Jump to content
Fiskersiden

Leon

Members
 • Posts

  98
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by Leon

 1. Her er rapporten. Hadde heldigvis lagret den. 52047712 (1).pdf
 2. Skjønner at relatert til yrkesfiske ikke fenger, men det er her forskningsmidler brukes, så fortsetter å lete og lese. Denne gang hvorvidt kroker med svivel er mer effektive. https://munin.uit.no/bitstream/handle/10037/7139/thesis.pdf?sequence=1
 3. Dumpet over denne rapporten som er like gammel som meg selv. https://core.ac.uk/download/pdf/52047712.pdf Mye morsom informasjon om kroktypers egenskaper, effekt av linens synlighet og effekten av kunstig lys med statistikk og drøftinger av fiskens adferd. Rapporten omhandler linefiske, men det meste er direkte overførbart til agnfiske med stang. Fisker mest med 34007 krok, men nå skal jaggu vridd linekrok testes.
 4. Uavhengig av stang, ikke forvent allverden fra skitt fiske. En shimano 20-30 pund stang mistet innmaten i en ring etter tredje nedslipp. SF var velvillige helt til de ikke klarte å dytte inn ny innmat i ringen, da ble jeg beskyld for å ha mishandlet stangen som var uten et merke, så reklamasjon kunne jeg se langt etter. Heretter kjører jeg heller en halvtime og handler hos trolling.no som er et meget hyggelig sted å legge igjen penger.
 5. Leon

  Havfiske Tønsberg

  Tror du kan få på alle farger, men mine favoritter er gul, oransje, grønn og rød, med best suksess etter lyr på gul og oransje og de mørkere til seien. Dog ikke alltid fisken deler favorittfarge med meg. Sei har jeg ikke så mye greie på annet enn de millioner av 20cm småsei her omkring som spiser alt. En annen erfaring er at feks VMC gummimakk har litt for lang hale, så mange ganger smaker fisken bare på gummihalen. De gamle Bunes gummimakkene med kort hale fanger mer fisk. Knyt med 0,90 sene og 3-4cm lange løkker. Pleier å bruke 50-120cm mellom opphengerne. Veldig fint med litt avstand mellom når det går på flere fisk så det er lett å vippe en av gangen over ripa. Er det fart i fisken kan speedjigging funke bra, særlig når avdriften er for stor til å pilke.
 6. Leon

  Havfiske Tønsberg

  Ville ikke hatt stort håp om mye action egentlig. Er hardt trålet utenfor der og lange og brosme er det nok lite av. Mulig du kan finne de om du finner en isolert renne som ikke er trålbar. Lyr vil du alltids kunne få, men de går ikke på grunna der du får de på sommeren enda. De er ute å gyter på litt dypere vann nå. Tipper du bør prøve 50m og dypere. Ville satset på pilk med 2-3 gummimakk som opphengere (2/0-4/0) først for å lodde stemningen og evt prøvd med agn etterpå. Med vallø som utg punkt ville jeg kanskje prøvd et sted som dette først: https://kart.gulesider.no/?c=59.254737,10.534773&z=13&l=nautical&d={"m":[[59.263424,10.541039,null,0]]} Se om du finner sei og lyr over toppen med noen drift og hiv noe agn nedi skrenten på vestsiden merket R etterpå i håp om smålange.
 7. Med sånne svar som det foregående hjelper nok det til å dempe engasjementet for å skrive mer... syns trådstarter har fått god hjelp og tilsynelatende gode pekepinner uten å være kjent i området. Med tanke på nødvendig presisjon på enkelte ekstremt gode plasser er dette så godt det lar seg gjøre uten å gi koordinater. Håper vi hører mer fra trådstarter etter testing av hint på plasser. Håper også at neste svar i tråden er en oppmuntring eller et tips eller enda bedre en erfaring fra trådstarter. Syns svaret fra bonavar var et ekte drittsvar som skulle forblitt i tanker og ikke tekst. Fiskersiden er døden nær aktivitetsmessig, så slike svar er neppe produktivt hverken for forumet, den enkelte bruker eller interessen til å bli med videre for nye brukere/fiskere. Nå er ikke jeg en som bidrar massivt med kunnskap eller rapporter her, men liker å lese om fiske når jeg selv ikke fisker. Ble selv slettet i min første post grunnet en misforståelse fordi ordet teinefiske ble brukt uten at det var relevant for spørsmålet. Dette ble ryddet opp i via pm siden det viste seg å være feiltolkning. Ikke den kuleste mottagelsen, men hva da med offentlig shaming fra et tilfeldig medlem? Neppe produktivt. om noen føler jeg setter meg på en høy hest nå er trøsten at jeg er jævlig dårlig på riding og hester og for lengst har falt av og igjen er nede i mudderet igjen (og fisker kreps med teiner;) )
 8. Nettopp Erik! Vurdert opp mot kost/nytte er S2009 helt rå til havfiske når den er paret med nesten hva som helst annet som gir kart. Den høye skjermen og brukergrensesnittet gir utrolig mye for pengene. tilsvarende antall pixler i høyden på en skjerm som også viser kart koster så satans mye mer.
 9. Leon

