Drømmefisken

- Vinn drømmereise til Alaska for to i Norges nye landsdekkende fiskekonkurranse! Premier for over 500.000 skal deles ut.

DU kan enkelt delta, uansett hvor i landet du bor og hvor mye du fisker. Månedlig premiering. Les mer her; https://goo.gl/3zSMUq 

havtryta

Medlemmer
 • Innholdsteller

  1 443
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  14

havtryta last won the day on April 17

havtryta had the most liked content!

Mottatte likerpoeng

93 Excellent

Om havtryta

 • Rang
  Aktivt medlem
 • Bursdag 14. aug. 1979

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.meitas.net
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Sandefjording i Marnardal
 • Interesser
  Kake. Ost. Skjegg.

Nylige profilbesøk

3 334 profilvisninger
 1. havtryta

  Rett plass???

  Hvis det er Dynovika du skal fiske er det blå punktet rett ja. Har bare vært der en gang, da parkerte jeg på park.plassen sydøst for den gule 3'eren.
 2. havtryta

  Makrell..2018

  Makrellstimer observert langs land på Sørlandet også.
 3. havtryta

  SØ tørke Nedenes/Fevik eller bare udugelighet?

  Kanon! Da er det bare å jobbe på videre så sitter både enda flere og enda større etterhvert! Nå fra slutten av mai/midten av juni begynner jo nattfisket for fullt også (dvs det kan man gjøre hele året, men det er en annen sak), ved at overflatevannet blir litt i varmeste laget for ørreten samt at steikende sol gjør den litt mer sky på dagtid. Men i ly av mørket kommer den snikende inn helt i fjæresteinene... Et utrolig spennende fiske og ikke minst er det å rusle rundt aleine på svabergene i sommernatta skikkelig balsam for sjelen!
 4. havtryta

  Er det bra å fiske i stemtjønn?

  Har ikke prøvd. Men skal være greit fiske i Buvannet oppstrøms, det er et vann som er med i fellesfiskekortet til Kristiansand JFF: https://www.kristiansand.kommune.no/teknisk-og-eiendom/naturforvaltning/fiskemuligheter-i-kristiansand/
 5. havtryta

  Hvilken dupp?

  Men plaska det mer enn når sluken lander? Jeg er ikke umiddelbart enig i at det skremmer fisk. Jeg har flere ganger fått fisk som har tatt flua og kroka seg sjøl før jeg har rekki å sveive....akkurat som at jeg har opplevd ørret ta sluken omtrent i plasket. Dog er det jo ikke nødvendig å ha mye vekt bare for å ha det heller. J epp, noe sånt ja. Har ikke brukt akkurat den før da, men den funker! Ellers har jo DAM disse lightstick-dobbene som fungerer ypperlig til nattfiske, i tillegg finnes disse ekstra synlige duppene som kalles makrelldupp: https://www.skittfiske.no/fiske/utstyr/dupper?Filter=129¤1%3a129¤1_6-10_g^129¤1_16-20_g^129¤1_11-15_g
 6. havtryta

  Hvilken dupp?

  Bombarda er perfekt til flue (eller wobbler eller annet) ja. De synkende kan også brukes med en markklyse bak for en semi-aktivt markfiske i alle vannlag, de synker såpass sakte at marken nesten "svever" opp og ned i vannet. Til mer tradisjonelt mark-fiske i stille vann er mitt førstevalg antennedupp. De fås i mange utforminger og vekter, så der må du sjøl vurdere ut fra bruksområde og stanga du skal bruke. Fordelen med antenneduppene er at de er slanke og gir liten motstand når fisken tar agnet. Samtidig er de lettkastet og med signalfarget antenne lette å holde øye med. Du får noen med antenne som passer til knekklys, da er de perfekte til nattfiske også!
 7. havtryta

  Harpunering av gjedde i Oselvvassdraget

  Står jo ingenting om det, så jeg antar vel at siden målet er å redusere bestanden (og drømmen sikkert å utrydde den) så skyter de alle gjeddene de ser. Tviler på at det er spesielt retta mot store individer.
 8. havtryta

  Harpunering av gjedde i Oselvvassdraget

  Blei jo brukt harpun i stor stil mot pukkellaksen i fjor også. Jeg tenker at det er en helt fair måte å fjerne uønskede arter på - får jo bedrevet veldig målretta fangst.
 9. havtryta

  Hvilken dupp?

