Gå til innhold
Fiskersiden

Nils Masters Laksefiske 2008-2014, Nå oppdatert med en videosnutt fra 2014


Nils Master
 Share

Recommended Posts

Fikk tlf fra Jan Eirik, som sto blåfrossen oppe på valdet....

Det går laks. Smålaks faktisk!!??

Da var den hjemmekvelden spolert.

Koker på en termos med kaffe og tar en tur oppover. I utgangspunktet for å glane litt, men stanga ligger jo bak i bilen..........

;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gaula 2009 økt nr 4

All repekt til de som greier å holde ut i elva slik det er nå. Selv har jeg nok blitt for gammel og pinglete til å stå på lange økter slik været er for tiden. Laksefiske skal jo være trivsel.

Dro opp til elva ved 22 tiden i går kveld. Klarte å snike meg til to 15 minutters roøkter innimellom de iskalde regnskurene. Ingen hugg. (Må nok få denne Turduskonkurransen ut av hodet nå :lol: )

Avsluttet med de sedvanlige 15-20 kastene fra land nede i "Raset"

Fiska med en Vaarala modell P. Den ble nok i det villeste laget i hardstrømmen, Bjørajustert som den var.

En kjapp omgang med tanga fiksa den biffen og det var en fryd å kjenne wobbleren grave i vannmassene.

Jeg blir mer og mer fascinert av wobblerfiske fra land. Utrolig hvordan man med ei tang og en kvalitetswobbler, kan fiske over det samme laksetaket på et utall måter. Legger man til litt aktiv stangføring, så har man litt av et register å spille på.

Håper på litt varmere vær og litt lengre økter etterhvert.

:lol:

Endret av Nils Master
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir nok bilde av en sønderrevnet wobbler snart (med en laks ved siden av som ser ut som har vært på operasjonsbordet), spesielt når elva synker litt nede hos deg. Er knallfin farge på elva nå. Heldigvis berget jeg regnskurene i morges. Da er det umulig å fiske, hagl og regn rett i fleisen og med neglsprett og greier !

Er godt å komme inn i hytta og fyre opp primusen når det er slikt vær. Og nyte en sterk en mens man venter på litt lettere vær :lol:

Har du hørt noe fra h1rik nede på Gravråk ?

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gaula 2009 økt nr 4

All repekt til de som greier å holde ut i elva slik det er nå. Selv har jeg nok blitt for gammel og pinglete til å stå på lange økter slik været er for tiden. Laksefiske skal jo være trivsel.

Fordi som har tilgang til elva hele tiden er det nok slik - for oss andre så må det nok mer til enn litt regn

:lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan går det h1rik - kjent/fått noe?

Når man snakker om sola........

Tikka akkurat inn en MMS fra H1rik her nå. Jeg vil ikke foregripe begivenhetenes gang, men kan si så mye som at gliset til H1rik var ganske bredt på bildet.

Han oppdaterer oss nok i en egen tråd etterhvert.

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vet jeg faktisk ikke. (helt sant)

:)

Bare ser for meg at han som har ringt og sendt meldinger til ca. 50% av Finlands befolkning har tatt laks på norsk mark :) Da blir det salg på wobblere :lol:

Endret av Tequila
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gaula 2009 økt nr 5

Ble en liten kveldstur opp i elva i kveld. Fiska fra 21 til 00.

Raset ble banka med alskens wobblere uten resultat. Faktisk ikke en eneste fisk å se på de tre timene heller.

Tror ikke det står laks på valdet enda, så da må man nesten treffe en oppgang.

Litt ned med vannstanden og opp med temperaturen nå, så blir det vel etterhvert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff da :excl: Holder med laksen jeg!!!!

...og du har ingen som helst betenkelighet med å teste alle wobblerne dine på en truet art som prøver å gyte i fred og ro??

Sportsfisker my ass.... :D

Merker jo at du er bekymret for laksens ve og vel, ja. Men, hvorfor i allverden skal ikke sterke stammer kunne høstes? Det virker for meg som om du bare er i mot at fisk skal dø. I så måte er det en del organsiasjoner du kan melde deg inn i. At en del av disse er like kritiske i forhold til C&R, får du bare ta på kjøpet.

