Gå til innhold
Fiskersiden

Apollon nr 4/09


 Share

Recommended Posts

I det siste nummeret av forskningsmagasinet Apollon ved UiO er det referert til to svært viktige forskningsfunn.

For det første har Tor Fredrik Holth i sin doktoravhandling dokumentert at fisk som utsettes for LAVE konsentrasjoner av spillvann fra oljeboringsplattformer over lang tid kan utvikle skader på arvematerialet, modnes senere og få redusert vekst. Dette må jo kjøres frem i argumentasjonen mot oljevirksomhet i Lofoten spør du meg. Og dette må det forskes enda mer på!

For oss sportsfiskere som har levd en stund har det til nå vært en gåte hvorfor algeveksten selv i næringsfattige elver og vann har økt så kraftig de siste tiårene. Det har jo ikke vært noen lokal næringskilde som skulle tilsi en slik utvikling. Professor i biologi Dag Hessen og en gruppe forskere fra USA og Sverige har tilsammen undersøkt omtrent 4000 (!) innsjøer i Nord-Amerika og Skandinavia, og nå løst denne gåten. Konklusjonen er at den økte algeveksten skyldes en enorm økning i tilførselen av nitrogen, en av kildene som også har gjort vannet surere. For å si det litt enkelt; vi har "gjødslet" atmosfæren med ulike nitrogenforbindelser, som så har havnet i vannsystemene i form av nedbør. Men mens mindre sur nedbør nå gjør at vannene har blitt mindre sure, er næringsstoffene fra dette ekstra nitrogenet fortsatt bundet i sedimenter i innsjøene, og derfor har ikke algeveksten sunket tilsvarende. Og en ting er de konsekvensene dette har for det praktiske fisket; ikke særlig hyggelig at steinene er livsfarlig glatte å gå på, og heller ikke særlig bra at våre agn "forsvinner" i en algesuppe. Men biologisk sett er dette mer alvorlig fordi det forstyrrer den naturlige omsetningen av næringsstoffer i innsjøene, og derved hele økosystemet. Hvilke konsekvenser dette kan få på sikt vet man ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så morten er frikjent?

Morten bidrar til at det blir mer alger i vannmassene ved at den beiter ned dyreplankton (som igjen spiser alger). Nedbeitingen av dyreplankton fører med andre ord til at algene får bedre mulighet til å blomstre. I tillegg flytter morten næringsstoffer fra bunnsedimentene og opp i vannmassene (gjennom beiting/avføring) - den såkalte fosforpumpa. Men morten er ikke grunnen til at man ser økt begroing av alger på bunnen. Husk på at mange av de undersøkte innsjøene er oligotrofe, og uten tilstedeværelse av mort.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Professor i biologi Dag Hessen og en gruppe forskere fra USA og Sverige har tilsammen undersøkt omtrent 4000 (!) innsjøer i Nord-Amerika og Skandinavia, og nå løst denne gåten.

Det bør for ordens skyld nevnes at det er flere enn Professor Dag Hessen fra Norge som har deltatt i denne studien. Vet ikke en gang om Professor Dag Hessen er den som har levert det største norske bidraget, selv om oppslaget i Apollon ikke tyder på noe annet. Det er ikke alltid de som snakker i de største bokstavene som har levert mest, men dette vet vel du like godt som meg, Rune...;-)

Æres de som æres bør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.