Gå til innhold
Fiskersiden

Kveite i Sentrum


persa
 Share

Recommended Posts

Har dere opplevd dette noen gang?

Ja, det er faktisk relativt vanlig og se kveita oppe og slå med sporden. I fjor hadde jeg ei storkveita utfor fortøyninga hjemme. Ho var oppe på samme plassen flere ganger ila sommeren. For noen år siden kom det opp ei 100 meter fra båten. Den fikk jeg på handjuksa. 42kg..

@Persa: Ny tøff video :rolleyes: Men det er litt dårlig lydkvalitet - det høres ut som du sier: " Nikolaisen er rusten med kroken" - Men du sa selvfølgelig: "Kroken begynner å bli rusten". Sant, ja?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har sett endel videoer av C&R på kveite og satt ut endel mindre sjøl også. Desto støre fisken er, desto mer krefter og dermed desto mer uvilje hos fisken. Småkveiter på opptil ti kilo er ganske greie å ha med å gjøre. De kan enkelt tailes og deretter løftes ombord med en støttende hånd under buken. Her er det viktig at man holder et fast grep rundt halen, likeså at man ikke holder fisken høyt over dørken om man glipper den. Større fisk er greie å kleppe i underkjeven. Også her vil det nok være en fordel å kunne fordele belastningen når den løftes ombord med en hånd rundt halen, men desto større og sterkere fisken er vil belastningene på fiskens kjeveparti og ryggrad bli større, ikke minst om den går bananas. Den mest skånsomme landingsmetoden er nok uten tvil en cradle, som både skåner fisken ryggrad, slimlag og kjeveparti. Problemet er at det ikke er enkelt å lande fisken i en sånn uten hjelp, samt at det ikke finnes store og solide nok cradler til ordentlig stor kveite. Men med noen kvadratmeter solid presenning og to kosteskaft kan man sikkert lage dette sjøl, eller sende materialer og tegning til en seilmaker. En stor fordel er at det er enkelt å veie fisken i en cradle, samt måle fisken. Men på skikkelig diger fisk er helt klart det beste for fisken at den aldri løftes overbord, bare krokes løs i vannet. Trofebilder, lengde og vekt vil da oftest bli det man ofrer. Småfisk under minstemålet som uansett skal slippes ut er greie å kroke løs i vannet om de sitter pent uansett. Men at det er mye uvisst vedrørende overlevelsesgraden hos kveite er helt sikkert. Selv har jeg sluppet ut kveite som har sparket fra med store krefter, men også sluppet tilbake småkveite som har seilt nedover som en tallerken. Om sistnevnte var i sjokk og kom til seg selv etterhvert får jeg selvsagt aldri vite. Alt jeg vet er at jeg var så skånsom som mulig før den fikk svømme videre.

Når det gjelder kveite og trykkutlikning tror jeg ikke det er noe problem. Man hører jo stadig om kveiter som følger etter en kroket fisk opp fra ganske store dyp, så kveita klarer nok å utlikne trykket langt bedre enn de absolutt fleste beinfisker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

har ikke kveita en egenform for svømmeblæra som tillatert trykkutligning?

Ja. som nevnt tidligere har kveita såkalt fysostom svømmeblære som gjør at den kan utlinge trykket på ulike dyp. Ellers støtter jeg resonnementet til CB fullt ut. Og vil for egen regning legge til at Per Jonasson er den som har kommet lengst i skånsom behandling av fisken før gjenutsetting. Han har en såkalt cradle som han løfter fisken inn med slik at belastningen blir minimal. Videre har han kledd båten innvending med gummimatter for å redusere evt skader ved at fisken går bananas. Han har også utviklet teknikker for å unngå at fisken går bananas. Bl.a blir fisken paralysert ved å trykke på et bestemt punkt framfor halerota. Og ved å legge en våt handduk over hodet på fisken vil denne roe seg helt ned. Ære være han for det.

Men generlt er jeg fortsatt skeptisk ang C&R på store fisker...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Skuta marsjer greit på 25-28 knop med 2 x 90 hk, maks 40 knop, mulig et par til når jeg får riktige propeller. Disse Suzukiene er billige i drift og merkbar mindre suppe enn med 300 hk Verado. Vi hadde litt hjemmlengsel etter en lang kveld på havet og Langsundet lå blankt og vakkert i 28 knop også :thumbsup: , no trur e forresten det e kveld...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Fin gange på denne jiggen, kropp fra Royber og Savage gear sitt hode, som gir en fin woblende gange med mye sideflash. Lita kveite, 92 cm, gav den også idag på jiggtrolling.

Synes du sku prøve den resten av sesongen. Så bruke æ den andre. Og så gjør vi ei oppsummering til jul :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sat** det var en tøff video. Du kan tydeligvis mer enn å fiske kveite og skrive ut sykemeldinger til late nordlendinger :) Tøff musikk også, Darude - Sandstorm?

Ellers var det ei tøff nattøkt med grov sjø og halvmørke. Nybåten takla sjøen eksemplarisk :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fin film Persa :P

Jeg synes du nemner på den ene filmen at Nikolaissen fisker med den " vanlige " jiggen , er det mulig å få ta del i hvilken " vanlig " jigg dette er ? Etter de fangstene dere leverer hver gang dere er ute regner jeg med at dere etterhvert har fått noen favoritter.

Jeg er helt i startgropa når det gjelder kveitefiske så jeg " suger " til meg alt av info :closedeyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Haha fett! her fiskes det med både dildoer og lauskjøtt, hehe de har noen heftige modifikasjoner, blandinger osv av jigger så er vel lite som er normalt. Prøv å bla tilbake å gå igjennom alle postene i denne tråden, kveite action og noen av trådene til team sluk så finner du bilder av noen av disse jiggene.

Hehe frank du får hente dæ ei etter hammarn!

Flott at båten takler været så bra da, har vært litt skeptisk til den typen men de funger tydelig yppelig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.