Jump to content
Fiskersiden

En hånds eller to


martinfishing
 Share

Recommended Posts

Hei

Dette er et valg du må gjøre ut fra hvordan forholda er der du fisker, eller du kan si som ole brum, ja takk, begge deler. Fordelen med to-hånds stang er rekkevidden, spesielt med spey-kast. Skal du f.ex til bjerkreim så er det det som gjelder, det er ikke mange steder der du kan bruke overhodekast. En annen fordel er at ei tohåndsstang klarer bedre kasting med tunge synkeliner.

Ei enhåndsstang er lettere å fiske med, men har litt begrenset rekkevidde hvis du ikke er veldig god til å kaste, og som nevnt, lite rekkevidde når det ikke er forhold for vanlig overhodekast. I små elver med lite vegetasjon rundt som dirdalselva, og jærelvene er det ok. I sone 5 i bjerkreim er også enhånds perfekt. Mitt råd er å begynne med det som passer best der du fisker, og så supplere med et rimelig sett av det andre.

Link to comment
Share on other sites

Generellt så har foregåande medlemmer rett.

Men selv ser jeg ikke på det slik du gjør: velge einhånds eller tohånds. Det er store ulemper med enhånds hvis du skal fiske laks i hele sesongen. Den ene utfyller den andre for det heile er et spørsmål om vannstand, vanntemp og tidspunkt på sesongen:

* tidlig på sesongen: stor og kall elv: tohånds ovrleget i det du enkelt fisker tyngre synkesnører langsomt in til elvebredden.

* midten av sesongen: mellomstor til liten elv men fortsatt kall (<10-12°C) klar fordel med tohånds men einhånds kan brukes hvis det er en vant enhåndskaster.

* sommer og sensommer-sesongen; begge typer av stenger kan brukes men fortsatt med fordel for tohånds av grunner nevnt av foregåande innlegg.

* flomelv uansett når i sesongen: soleklar fordel med tohåndsstang i det enn ikke blir så begrenset av busk, trær etc for det kan være vanskelig å kunne komme undan disse for einhåndskasting. Dessuten går gjerne fisken grunt nære land i disse flomperiodene.

Summa summarum, klar fordel for tohåndsstangen uansett tid på sesong. Dog er dette bare mine eigne erfaringer så langt under et 40-årigt flugfiskarliv.

Fisker du bare i mindre elver og ikke i type Gaula Orkla Surna etc så trur jeg en 13 fot i klasse 7-8 eller klasse 9 vill være perfekt for deg. Og antagelig også snabbest til å få deg in i kasteteknikken.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.