Gå til innhold
Fiskersiden

Z hos Lopez- Havfisketips-


Martin Lopez
 Share

Recommended Posts

"Man kan klippe håret sitt selv , men frisøren gjør det bedre " Er lei av å dra inn ankertau oppi tønna :hailfs: , særlig når jeg er alene. Slik gjør også at jeg ankrer mindre en det jeg burde gjøre etter vise arter som lett lokkes. Derfor har jeg lett etter løssninger for å gjøre det lettere for meg , kan hende for dere også. Endelig ser det ut som om løsningen er klar på markedet, dog ikke ment til formålet, men da sliper jeg å lage det av sykkeljul.....

Nett , lekkert og solid trommel i aluminium som burde holde

Ankertautrommel.jpg

To be continued .....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mens jeg venter i spenning på fortsettelsen, hadde tenkt på noe som åpenbart virker mye mindre solid enn din sak Martin, nemlig hageslange trommelene de selger på plantasjen. Noen som vet om de funker til formålet eller blir det for puslete?

Den funker, jo, men det holder ikke i lengden. Om jeg ser at fremvist modell ikke har rett prisklasse, legger jeg frem modellen jeg hadde tenkt å dele med dere, nemlig laget at sykkelhjul og avløpsrør som kjerne.En annet mulighet hadde vært å bruke alufelger fra huggern der man kan skjære sidene for så å sveise i sammen med alurør som kjerne( dagens tips for dere som bruker juksahjul). Ser bra ut på brettet.

Har også tenkt motsatt veg, dvs. å gå ned på dimensjonen av "tau" for så å bruke store sneller eller juksahjul til formålet, men har ikke greid å bli overbevist om hvilke line jeg bør bruke med tanke på styrke-dimensjon-pris osv. Har siktet litt på spektraline til formålet som jeg igjen skjøter med noen meter tykkere tau og kjeting i enden. Slik hadde det gjort så mye enklere å dra inn, spareplass om bord, mindre drag av størm osv.

For å være helt ærlig , så har ikke jeg peiling på hvilke brudstyrke linen bør ha -Min båt veier 3 tonn (uten fisk)

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mens jeg venter i spenning på fortsettelsen, hadde tenkt på noe som åpenbart virker mye mindre solid enn din sak Martin, nemlig hageslange trommelene de selger på plantasjen. Noen som vet om de funker til formålet eller blir det for puslete?

:rolleyes: Tåler ikke kulde i særlig grad. Blir sprø.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig har jeg fått til ennå ett verktøy som alle MÅ HA om bord !! Kan hende jeg dele den med alle, da den faktisk er lett å lage selv. Men min 2. halvdel sier at jeg også må tjene noe for å fortsette...Vi får se hvilke halvdel vinner :rolleyes:

Are fikk i hvertfall sett hvor funksjonell den var...

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig har jeg fått til ennå ett verktøy som alle MÅ HA om bord !! Kan hende jeg dele den med alle, da den faktisk er lett å lage selv. Men min 2. halvdel sier at jeg også må tjene noe for å fortsette...Vi får se hvilke halvdel vinner :)

Are fikk i hvertfall sett hvor funksjonell den var...

Og det så meget bra ut Martin :) skal bli spennende å se hvordan den fungerer i praksis... Kan bli et fast innslag på fisketuren den :thumbsup:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og det så meget bra ut Martin :) skal bli spennende å se hvordan den fungerer i praksis... Kan bli et fast innslag på fisketuren den :)

Prøvde protoen "på ordentlig" i dag...At noe så enkel kan funke så bra!! Hadde jeg hatt råd så hadde jeg beskyttet konseptet , men ,men. Det som er viktig nå er å få den produsert til overkommelig pris (den også) slik at den blir tilgjengelig snarest mulig. Venter på dagen da jeg slutter å ha "mentale orgasmer". Det blir ikke "dinero" av bare tanker og ideer..