  Lysing i Skagerrak

  Har fortsatt ikke fisket målbevisst etter lysing utenfor søndre vestfold ennå i mangel av noe konkret å gå etter, men oppdaget nylig at det er mulig å se leveringsstatistikk på sluttseddel for fiskebåtene. Oppdaget da at Brødrene Berggren i sandefjord av og til tar i mot lysing fra reketrålerne. Samtidig følger jeg med på marinetraffic og kan følge med på båtene med ais hvor de drar trålen og kan snevre inn søket fra ytre oslofjord til et enkelt tråldrag. Dette kan sikkert også funke for de som måtte være interessert i andre arter som kveite og breiflabb. Noen av båtene som driver garnfiske etter disse har også ais og kan følges på marinetraffic og korreleres med sluttseddel. Helt på sidelinjen er det også interessant å se på levert mengde torsk som er helt katastrofalt dårlig på de mindre båtene, typisk kun noen få kilo. Pigghå som det også skal stå dårlig til med leveres det derimot vesentlig større mengder av.
 10. Nytt ekkolodd og svinger ble innkjøpt og montert i båten tidlig i våres og brukt i vårens krepsesesong, sommeren og høstens fiske og hummersesongen før båten ble tatt opp. Det ble ikke B175M, men TM185M sammen med S2009. Dette ble koblet i nettverk med elite 7ti og en lowrance link 9 vhf. Brukergrensesnittet på S2009 med knapper og hjul er langt å foretrekke fremfor touchskjerm til mitt bruk, langt raskere i bruk og mindre klædding på skjermen som blir grisete nok av salt om jeg ikke skal kline agn på den i tillegg. Sjekk av bunnhardhet gjøres bare med et trykk på range og vri hjulet til ønsket dybde og kan gjøres med store gummihansker på henda. Mye enklere enn menyen på elite. Ser jeg noe interessant på loddet er det gjort på sekunder å endre range eller zoom for å se detaljene. Ble trangt på dash'en... TM185M viser seg å være en meget kompetent svinger til mitt bruk. Følsomhet er i en helt annen klasse enn lowrance HDI giveren jeg har fra før. Det eneste som har krevd litt tilvenning er noe større konevinkel enn HDI når begge chirpes. Skal teste litt mer til våren med faste frekvenser på TM185M. Klarer ikke få optimal ytelse i hastigheter over 14-15 knop, noe jeg tilskriver skrogfasongen på båten som har mange smale steg siden båten er "klinkbygd" i fasongen. Stegenes bredde er knapt like brede som svingeren, så virker som det blir en del turbulens som forstyrrer. Til våren skal det sparkles og støpes et parti til mindre skrogvinkel og slå sammen to steg på styrbord side. Tror det bør hjelpe, særlig siden svinger pga v bunn også må ploge litt på ene siden. Nettverket fungerer helt perfekt. S2009 logger helt strøkent med gps signal fra elite ti og det er helt suverent å sette veipunkter i ekkoloddhistorikken på S2009 som er på plass umiddelbart på elite. Når jeg i tillegg får inn ais via vhf på elite er alt perfekt. Elite brukes fortsatt med HDI svingeren til humring og leting etter struktur og fisk på grunt vann. Vrak funnet med downscan Vrak funnet med TM185M Neste steg må bli 36v baugmontert elmotor... pga strøm på 2-3 knop har jeg ikke turt å ankre på vrakene med dregg. Derfor har det foreløpig kun blitt bare noen få fine lyr fra vraket i 455 bildet og null og niks på TM185M vraket. Så rask drift på det dypet har gjort det meningsløst å fiske der selv om det tydeligvis bor noen der som jeg gjerne skulle fått opp i båten.
