Gå til innhold
Fiskersiden

Orkla 2011 + 2012 + 2013 + 2014 + 2015 + 2016


Glalaksen
 Share

Recommended Posts

Orkla

Orkla er lakseførende i en strekning på 88 km, fra utløpet ved Orkanger til Stoin, rett nedenfor Ulsberg i Rennebu.

Den lakseførende strekning berører kommunene Rennebu, Meldal og Orkdal.

Største registrerte laks gjennom tidene er på 25 kg.

De største laksene tas gjerne de aller første dagene av sesongen. Vanligvis kommer mellomlaksen (3-7 kg) fra medio juni til medio juli. Smålaksen kommer gjerne i midten av juli. Fra denne tiden er det oftest mye laks i hele elvas lengde.

De 5 kraftverkene i Orkla ble bygd i årene 1978-85. Utbyggingen har ført til at enkelte områder i elva er fredet for laksefiske. Laksefiskerne og andre som ferdes langs vassdraget bør være oppmerksom på at vannstanden raskt kan stige.

Hjemmeside for Orkla


http://www.orklaguide.com/index.asp

Orklaguiden tilbyr laksefiske, overnatting, kurs, guider m. m.

Hjemmeside til Orklaguiden

http://www.orklaguiden.no/

Tre videosnutter om laksefiske i Orkla:

Video: Laksefiskere - en dokumentar om livet langs Orkla (trailer)

http://www.youtube.com/watch?v=msq9khMC5RI&index=3&list=UUsJiLX57q1B9OwPwP9AQVUQ

Video: Aunan Lodge in Orkla

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KMoGvMhDj_M

Video: Salmonfishing at Mærk Vald in Orkla

http://www.youtube.com/watch?v=JHGtxVfzGPQ

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Rart hvis det ikke blir stor elv nå. En kompis på Kvikne sa det regna 29 mm mellom kl 16.00 og 22.00 i kveld. Driva begynner å bli veldig stor http://www2.nve.no/h/hd/plotreal/Q/0109.00009.000/index.html. I følge wapen som er oppdattert kl 22.00 så går den på 231. Mye det, og det regner vist fortsatt på Oppdal. Nå må da vel laksen komme på for fult i Orkla :thumbsup:. Driva tro jeg kan bli stygg.

Øyvind

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Onsdag 20.07.11 ble det i Orkla avholdt midtsesongmøte trukket opp etter Direktoratet for naturforvaltnings retningslinjer for regulering av fisket etter anadrome laksefisk for perioden 2008 - 2012. Her kreves det at alle nasjonale laksevassdrag avholder midtsesongmøte for å evaluere sesongen med tanke på om gytebestandsmålet (GBM) oppnås.

I tillegg til styret i Orkla Fellesforvaltning deltok jeger- og fiskerforeningene i Orkla, representant fra kommunene og Fagrådsleder på møtet.

Sesongen 2011 startet midt på treet. Fisket var ganske godt i nedre del, mens det tok tid før fisket kom i gang lengre oppe i elva. Etter sankthans har fisket vært jevnt bra i hele elva. Mye nedbør har gitt brukbare fiskeforhold

Storlaksfiske har også i år vært godt, som det har vært i årene etter oppleieordningen og etter at det ble innført en seinere oppstart av kilenotfiske. Aldri før har det vært tatt så mange laks over 15 kilo. Så langt har det vært en bra oppgang av mellomlaks. Fortsatt er det ikke tatt mye smålaks, men det rapporteres om at det ses en del mer nå.

I år har vi hatt en god innrapportering av fangst på grunn av krav om fortløpende rapportering. Det er fortsatt ikke 100 % som rapporterer fortløpende, men vi har i år et bedre beslutningsgrunnlag enn tidligere år.

Basert på informasjon om oppgang og fangst har man i år muligheten til å oppnå gytebestandsmålet på grunn av at kilenotfiske ikke starter før i juli, stramme døgn- / sesongkvoter i elva og en fortsatt høy andel gjenutsetting.

For å være føre-var vedtok styret i Orkla Fellesforvaltning at man også i år freder hunnlaksen fra og med 1. august og at alle innretter sitt fiske deretter.

Hvordan man gjør det er beskrevet i Norske Lakseelver og NJFF sin brosjyre: Gjenutsetting av fisk.