Lykke til på Egersund ,du har i hvertfall de rette våpne med som ingen andre har ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe :D

Vi får se om våpnene holder :P

:) Konkurransen er i gang, ja B) Lykke til til alle dere.Håper dere får rett vær . Egersund er en flott plass, flotte folk, flott arrangert ,men ikke alltid flott vær... den geografiske plassering er ikke lett da det lett kan blåse uansett rettning. Biltema bilmatter i sekken har reddet mange turer for meg, ja. Da slipper man å tenke på alt som forskyver seg om bord når det er som verst.

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ankertautrommel.jpg

....da er det bare å glemme denne og etter å ha undersøkt prisen : 6 200 eks. mva. !! men slik er det når det er 4 mellomledd fra A til Å.

Vel , da er det bare å hente frem den egentlig A planen som er å bruke brukte sykkelfelg ( som det finnes nok av størrelser og kvaliteter)til formålet. Miljøvennlig å resirkulere - gjenbruke er det også.

To be continued...

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er det bedre med hageslangetrommel i stål til 1600kr inkl mva :rock:

Har sjekket det også, men problemet med disse er at de ruster ??og ikke minst kapasiteten. Om du har link til noen av disse som kan være aktuelle hadde det vært flott om du deler med resten :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har sjekket det også, men problemet med disse er at de ruster ??og ikke minst kapasiteten. Om du har link til noen av disse som kan være aktuelle hadde det vært flott om du deler med resten :)

Største Gardena slangevogn koster under 600 DKK i danmark, men har ikke funnet noen norske priser. Rommer 100 m 1/2" slange. Gardena-plasten tåler litt i hvert fall, men usikker på stålet på denne. Wolf Garden sin er galvanisert og tar 80 m 1/2" vannslange.

Gjenbruk av plasttromler og sykkelfelg sikrer god kapasitet, så det er kanskje veien å gå. Burde ikke ta så mange timene å mekke.

Noen som har prøvd liner som dette til formålet?

Ankringsline?

Vil ikke tro disse har bruddstyrke til å holde båt av noe størrelse. 2,2 mm og 580 lbs høres ut til å ryke kjapt når dreggen skal løftes opp fra bunnen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen som har prøvd liner som dette til formålet?

Ankringsline?

Takk for linken :) Det er faktisk den veien jeg kunne tenke meg å prøve, med tynnere line til formålet. Regner med at det kommer noen utfordringer med slik også, men utfordring er til for å knekke.

Om bruk at tynnere line med bra nok styrke holder, da kan man tenke litt annerledes rundt om selve tromleren og kapasiteten.

@ Lasor : Ja, det kan bli problematisk akkurat i det man løfter dregen fra bunnen, men når det gjelder selve feste tror ikke jeg det byr på problemer. Er til tiders også "blitt ankret" med havfiskekeline som har hold båten på plass inntil vi har greid å løsne utstyrer hel og fra bunnen.

Det er ikke mye man taper ved å prøve . Det viser seg at Norsk Fletteri i Bergen fører Dyneema tau også- Jeg liker å bruke de som fortsatt produserer i Norge og at gutta der også er flinke med service..gjør valget enkelt. Håper de har "rett prisklasse" som jeg pleier å kalle :)

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

lag i treverk, billig, holder og funker=)

I teori , ja. I praksis er det verre å bruke tre til formålet , skaper mye mer etterarbeid og veier summassummarum mer i forhold til styrken. Det er bare å sammenlikne plastbåt vs trebåt eller sykkelhjul vs kjerrehjul :thumbsup:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

joda neida, er jo øyet som ser=) godt forarbeid gir mindre etterarbeid, med riktig tre kan man fort ta igjen stål, tre er på veldig mange måter mye, mye sterkere en stål. Men selvfølgelig det krever en litt annen interesse=)

Som både tidligere møbelsnekker og treskjærer ( det var der det helle startet ) fantast har treverk fortsatt stor plass i mitt hjerte :thumbsup: Verden går allikevel videre og skal man være praktisk oppdatert velger jeg betydelig mer holdbare løsnninger til formålet. Men nok om tromler saken inntil videre, vi trenger ikke å drukne i ett glass vann heller...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Litt batteri oppladdning er alltid godt for sjell og kropp :) Mange km med Elastotube har havnet i fiskeveska til mange av dere . Rapporterte fangster ved bruk av denne enkle "verktøy" er alltid en glede å lese og mange som konkurerrer når veldig gode plasser. Som takk til dere ønsker jeg å dele flere triks og givende konsepter, da slangene ikke kun er ment brukt tred på sena ;)