Du skjønner det, laks må forvaltes på bestandsnivå, og i så måte er elva det eneste stedet du faktisk kan vurdere bestandstilstand. Du er bekymret for at vi fisker på fisk som skal gyte om et halvt års tid? Laksen som art er ikke truet, men vi har en haug med populasjoner som sliter. Gaula er en elv det etter sigende ble tatt nærmere førti tonn laks i fjor. Kanksje sto det ti tonn igjen, kanskje fem, og kanskje femten, men langt over det som er regnet som gytebestandsmålet. Elva kan ikke produsere ubegrenset med yngel, heller. Det slår meg at du ikke har begreper om hva vi klaller utrydninstruede eller sårbare arter, eller bestander for den saks skyld. Det må jo være klart at det ikke er noen som helst sammenheng mellom fiske på gode bestander i Trøndelag og true bestander i Spania.

Dette er måten å forvalte på.

Å fiske fisken i vandringsfasen, være seg på gytevandring eller næringsvandring, spiller ingen rolle, så lenge man kjenner noenlunde til bestandsituasjonen og er sikker på hvilke bestander vi faktisk fisker på. Det er jo dette som er problemet med sjøfisket, ser du. Ikke primært at vi ikke unner sjøfiskerne fisk.

Du farer med pissprat!

Jeg er likevel glad for at du bekymrer deg. Gå inn i C&R trådene, og fortell hvorfor det er viktig med C&R på karper som ikke reproduserer. Ikke tenk på om nettopp slike bestander burde få stå i fred. Fang fisken din fem, ti eller femten ganger. Den stortrives med det, og du koser deg. To fluer i en smekk.

Jeg kan bare snakke for meg selv, men min tid som sportsfisker er herved over. Jeg er nå fisker. Fangst er en essensiell del av mitt friluftsliv, og jeg fanger mat. Jeg vil heller ikke skyte hjort med paintball, selv om bestanden kanskje er svk noen steder, og at dette kan gi flere sjansen til å skyte den. I likhet med deg skal jeg begrense meg. Men i tillegg skal jeg ta ut noe fisk, følge bag-limits, vise måtehold. Sportsfisket overlater jeg herved til Bjarneul, og så kan han ta seg av de dype etiske, selvrettferdigjørende greiene.

Men å bruke C&R som et argument for å fiske på små, truede, sårbare bestander som kanskje skulle være i fred(og som gjerne ikke har reproduksjon), det holder jeg meg for god til.

Hilsen

Olav, tidligere sportsfisker, nå fangstmann med vilje og ambisjon om å vise forstand og måtehold(håper jeg)

Endret av Olav Moberg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man synes synd på laksen og skal la den uhindret få gå på elva og gyte, ja da burde man kanskje ikke fisket på den i det hele tatt da:blush: Total fredning. Men når vi først skal fiske, og slite ut laksen uti strømmen så det kommer inn som et halvdødt slips, så er det jo ganske så naturlig å avlive den også.

Vi leker jo ikke fiske heller. Vi er på jakt på akkurat samme måte som en elgjeger. At noen slipper uti laksen så er det jo helt greit det, ingen må blande seg i det. Så lenge ikke laksen er halvdød da !

Og spesielt på varmere elv. Og her er det nok mye, mye rart må jeg si.

Jeg har hørt mange rare kommentarer også i år der man baksnakker fiskere og håner de for at de slipper uti laks. Og det er jo også veldig synd ! Men slipper de uti laks som er kjørt for lenge og er nærmest død eller at den har en 4.0 beakangel inni svelget (fordi den var noen kilo for liten), ja da blir man irritert :D

Så er C&R debatten igang igjen. Beklager :excl:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...og du har ingen som helst betenkelighet med å teste alle wobblerne dine på en truet art som prøver å gyte i fred og ro??

Sportsfisker my ass.... :D

Ingen betenkeligheter som helst. Faktisk har jeg stor nytelse av å smøre meg inn med lakseblod og springe halvnaken rundt på elvebredden mens jeg under merkelige besvergelser ofrer rogn og melke til kråkene.

Slik. Da er jeg ferdig med den saken.

Over til dagens morrasøkt:

Gaula 2009 økt nr 6

Jeg og Jan Eirik møttes i elva i 7 tiden for årets første skikkelige harlingøkt. Nydelig cognacfarget elv med sol på. Vi hadde trua!

Det viste seg noen lakser langt nede på brekket i det vi rigget oss til. Laks på gang!

