Jump to content
Fiskersiden

Kystmeiteplasser i Trondheimsfjorden


Guest Hugo
 Share

Recommended Posts

Jeg har merket meg at kystmeitemiljøet i Trondheimsområdet begynner å ta seg opp. Ikke noe gleder meg mer, og jeg tror at vi kan forvente oss bra fangster og rapporter i fremtiden. Siden jeg har flyttet fra området kan jeg kanskje legge ut noen kartlinker med beskrivelse til å begynne med, for på den måten å gi noen en forhåpentligvis flying start. Trondheimsfjorden er svær, og det kan gå noen hundre timer før man begynner å bli kjent.

Rissa

Spennende plass ytters i Trondheimsfjorden. Der har jeg fått stor lyr, og jeg mistenker ennå mer spennende fisk for å stå i steinura. Her er det 300 meter dypt 150 meter fra land, men man fisker i ei steinur og står veldig værutsatt til. Jeg mistet søkker for 500 kroner på ett døgn der i påsken 2006. Best når det blåser fra nordvest tror jeg. Sørvesten og østavind treffer rett på. Vi fikk også lange der fra land på pilk (kastet med surfutstyr).

Rissa

14636_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14636.jpg

14637_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14637.jpg

14638_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14638.jpg

Fyret

Midt i Sentrum av Trondheim er utløpet av Nidelva. Her kan man få veldig mye forskjellig. Jeg har selv fått torsk, lyr, sei, makrell, rødspette, kveite, bergnebb, slimål, øyepål, hvitting, hyse, skrubbe, sandflyndre der. Her kan man velge å kaste i strømkanten eller rett til siden for den, eller kaste ut mot munkholmen. De beste plassene nåes med surfutstyr fra området i nærheten av fyret. Det kan stå fin fisk rett inne ved land og i kanten av moloen. Obs til de som skal fiske om natten der, det er digre otere der som er nysgjerrige på agnet du tar med deg.

Fyret

14639_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14639.jpg

14642_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14642.jpg

Børsabergan

Børsabergan ligger mellom Trondheim og Orkanger. Der har jeg mange hundre times fiskeerfaring fra, men stedet kan variere voldsomt. Jeg hadde 19 timer fiske etter steinbit og breiflabb der i påsken 2006, med totalt 6 stenger på to mann uten å kjenne ett eneste napp. Børsabergan om kvelden og natten er synonymt med haifiske. Fiskebiter på ca 3x7 cm eller deromkring servert på bunn på 20-30 meters dyp vil gi mengder med svarthå og en og annen hågjel. Jeg har også fått havmus der. På dadtid kan man lure lange, breiflabb, torsk, stor lyr, stor sei, stooor sypike, hyse, lusuer, øyepål, slimål, hvitting. Mine favorittplasser er berget rett før tunellen mot Børsa sentrum og ved restene av den gamle kaien. Begge plassene er såkallte rough-grounds og man bør sveive fort opp for å ikke sette seg fast. Det kan være glatt og sterk strøm her, så fisk sammen med noen og helst bruk flyteplagg. Et enkelt tau er også en god sikring på vinteren.

Det er masse nise der, de kan gå helt inntil land og virker litt nysgjerrige iblant.

Rett før tunellen:

Tunellen

14630_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14630.jpg

14643_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14643.jpg

Berget rett før tunellen sett fra sjøen:

15153_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/6021/15153.jpg

Den gamle kaien:

Kairestene

14640_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14640.jpg

14641_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14641.jpg

Ladekaien

På Lade er tyskerkaiene en potensielt bra plass. Her kan man få masse svær torsk i desember-februar, som regel godt over fem kg. Jeg tror 10+ kgs fisker er innen rekkevidde. Fisk da rett utenfor den lille havnen/kaien ved kranene. Det kan være lett å sette seg fast, bruk ikke de dyreste søkkene her B)

Jeg har fått torsk, sei, sandflyndre og fin hyse her (2.3 kg). Det er ikke masse fisk her, men en plass jeg flere ganger har mistet diger fisk. For de som vil legge igjen noen timer uten å få det største resultatet for hver gang.

