Jump to content
Fiskersiden

Leon

Members
 • Posts

  113
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by Leon

 1. Simrad S2009 er ikke 500w, den er 1kw. 50/200 hdi gir ikke mening å koble til i det hele tatt med mindre du har utgaven med downscan og ønsker å bruke den til det. 185m har konus 11gr@135kHz, 50/200 har 12gr@200kHz. Ønskes smal stråle oppnås best resultat med 185m for best posisjonering på kanter og vrak. I chirp vil opplevd konus være større på begge, så ved store krav til å finne posisjon via ekko er låst frekvens veien å gå. I et slikt nettverk ville jeg tenkt at 185m bør stå på s2009 dersom du kan tenkes å kjøre 2d og sidescan samtidig. HDS live kan nok teoretisk ha bedre signalbehandling enn s2009 for 2d, men tenker kanskje at det er unødvendig å gi HDS mer å tenke på enn nødvendig så den ikke trenger tenke på kart, 2d og sidescan samtidig. Med ethernetkabel kan du hente skjermvisning fra s2009 helt ferdigtygd uten å kreve prosessorkapasitet på samme nivå på HDS. Vet ikke hvor mye dette i praksis vil utgjøre, men vet at enklere lowrance lett kan få for mye å tenke på. Jeg har begge svingerne og har brukt de i parallell. 185m gjør alt en hdi gjør og mer til.
 2. https://www.dagbladet.no/mat/frykter-danske-tralere-svaert-alvorlig/76247367 noe som er verdt å være opplyst om også for de som har indre oslofjord som verdens navle.
 3. Rapport fra arbeidet med tiltak i oslofjorden er publisert. https://www.miljodirektoratet.no/publikasjoner/2022/september/gjennomforing-av-helhetlig-tiltaksplan-for-oslofjorden/ Personlig ser jeg frem til nærings og fiskeridepartementets vurdering av fiskeri i oslofjorden: "Fiskeridirektoratet vil i løpet av høsten 2022 gi en vurdering og anbefaling til Nærings- og fiskeridepartementet om fiskereguleringer i Oslofjorden, inklusive forhold omkring tråling." "Nærings - og fiskeridepartementet har gitt oppdrag til Fiskeridirektoratet om å vurdere om det skal foreslås ytterligere innskjerpinger i regelverket basert på kunnskap fra Havforskningsinstituttet, også med hensyn på tråling. Dette vil skje høsten 2022"
 4. Fikk et tilbud om å bli med på håkjerringtur denne dagen, så fokuset forsvant såpass at jeg glemte å gi beskjed at det ikke ble noe av. Beklager det.
 5. Om det kan funke som trøstetur for de i nærheten går jeg ut fra vikerøysundet i morgen mot Svenner og kan ha med inntil 2-3 ekstra. Avmarsj ca 1700. ikke noe råflott tur, skal pilke og meite litt matfisk og agn, men er åpen for innfall. Mange muligheter her. Båt er 18 fot med motorguide og solid ekkolodd.
 6. I dette Rage, slik du også tolker situasjonen, ligger det slik jeg implisitt tolker det at vi i ytre oslofjord/indre Skagerak nå er på det stadiet indre oslofjord var for mange år siden. derfor vil jeg oppfordre de med fokus på indre oslofjord til å løfte blikket sørover og inkludere ytre fjord/skagerak i sine tanker selv om jeg fra aktivisthold har fått direkte beskjed om at det er for ambisiøst kontra det jeg opplever som et halvhjertet forsøk på å forklare hvorfor hesten er dau (les indre oslofjord) og burde gjenopplives. litt flåsete og bevisst provoserende sagt ville jeg personlig foretrekke raske tiltak som reddet ytre fjord/indre skagerak fremfor indre oslofjord pr nå basert på en antakelse av hva som faktisk har en tilstand som er mulig å redde.
 7. Meget interessant vinkling. undrer bare på om en del av årsaken til endring i mikrobiologien kan være forårsaket av en vesentlig endring i makrobiologien som feks i form av at store predatorer som torsken? Litt som høna og egget tenker jeg. dersom bakteriene er bunnlevende, noe som kan antydes fra dette med slamdeponiet av masser fra Bjørvika, kan det tenkes at hyperaktiv bunntråling forstyrrer bunnfauna tilstrekkelig til at bakterieflora endres som følge av kontinuerlig påvirkning? Har da denne problematikken et vesentlig større omfang enn indre oslofjord? Når et vitenskapelig miljø lanserer en slik hypotese har de sannsynlig belegg for noen påstander. Syns derfor det er underlig at fokus er utelukkende tilførslene til fjorden. Passer vel fint ift politisk fokus på innhold i helhetlig handlingsplan for oslofjorden som går på rensing av piss som rammer flatt, kontra tiltak ift fiskeri som spisset rammer både oss sportsfiskere og ikke minst yrkesfiskerne. Alle skal lide like mye, for målrettede tiltak for bevaring fisken som fortsatt svømmer her kan ramme noen få. Er sikkert bare en gretten *****, men etterlyser bare tiltak på de faktorer som allerede er bevist å ha størst negativ innvirkning etter dagens kunnskap. Rensing av piss og bakterier er ikke øverst på denne lista nå etter min tolkning, men piss må renses og bakterier forskes på samtidig med tiltak som vil gi, eller slik det er nå, kunne hatt umiddelbar effekt før fisken allerede er helt forsvunnet. poenget er bare at selv om dette er forsket på andre steder er det foreløpig kun en hypotese hos oss og resultatet av forskning ligger mange år frem i tid, pluss enda flere år før det er mulig å ta politiske avgjørelser på grunnlaget fra forskningen.
