du usikker om den har trukket for mye vann er det bare å se på diameteren. Endret May 3, 2010 av Potemkin Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.