Gå til innhold
Fiskersiden

Nye tanker rundt sjøørreten


sarepta
 Share

Recommended Posts

Flott tiltak!!

Dette kan jo ikke annet enn å bli bra.. Nå vet jeg jo at det finnes flere lag som kultiverer i Vestfold allerede, og det kan jo bare bli bedre..

Håper Norske politikere tar etter Danmark når det gjelder utsetting av Piggvaryngel og.. Tror de setter ut slettvar også, men er usikker..

Det nyeste i Danmark jeg har lest om er at både laks og sjøørret som er satt ut blir skåret fettfinnen av på.. Og etterhvert er det vel kun fisk uten fettfinne som er lov til å slå ihjel..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stå på Magnus.

Kunne man fått til et fungerende oppsyn samtidig ville dette sikkert blitt veldig bra.

Semiproffe garngutter langs skagerakkysten er sikkert veldig glade for utsetting av piggvaryngel.

Garnforbud for fritidsfiskere fra svenskegrensa til Lindesnes?

liker tanken på det ja. rimelig sikker på at fiskebestanden i dette området har mer enn nok med den faste redskapen yrkesfiskerne bruker..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det måtte bli et leserinnlegg for å følge opp det politikerne og byråkratene så i Danmark.

Politikere og fagfolk fra Vestfold har vært i Danmark for å lære av dem hvordan man forvalter sjøørreten for å øke bestanden og gjøre fisket bærekraftig. Danskene har i mange år skjønt at sportsfiske etter sjøørret i havet kan generere penger, masse penger. Skal man lykkes må man ta noen grep, og spesiellt på Fyn og Bornholm har man gjort det, og resultatene er så gode at andre steder i landet nå ser med misunnelse på Fyn og vil gjøre noe lignende. Ikke minst kommunene rundt Limfjorden.

Danskene produserer mye av fisken i klekkerier men i tillegg har de gjort en formidabel jobb i elver og bekker for å forbedre gyteforholdene for ørret og laks. Elver og bekker som man, av effektivitetshensyn i jordbruket, enten hadde rettet ut eller lagt i rør er i mange tilfeller tilbakeført til opprinnelig form. Hinder i form av demninger og sluser er mange steder fjernet og har gitt fisken større områder å gyte på. En bekk eller elv uten vegetasjon på breddene er langt mindre produktiv enn en med vegetasjon så derfor har man plantet busker og trær på breddene. Busker og trær skaper ly,skygge og samler insekter. Vi har mange av de samme problemene i Vestfold, men er samtidig langt bedre stillt ettersom elver og bekker er mange og ikke trenger store investeringer for å produsere langt mer fisk. Noen ildsjeler har vært i gang i mange år og gjort en kjempejobb for sjøørreten. Venstres miljøpris i år gikk for eksempel til Vestfold jeger og fisk for deres restaureringsarbeid av gytebekker på Tjøme. Det er mange andre som fortjener en oppmerksomhet for jobben de gjør for en fantastisk flott fisk som mange er ute etter både med lovlige og ulovlige redskap.
Skal man gjøre sjøørreten til en enda mer ettertraktet sportsfisk, og tjene penger på den må man ta tak i endel andre ting enn bare gyteforholdene. Selv om tyvfisket med garn trolig har gått tilbake er det fortsatt noen som holder på og så lenge oppsynet stort sett er fraværende på alt annet enn hummerfisket kan de fortsette. Et rikt og spennende sportsfiske i havet uansett arter vil få flere ut og flere øyne som kan følge med. Men da kan man ikke ha et innfløkte regelverk å forholde seg til. Man må klare å se at et totalforbud mot garnfiske i en viss avstand fra land må til. Man kan heller ikke, som i dag, tillate lysfiske etter sild og brisling oppe i fjæresteinene. Man må holde bestandene av sel og skarv nede, og man må se til at det biologiske mangfoldet i fjorden får blomstre. Det vil gi mere fisk av alle slag. Danskene regner med at ett kilo sportsfisket sjøørret genererer mellom 2000 og 3000 kroner, og det er i rene penger. Verdien av at folk kommer seg ut i naturen er det dessverre ingen som snakke om når det gjelder friluftslivet på og ved fjorden. Derimot er det ett av hovedargumentene når man lager verneområder og nasjonalparker på land. Vi har dessverre ingen nikkersadel når det gjelder å fremme friluftslivet på og ved havet,
Kanskje noen av politikerne eller andre som var med på turen til Danmark vil dele sine tanker med oss?
PS. Vil man se eksempel et flott restaureringsarbeid på en ødelagt elv skal man ta en titt på Enningsdalselva i Halden og dens "extreme makeover"
God helg og skitt fiske.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestafjells/dkte99091713/17-09-2013#t=5m54s

Her kan man se optimisten og pessimisten. Jeg håper dere følger optimisten. Det er stor forskjell på Danmark og Norge og vi kan ikke regne med like store inntekter, men hva så? Bare det at noen vil gjøre noe, og at vi kan gjøre noe sammen har en positiv effekt. Jeg skal engasjere meg for det finnes flere som allerede jobber med å restaurere elver og bekker. Nå kan man få hjelp og råd. Det skjer positive ting så det er bare å gi ros til dem som vil ha forandring og la pessimistene messe videre..

Friluftsfjorden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.