Lade

14631_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14631.jpg

Torsk fra januar, typisk størrelse :lol:

15154_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/6021/15154.jpg

Trolla

Ellers så er kaien på Trolla en fantastisk fiskeplass. Jeg har en tur med 10 hvitting i desember 2005 hvor kun en fisk var under kiloen, med de tre største på 2050, 2250 og 2750. Her er det også en som har fått flere enorme kveiter, muligens største fra land i Norge. Hysen kan også bli stor der, samt noen pene torsk. Jeg har aldri fått flyndre der, men fisket mest på vinteren. Her må man kaste langt, og deres nyinnkjøpte surfstenger kommer godt med. Bruk søkker på 150-200 gram og sildefilet som agn. Reker og makrell fungerer også bra. For de som liker å gjøre noe mens man venter på storfisken, kan man mikromeite bak kaien. Smell på en 28 krok på 0.14 sene og dra opp kutlinger og kvabber o.l. i tangen og under steinene. Desember er den desidert beste tiden for stor hvitting her. Husk å fisk på full flo.

Trolla

img]http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14632_s.jpg[/img]

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14632.jpg

14633_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14633.jpg

14634_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14634.jpg

14635_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/5802/14635.jpg

Dersom noen lurer på noen bestemte steder, så ikke vær redd for å svare i denne tråden. Det er mange andre plasser, f.eks kanalene i sentrum. Der er det blant annet tatt omre på sluk. :D Jeg regner med at mange andre har mye å bidra med i denne tråden.

Oppdateringer:

Sentrumsnær plass på Felleskjøpets kai på Ila.

Kaien på Felleskjøpet er til tider en fin fiskeplass. På vinteren går det forbi en del stor torsk og man har mulighet for stor hvitting, pen sandflyndre og en og annen rødspette, iallefall om man skal tro dykkere. Jeg har mistet gigafisk på denne kaien i sludd og 10 minus (typisk Trondheimsvær). Skal man satse på skaten i Trondheim, tror jeg dette er plassen. Strø inn og ut av kanalene til Nidelva, mudderbunn så langt øyet rekker og forholdsvis flat bunn. 20-30 meters dyp. På sommeren får man masse makrell her.

15156_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/6022/15156.jpg

15157_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/6022/15157.jpg

15152_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/6021/15152.jpg

15381_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/6121/15381.jpg

Felleskjøpkaien

Orkanger

Grunnen/sandbanken på verstsiden av Orklautløpet er kjent for SØ-fiskere, men det er også muligheter for annen fisk. Sandbunn som går fra 0 meter og nedover. Strøm, mye sei, havabbor, det blir tatt småkveiter rett utenfor, men det er på kaien som nok er ISPS-stengt om dagen. Sandbanken er tilgjengelig på fjære og/eller med vadebukse.

15155_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/6021/15155.jpg

Sandbankene på Orkdalsfjæra

Edited by gjørs
Link to comment
Share on other sites

Hugo da! Nå blir det jo ikke plass på godplassene lenger...sånn rent hypotetisk om jeg til en forandring kom meg ut av kontoret for å pælme tunge søkker.

Andre plasser som kan nevnes er en liten rullesteinsstrand rett vest for Fergeleiet på Flakk, mye sandflyndre med høy snittstørrelse. Også fått ok sei til å være fra land, sjøørret, knurr og obligtoriske hyser her. 100 meter vest for stranda er det svaberg som er fine å stå på. Du parkerer i en lomme på nordsida av veien rett nedenfor en bondegår, så går man ned en bratt bakke, så er man på stranda. Ligger bolighus temmelig kloss i vannet på østenden av stranda, men man er selvsagt i sin fulle rett til å fiske rett nedenfor disse.

Kaia i Stjørdalen kan gi torsk opptil 10 kg og pene hyser og ok hvitting hvis silda er inne, mye slimål her, dog. Har snakka med en yrkesfisker som har fått små skater i garn ikke langt unna, rett utenfor Værnes.

