Fiskemannen

Members
 • Content Count

  946
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Fiskemannen

 1. Det forskes på en hel masse ulike løsninger, lusefeller, nett, laser etc, men problemet er vel at ingenting er effektivt nok alene. Det er helt sikkert mye å hente på å bruke leppefisk mer effektivt også. Undersøkelser viser at når lusemengden går ned finner leppefisken annen mat og deler av leppefisken foretrekker å beite på groer på merden etc uansett.
 2. Det er nå heldigvis blitt kvoter og streng kontroll på dette fisket og bestanden overvåkes nøye av havforskningsinstituttet. Det jobbes også kontinuerlig med å øke velferden til leppefisken. At de pines ihjel i løpet av få uker stemmer nok sjelden, jeg har selv vært med å fiske opp leppefisk fra merdene i januar (sesongen avsluttes i oktober) Bruken av leppefisk er langt fra en ideell løsning, men kanskje totalt sett bedre enn å fylle fjordene med lusegift som tar livet av reker og andre krepsdyr? Til info: jeg driver ikke med oppdrett eller fiske etter leppefisk selv. Men jeg er med å utvikler et agn til dette fisket og har derfor satt meg inn i saken relativt grundig.
 3. antikvariat.net er verdt å sjekke
 4. Ligner på denne, men annerledes skje? https://www.magasinet.no/wiggler-rihivi-spinner-white
 5. Rundt fyret på Hagland nord for Haugesund er det fint etter sei og lyr. Skal du prøve etter laks fra land er det mange som står på Beiningen i Skudeneshavn fra mai og utover. Sjøørret er det i alle fjordene i distriktet, men i Skjoldafjorden/Grindefjorden er den fredet ut april.
 6. Registrert. Bra konsept. Må si dere gutta gjør en imponerende jobb på mange områder!
 7. I fjor vinter brukte jeg omtrent bare denne sluken i svart/hvitt. (etter sjøørret) Tanken var at den skulle gi mest mulig kontrast uansett forhold. Det fungerte meget bra om vinteren men når vannet ble varmere virket det som mer naturfargede sluker gav mer fangst, ihvertfall i klart vann. I farget/uklart vann synes jeg sluker med mye hvitt er overlegne uansett.
 8. Husk at fisk flest ikke ser i samme spekter som mennesker. Farger som reflekterer UV (som hvit) vil nok synes best for mange fisk.
 9. Det spørs hvor du bor og hva slags fisk som finnes der. Loff fungerer til karpefisk, ørekyte og stingsild i ferskvann, i saltvann ville jeg gått for blåskjell eller reker.
 10. Tipper ringene som vanligvis brukes er for å få kroken til å henge noenlunde fritt bak sluken, med kun gummiperle vil den ligge relativt låst i en posisjon når snøret er stramt. I tillegg vil man kunne bytte krok via splittringen uten å demontere alt sammen. Jeg har de siste månedene kun bruk den plastdingsen han promoterer. Siden den er flyttet ut fra sluken kan du bruke en trippelkrok i størrelse 12 og med en så liten krok vil skadene bli mye mindre enn ved bruk av en krok i vanlig størrelse (tror det er størrelse 3 på en 15 grams Møresild) Jeg har fått mellom 20 og 30 sjøørret opp til 1,1 og havabbor på 1,7 på denne løsningen uten at det har vært noe problem at kroken har vært for liten. Har også fått mengder av lyr opp til ca 4 kilo som bifangst og de vanlige makrellene. Ingen av fiskene har vært så hardt skadd at det ville være uforsvarlig å sette de ut igjen. og det har stort sett alltid gått greit med avkroking. Eneste problemet er at de små krokene er så spisse at man lett setter de fast i klær, håv og fingre.
 11. Spurte Jens Bursell og han sa at Norwegian Outdoor Company har inne. Ellers tror jeg Salar Sport skal ta inn etter at jeg snakket med de. Selv bestilte jeg fra go-fishing.dk, det gikk forsåvidt smertefritt og porto på 69,- var ikke så ille når man kjøpte litt passende sluker i tillegg.
 12. Jeg har ganske lenge brukt enkelkrok på sluk og wobbler og får ikke noe mindre fisk enn før. De siste månedene har jeg stort sett fisket med gjennomløpssluker og her har jeg brukt en release connector og små treblekroker. Dette fungerer strålende og man kroker utvilsomt mer fisk, samtidig som det blir mindre skade på fisken. Video her: Ellers er det mange gode eksempler og finne på alternativ rigging av wobblere, feks fra Erik her: http://teamcolibri.blogspot.com/2015/04/test-av-tre-mater-rigge-ima-komomo-ii-pa.html
 13. Du kan evt sjekke med Torshov Sportsfiske, mener de har hatt inne surfstenger til multi tidligere.
 14. Mulig dette er et tips om du vil gå for multisnelle: https://baardsen.no/produkt/fiskeutstyr/surffiske/stenger-surffiske/century-carbon-metal-bb-15-100-175-gr
 15. Ikke helt i tråd med "Friluftsfjorden" men viser uansett at med relativt små investeringer kan satsing på sportsfiske være veldig lønnsomt: http://seatrout.dk/wp-content/uploads/sites/2/2015/06/Profilbrochure_DK.pdf For de som ikke gidder å klikke står det at en årlig investering i Fyns sjøørretfiske på 4 mill. genererer 38 årsverk og over 50 millioner i lokal omsetning.
 16. Fiskemannen