Venstrestanga ble rigget med en 80mm Armas, mens høyrestanga, som skulle fiske grunnere og lengre ned på brekket, fikk en Turdus baby T1 i enden av snøret.

Nede på brekkanten her er det bare 70-100cm dypt. Dette fordrer en grunntgående wobbler, slik at laksen må løfte seg litt for å hente den, snu og sette kroken i snasken.

Først fikk vi et lite drag i Armasen, før stanga med Turdusen la seg stille og rolig ned. Kjempetak. Akkurat slik vi vil ha det.

Jeg rodde meg inn mot land og slapp Jan Erik ut av båten i det vi nådde grunna. Nå var det hans jobb å rygge laksen opp fra brekket.

Jeg trakk opp båten, tok fram håven og kameraet og nøt situasjonen.

84516_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/33979/84516.jpg

I ferd med å rygge opp fisken.

84515_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/33979/84515.jpg

På plass oppe i strømkanten hvor det er perfekt å kjøre laks.

84514_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/33979/84514.jpg

Denne laksen var av det striere slaget og det tok faktisk rundt 30 min. før vi fikk den ut av strømmen.

84517_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/33979/84517.jpg

Da var ikke veien lang til håvmaskene.

84521_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/33980/84521.jpg

Den lille Turdusen gjorde jobben.

84519_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/33979/84519.jpg

Årets første harlinglaks på oss!

84520_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/33979/84520.jpg

Det tåles vel et bilde til av denne nydelige fisken.

Edit: Glemte vekta.... 9,2kg

Endret av Nils Master
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel ikke til å stikke under en stol at C&R i lakseelvene våre har erhvervet et litt frynsete rykte. Bag limits og annet har ført til at små og ofte middels stor fisk gjerne settes ut, mens de store beholdes etter som det bare er en laks om dagen og 10 laks i året for de som sokner til Gaula.

Så kan man jo alltids lure på om dette er så lurt. I lakselva medbringer de færreste avkrokingsmatter og annet utstyr for god praksis i C&R, samt at fluefiskerne med litt lettere utstyr regelrett daukjører laksen for i det hele tatt å få de større eksemplarene på land. Det skal også tas bilder og løftes litt opp osv, en langvarig og skadelig håndtering. Helt sjukt blir det når tullinger får ta hundrevis (var det ikke det islendingene rapporterte fra Gaulfossen i år?) av C&R laks uten å beholde en eneste en. Mine fluer skader til dels laksen ved dyp kroking, har islendingene andre løsninger? Neppe, så hvor mange ble alvorlig skadet bare under disse fiskernes fiske..?

Ellers enig med Olav. I en lakseelv der gytebestandsmålet er uproblematisk å nå og det er åpnet for fiske etter bestandsmessige vurderinger foretatt av uhildede fagpersoner, ja der har jeg ingen problemer med å slå i hjel noen fisk til mat. Ingen overhodet. At det så er andre elver med tynnere bestander er en annen sak, men da velger jeg selvsagt heller å la være å fiske der enn å praktisere C&R. Hvorfor plage fisk unødig med de risikoer dette medfører for seinskader kun for egen underholdnings skyld..?

Selv setter jeg selvsagt ut farget laks, da den ikke har spesielt høy verdi som mat, særlig for hunnfisk. UTEN å ta masse bilder og dille rundt med fangsten. Ellers har det i noen år vært påbud om utsetting av all hunnlaks uti august i Målselv, noe som også er fullstendig uproblematisk, så lenge det gjøres skånsomt og ordentlig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjempebilder som vanlig fra Nedre Kåsen, grattis med den første wobblerlaksen !

Har merket meg nå i flere dager at det er veldig smart å fiske på litt grunnere parti, spesielt langt nede på brekkanter der det er moderat strøm. Det skjedde en ganske så stor forandring etter 2-3 dager da elva ble merkbart kaldere igjen. Flere laks blir tatt på grunnere vann, og roligere strøm. Akkurat som vi ser de årene da elva er iskald de første dagene :D Får vi 9 grader igjen, så blir det nok mere fres nede i "hardere" strøm i hølene igjen tenker jeg og mere fart på laksen. Ser flere kaste med sluk langt uti elva, og sluken går egentlig for raskt over på denne temperaturen. Og de aller fleste laks blir tatt helt innmed roligere vann nesten på stilla akkurat idet man skal sveive inn :excl:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.