Flatholmen kan gi sei, torsk, rødspette og sandflyndre.

Et interessant trekk ved Trøndelagselvene er mange observasjoner, og enkelte fangster, av kveiter utenfor de store elvene. Dette gjelder spesielt Gaulosen og i Orkanger. Kaia i Orkanger er dessverre vanskelig tilgjengelig, men tatt endel mindre kveiter i bassenger her. Tatt flere småkveiter utenfor Nidelva også, i tillegg til at jeg har hørt om en fra holmene like utenfor Stjørdalselva.

Gamle kaia på Børsaberga er der jeg har fått havmus, og i 2001 fikk breiflabb på 7,5 kg fra land.

Hvis man parkerer på rasteplassen rett før tunnelen før Børsa så kan må gå retning Buvika og finne veldig fine plasser for å fiske etter lyr med både flue, sluk/jigg og duppmeite.

Fergeleiet på Flakk har alltid vært håpløst når jeg har vært der.

Enden av Buvika nærmest Trondheim har gitt endel skrubber, i nærheten av metallgreiene uti vannet.

Storsanden er en opplagt plass for flyndrer, og det er jo tatt fløyfisk også her i høst.

Link to comment
Share on other sites

Kjempebra innlegg, Gjørs.

No er det jo ein kjempegjeng i Lidl kystmeitelag som allereie har mista tackler og søkker i kilovis - dette må jo kjøpast inn att. Det er litt lenge å vente til neste Lidl-salg med å fylle på i utstyrskassa, og ein må passere 6 bomstasjonar for å handle på Sakshaug i Stjørdal (dei har faktisk ganske bra utval i kystmeiteutstyr no). Ein butikk i fjordgata lovar at dei får inn MASSE utstyr snart, men det har dei sagt i månadsvis no. Eg trur det kunne vera lønnsamt for ein av butikkane i Trondheim å ta inn litt dims. Er det berre manglande kunnskap som gjer dette, eller er det for (økonomisk) risikabelt? Kanskje ein butikkansatt er innom FS og ser dette...?

Eg var i butikkane i dag, og kan bidra med ei oppdatert liste over kva som er mogleg å få tak i av kystmeiteutstyr i Trondheim pr. i dag:

Skips-og fiskeutstyrsbutikken:

-Owner supermutu i str 7/O til 12/O, men det er litt i største laget for oss.

-gummislange (raud)

-div VMC-krokar

-masse store Mustad-krokar

-div hekler til kr. 10,- (kan ta av sjølvlysande blekksprutar og bruke desse i eigne tackler)

Hugsar ikkje namnet, men butikken er 20 meter mot Ravnkloa, frå ovannevnte butikk:

-sjølvlysande slange

-tripod (klumpete, tung og ustabil, men likevel ein tripod)

-div søkker under 60 gram (eg har kjøpt alle over 70 gram)

-div krokar frå Kinetik

-billige harper med blekksprut o.l. Ta av desse og bruk 0,90-sena til sjokkfortom.

-Sufix XL strong sjokkfortom 0,60 mm, 240 m, ca kr 140,-

Panduro:

-sjølvklebande refleks (til tuppen av stanga)

-div flytekuler

-div attraktorperler (ofte dyre og tunge, mulig perlehuset har litt betre utval)

- sequins

-sjølvlysande plast-"tønner" (stor pose kr. 27,-. Du går ikkje tom på lenge, ca 6 mrd stk i posen)

Garnbutikk like ved Panduro (mot ravnkloa):

-elastisk surretråd til agn, 25 kroner for 200 meter

Pass på at du tar den tynne typen, omtrent som ein sytråd. Gold-Zack er produsenten ("Knitting-in elastic").