Neste konsept jeg skal dele er en type takkel som er blitt en av mine favoritter til artsfiske og havmeite. Jeg har valgt å kalle denne for "Glide svivelPN"

IMG_0805.JPG

Ikke mye man trenger for å lage givende tackler

IMG_0812.JPG

IMG_6690.JPG

Hvordan man lager spennende og givende "Lokkekroker" skal jeg også dele med dere ;)

Jobber litt med bildene og prosedyren i disse dager. Følg med , især dere som skal til Langesund Festival :)

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Hei igjen :) Jeg skal gjøre mitt beste for å gjenskape tidligere og dessverre tapt post der jeg forklarer stegene for å fremstille givende tackler til havfiske. Som før sagt, så er tiden jeg bruker på dette ment for å inspirere dere nye, dere gamle i faget og dere som ønsker å gi sjansen til konseptet. Til dere som ønsker en konstruktiv diskusjon rundt temaet: Velkommen :bow: , så sant diskusjonen er sakelig…

I tidligere poster ble det presentert den såkalte ” Svivel PN” der bla. Carl Oscar (Raphaug) bidro med forbedring og som flere og flere av dere nå bruker. ”Svivel PN ” er kommet for å bli hos meg og jeg bruker denne fortsatt i dybden.

Nå i det siste har jeg fisket en god del med ett konsept som er så pass givende og allsidig, især til de fleste arter man er på jakt etter og ikke minst til konkurranse. Glidemetoden er ikke nytt, dog har jeg valgt å fremstille delene med enkle dings og slanger som lages hos meg. Jeg har valg å kalle konseptet for ” Glidende SvivelPN”

Begynner med å fremstille selve glidebeslag, som her er laget av forhåndskuttede 3 + 5mm. langtidsselvlysende Elastotube, passe svivel av god kvalitet som passer til slangene og radperler

Det er ikke mye man trenger av deler:

IMG_0805.JPG

Ferdigfremstillt "Glide beslag "

IMG_0812.JPG

- Velger å starte med å lage selve takkelstammen, som regel i litt kraftigere senedimensjon en opphengere. Her har jeg valgt 3 meter 0,70 fluorkarbon pga. holdbarheten , stivheten og vekta. Bretter lengden i midten og lager den 1. stoppeknuten, der jeg bruker "kirurgknute" eller "8 tals knute" (kjærringknute x 3 eller 4) uten brud i sena. Deretter trer jeg på en bit 3mm slange over knuten;denne fungerer som støttdemper for perlene. Se bilde.

IMG_0820.JPG

Deretter trer jeg på selve glidebeslaget og lager ennå en stoppeknute. Avstanden mellom disse varieres etter forhold eller hvor mange opphengere som ønskes å bruke, og eller høyden du ønsker å ha disse fra bunnen. Til flattfisk eller fisk som er hovedsakelig langs bunnen , og om bunnforholdene tillater det, pleier også jeg å feste 1 lite søkke øverst i takkelstammen, på denne måten har du en givende slep med flere kroker langs bunnen.Her kan du med hel løfte takkelet vertikalt , for så å la den synke sakte og horisontalt langs bunnen igjen. For bildens skyld har jeg lagd kort "glidebane"

IMG_0822.JPG

Jeg bruker som regel 2 eller 3 opphengere, men før jeg trer på den nederste beslag , monterer jeg også små spinnerblader på senebeskytteren rett over selve loddet. Grei måte å lokke litt til ved bunnen, og grei måte å avledde små sei og makrell bort i fra agnet (ikke alltid velllykket)

IMG_0826.JPG

Avslutter selve takkelstammen ved å beskytte knutene ved endene av stammen ved å tre på slange over selve svivelen.

