Gå til innhold
Fiskersiden

Jeg er bitt! (Lang)


Geir Andersen
 Share

Recommended Posts

Kan ikke kalle dette noen fangstrapport, men har lyst til å skrive litt om møtet med denne fantastiske sporten og hvordan det skjedde.

Omtrent en uke siden:

Jeg er på jakt etter andre syssler enn ferskvannsfiske, for gjedda er utrolig fraværende og man har jo lyst på fisk. Etter mye hit og dit tar jeg turen til Holmestrand for å se om det er noe makrell. Litt sent i sesongen er det, men men. Andersduppen og stang gjøres klart og jeg setter av sted. Tråler Holmestrand rundt etter agnsild, men det er ikke å oppdrive. Ikke vært der på et par sesonger, så frysern er tom. Finner ut at jeg skal agne med reker og prøve. Setter opp utstyret på plassen, må jo ha med seg kaffe/stol/niste og alt som hører med, og agner opp.

Etter noen timer med dupp-fiske ble det 4 makrell og noe hvitting. Mens jeg satt der la jeg merke til noen som fiska mye på bunn og dro inn flyndre og hvitting. Bestemte meg for å reise ned en kveld til uken og prøve ut dette. Har fiska såvidt med det før, men med X antall slimål fristet det ikke til gjentakelse akkurat da.

Mandag 27/8:

Tiden er inne og turen går tilbake til samme plass. Som vanlig er jeg veldig flink på research og forberedelser, så man ankommer jo totalt uforberedt. Jeg har bare helt vanlig lette kastestenger 5-25g typen med fireline på. Som sagt totalt uforberedt og jeg har Mustad 3/0 Baitholder J-kroker (alt annet enn skarpe, selv om de er nye) og noen røde Mustad SharpPoint (tror jeg de heter). Et par SP knytes direkte på hovedsene med Palomar, over et par søkker. Agn er biter av hvittingen tatt uken før.

Som alltid er "ekstrautstyret" med og man planter seg godt tilbake i stolen. Det er mange av "våre nye landsmenn" som fisker her, men i motsetning til hva jeg har opplevd i Dynovika, er de her meget koselige og rydder opp etter seg (stort sett). Ble sittende å prate med noen av de og vi diskuterte litt fiskemetoder.

Det er mye juksing og lite som tar ordentlig, men det kan nok skyldes en heller lite årvåken fisker :) . Mens de pakker sammen rundt meg merker jeg stangtuppen slår et par ganger. Setter meg på "vakt" og ikke før jeg har gjort det, ser jeg stanga gå bortover. Tilsaget sitter og det gjør også fisken. Merker at det er en fisk med krefter, for stanga står som en halvsirkel. Jobber iherdig med fisken og den drar sene selv om jeg justerer bremsen. (Det er jo selvsagt ikke bremsen jeg justerer der og da, men baitrunneren som jeg ikke visste jeg hadde.)

Noen minutter senere har jeg fisken i overflata. Litt mørkt så først trodde jeg det var en ny slimål, sånn som den snodde seg. Opp kommer den og jeg innser det er en HAI!!! Hvilken art og hvordan jeg har fått den aner jeg ikke, men "løkka føljer stølla" heter det der jeg kommer fra.

Ikke kamera med og jeg ønsker å finne ut hva fisken er, så jeg gjør en helligbrøde og kakker fisken :) . Noen timer fiske senere er det på tide og ta kvelden. Fiskersiden.no medlemskap registreres og spørmålet postes. Det tar ETT minutt fra jeg poster til jeg har fått svar. Mange hyggelige poster og det er vel slått en liten gnist.

Tirsdag 28/08:

Kvelden nærmer seg, men jeg starter nå litt tidligere for å prøve reke etter flyndre etc. først. Takklet er litt forbedra siden igår, men allikevel egentlig ikke. 0.35 mono sene som er knytt med blåknute direkte på fireline over samme søkkene. Agner med små rekebiter på samme røde krokene og det tar ikke lang tid før moroa starter. Første flyndra er en gapeflyndre, men det tenker/vet ikke jeg da, så det tas ikke bilde eller noe. Masse små hvitting og en passe tas for agn. (Skal jo prøve å få en hai til.) Ender med 5 flyndre totalt da jeg endrer agn til hvitting-biter.

