Glalaksen

Slik gjør du korrekt fang og slipp

Recommended Posts

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF)

 

 

Slik gjør du korrekt fang og slipp

 

Hvordan skal du behandle fisken, slik at den har best mulig sjanse for å overleve?

Her er guiden for sikker gjenutsetting av laksefisk.

 

Link:

https://jaktogfiske.njff.no/fiske/2019/03/slik-gjor-du-korrekt-fang-og-slipp

 

"Gjenutsetting av fisk – fang og slipp!" utgitt av: Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Norske Lakseelver med støtte fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) (nå Miljødirektoratet) ved Statens fiskefond kan du lese her.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

bra at man utarbeider slike guider. Men hvorfor skrive at dette kun gjelder laksefisk? Disse rådene er da allmenngyldige. Et par punkter kan være verdt en liten drøfting. Vedrørende bruk av mothaker. Min erfaring er at det går fint å bruke kroker med små mothakere, forutsatt at man lirker kroken forsiktig ut, og ikke river den ut. Og selv små mothakere reduserer risikoen for å miste fisken kraftig. 

Det såkalte "dødsgrepet" kan også være verdt en kommentar. Som det skrives sitter fiskens vitale indre organer plassert langt fremme i bukhulen, bak hodet, og omtrent der brystfinnene sitter. Derfor er det viktig å ikke klemme for hardt i dette området. Men samtidig er en fisk ganske "fleksibel", og hvis man holder delvis under hodet, der fisken er ganske solid konstituert, er det neppe noe stort problem å la fiskekroppen hvile på hånden noen sekunder, for eksempel når det tas bilder. Men hovedregelen om minst mulig handtering gjelder uansett. Dessuten bør fisken holdes over vann, slik at den ikke skades hvis man glipper den. 

Ja, fang og slipp bør unngås når det blir for varmt, og det gjelder spesielt for laksefisk, som jo er mer følsomme for lite oksygen enn de fleste andre arter. På den annen side burde vært skrevet noe om fang og slipp på isen, som også er aktuelt ikke bare når man fisker abbor og gjedde, men også laksefisk som ørret, røye, harr og sik. Og generelt takler fisk lave temperaturer bedre enn høye. Men når det er minusgrader, kan fisken få frostskader. Særlig er øynene og finnene utsatt, men også slimlaget, og dermed fiskens immunapparat er utsatt. Jeg fraråder fang og slipp hvis det er kaldere enn fem kuldegrader. Og dersom man fisker i minusgrader. Ha ALLTID med en balje med vann som du kan putte fisken rett oppi, slik at frostskader unngås. Er det mange nok kuldegrader kan man ikke ha fisken ut av vannet mer enn et par sekunder om gangen. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...