Orkla fellesforvaltning: Gytebestandsmøte

Link:

http://www.orklaguide.com/nyheter.asp

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 months later...

Tallene for 2011 viser at det ble tatt litt under 25 tonn med laks, hvorav mer enn hver 4. fisk ble gjenutsatt (27%).

Fangsten av sjøørret var fortsatt meget dårlig.

Flere detaljer om sesongen 2011 kan du lese her:

Fangststatistikk for Orkla - sesongen 2011

http://www.orklaguide.com/dok/Fangststatistikk%20i%20Orkla%202011.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

I § 4 i "Regler for fiske etter anadrome laksefisk i Orkla 2012" står det:

"All fisk skal innrapporteres fortløpende til Orkla Fellesforvaltning i gjennom hele sesongen, også gjenutsatt fisk."


På hjemmesiden til Orkla fellesforvaltning finner du Offisiell laksebørs for Orkla:

http://www.orklaguid...gst/sokside.asp


Det burde være helt unødvendig å måtte lese slike medieoppslag om at noen grunneiere/vald og noen laksefiskere slurver med innrapporteringen:

Avisa Sør-Trøndelag: Truer med å stenge deler av Orkla for laksefiske

http://www.avisa-st....icle3242391.ece


Skjerpings!!!


Orklaguiden AS har en egen Blogg der du finner oppdateringer, spenstige bilder og filmklipp:

http://www.orklaguid...uidens-bloggere



Edit: Fikset link.

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Orkla Fellesforvaltning: Freder all hunnlaks i august

For å være før-var vedtok styret i Orkla Fellesforvaltning at man i år freder hunnlaksen fra og med 1. august og at alle innretter sitt fiske deretter. Dette på bakgrunn av en svært markert nedgang i fangster kombinert med et dårlig evalueringsgrunnlag med tanke på beskatningsrate.

Link:

http://www.orklaguide.com/nyheter.asp

Du kan lese mer om midtsesongmøtet i Orkla Fellesforvaltning her:

http://www.orklaguid...estandsmøte.pdf

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 months later...

Rapporten inneholder resultatene av fem års konsesjonspliktige reguleringsundersøkelser i perioden 2007 til 2011.

Norsk institutt for naturforskning (NINA): Reguleringsundersøkelser i Orkla for perioden 2007 – 2011

Link:

http://www.nina.no/Publikasjoner/Publikasjon.aspx?pubid=7619

Rapporten "Reguleringsundersøkelser i Orkla for perioden 2007 – 2011" kan du lese her:

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2012/866.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Denne rapporten viser ikke det totale bildet for Orkla da den kun tar for seg Meldal – Rennebu, naturlig nok fordi det er Kraftverkene i Orkla som har bestilt rapporten.

Vi som fisker lengre nede i elva har observert at der er langt mer yngel i elva enn tidligere, de to siste år syntes jeg faktisk det har vært veldig mye. Går vi 12-15 år tilbake i tid var det faktisk lite yngel å se. Dette må tyde på at laksen gyter lenger nede i elva faktisk også helt nede på Metli er det bra med yngel. Dette var ikke tilfelle tidligere med avrenning fra gruvedriften, og tyder på at elvebunnen er blitt renere etter gruvedriften har opphørt. At det ved telling i 2012 er blitt observert langt færre gytegroper på de ”gamle” telleplassene kan derfor ikke konkluderes med at der er mindre gyting totalt for elva. Hva som kunne gi et mer riktig bilde var om det også ble foretatt tellinger i områdene lenger ned i elva. Om ikke offentlige etater bestiller slike tellinger, burde i alle fall rettighetshaverne ha stor interesse av slik kartlegging.

Endret av NoBody
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At det ved telling i 2012 er blitt observert langt færre gytegroper på de ”gamle” telleplassene kan derfor ikke konkluderes med at der er mindre gyting totalt for elva. Hva som kunne gi et mer riktig bilde var om det også ble foretatt tellinger i områdene lenger ned i elva. Om ikke offentlige etater bestiller slike tellinger, burde i alle fall rettighetshaverne ha stor interesse av slik kartlegging.

Er det flere eksempler på at laks endrer gyteplasser i ei elv? Tenker her på at en i Gaula hevder at det er så lite gytelaks i år, at en må inføre ytterligere innstramming av kvoter, på bakgrunn av at et utsnitt av elva nå har mindre gytegroper..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For Gaulas del burde sikkert noen som ferdes mye elvelangs i denne elven kunne beskrive sine observasjoner i ulike områder av elva.