Ikke så mye juksing i kveld, men ikke mye napp heller. Har med en kompis som egentlig aldri har vært spesiellt interessert i fisking, men nå er det litt endra på ja. Det blir mørkere å mørkere og vi står omtrent oppå stanga for å se om stangtuppen rører seg. Jeg ser det ikke engang jeg bare hører stanga treffer bakken igjen etter å ha løfta seg litt. Raskt tilslag og fisken sitter igjen. Kjenner raskt at denne jobber akkurat likt som kvelden føre og håpet er stort for at det er en hai.

h5.jpg

Den er mindre enn kvelden før. Omtrent 40cm denne, mot 50cm og 840g forrige kvelden. Ingen fiskevekt, så vet ikke hva den veide. Det er så utrolig moro.

Konklusjon:

Dette er det artigste jeg har vært borti. Det kommer til å bli mange lange netter og utstyret oppgraderes. Driver å speider etter nye plasser når jeg er ute å kjører, men foreløpig blir det på samme plass. (Tar gjerne imot tips til plasser å teste i Vestfold og Drammen.)

Brukte mesteparten av dagen onsdag til å lære meg om takcler etc. via søkefunksjonen her og lagde meg noen oppsett. Ble bare med en std. enkel paternoster og en glider (som såklart forsvant i natt). 7 timers fiske og en hvitting. Jeg har nå funnet og begynt å bruke baitrunner funksjonen på ene snella (Gavia sett jeg fikk). Dette letter jo jobben med å følge med betraktelig i mørket. Bytter også ut andre snella, som er en eldre type fra et Napp sett, med min Ambassadeur 6000. Jeg er helt nybegynner med muliplikator sneller, men har da i hvertfall fått til noen kast. Denne har også baitrunner funksjon.

Det var MYE slimål som stjal igår, men noe skyldtes også forferdelig dårlige kroker. Jeg byttet til den vanlige Mustad Baitholder kroken, men de var så sløve at det var vanskelig å komme gjennom skinnet på agnet til og med.

Rett før jeg skrev dette var jeg hos Herholdt Andersen i Tønsberg for litt nytt utstyr. Fluoriserende perler for attraktor, fluoriserende slange, søkker, 0.60 sene for binding av tackler og ikke minst: Nye kroker.

Valget falt på Mustad Saltwater carbon 2/0 og 4/0.

Dagen idag brukes til å lage tackler før natta forsvinner til fiske :D .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Velkommen i klanen! Er lite som slår kystmeite, altså. Et mer allsidig fiske skal en lete lenge etter, og ikke minst er det sosialt! Men jeg må også minne deg på at kystmeite er dyrt. :D Den siste uka har jeg blåst på meg ei ny surfstang og ei ny surfmultiplikator. :)

Skal ta meg en liten tur ut nå og teste ny-snella, regner med syke kastelengder eller noen timers backlashopprydding. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fine betraktninger Geir Andersen, flott å se at flere blir hekta! Du har hatt litt av en drømmestart på meitekarriera di, det bør du vite. Svært mange har fisket haugevis av timer etter rødhai og gapeflyndre men ikke lykkes. Får bare håpe for din del at lykken fortsetter. Kan bare igjen anbefale søk-funksjonen her på forumet, ikke bare til takler og utstyr, men også til fangstrapporter. Utrolig mye lærdom å hente av gode bebildede rapporter. Lykke til med innkjøp av utstyr (det kommer du ikke unna) og skitt fiske fremover!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan bli mange lange våte, kalde fiskeløse timer ut av dette når en først er hekta :)

@Lasse

Du skulle venta litt med den Magnetix'en, har to sjøl, men sikler alerede etter årets utgave (Okuma Contoura) de nye har ikke den irriterende lyden ved innsveiving, diskret gråsvart eloksering istedenfor blingbling gull, og større spole, ser faktisk ut som om Okuma hører etter hva brukerene vil ha.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott rapport og fin debut! Det er omtrent som å vera nyforelska, dette å bli hekta på kystmeite. Det er veldig mykje å utforske i starten, og mykje er uforståeleg og rart. Jo meir du kan om det, jo meir givande og interessant blir det.

Eg reknar med at du har sett kystmeiteguiden til Gjørs, men dersom ikkje må du ta ein titt der. Tackletråden er òg interessant å beskue.

Lykke til vidare med karrieren!

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan bli mange lange våte, kalde fiskeløse timer ut av dette når en først er hekta :P

@Lasse

Du skulle venta litt med den Magnetix'en, har to sjøl, men sikler alerede etter årets utgave (Okuma Contoura) de nye har ikke den irriterende lyden ved innsveiving, diskret gråsvart eloksering istedenfor blingbling gull, og større spole, ser faktisk ut som om Okuma hører etter hva brukerene vil ha.