 11. Er ikke kompetent eller erfaren nok til å svare deg, men for hva det er verdt har jeg tm185m på s2009 uten å ha testet på stort over 200m ennå, dog med suksess. Mistenker at de med mer peiling/erfaring vil svare som du allerede vet at bunnlinjen sees langt nede, men at spørsmålet er hvilke forventninger du har til hva du vil se av detaljer. 6gr 200kHz kon fra 175h/265h(l) ser nok noe mer detaljer nærmere bunn på 400m enn 185m ville jeg tro ut fra hva jeg har lest tidligere. Er 400+ dybde favoritten er det nok vanskelig å komme unna 265hl med l på de større dypene hvor nå enn skillet går i detaljer for denne svingeren. Valgte selv 185m pga mesteparten av tid med snøre i vannet for min del er foreløpig mindre enn 200m og ønsket stor nok kon til å se mye og følsomhet nok til tilstrekkelig detaljer om man bare bruker hodet når detaljer skal studeres i kupert terreng. Følte dette valget gir nok fleks til å ikke være helt dødfødt om turen tar meg til 4-500m, dog uten forventninger om å se fisk så dypt. En 265hl ble vurdert som litt snever for mitt bruk, dvs litt smal kon til grunt vann (-100m), perfekt til 2-300m for å se detaljer og fisk og same shit på 300-4-500 siden skrentene syns, men sjelden fisk. Mulig jeg blir bitter etter å innse at konklusjonen er feil mtp hva man kan se i dypet, men med vekting av fisketid på ulike dyp er jeg rimelig sikker på at 185m er et godt valg for meg. Blir jeg bitter av feil konklusjon, blir nederlaget dobbelt så jævlig siden 265lh krever to kanaler og min s2009 har en... hmmm, må kjøpe 36v elmotor først før dette tenkes mer på, ellers blir det dreggtau til evig tid...
 12. For min del blir ikke lading under drift noe problem, evt batteripakke til mg vil stå helt separat i baugen, så selv om jeg har kontroll på skillerele på øvrig forbruk og start vil ikke det være tema. Har strøm 3m fra baugen i havna, så kan lade når jeg er inne uten å ta med batterier hjem. fotpedal er altså til finmanøvrering mens man har henda på stanga? Ser ikke for meg behovet for dette på sjøen ved mitt fiske, så om jeg kjøper xi5 36v håper jeg det er mulig å nappe ut pedalpluggen så denne kan ligge hjemme. kjøper jeg håper det er verdt det, for båt uten motor er verdt mindre før jeg har byttet dørk og fjernet vasstrukkent skum. Motorguide dukket opp som et billigere alternativ til å kjøpe en hobby 555 om jeg fikser båten. Har hele tiden tenkt at for de penga kan jeg dra mye ankertau med teinehaleren helt til jeg velta av stolen fordi skruefestene i dørken gikk pga råte...
 13. Takker for svar alle sammen! Litt klokere på forskjell mellom Xi3 og 5. Skal kun brukes til ankring, dorging har aldri fenget meg særlig. Fotpedal? hva brukes den til? Gitarspelling? Høres uansett ut som noe jeg ikke trenger. Angående strømforhold er det worst case jeg har nevnt, typisk ligger strømmen på 1-1,5 knop, men opp mot 2 knop er veldig vanlig utenfor svenner når det renner vestover. I sommer ankret vi opp på ca 170m og klarte ikke nå bunn med 500g søkke. Ved 1,2 kilo bly kom vi til bunnen, men med 45gr vinkel på snøret og kun små bevegelser i stanga gjorde at man kjente blyet løftet seg opp fra bunnen og brukte lang tid for å lande igjen. Disse dagene hjelper ikke elmotor heller, men tror på 36v utgaven om noen bekrefter ila vinteren at nevnte trøbbel med MG er løst. Har aggregat, så får ta med det om 50ah ikke holder
 14. Vurderer en motorguide til neste sesong, men sliter litt med å finne ut av hva jeg bør ha. Hva er forskjellen mellom Xi3 og 5? Står ikke noe fornuftig om dette på sidene til mjøsservice, virker litt som det er en butikk for de som allerede har kunnskapen om hva de trenger. Ser jeg på hele pakker med batterier, fester og alt moro blir prisen drøy og det skille bare 6000kr eller så fra 24 til 36 volt om jeg sammenlikner 24v med 100ah batteripakke og 36ah med 50ah batteripakke, så frister veldig med 36v. Tenker jeg riktig om jeg sier driftstid på 50ah 36v er større enn 100ah 24v? tilgjengelig energimengde er større med 36v løsningen selvsagt, men da må vel driftstiden være lenger også om man tenker på arbeidet som skal gjøres med å jobbe mot vind og strøm? Båten er 18 fot og veier i teorien 550kg og har motor på ca 110kg, så tipper fort over 800kg med 60L bensin, fiskeutstyr og meg selv i båten. Fisker mest utaskjærs hvor strømmen lett kan renne i 2-3 knop. Har opplevd å drive i 3 knop i vindstille vær og det føles oftest som å sitte i en elv når båten ligger for anker. er det realistisk å tro man kan ligge stille med en slik motor i det hele tatt? evt hvor lenge? 