- Fortsetter deretter med å lage selve opphengeren. Til artsfiske har jeg i det siste falt for semisirkel kroker fra Varivas ( Takk Geir), som jeg igjen nå bare knyter- monterer som "dinglekroker" på forbedret "Rapala løkke". Etter at jeg begynte å feste krokene på denne måten , har jeg merket betydelig krokingsforbedring vs fastknytede mot selve øye eller krokstammen.Til hysefiske er den suveren.. Løkken som brukes i den andre enden gjør det enkel å bytte opphenger etter behov.

IMG_0833.JPG

Nå er det bare å tre på opphengeren i selve glidebeslaget. Dytt inn slangen mot svivelens øye, da vil den fungere som en slags bom-avviser.

IMG_0837.JPG

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klar til å gjøre jobben...

IMG_6616.JPG

...jobben gjort !! På engang fikk jeg den ene gangen 1 brosme 8 kg (0,80 sene)nederst, kolmule og vasssild øverst (0,60 sene),

IMG_6629.JPG

IMG_6597.JPG

IMG_0789.JPG

Ellers har jeg dratt oppmot 200 kg. med fisk på 1 og samme takkelstamme.Bytter denne kun når jeg føler at hoved sena har gjort jobben og begynner å bli slit. Beslagene og støtdemper slangene kan brukes på nytt. De få gangene som jeg har fått bunnnap , er det kun selve opphengeren som "går"

Prøvde samme konseptet med noen fiskegærne guttunger ( som jeg trener opp til å bli en del av fremtidens nye generasjon sportsfiskere) fra noen gode venner som ikke liker å fiske selv. De fisket ned til 80 meter ,med nøyaktig samme takkelkonsept og begge gjorde jobben sin . Jeg hjalp kun med agning og klepping

2 glade 7 åringer etter en vellykket kveldstur til havs.Den ene og mest drevent fikk 7 arter, den andre 4 . Flere 10 talls fisk falt for det som var montert i enden av snøret, noen ble med hjem som "mat til familien" . Grov talt fikk ungene opp mot 100 kg. tilsammen , det meste pene hyse og til denne arten var kroknings % opp mot 100 :thumbsup:

IMG_6668.JPG

Artig å se når flere slag slåss om agnet. Hvem tok 1. mon tro ? Sypike, torsk og lange samtidig...

IMG_6864.JPG

Greit når slik skjer 1 gang...men det skjer flere ganger !!

IMG_6867.JPG

Hitti har jeg klart å lure 19 arter med samme takkel og samme kveldstur, kun ved å variere agntypeog hvordan jeg skårer makrell fileene , sene dimensjon og krokstr.samt lengden på selve utstikker ...Store og små brungylter , sypike og øyepål sier ikke nei til konseptet heller..

IMG_6853.JPG

IMG_6897.JPG

IMG_6901.JPG

IMG_6893.JPG

IMG_6784.JPG

Hysa sitter så det holde ved å bruke Varivas semisirkel montert som "Dinglekroker"

IMG_6760.JPG

Hva er det som gjør konseptet til noe som bør prøves, spør dere kanskje?

Vel, bortsett i fra allsidigheten ved å kunne montere hva som ønskes og som opphenger, fungerer den "Glidende SvivelPN" på en slik måte at når man sliper alt til bunns, så flytter alle opphengere oppover. Når loddet når bunnen, kommer opphengerne "svevende" nedover. Om fisken ta agnet mens den synker, eller om fisken tar agnet fra bunnen og opp, vil fiske ikke merke noe motstand akkurat i den tiden agnet suges i kjeften. All beslag som er montert jobber fritt, pga. selve glidedelen , svivelen og pga den løse "dinglekroken". På denne måten unngår man både tvinn og kluss på vei ned,alle opphengere får rett plassering av strømmen, samt at brekkstang effekten minimeres når fangsten er på vei opp til deg.

Håper at dere kan få nytte av disse ord. Er det formuleringer som virker difusse, bare spør ..Glem heller ikke at det er snart NM i Drøbak, og her er det arter som teller

Endret av Xplorer1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.