Gå til innhold
Fiskersiden

Hardangervidda


Bad2
 Share

Recommended Posts

Turen i år ble bestemt lagt til Øvre Numedal statsalmenning. Turen ble utsatt en dag da det viste seg å være sterk vind og nedbør på vidda på lørdagen.

13/9

Klokken 0700 satt vi oss i bilen og fant riksvei 7 og kjørte de vel 30 milene opp til Trondsbu hvor vi parkerte.

Vi tok sikte på og utforske vannene mellom Bjornesfjorden, Langesjøen og Tinnhølen, og da først og fremst Bakkatjønnane, Brutjønnan, Bakketjønnbekken, og med tilhørende småvann. Ingen av oss to har tidligere vært i området.

Klokken 1730 hadde vi fått satt opp teltene, og leiren ble på den sørlige bredden av Vestre Bakkatjønn. Der mente vi at vi lå i akseptabel gangavstand til de fleste vannene vi ville prøve. Den første kvelden gikk med til å få ordene i leiren, og å kaste litt med både mark og sluk. Et fantastisk vær!

Her følger noen bilder fra de første to dagene(, og jeg beklager den slette kvaliteten på mange av bildene som slettes ikke yter naturen rettferd, men jeg har fremdeles bare min 1,3 mp mobilkamera.)

90142_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90142.jpg

90144_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90144.jpg

90145_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90145.jpg

90146_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90146.jpg

90147_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90147.jpg

90148_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90148.jpg

90149_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90149.jpg

90150_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90150.jpg

90151_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90151.jpg

90152_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90152.jpg

90153_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90153.jpg

90154_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90154.jpg

90155_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90155.jpg

14/9

Minusgrader på natta. Teltene iste ned, noe som førte til noen vanndråper i teltet på morgenkvisten da dette smelta, men det var ikke verre enn at dette kunne jeg leve med.

90156_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90156.jpg

90157_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90157.jpg

Vi pakka ned nødvendig fiskeutstyr, mat og ”krisebagasje” og vandra rundt klokken 09.30 til den første av vannkantene vi hadde bestemt oss for å kaste fra. Solskinn fra en så å si skyfri himmel.

#Vi fisket med mark og dupp, mark og søkke og de slukene som vi mente og vite var bra, og de slukene vi utfra en udefinert magefølelse mente kunne være lurt å prøve. Det så ut som de to vi møtte dagen i forveien på vei inn til som fortalte historier om alle de fiskerne som hadde vært her i det siste og returnert med uforettet sak ikke var overdrivelse og svartmaling. Resultatet var heller magert.

Vi køya inn med mørket ca. 21.00.

15/9

Våkna nok en morgen med litt vann gjennom teltet grunnet minusgrader på natta og fra denne dagen skulle være slå om. Kompis dro til Trondsbu for å møte Dama, og jeg sjekka ut fiskeforholdene videre. Vi merka fort at det flate landskapet også gjaldt for dybdeforholdene i vannene. Store områder med svært langgrunt. Fra ca. klokken 12.00 og utover begynte det å blåse fra nord, og vindstyrken anslo vi til 6 – 7 m/s i tillegg til lett nedbør.

(Bytt ut ”vi” med ”jeg” og gå tilbake til avsnitt #)

Vi møttes igjen ved campen ca 19.00 og alle hadde behov for å skjerme seg litt for vær og vind. Vi tok kvelden relativt tidlig, og den påfølgende natta skulle vi ikke bli utsatt for frost.

16/9

Vi våkna denne morgenen til like kraftig nordavind som vi la oss med, men i tillegg var det mer nedbør, og denne kom i perioder som sludd og snø. Altså; Med sluddbyger og 6 – 7 s/m nordavind skulle vi fortsatt prøve å lure fisken. Ikke veldig gode odds med andre ord, i følge erfaringer fra ”de gamle”.

Slik var været fra tirsdag og resten av turen. Det er hvite topper på Vestre Bakkatjønn og det var relativt surt de kroppsdelene som ikke var dekket med vanntett og ull.

90159_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90159.jpg

90160_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90160.jpg

Vi hadde som mål av oss å gå ned til innoset ved Langsjøen og fiske der samt oppover Bakketjønnbekken. Underveis gikk vi forbi Knutbu som viste seg å være ledig, så vi vurderte videre om vi skulle ta inn der til natta. Teltet til Kompis og Dama var mer utsatt for vær og vind og hadde blitt nokså vått i løpet av den siste natta.