4-5 timer i ankringsmodus ville vært ideelt å oppnå, men kan leve med 3+ også. Klarer fint å ankre tålelig greit med tau også, men hadde en litt hektisk opplevelse i sommer med krok som satt i bånn uten å klare å slite løs, 350m tau ute og et 200m langt skip som ville gå svært nærme.... Dette og tid spart på å hale tau gjør fristelsen stor om MG duger til så sterk strøm. Håper noen har erfaringer å fylle på med!
 15. Fisker fra båt stort sett litt vest for deg, mer Ula-svenner. Mye fin lyr å få. fra halvkiloen til over to kilo er vanlig på båene. Sei er litt mer skralt, dvs plagsomt mye, men bare småtasser opp til 200g. Er fortsatt veldig kleint med torsk selv om en bedring kanskje er å spore. Har fått torsk på både 2 og 4 kilo i år og ser en del mindre torsk i flere årsklasser. Har også fått litt smålange innaskjærs i år.
 16. Sant nok Atle! Tanken min er bare metodikken bak leiting etter skrenter og hvilke markører man ser etter når man leter. Føler meg kompetent nok selv, men om hensikten er å motivere flest mulig er det detaljene man finner resultatene i om man setter sammen litt egen historikk. Er ikke snakk om koordinater, kun markører i terreng feks. Har selv plenty steder logget som interessante, men morsomt å dele erfaringer på hva man mener kan gjøre steder bra ut fra geografi, dybde, strøm, trålbarhet osv. har selv funnet «mini Bratten» utenfor kartet, men ikke fått meningsfylt fiske enda pga 3 knop strøm når vinden har vært bra. Vurderer å sette line der for å sjekke forhold når stangfiske ikke er mulig. forøvrig brukbart fiske innaskjærs heromkring med stort sett ei halv bøtte etelig fisk pr tur unntatt makrell. mvh Eirik
 17. Hei Atle! takker for filmen, veldig bra! Vurderte ikke å gå ut selv på bakgrunn av værmelding. setter stor pris på at dere viser takkel og agn, men tror det fanger flere om dere viser i større detalj i kanskje en annen snutt om dere forteller om detaljer som senetykkelse, krokdetaljer, pyntedetaljer osv. samme med detaljer ang leting etter fiskeplasser, selv om det allerede er ubevisst(?) synlig i flere filmer og bilder allerede. Drømmer om å komme meg langt ut slik som dere, men realiteten med en treåring i hus blir at fiskingen foregår få mil utenfor grunnlinjen på det beste og at det heller prioriteres andre arter som lyr og sei for å få fisk i tilgjengelig tid. Drømmen om 10kg+ langt ute lever videre og kan bevises med utstyrsinvesteringer...
 18. Den jævla makrellen er overalt nå, særlig utaskjærs, så vil tro den blir en plage på fornet. Fått som bifangst på alt fra overflate til 50m dyp ikke langt fra Kjerringvik, så er nok uunngåelig etter min erfaring sammen med 20cm seiyngel.
 19. Har kjørt et par år med elite 7 ti med samme 50/200-455-800 svinger før oppgradering til TM185M som har vært i bruk noen måneder nå. Min TM185M er koblet til en Simrad S2009 som står i nettverk med elite 7 ti og Lowrance link 9 VHF. I mangel på Ethernet på elite 7 ti går denne med den gamle 50-200/455-800 svingeren for live logging og finspotting av struktur med downscan. Svært fornøyd med denne kombinasjonen. TM185M er meget god på å finne fisk, men ved kjøring i medium chirp er strålebredden større enn 200 chirp på lowrance giveren. Ser dette spesielt godt på et sted som er en kløft som går fra 100 til 170m med ca 50m bredde. TM185M viser denne mye smalere enn lowrance giveren. Har ikke kommet så langt at jeg har testet samme sted med 135kHz for å se om det blir smalere. TM185M og S2009 er innenfor budsjettet ditt og gir deg et svært kompetent ekkolodd. Elite'n kan gå med kart på fullskjerm.