Adgars sportsfiske:

-surpomp (han er plassert like bak disken, i ein stor skinnstol)

-fiskelim til knutar o.l, (Fishin´ glue, kr 59)

XXL:

-billigaste Fireline i byen, 399 for 270m 0,25

-tacklemappe (Sølvkroken, kr 79)

Agn:

-Ravnkloa får inn sild 1-2 gonger per dag. 39 kroner kiloet

-Fiskhallen får òg inn sild stort sett kvar dag

-rema 1000 har dødsbillige frosne reker

Link to comment
Share on other sites

Det var listen sin det. Jeg har trålet den ruten du beskriver maaange ganger, og det ser ut som om utvalget er det samme.

Verd å merke seg. Sportsbutikken i nærheten av Dronningens gt og farvehandelen har slagesøkker på opp mot 200 gram til 15-25 kroner stykket, også om vinteren. Men de er låst inn på eget rom. Man får audiens om man spør.

Link to comment
Share on other sites

Men er mest interessert i å fisk, ikke nødvendig vis de største, er det allikevel den beste plassen på Lade, hvis man vil ha fisk ?

Det går an å stå langs hele ladehammeren, men det er praktisk å stå på en brygge (mtp kasting).

I bukta mot Rotvoll (stor grunn bukt) er det sjans på flere flyndresorter, samt stor torsk som trekker innover i disse dager.

Hvis du har anledning, så er jo brygga på Trolla en god plass. Bare pass på å ikke hive ut fra midten av brygga, men til en av sidene. Det ligger nemlig en kabel eller noe tauverk på bunnen rett ut.

Ellers er piren ved utløpet av Nidelva et godt alternativ. Mye fisk, mange arter.

Nattfiske er også veldig spennende og kan gi andre arter enn om dagen. Da er bryggefiske en enda større fordel, da det fort kan bli tull med stenger og pikkpakk langs svaberga.

Ser frem til rapport!

Link to comment
Share on other sites

For å få fisk i en feil, er fyret i enden av moloen i utløpet av Nidelva en sikker plass. Det var der jeg havnet på kystmeitekjøret. :) Sett på sild/makrell/reker og kast ut i strømkanten med små kroker. Masse fisk langs bunn. Kaster du langt ut, kan du bruke større kroker og få større fisk.

Link to comment
Share on other sites

Takk for tips!

Jeg kommer til å holde til i Leiv Eriksonss, og har i hovedsak beina som framkomstmiddel, så da blir det nok litt fiske rundt Lade-hammeren .

Gjørs : Da kommer jeg vel til å prøve en tur ved utløpet av Nidelva, men hva legger du i små kroker ? Er det en stor fordel med perler og slik ?

Link to comment
Share on other sites

Jeg liker å bruke perler og små attraktorer. I Trondheimsfjorden føler jeg at du ikke kan legge på nok attraktorer, særlig hvis det er litt fart i fisken. Pga at vannfargen i fjorden ligner på britiske halvlitere, så er nok fargerike og/eller selvlysende attraktorer bra.

Små kroker: Jeg brukte ofte ikke mindre enn 2/0 i Trondheim, men etter at jeg flytta til Stavanger har jeg ofte gått ned i 2-4-6 kroker til lett kystmeite. Hadde jeg brukt dette i Trondheim, så hadde jeg kanskje fått flere spennende arter på kort distanse.

En krok i størrelse 4 med en halv skrellet reke med tre perlemorfargede perler sluppet rett ned langs veggen på moloen helt ytterst er noe jeg ville ha prøvd om jeg fortsatt bodde der.

Jeg brukte oftest 1/4 sild på 4/0 sirkelkrok kastet så langt ut som mulig. Dette ga ofte hvitting og hyser.

Jeg har også fått kveite i utløpet der, denne på reke? Eller liten sildefilet. Den tok ca 10-15 meter fra land.

Link to comment
Share on other sites

Utrolig flott gjort, Gjørs! En gavepakke til uerfarne kystmeiter-spirer! Kanskje jeg må ta med fiskestanga neste gang jeg forviller meg til Trondheim.