Hei, Erling! Jeg tok ikke sjansen på å kjøpe 20-størrelsen, da jeg så at den har omtrent samme snørekapasitet som Rocketen min (6500). Til fisket ned mot 100m+, tømmer jeg Rocketen. Var forresten en kjapp tur ute og testa snella i kveld. Fungerte knall, men den lyden du nevner er en smule irriterende i lengden.

Vet du når denne Contoura'n kommer i salg? Mitt førsteinntrykk av surfsnella til Okuma er at den er robust, og hvis man tør å trikse litt med magnetbremsen, kan man kanskje få riktig gode kastelengder. Jeg hadde nok et par kast opp mot 70-80 meter i dag, og det med full magnetbrems og off-the-ground kasteteknikk. Gleder meg til å se denne Contoura'n jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe...nå er det gjort, du har blitt hektet på kystmeite! :D

Da har du mange spennende turer foran deg. Det er like moro og meite i sjøen som det er å meite etter f.eks. gjedde.

Venter meg flere rapporter fra området....

Bare jeg blir litt mer vant med denne fiskemetoden skal jeg sørge for bilder og rapporter av turer.

Har en del litt bortgjemte plasser jeg kan tenke meg å prøve, så det blir nok en laaang helg som kommer.

(Håper bare været ikke blir for ille.)

Velkommen i klanen! Er lite som slår kystmeite, altså. Et mer allsidig fiske skal en lete lenge etter, og ikke minst er det sosialt! Men jeg må også minne deg på at kystmeite er dyrt. :D Den siste uka har jeg blåst på meg ei ny surfstang og ei ny surfmultiplikator. :P

Skal ta meg en liten tur ut nå og teste ny-snella, regner med syke kastelengder eller noen timers backlashopprydding. :D

Har titta litt på utstyr rundt på nettet, for å se om jeg finner en ordentlig stang og snelle, men må nok vente litt med det. Men det kommer!

Fine betraktninger Geir Andersen, flott å se at flere blir hekta! Du har hatt litt av en drømmestart på meitekarriera di, det bør du vite. Svært mange har fisket haugevis av timer etter rødhai og gapeflyndre men ikke lykkes. Får bare håpe for din del at lykken fortsetter. Kan bare igjen anbefale søk-funksjonen her på forumet, ikke bare til takler og utstyr, men også til fangstrapporter. Utrolig mye lærdom å hente av gode bebildede rapporter. Lykke til med innkjøp av utstyr (det kommer du ikke unna) og skitt fiske fremover!

Kunne vel ikke fått bedre start enn det jeg fikk, ingen tvil om det. Regner nesten med å ikke se snurten av fisk resten av året :D . Har brukt søkefunksjonen flittig, og enda mer blir den brukt i dårlig vær. En god ting som kommer av en ellers ... uheldig... situasjon.

Kan bli mange lange våte, kalde fiskeløse timer ut av dette når en først er hekta :D

Regner med det blir litt av det fremover ja. Heldigvis er jeg tildelt god tålmodighet, så det får'n tro man overlever. Satt en gang 17 timer i strekk med forskjellige metoder uten ett eneste napp..

Flott rapport og fin debut! Det er omtrent som å vera nyforelska, dette å bli hekta på kystmeite. Det er veldig mykje å utforske i starten, og mykje er uforståeleg og rart. Jo meir du kan om det, jo meir givande og interessant blir det.

Eg reknar med at du har sett kystmeiteguiden til Gjørs, men dersom ikkje må du ta ein titt der. Tackletråden er òg interessant å beskue.

Lykke til vidare med karrieren!

:D

Guiden til Gjørs var en av de første jeg kom over, og er brukt flittig. Utrolig bra forklart og fant den helt uunnværlig som utgangspunkt.

--- ::: ---

Var også ute en liten tur idag med en del nytt utstyr, men det blåste så ille at det var umulig å fiske. Et par timers tid og jeg var gjennomfrosset, selv med 3 lag klær. Ingenting ville stå rolig på plassen og stengene sto og dirra hele tida. Hadde et run men ble litt ivrig og gjorde tilslaget for tidlig.

Satte ambassadeuren min på den mest robuste stanga jeg har og brukte en 200g pilk jeg har gjort om til søkke. Dette med en hel liten hvitting som agn på et glider tackle med 4/0 krok var overraskende vellykket, selv om stanga IKKE er ment for sånne kastevekter. Med 0.60 sene på snella var det ikke de største lengdene, men skal ikke klage. Noe var det som tok uten å gi lyd på baitrunneren. Hvittingen kom opp igjen med bare hodet og bein.