 20. Boktips til de som måtte være interessert! http://havsfiske.net/ekolodsboken-2.html Har nettopp fått den i posten og lest omtrent halvveis og skummet resten. Den er akkurat det den sier den er, fortsettelsen av den forrige ekkoloddboken med inngående forklaringer på moderne teknologi og bruk av denne. Boken er akkurat det som er etterlyst i omtaler av forrige, nemlig chirp, downscan, sidescan, live, logging og whatnot. For meg er boken meget informativt skrevet akkurat som forrige utgave, dog men svært mye mindre nytteverdi for min del siden min interesse ikke dreier seg rundt grunt ferskvann og "gjeddeTV". Dog mye nyttig informasjon for en saltvannsfisker å ta med seg ut på grunna selv om selveste svenske havfiskeren har konvertert til (urk) ferskvann og lunka gjedder og uspiselig gjørs. Anbefales på det groveste til alle som har interesse for ekkolodd!
 21. Anbefaler å ta en titt på marinetraffic i dag for å se antall brune båter (fiskefartøy). Pr nå er det over 100 båter samtidig med redskap på slep. De aller aller fleste er svenske og danske. Ser helt drøyt ut. Veldig mange svenske båter i området rundt Bratten som vel skal være fredet?
 22. anbefaler å følge litt med på marinetraffic.com for å få et bilde av fiskeriaktiviteten. Det ser ikke ut til at norske kystfiskere er det helt store problemet sammenliknet med svenske og danske. Noen dager ser man ekstremt mange båter vest for Sverige og nord for Danmark. Er så tett at man lurer på om ikke de må dra trålposene over hverandre. Norske kystfiskere er flere enn de som synes, de er ikke alltid like flinke til å skru på AIS'en. Det er også mange norske, svenske og danske havfiskere med fryse/fabrikkskip som fisker døgnkontinuerlig utenfor 6 mila i perioder i norske farvann. Se på tettheten av tråldraga, er ikke mye som slipper unna. Godt det finnes områder som er så kuperte at tråling er umulig, er nok det som gjør at det faktisk er noe igjen som forsøkes dratt opp. Se på tettheten av spor på bunnen på sidescan bildet litt ned til høyre på denne siden: https://friskoslofjord.no/aktuelt/paa-tokt-i-ytre-oslofjord-for-aa-undersoeke-dypet/
 23. Fisker i ytre Oslofjord og mest utenfor grunnlinjen, men kan ikke svare på hvor kritisk det er annet enn at jeg er bekymret. Ting er ikke som de har vært, men jeg fisker så langt ut og så langt vest at jeg fortsatt får fisk, mye mer fisk enn når jeg hadde båten noen et par fjorder lenger øst. Dette er min observasjon på vestsiden av fjorden, mulig det er annerledes andre stedet. Fiskeinteressen har våknet etter over 20 år, så ting er ikke som jeg husker og det er ny lærekurve, så ta det for hva det er verdt. Jeg er i hvert fall så bekymret at jeg følger med på alt som har med Oslofjorden og skagerak å gjøre mtp forskningsrapporter, strandnottrekk, yrkesfiskere og andre kilder til informasjon.
 24. Regn ut volum i f.eks kubikk cm eller kubikk mm og gang med tetthet på materialet i hhv g/cm3 eller g/mm3. Mynter er typisk laget i nikkellegert kobber med smeltepunkt på 700-800 grader avhengig av legering. Drit i det. Farlig å holde på med. Bestikk er gjerne laget i krom og nikkellegert jern, typisk 18/8 også kjent som AISI 304. Glem å smelte det hjemme. Er bestikket i tinn kan du smelte det, avhengig av legering smelter det på 180-300 grader (tatt høyde for temp til støp). Det lar seg gjøre, men pass på hva du gjør, er det bly i legeringen må du passe på å ikke puste inn dampen. Sørg for å ikke eksponere smeltet metall for vann. Da kommer metallet og tar deg.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.