Store nedbørsmengder med tilhørende flommer gir stor avrenning fra landbruksområder og bidrar godt til nedslamming av elvegrusen, dette kan ta flere år på å bli vasket ut igjen.

Det tragiske er at disse regelendringene mest sannsynlig også kommer til å gjelde for Orkla. Det hele syntes å munne ut i at man ønsker økninger i fangsttall hvert år. – om ikke så innføres det ytterligere begrensninger i elvefisket. Vi skal ikke så mange år tilbake så hadde vi ”kvote” på 3 laks pr døgn i juni, 2 pr døgn juli / august og ingen begrensning i antall på sesongen. Før dette kan jeg ikke huske vi hadde noe form for kvote. Om ikke dette var nok fisket de hva remmer og tøy holdt i sjøen også. Helt klart at dette ikke er holdbart, men vi kan vel ikke gå rundt å forvente at naturen skal overgå seg selv hvert år.

Som sportsfiskere stusser vi over hvorfor det er lite ensjøvinter (smålaks) laks i disse elvene, og ingen syntes å reagere på at vi har gode mengder to og tresjøvinter laks. (mellom og stor laks) Tendensen er jo tydelig når man får desto større mengder mellom og stor laks vil dette naturlig nok tyde på at føden er lengre ute til havs. I tillegg klager notfiskerne på at de kun får smålaks i nøtene fordi deres fiske starter seinere. Så fort nøtene kommer i sjøen stanser oppgangen av laks i elvene.

Annet man merker seg er mager mellomlaks drøye 3 kgs fisk med kroppslengde tilhørende 4-5 kilos fisk, burde vel tolkes slik at noe ikke stemmer på de nære oppvekstområder.

Skjellprøver burde kunne gi svar på dette med oppvekstvilkår, men analyser av prøvene med dette mål er ikke bestilt, kun vurderinger om opphav. (oppdrett vs vill fisk).

Endret av NoBody
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Tja.... I Skottland, hvor det er svært utbredt med "no kill" fiske så er det ikke enkelt å skaffe seg fiskekort/vald.

Fisket blir nok solgt uansett, men kanskje til et litt annet segment av fiskere. Litt synd for den norske høstingstradisjonen og det lokale engasjementet kanskje, men slik situasjonen er så spørs det om det ikke er veien å gå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det er litt trist å tenke at det i Orkla/Gaula - 2030 kan sitte 50 veganer og noen japanske/amerikanske 70åringer og representerer laksefisketradisjonen. Da er ringen sluttet og vi er tilbake til den tiden hvor Lordene dikterte - og det var ikke ærerikt for Norge

Ps.

Hadde imidlertid vært intr. om noen kunne ha beregnet risiko for laksestammer at : av 10000 tidligere stedegne laksefiskere, begynner 5000 (etter innstramming av kvoter i et tiårs perspektiv), å laksebomse i X elver, hvor en eller flere er gyroinfisert... osv..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser trist ut med en gjeng formuende 80 åringer som skal kuppe elvedalene i sør Trøndelag i framtiden ja . På den annen side er jo disse allerede på plass ved de mest eksklusive strekkene i både Orkla og Gaula .

Jeg tror det brede segment av seriøse laksefiskere har forståelse for tingenes tilstand og ekspertenes vurderinger .

Er jo svært alarmerende at gytegropene i Gaula er på lavmål . Vi som fisker laks må ta vår del av ansvaret og modere fangstene .

Har hørt endel reaksjoner på kvotene i Orkla ,

hvor jeg har fisket i mange år .

2 storlaks og 6 mellomlaks/tert . Dette vil nok sikkert resultere i færre fiskere på kort sikt ,men på litt lengre sikt kan nok flere av kortvaldene i bla Orkla bli administrert slik Vormstad vil bli for inneværende sesong . Positivt eller negativt ...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer helt klart til å bli vanskelig å fiske etter disse nye reglene, tenker da spesielt på juli og august.

For juni er det greit her har vi 2 fisker som kan tas, forhåpninger om flere er heller små da småfisk under 80cm er sjelden vare på denne tiden. Skulle man være så uheldig å måtte kakke den tredje over 80 pga at den er skadet eller kroket dypt er man ille ute med gebyr på kr 6000 og i tillegg bli lyst i bann med utestengelse fra alle elver i denne regionen.