Fikk da brukt dagen til noe fornuftig allikevel:

div.jpg

Liker å ha det ferdig så det er lett å bytte ut om uhellet skulle være ute.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se der ja, begynte å lage takler og greier. Med navnelapper og krokbeskyttelse, skal si :)

Når agnfisken kommer opp med bare hode og ryggrad, så er det slimålen som har spist. En god ide er å bevege agnet i ny og ne, ved f.eks å trekke inn en meter eller to med jevne mellomrom.

Tips, prøv sirkelkroker også, de er overlegne ved mange anledninger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se der ja, begynte å lage takler og greier. Med navnelapper og krokbeskyttelse, skal si :o

Når agnfisken kommer opp med bare hode og ryggrad, så er det slimålen som har spist. En god ide er å bevege agnet i ny og ne, ved f.eks å trekke inn en meter eller to med jevne mellomrom.

Tips, prøv sirkelkroker også, de er overlegne ved mange anledninger.

Liker å ha orden på det når jeg først har starta :)

Bruker å dra inn jevnlig i starten, men hender jeg glemmer det i farta når søkket har roet seg.

Skal ut og handle litt i morgen, og Owner 2/0 og 3/0 er på lista så blir til å lage enda fler tackler i morgen.

Var ute på samme sted idag, men da var det ikke tegn til hverken agntjuv eller annen fisk.

Agnene kom opp igjen like hele på 2 av stengene. Hadde en tredje for litt sporadisk fiske etter agn-hvitting og flyndre, men ble bare en liten sandflyndre og hvitting.

Det var forresten en helt forferdelig stank av kloakk der idag, så det var vanskelig å sitte der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 years later...

Kan ikke kalle dette noen fangstrapport, men har lyst til å skrive litt om møtet med denne fantastiske sporten og hvordan det skjedde.

Omtrent en uke siden:

Jeg er på jakt etter andre syssler enn ferskvannsfiske, for gjedda er utrolig fraværende og man har jo lyst på fisk. Etter mye hit og dit tar jeg turen til Holmestrand for å se om det er noe makrell. Litt sent i sesongen er det, men men. Andersduppen og stang gjøres klart og jeg setter av sted. Tråler Holmestrand rundt etter agnsild, men det er ikke å oppdrive. Ikke vært der på et par sesonger, så frysern er tom. Finner ut at jeg skal agne med reker og prøve. Setter opp utstyret på plassen, må jo ha med seg kaffe/stol/niste og alt som hører med, og agner opp.

Etter noen timer med dupp-fiske ble det 4 makrell og noe hvitting. Mens jeg satt der la jeg merke til noen som fiska mye på bunn og dro inn flyndre og hvitting. Bestemte meg for å reise ned en kveld til uken og prøve ut dette. Har fiska såvidt med det før, men med X antall slimål fristet det ikke til gjentakelse akkurat da.

Mandag 27/8:

Tiden er inne og turen går tilbake til samme plass. Som vanlig er jeg veldig flink på research og forberedelser, så man ankommer jo totalt uforberedt. Jeg har bare helt vanlig lette kastestenger 5-25g typen med fireline på. Som sagt totalt uforberedt og jeg har Mustad 3/0 Baitholder J-kroker (alt annet enn skarpe, selv om de er nye) og noen røde Mustad SharpPoint (tror jeg de heter). Et par SP knytes direkte på hovedsene med Palomar, over et par søkker. Agn er biter av hvittingen tatt uken før.

Som alltid er "ekstrautstyret" med og man planter seg godt tilbake i stolen. Det er mange av "våre nye landsmenn" som fisker her, men i motsetning til hva jeg har opplevd i Dynovika, er de her meget koselige og rydder opp etter seg (stort sett). Ble sittende å prate med noen av de og vi diskuterte litt fiskemetoder.

Det er mye juksing og lite som tar ordentlig, men det kan nok skyldes en heller lite årvåken fisker :) . Mens de pakker sammen rundt meg merker jeg stangtuppen slår et par ganger. Setter meg på "vakt" og ikke før jeg har gjort det, ser jeg stanga gå bortover. Tilsaget sitter og det gjør også fisken. Merker at det er en fisk med krefter, for stanga står som en halvsirkel. Jobber iherdig med fisken og den drar sene selv om jeg justerer bremsen. (Det er jo selvsagt ikke bremsen jeg justerer der og da, men baitrunneren som jeg ikke visste jeg hadde.)