(Gå til avsnitt #)

Fiske var så langt svært magert men jeg (i motsetning til Kompis) hadde klart å lande en fisk i løpet av de nærmere 35 timene vi hadde fisket på denne turen. En liten tass på 310 gr.

90158_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90158.jpg

Bortsett fra denne hadde vi ikke kjent noen verdens ting. På det stedet hadde jeg også observert noen vak og noe stort som velta seg i vannet. Det var minst tre forskjellige fisk som hadde vist seg.

Vi ble enige om å dra tilbake dit og fiske der de siste 3 – 4 timene vi hadde igjen av denne turen før vi måtte begynne å avslutte. Fortsatt med sterk nordavind stilte jeg meg opp ved bredden like ved der jeg hadde fått den ene. Etter tre kast hugg det til. Ikke raskt og rykkende, men heller et jevnt drag i stanga som skar sena ned i vannet og dra det til venstre inn mot bredden.

”"Hei….. Kompis….. se her da!"” ropte jeg, bare for i hvert fall få et vitne på at jeg hadde et napp til hvis den skulle slite seg.

”"Minst halvkilo`n"” ropte jeg til ham, men så raskt at dette kunne være en ny pers for min del (persen er på rundt 1 kilo) i det jeg så ryggen på den velte seg i vannkanten. ”"Dæffen, den er betydelig større"” tenkte jeg kort tid etter, og så mye mer enn det husker jeg faktisk ikke før jeg sakte dro den til strandlinja, grep den med begge henda og løfta den på land. Holly shit! Der lå den største fjellørreten jeg noen sinne hadde sett ”live”. Turen som for en halv time siden bare var en flott naturopplevelse i hyggelig selskap med særdeles lite fisk, hadde i løpet av et par minutter blitt den fisketuren som sannsynligvis vil ligge på ”topp-3” i lang tid. Sannsynligvis kommer jeg aldri til å få så stor fisk igjen på vidda. Jeg tilhører plutselig en liten prosentandel av fiskerne på vidda som har opplevd å få en slik fisk på stang. Jakta på storfisken på Hardangervidda er for min del herved over, og jeg føler i skrivende stund ikke noe særlig for å satse på å slå denne persen. Sannsynligheten for at jeg da må fiske i mange tiår framover til stor frustrasjon er dermed stor.

.

.

..

.

.

.

.

.

.

90161_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/35975/90161.jpg

2,7 kilo og 60 cm ................................

Levert av: http://fiskevatn.no/foto/

Det ble ikke mange kastene på meg etter dette. Vi tusla tilbake til teltet og bestemte oss for å pakke sammen og ”bokke inn” på Knutbu for natta.

Klokken 0830 takket jeg Kompis og Dama for laget, og forlot dem og oppvasken da jeg hadde en familiær avtale i Asker i løpet av ettermiddagen som jeg måtte rekke. Nordavinden hadde løyet noe, og nedbøren var borte der jeg spaserte over vidda mot bilen som sto parkert ved Trondsbu, og gjentatte ganger tok meg selv i smilende å mumle ”to – komma- sju – kilo” med overdreven trykk på hver stavelse.

Endret av Bad2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var en helvetes flott ørret ja! Wow. Den får man ikke mange av i Norge i løpet av et år tror jeg! Så ut som en fin tur, men været på vidda nå kan være lunefullt ja. Bål ble det vel dårlig med m.t.p. høyden over havet. Det er det eneste jeg synes er litt kjedelig ved å være så høyt.

Mogens

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hallo igjen alle 10, og takk skal dere ha for gratulasjonene og tilbakemeldingene.

Hunter; Var redd for at det var favorittstedene for noen ja, og tror jeg har vært forsiktig nok med ikke å gå gå for detaljert i beskrivelsen av fangssted. :closedeyes:

Mogens; Bål ble det dårlig med, men man skal ikke undervurdere stemningen med duften av rødsprit fra et stormkjøkken eller parafinen fra en primus.

Bunker; Jeg ser ikke bort fra at dette var en "en gang i livet fisk" nei (Iallfall for mitt vedkommende som ikke er oftere på vidda (bokstavelig talt ) enn en gang i året)

Crom; Denne sluken ender jeg alltid opp med, og det er den jeg definitivt tar mest med på HV. (denne utgaven var forøvrig en 7 gr.)

Skitt fiske til alle!