  Alternativt agn

  Skal ikke se bort fra at dette fungerer på en del arter. Det man får i bunnen av tønna er nedbrutte proteiner (aminosyrer og peptider,) diverse nukleotider, organiske syrer og litt annet knask. Mange av disse substansene er kjente attraktanter, mens noen kan fungere både lokkende og frastøtende, avhengig av fiskeart. Resultatet vil også avhenge av hvor fort guffa blir vasket ut av bæreren.
 17. Med god populasjon mente jeg her at populasjonene er interessante for sportsfiske, ikke at det er masse fisk, var litt utydelig der. Har du noen data på hvordan gjedde påvirker røyebestander? (spør fordi det ble tatt gjedde i Storavatnet i Tysvær i 2016)
 18. Hei JosteinK, Bra og interessant innlegg! Men som jeg har oppfattet det er vel gjeddene er mest effektive som predatorer i mindre og grunne vann? Det er ikke sånn at gjedda tømmer alle vann for ørret, det finnes tross alt mange vann med god populasjon av både begge arter.
 19. Her er "kjøreregler" fra 2005: https://web.archive.org/web/20050221115542/http://www.fiskersiden.no:80/forum2/topic.asp?TOPIC_ID=4266
 20. Det er ikke svaret på det du spør om men jeg ville heller vurdert en ekstra, lettere stang til ferskvann og brukt en snelle i strl 2500 på begge. Det følger med to spoler så du kan bruke snøre i to forskjellige dimensjoner uansett.
 21. Som skrevet tidligere, det er mange andre nettfora som klarer seg og lever i beste velgående. Forklaringen må nok ligge et annet sted. En grunn er sikkert manglende moderering og involvering fra eierne, en annen er at mange av de kunnskapsrike veteranene (med flere hederlige unntak) har sluttet å poste/svare.
 22. At FS har blitt erstattet er brukernes egen feil. Det finnes mange store fora som fortsatt lever i beste velgående.
 23. Det kan godt stemme, Martin. Det er vel neppe gitt ut haugevis med sånne artikler. Husker du når og hvor den var på trykk?
 24. Leste en gang en artikkel om en som hadde ført statistikk over fangster, krokingsprosent osv med forskjellige modifiserte utgaver av samme sluk. (mulig det var en Spesial) Dette inkluderte skifte av kroker, påsatte øyne osv. Statistikken viste så vidt jeg kan huske at pålimte øyne ved kroken (som mister Lopez sier) førte til flere hugg og høyere krokingsprosent.