-elastisk surretråd til agn, 25 kroner for 200 meter

Pass på at du tar den tynne typen, omtrent som ein sytråd. Gold-Zack er produsenten ("Knitting-in elastic").

Du kan med fordel også kjøpe den tykkere typen! Denne er veldig grei om du skulle finne på å fiske med hel eller halv agnfisk. Da blir gjerne den tynne for spinkel, du får ikke strammet skikkelig. Noe du vil ønske å gjøre når agnet glir ned i krokbøyen.

Men til reker, sildebiter og andre små agn er den tynne tråden suveren!

Jeg har vel hamstret inn en kilometer nå, skulle kanskje holde til sommeren... :D;)B)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

En annen plass er på vei ut mot Orkanger, på vei fra børsa (gammleveien) opp bakkene og på toppen er det et hus nedi bakken på høyre side. Forferdelig kronglete å komme ned, men bare gå veien ned til huset, der går det sti ned til svabergene på nedsiden. Her har jeg fisket stor lyr fra land for mange år siden, det er ganske dypt så kanskje dypet skjuler noen overaskelser.Plassen heter Sildværtangen, men pass opp det er bratt nedover der.

Link to comment
Share on other sites

Hei

Jeg ser at det er blitt liv i denne tråden igjen. med tips om plasser et godt stykke fra Trondheim.

Her er et bidrag fra meg også. Først på 80-tallet var jeg med på en dykketur til Frosta, nærmere bestemt Åsholmen Camping, et stykke nord for Tautra. Der fant vi 4 store steinbiter og tre-fire rødspetter inne på bukta nedenfor campingen. Ikke noen sensasjon det, men to av de var de største jeg har sett i Trøndelag, den største godt over 4 Kg. Det er ca 10 mil å kjøre dit inn fra Tr.heim, Men det kan kanskje være verdt turen. Campingplassen eksisterer enda, men om de leier ut båter lenger vet jeg ikke. Det er uansett greit å fiske fra land der, i allefall med litt langtrekkende utstyr.

Håper dette er av interesse.

Mvh

Cannonbang

Link to comment
Share on other sites

Hei

Det var den ene flyndra som var ca 4,5 Kg. Den andre var drøyt tre Kg og en eller to til normale. Steinbitene var fra 6 til 8 kg. Det er forøvrig verdt å nevne at det er mye mer sandbunn her inne i trondheimsfjorden enn det er rundt Trondheim, og bedre sikt i vannet. Jeg husker ikke akkurat dato, men jeg tror det var i juni. Det var i allefall folk i kortbukser og t-skjorter der, spesielt unger som samlet seg for å se. Noen av de hadde badet. Spennende dette med dykkere for dem. Ikke umulig at området kan gi kveite heller, bunnforholdene tatt i betraktning. men dette vet jeg egentlig ikke. Jeg synes det er litt rart at ikke Frostalandet blir nevnt i disse trådene, yttersida av Frosta og også Tautra har potensiale så det holder.

Mvh

Cannonbang

Link to comment
Share on other sites

Vil vel sterkt tilbakevise at vi er i ingenmannsland! Midt i smørøyet kaller jeg det! :P Tenk bare på at vi har Trondheimsfjorden på 3 sider!

Jeg har nevnt Frosta flere ganer i noen rapporter. Fx ørret på 2 kg, lyr på 5 kg, sjøørret på 1,6 kg, tatt på sluk da...

Mange fine plasser fra land, spesielt på nordsida. Der er det mye mer vann og strøm og det er store variasjoner i dybde. På sørsida er det grunnere og mer sandbunn.

Har du tilgang på båt er det jo drøssevis med grunner å oppsøke på alle kanter; sjekk sjøkartet! Det er tatt stor sei og torsk, og jeg vet om plasser der det tidligere er tatt kveite.

Jeg har ikke prøvd meg med kystmeiteutstyr enda, har akkurat anskaffa noe enkelt og er i startgropa. Synd at det ikke er noe miljø for dette her. Hadde vært ok med noen å lære av og fiske med.

Johnny

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.