Endret av Bad2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Jøss, det var litt av en ørret! Veldig pen - og stor! Og helt perfekt å få den helt på slutten av en ellers ikke så fiskerik tur. Gratulerer.

Takk skal du ha for det. En god analyse. :-)

Hello Bad.

Lenge siden jeg har vært her inne nå, så denne flotte rapporten har gått meg hus forbi.. Var jo artig å se litt natur også, isteden for den vesle ørreten din som jeg har sett 100 ganger før.. Flott rapport.. :ph34r:

Ja, du har vel ikke kunnet dy deg å ta opp telefonen ca. 100 ganger vil jeg tro. for og beundre dette vakre skue.

(Bare vent til vinteren du, da vi skal utpå å pilke røye, så skal du få se småfisk, vil jeg tro. ) :-)

Edit: Jeg har forresten i ettertid sjekka ut hvor sterk nordavinden var på fangsttidapunktet, og for den dagen var middelvinden på 9,3 m/s og toppen var på 14,4 ..........

Endret av Bad2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Ådæven! :wacko: 2 KOMMA SJU!! Det er spinnvilt!

Word!

Til forveksling likt det jeg tenkte da jeg så på vekta! :-)

(2710 rett etter kakking, og 2680 etter en halv times tid)

Har jeg forresten gått glipp av rapporten din fra sommerturen til HV, eller gidda du aldri å skrive en? Alltid hyggelig for oss som stortrives på fjellet og lese rapporter med bilder derfra vettu og iallfall med fin fangst. Det ser ut som om den er var verd en egen rapport :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Stjæler denna jeg, så slipper jeg å starte egen tråd, siden vi snakker om samme område.

Har ikke dratt inn på vidda fra denne siden før, men ser på kart/flyfoto at det er vei helt inn til Byen. Er det muligheter å benytte den helt inn og parkere der? Eller er det bom stopp ved Trondsbu?

Skal innover i de trakter til sommeren, og siden minusgrader og kuling blafrer rundt øra om dagen er det balsam for sjelen å starte planleggingen av den varme årstiden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stjæler denna jeg, så slipper jeg å starte egen tråd, siden vi snakker om samme område.

Har ikke dratt inn på vidda fra denne siden før, men ser på kart/flyfoto at det er vei helt inn til Byen. Er det muligheter å benytte den helt inn og parkere der? Eller er det bom stopp ved Trondsbu?

Skal innover i de trakter til sommeren, og siden minusgrader og kuling blafrer rundt øra om dagen er det balsam for sjelen å starte planleggingen av den varme årstiden!

Nå får du kanskje svar på noe du ikke ba om, men jeg for mitt vedkommende pleier å ta med meg en sykkel da forholdene er slike som på Trondsbu. Man drar svært kjapt unna noen kilometer hvis man er heldig, legger i fra seg sykkelen og går videre da man føler det er formålstjenelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aldri dumt med for mye info!

Og du skal ikke se bort i fra at turen kan starte med sykling fra Trondsbu til byen ja. Toppers!

Men det er vel begrensninger på sykling i nasjonalparken utenom veien ned til byen og langs traktorsleper hvis jeg husker forskriften rett. Men utenom disse veiene begrenser det seg jo uansett mye sjæl.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Begrensning av sykkel i nasjonalparken kjenner jeg ikke til, så har du mer detaljer på det, så er det fint å få disse. Uansett er det for meg uinteressant å prøve med sykkelen utenom veiene både med tanke på slitasjen av vegitasjonen, men også fordi det i all hovedsak er letter å gå til fots (Mye steiner, lyng, sprekker m.m.)

Ellers er det riktig som du sier, det begrenser seg i veldig stor grad selv, og traktorveien fra Byen og innover er i en så forfattning at jeg hadde ikke satt meg i den traktoren som kjørte forbi der om jeg så hadde fått betaling for det (stakkars sjåfør), og som sykkelvei er den jo også ubrukelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut til at hukommelsen min ang. sykling ikke var så værst, se pkt 4.5.1 i Verneforskriften for Hardangervidda nasjonalpark.

Ellers så brukes jo slepa fra Byen til Rauhelleren til frakt av forsyninger med hest og kjerre av eieren av Rauhelleren. Jaffal var det sånn når jeg jobba der sommeren 06. Okkesom blir det vel kun sykling fra Trondsbu til Byen for min del, høres ut som en deilig start på turen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.