  Tenker du kastedobbe for for aktivt fiske (flue og dobbe), eller en dupp til markfiske?
 10. havtryta

  SØ tørke Nedenes/Fevik eller bare udugelighet?

  Gratulerer med sjøørret!! Følgefisk er det tidvis mye av. Det er jo motiverende da man ser at de er der, men samtidig frustrerende hvis de bare følger og ikke biter. det er ingen fasit for hva man skal gjøre da, men jeg pleier å først kaste ut på nytt og dra inn helt forskjellig fra da den fulgte. Fulgte den et sakte inntrekk drar jeg inn veldig fort, fulgte den på et statisk inntrekk prøver jeg mer start/stopp osv. Hvis den fortsatt er i området men fortsatt ikke biter kan et fluebytte til noe helt annet være et triks, evt bytte redskap. Og et generelt og viktig tips er å alltid variere inntrekkene, dette gjelder også med flue og dupp. Husk spinnstopp!! Dra raskt inn, dra sakte, dra rykkvis osv. Varier! Valg av flue og hvordan ei flue skal se ut genererer like mange svar som det er fiskere. Jeg er av dem om liker det enklest mulig og som heller tenker at en fisk i bettet tar det som kommer, enn å ha ei flue per byttedyr. Så jeg har 4 mønstre i flueboksen: reke #8 (mest rosa, noe oransje, noen naturfargete), kutling/småfisk-imitasjon #8 og 6 (grå/brun-farge), børstemark/nattflue #4 (svarte/brune wollybugger-varianter), sild/tobis-imitasjon #6 og 4 (jiggy, surfcandy). Binder alt sjæl og binder enklest mulig. Så langt i år har jeg fiska nesten utelukkende med rosa reke og fanga fisk på den. Ofte går jeg hele dagen med samme flua, den funker og jeg har troa på den. Og har jeg troa fisker jeg bra. Konsentrert og tilstedeværende. Og det er vel så viktig (om ikke viktigere) enn det du har i enden av snøret. Er hvertfall min mening. For finner du en fisk i jaktmodus kaster den seg over det som kommer - garantert. Og når jeg er konsentrert finner jeg oftere jagende fisk enn når jeg har tankene andre steder. Legger merke til de små detaljene; en virvel der, en skygge der et ørlite lugg der osv. Glitter (flash-tråder antar jeg) er vanlig i rekefluer og andre fluer nettopp fordi de gir litt ekstra attraktorvirkning. Ørreten liker glitter og fjas, hvertfall i moderate mengder (det kan bli for mye av det gode også). Men man må ikke ha glitter for å fange ørret. Er vel ikke fy å bruke svivel, men det er heller ikke særlig poeng. Fluene går mye bedre i vannet om du binder dem i en rapala-knute. Den er veldig enkel å lære seg og holder som søren. For meg tar fluebytte 1 minutt. Jeg bruker den forenklede utgaven av knuten der man dropper å træ snøret fram igjen på slutten. Det at fluene henger fritt i løkka gjør at de danser litt finere i vannet også, spesielt om fluene er fortynga. Og som du selv peker på: Variasjon er en nøkkel - både i inntrekk og valg av plass. Beveg deg på plassene du fisker, bytt plasser og varier inntrekkene. Og oppsøk vind, pålandsvind er aldri feil.
 11. havtryta

  SØ tørke Nedenes/Fevik eller bare udugelighet?