Juli og august gjør heller ikke fisket enklere når man ofte på nygått fisk ikke klarer å fastsette kjønn uten å åpne, samt at for fisk over 3 kg er over 60% av disse hun fisk. For småfisk 1-3 kg er det langt enklere da mellom 80 og 90% av disse er hanner. Disse ”småkarene” ser visst ut til å ha valgt å bli ved matfatet de seinere år så noe håp er vel heller ikke å spore her. Orkla skal tydelig vis renses fri for hanner med dette selektive fisket som er fastsatt. Ja dette gir gode visjoner om nye sterke årganger.

Orkla er en elv hvor det er lagt ned mye arbeide i faglig dokumentasjon av vassdraget og laksebestanden, merkelig at fellesforvaltningen i Orkla totalt tilsidesetter råd gitt i disse fagrapporter for kun å mele eget brød.

Situasjonen vil antagelig bli den at man fisker sine 2, for så å reise til naboelven for å fiske sine 2 der. Totale uttaket blir det samme da det er likegyldig for laksen / rettighetshaveren om det er en Orkla eller Gaulafisker som slår den i hjel.

Skal bli interessant å se hvor mye dugnadshjelp fra ildsjeler og foreninger rettighetshaverne kan innkassere i framtiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...

Bloggen til Orklaguiden er oppdatert med fjær- og hårkledde fristelser:


Orklaguiden har en egen Blogg der du finner oppdateringer, spenstige bilder og filmklipp:

http://www.orklaguid...uidens-bloggere

Kraftverkene i Orkdal og Orkla fellesforvaltning ønsker å reetablere en fisketeller ved Bjørsetdammen.

Senker vannstanden for å montere fisketeller

Link:

http://www.avisa-st.no/nyheter/article7484515.ece

Den nye laksetelleren registrerer opp mot 95 prosent av all laks som passerer Bjørsetdammen i Meldal.

Her slipper ikke laksen gjennom uten å bli telt

Link:

http://www.avisa-st.no/jakt/article7507333.ece

Regler for fiske etter anadrome laksefisk i Orkla 2013

Link:

http://www.orklaguide.com/info/fiskeforskrift.asp

PS: Orkla har midtsesongsevaluering med forhåndsavtalte tiltak.

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Regler for fiske etter anadrome laksefisk i Orkla 2013

Link:

http://www.orklaguide.com/info/fiskeforskrift.asp

PS: Orkla har midtsesongsevaluering med forhåndsavtalte tiltak.

§ 8 Straffebestemmelser

Brudd på reglene er straffbart, jfr. Lov om laksefisk og innlandsfisk.

Overtredelse kan medføre gebyr eller eventuelt politianmeldelse. Fiske kan ikke gjenopptas før ilagt gebyr er betalt.

Gebyr for manglende desinfisering, manglende rapportering og brudd på reglene i forbindelse med redskapsbruk er kr. 3000,-.

Gebyr for kvotebrudd er kr 6000,-.

I tillegg til gebyr blir fiskeren som blir tatt for kvotebrudd bortvist for inneværende og påfølgende sesong fra Verdalselva, Stjørdalselva, Orkla og Gaula.

Eier/ utleier / kortselger har plikt til å orientere om det gjeldende regelverk i elva, samt å kontrollere om fiskeren har løst Fiskeravgift og har gyldig desinfiseringsattest.

Link:

http://www.orklaguide.com/info/fiskeforskrift.asp

Edit: Fikset link.

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

24.07.13: Ingen nye restriksjoner


Som forventet så har sesongen 2013 vært langt under middels.

Basert på lokal kunnskap om bestanden forutså Orkla Fellesforvaltning en slik sesong og innførte i fiskereglene hunnlaksfredning for juli og august.

Utsettingsplikten av hunnlaks fungerer etter hensikten og vi har en høyere gjenutsettingsandel enn noen gang tidligere.

God innrapportering, samt et økt oppsyn og kontroll bekrefter at fiskereglene er godt akseptert og respektert av laksefiskere. Godt over 1000 fiskere er så langt kontrollert og det er funnet meget få uregelmessigheter.