Noen minutter senere har jeg fisken i overflata. Litt mørkt så først trodde jeg det var en ny slimål, sånn som den snodde seg. Opp kommer den og jeg innser det er en HAI!!! Hvilken art og hvordan jeg har fått den aner jeg ikke, men "løkka føljer stølla" heter det der jeg kommer fra.

Ikke kamera med og jeg ønsker å finne ut hva fisken er, så jeg gjør en helligbrøde og kakker fisken :) . Noen timer fiske senere er det på tide og ta kvelden. Fiskersiden.no medlemskap registreres og spørmålet postes. Det tar ETT minutt fra jeg poster til jeg har fått svar. Mange hyggelige poster og det er vel slått en liten gnist.

Tirsdag 28/08:

Kvelden nærmer seg, men jeg starter nå litt tidligere for å prøve reke etter flyndre etc. først. Takklet er litt forbedra siden igår, men allikevel egentlig ikke. 0.35 mono sene som er knytt med blåknute direkte på fireline over samme søkkene. Agner med små rekebiter på samme røde krokene og det tar ikke lang tid før moroa starter. Første flyndra er en gapeflyndre, men det tenker/vet ikke jeg da, så det tas ikke bilde eller noe. Masse små hvitting og en passe tas for agn. (Skal jo prøve å få en hai til.) Ender med 5 flyndre totalt da jeg endrer agn til hvitting-biter.

Ikke så mye juksing i kveld, men ikke mye napp heller. Har med en kompis som egentlig aldri har vært spesiellt interessert i fisking, men nå er det litt endra på ja. Det blir mørkere å mørkere og vi står omtrent oppå stanga for å se om stangtuppen rører seg. Jeg ser det ikke engang jeg bare hører stanga treffer bakken igjen etter å ha løfta seg litt. Raskt tilslag og fisken sitter igjen. Kjenner raskt at denne jobber akkurat likt som kvelden føre og håpet er stort for at det er en hai.

h5.jpg

Den er mindre enn kvelden før. Omtrent 40cm denne, mot 50cm og 840g forrige kvelden. Ingen fiskevekt, så vet ikke hva den veide. Det er så utrolig moro.

Konklusjon:

Dette er det artigste jeg har vært borti. Det kommer til å bli mange lange netter og utstyret oppgraderes. Driver å speider etter nye plasser når jeg er ute å kjører, men foreløpig blir det på samme plass. (Tar gjerne imot tips til plasser å teste i Vestfold og Drammen.)

Brukte mesteparten av dagen onsdag til å lære meg om takcler etc. via søkefunksjonen her og lagde meg noen oppsett. Ble bare med en std. enkel paternoster og en glider (som såklart forsvant i natt). 7 timers fiske og en hvitting. Jeg har nå funnet og begynt å bruke baitrunner funksjonen på ene snella (Gavia sett jeg fikk). Dette letter jo jobben med å følge med betraktelig i mørket. Bytter også ut andre snella, som er en eldre type fra et Napp sett, med min Ambassadeur 6000. Jeg er helt nybegynner med muliplikator sneller, men har da i hvertfall fått til noen kast. Denne har også baitrunner funksjon.

Det var MYE slimål som stjal igår, men noe skyldtes også forferdelig dårlige kroker. Jeg byttet til den vanlige Mustad Baitholder kroken, men de var så sløve at det var vanskelig å komme gjennom skinnet på agnet til og med.

Rett før jeg skrev dette var jeg hos Herholdt Andersen i Tønsberg for litt nytt utstyr. Fluoriserende perler for attraktor, fluoriserende slange, søkker, 0.60 sene for binding av tackler og ikke minst: Nye kroker.

Valget falt på Mustad Saltwater carbon 2/0 og 4/0.

Dagen idag brukes til å lage tackler før natta forsvinner til fiske :D .

Hvor i holmestrand var dette og når på året?

Skal dit til lørdagen ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor i holmestrand var dette og når på året?

Skal dit til lørdagen :)

Heisann.

Det er bak gamle Felleskjøpet, den "nye" ISPS brygga som ligger der.

Var 28-30 august, men tok også mer der senere. Helt mot midten av november. (Prøvde ikke senere.)

Jeg har ikke vært der på over ett år, så er usikker på hvordan det er nå.

-Geir

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heisann.

Det er bak gamle Felleskjøpet, den "nye" ISPS brygga som ligger der.

Var 28-30 august, men tok også mer der senere. Helt mot midten av november. (Prøvde ikke senere.)

Jeg har ikke vært der på over ett år, så er usikker på hvordan det er nå.

-Geir

Takk, tenkte meg det var der

-Odin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.