  Hei ja. Det har vært en treg vår og havet er kaldt og sola har jo lenge glimra med sitt fravær. Mye islagte fjorder og kaldt smeltevann fra bekker og elver har jo også gjort sitt. Så du trenger ikke grave deg heeelt ned selv om det har blitt 0 fangst. Sjøl fisker jeg Mandal/Lindesnes og der har det våkna til liv siste par-tre ukene, men da har jeg fiska litt annerledes plasser enn deg. Jeg holder meg unna reine sandområder hvertfall til midten av mai da det blir ordentlig liv i tobisen over sandslettene(tobisen har jo en liten feb-mars periode da de gyter, men det er noe annet). Tidlig fiske er for meg mer leopard/tang/rullestein/mudder-bukter der fisken både kan finne mat og ly. Min opplevelse er at fisken kan være litt tregere og mindre mobil på vinteren og at den da ikke patruljerer sanda på samme måte som seinere på sesongen. Mine subjektive tips til tidlig fiske (det vi har hatt i starten av april er jo egentlig som starten av mars normalt sett): - Fisk mørke bukter/kanaler/områder. Mudder og leir varmes raskere opp av de få solstrålene som er enn sand. Dessuten holder de lengre på varmen. Det kan bety 0,5-1 grad varmere vann enn omgivelsene og det skjønner sjøørreten. Dessuten gjør det at byttedyra våkner fortere til liv også (børstemark, lopper, samt at det ofte er overvintringsplasser for stingsild). - Fisk steder med typiske marbakker. Når lufta er kald er gjerne overflatevannet (øverste meteren-isch) kaldere enn vannet lengre ned. Ikke helt uvanlig at ørreten da holder seg i det litt varmere vannet, men likevel med kort vei inn til maten som kan finnes på grunnere vann når sola vekker det til liv. Mang en fisk har jeg fanga akkurat i det flua dras over kanten av marbakken, de skyter opp fra dypet! - Flytt deg, fisk over mest mulig vann. Kanskje det viktigste tipset. Lite vits å vente på ørreten, du må oppsøke den. Og da er det bare å være bevegelig. Bilen er sjøørretfiskerens beste redskap sies det og det er ikke helt usant det.... Hva gjelder fluedobbe tror jeg personlig ikke at lengden mellom dobbe og flue har allverdens å si med mindre det er helt blanke forhold. Men en stanglengde er likevel en grei tommelfingerregel, da får flua en litt mer dansende gange siden fortommen blir litt mer fri. Husk å variere inntrekk. Spinnstopp. Raskt og sakte. Nå på kalde forhold kan fort et triks være å sette på en litt mer synkende dobbe som fiskes sakte rett over bunnen i stedet for å bare holde seg i overflata. Sjøl fisker jeg bare med liten lettdressa rosa reke på vinteren, men det aller viktigste er at du har trua på det du fisker med. En ørret på hugget tar gjerne det som kommer forbi. Så da gjelder det bare å finne en som er på hugget da..... SKitt fiske!!
 12. havtryta

  Lakselusa dreper!

  Om vi ser bort fra det du veit/ikke-veit om fb-sider og faktisk holder oss til fakta, så veit jeg at du har kunnskaper nok om dette til å forstå at innholdet i innlegget du lenket til ikke er en nyansering av problemstillingen som du hevder i post 2 i denne tråden - men en rein avsporing der noen pva næringa igjen peker på alle andre enn seg selv. Som vanlig. For et veldig raskt google-søk avslører at Jens Christian Holst som postet det du lenket til mildt sagt har en kontroversiell tilnærming til problemstillingen rundt lakselus. Javisst kan det tenkes at den økende makrellbestanden er en viktig faktor mtp bestandsnedgang av laks, men det frikjenner jo ikke lakselusa. Så er det forsåvidt greit nok at næringa/venner av næringa peker på alt annet enn seg selv for å beskytte seg og tåkelegge, men når det går på tvers av ellers oppnådd konsensus blant de aller fleste forskere så blir det direkte feil å kalle det en nyansering. Da kan vi heller kalle det for det det er: Tåkelegging for å verne om egne interesser. Og du hever lønna di i næringa. Og det er ingenting feil med det. Det er ikke sånn at alle som jobber der eller tjener penger på dette er idioter og motstandere av biologisk mangfold og friske villaksbestander. Men det er en grei regel å være åpen om sine bindinger. Og det du til stadighet bedriver i disse trådene er jo å hogge ned og sette spørsmålstegn ved det de aller fleste mener er store utfordringer knyttet til oppdrettsnæringa. Ikke gjennom å motbevise det som blir hevdet, men gjennom å så tvil om hensiktene til de som poster eller det som postes. Og igjen; det er lov å være uenige, men vær nå i det minste åpen og ærlig da. Bring til bords forskning/undersøkelser som motbeviser det som hevdes - ikke bare troll trådene med angrep på de som poster noe. Så må du gjerne kalle det konspirasjonsteori, jeg kaller det heller å følge spillereglene.
 13. havtryta