I midten av juli innførte også Miljødirektoratet (DN) den samme hunnlaksfredningen i de elvene som forvaltes av den offentlige forvaltningen.

I elvene rundt Trondheimsfjorden finnes det ikke flere restriksjoner som gir økt andel hunnlaks og dermed en større oppnåelse av gytebestandsmål i år.

Fiskereglene i Orkla blir derfor ikke endret for resten av sesongen.

Stor honnør til MD som bekrefter at elvene nå ikke kan gjøre ytterligere mer for hunnlaksen i gjennom restriksjoner og dermed kutter sjølaksefiske.

Link:

http://www.orklaguide.com/nyheter.asp

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...

11.10.13: Overvåking, tellinger og faktabasert forvaltning

Fiskesesongen er slutt for godt over en måned siden, men allikevel foregår det fortsatt en god del i Orkla.

I regi av Norsk institutt for naturforskning (NINA) utføres det ett overvåkingsfiske i hele elva for å kontrollere innslaget av oppdrettsfisk. Dette overvåkingsfiske som utføres av sportsfiskere fra Orkla JFF, Meldal JFL og Orkla Fellesforvaltning ble startet 15. september og avsluttes 31. oktober.

Vi har videre inngått avtale med Skandinavisk Naturovervåking til å foreta en drivtelling av gytefisk på tre strekninger. Dette gjennomføres i disse dager av dykkere som lar seg drive nedover elva, mens de teller hver en fisk. På disse strekningene skal vi i starten av november telle antall gytegroper. Denne tellingen vil foregå fra helikopter.

Dette er aktiviteter som gjennomføres for at vi skal ha ett best mulig faktabasert grunnlag for å drive forvaltning av Orkla. Derfor har styret i Orkla Fellesforvaltning også besluttet at video-opptakene fra Bjørsetdammen skal gås igjennom, slik at vi også får tall og fakta om oppvandret fisk over Bjørsetdammen for 2013. Resultatet fra disse tellingene vil inngå i grunnlaget for å fastsette neste års fiskeregler.

Link:

http://www.orklaguide.com/nyheter.asp

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

29.11.13: Gytegroptelling 2013

I år ble det foretatt gytegroptelling fra helikopter på de samme strekningene som ble plukket ut i 2008 og flydd i 2009, 2011 og 2012.

Generelt var det gode forhold, både i luft og i vann. Vindstille, sol og skyfri himmel sammen med lita og klar elv ga god sikt, bortsett fra helt øverst der elva ble noe svart.

Årets gyting ser ut til å ha vært dårligere i den øvre delen, mens den er blitt bedre lengre ned. I midten er det en dobling fra i fjor, men antallet er fortsatt noe under snittet. I den nederste delen har gytingen vært meget god, bedre enn vi noen gang tidligere har telt.

Link:

http://www.orklaguide.com/nyheter.asp

Rapporten "Gytegroptelling 2013" kan du lese her:

http://www.orklaguide.com/dok/Gytegroptelling%202013.pdf

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 months later...
  • 4 weeks later...

Foran årets laksesesong er det montert åtte videokameraer i Bjørsetdammen i Meldal.

Opptakene skal kontrollsjekke at laksetelleren på bunnen av elva her gjør «jobben sin».

Det er montert seks kameraer i luke 1 i dammen. Det er her 95 prosent av all laks svømmer forbi på vei oppover mot Å. I tillegg er det satt opp ett kamera hver i de to laksetrappene. Den ene trappa går det nærmest ikke fisk, mens den andre er det litt. Trappekameraene er satt opp for å være sikker på at vi «fanger» alle, sier Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning.

Kopierer fra Facebook-siden til Norske Lakseelver (sitat fra 4. juni 2014):

"For fiskere i Orkla som ikke har hatt nærkontakt med laks ennå: sånn ser den ut!

Dette er et rykende ferskt bilde fra et av overvåkningskameraene på Bjørsetdammen i Meldal.

Bildet har vi fått tilsendt fra Skandinavisk naturovervåking AS."

Link:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=808918102459619&set=a.768625636488866.1073741829.223000617718040&type=1&theater

Her svømmer en 15 kilos laks forbi

Link:

http://www.avisa-st.no/nyheter/article9787262.ece

Live fra kameraene på Bjørsetdammen:

https://www.youtube.com/watch?v=Y3zhGSfmWMs

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.