  Camp Villmark 18

  Jeg handler heller ikke top-notch, nettopp av den grunnen du nevner: Kurven på kvalitet flater ganske ut på et punkt mens kurven for prisen stiger jevnt og trutt. Og jeg passer heller på stengene mine enn å betale flesk for alskens garantier mm. Så er vel sågodt som samtlige av de dyre stengene jeg har blitt kjøpt på et salg eller liknende, man finner mye snadder i en lagertømming! Men du peker på et absolutt viktig poeng, og det prøver jeg å prente inn hos mine kollegaer også: Det finnes ingen god allround-stang. Kjøp heller to eller tre til forskjellig bruk. Det må gjerne litt overtalelse til, men når jeg sammenlikner med sko skjønner de til slutt. Det er vanskelig å finne et skopar som funker til alt, sånn er det med fiskestang også. Så jeg har måttet prate dem vekk fra drømmen om stanga som skal funke til makrell fra svaberget, torskepilking fra båt, litt laksefiske om de får muligheten og bli med på hytta på fjellet i tillegg. Så helt enig, å kjøpe stang handler primært om å definere sitt eget behov og bruksområde og ta det derfra. Jeg har veldig få stenger som brukes til mye forskjellig, jeg har som du spissa det inn. Og det gir myyye fiskeglede og færre utstyrsfrustrasjoner. Men det blir jo noen stenger etterhvert, og da spiller jo økonomien inn på hvor på skalaen man legger seg også.
 14. havtryta

  Camp Villmark 18

  Og du er jo proff, så da er det tydelig at mine opplevelser har et objektivt snitt over seg! Det er godt spurt. og jeg har ikke noe svar. Her på Sørlandet er vi så heldige å ha etpar lokale forhandlere av skyhøy kvalitet hvor det er gode muligheter å få skaffet til veie produkter som ikke er hyllevarer også. Og servicenivået i disse butikkene er så høyt at det ikke gjør meg noe å betale litt ekstra i forhold til hva en "privatimport" ville kosta meg. Men der er det nok en trend at de billige varene er relativt sett høyere priset enn de dyre - så for hvermannsen vil det kunne være mye mer å hente på å enten kjøpe på nett i Norge eller å se til utlandet. Men dyrere varer synes jeg de leverer konkurransedyktige priser på - dersom man i tillegg regner inn servicenivå osv. Men jeg er ingen kremmer eller har greie på bedriftsøkonomi for å si det sånn, så dette er kun sett fra en enslig kundes synspunkt! Og bottom line: Pris betyr nok aller mest.
 15. havtryta

  Camp Villmark 18

  Jeg er ikke uenig. Men, det er alltid et men.... Min oppfatning er at de "billige" stengene holder en relativt sett mye høyere kvalitet dag enn de gjorde tidligere. Karbonteknologien har gjort at stenger i den rimelige enden av skalaen oppleves på høyde med som var på øvre halvdel av skalaen i går. Og for en som fisker 2-5 ganger i året tror jeg virkelig ikke at kvaliteten på ringene, finishen på stangsurringene eller korkens kvalitet er noe de er villige til å betale mye ekstra for. De bare ha et redskap som funker og ikke ødelegger fiskegleden - og der er min klare oppfatning etter å ha vært litt "konsulent" for kollegaer mm som vil ha noe "billig som skal brukes ei uke i året når jeg er på hytta" at det finnes mye veldig bra i de lavere prisklasser i dag (Har selvfølgelig tatt på meg den tunge jobben med å bli med å teste utstyret). Så jeg er ikke umiddelbart enig i premisset om at billig = ræl. Ja, det er fortsatt noe man bør styre unna, men i det store og det hele får man mye for pengene i lavere prisklasser i dag altså. Så er det selvfølgelig synd for oss som helst skulle sett et større utvalg nisjeprodukter, men dette er jo ganske likt f.eks. matvarebransjen. Store volum av rimelige varer treffer forbrukeren bedre enn småskala til høy pris (selv om kvaliteten jo er bedre på sistnevnte). Og så lenge de som selger ikke driver veldedighet så.....