 8. Gi like vilkår så har henger et enklere liv. TT; du bor i Oslo hvor det er det tøft for bilen og stillstand kan ruste bremser fast i skiver fort i den salte årstiden, særlig om bremsene allerede sliter som typisk er at stempler på innside allerede har rustet fast, noe som fort kan skje allerede etter et år eller to uten at man oppdager det. Erik har et lite poeng, for tromler på hengere er ofte ikke laget med labyrint slik som tromler på bil ofte er, men tilhengerbremser som ruster kan man utelukkende skylde seg selv for når man dypper de i havet. Selv ikke de beste tromler fra bil tåler å bli dyppet, de er laget med «oppkanter» og øvrig geometri for å slynge vekk vann ved rotasjon. for å beskytte mot dypping trengs tetninger eller overtrykk. Kun et fåtall tilhengere har dette og de koster… Vil påstå at om man har bremser som henger eller må bytte hjullager så ofte som hvert 3-4 år kan man utelukkende skylde seg selv, det har intet med konstruksjon å gjøre, kun at man dypper det i saltvann. Forstår at noen ramper må man dyppe bremser og lager på, men er det verdt det sikkerhetsmessig? Lager kan gå veldig fort til helvete i hastighet og låse seg, lagerhavari skjer ikke nødvendigvis gradvis. Skjer en ulykke hvor hjullager eller bremser har sviktet kan man bli skyldig/medskyldig pga dette. Noe å tenke på for de som frakter langt og av og til dypper bremser og lager. prøver ikke være smart ass her, men heller oppfordre til å ikke salte tromler og hjullager uansett hvor sugen man er på å komme ut på vannet og å spyle særlig hjul med ferskvann etter bruk, da helst i retning som hindrer vann å entre tromler. Da spiller det ingen rolle om man har stål eller alu felg som var utg pkt for tråden (magnesium ville jeg vært skeptisk til).
 9. Alu felger skal ikke være noe problem. Felgene skylles etter bruk i saltvann uansett. Et tankekors er også at korrosjonsargumentet ikke brukes mot normal bruk på biler som på de fleste steder går i saltere miljøer på vinteren enn hva sjøvannet er.
 10. Har en henger jeg har hatt i fem år, forrige eier byttet felger og dekk for muligens ti år siden til gamle golf alu felger. Er ikke pene lenger, men ikke helt jævlige heller. Byttet dekk i fjor uten kommentar på at noe var galt selv om jeg spurte om tilstand. Dekkene var ti år ved bytte og var blitt litt sprekne. Ville lett satt på alu selv. Rustne stålfelger er mye tristere.
 11. Spørsmålet må bli forventning til ytelse kontra penger spent. 9000 for en motor og batteri(er) og øvrig til samme pris uansett. For halv pris av kjent vesentlig bedre ytelse om det er tilfelle er det fristende å si «buy the best and cry once» fremfor langvarige ergrelser og kost ved oppgradering. i ferskvann er det sikkert formålstjenlig, men skal du ut på havet og ligge stille timesvis i 2 knop strøm ville jeg tenkt meg om. selv fikk jeg kjøpt 36v motorguide med skanbatt 50ah batterier og øvrige nødvendigheter ca 12k billigere enn samme fra importør. Eneste forskjell er at jeg fikk en noe slappere lader, men som tåler vann. beste råd er å sjekke og sammenlikne nøye og lenge før handel. Brukte selv 2,5 år.
 12. Har S2009/Ti 7"/TM185M selv. Funker helt supert sammen. Brukte skruene som fulgte med til montering og det sitter som fy. Jævlig tricky å få bra bilde i plan på min båt, så kommer til å montere en 40mm plastplate med gjennomgående bolter til skroget og syrefaste vognbolter i langhuller i plastplaten fra baksiden nå til våren for å gjøre det enklere å fintune posisjon. Med slik løsning slipper jeg rive av alt og guffe på med tettemasse hver gang en bolt er skrudd på.
 13. Leon

  Lysing i Skagerrak

  Tror neppe nye norgesrekorden vil komme fra oslofjorden, men har sett på bilder at det er til dels fin matfisk på øyemål opp mot 4-5kg som blir tatt opp inne i fjorden. Lokalt her i søndre vestfold har jeg kun sett 2-300 grammere fra trål, men sett at noe leveres innimellom, dog mest på hvasser og utgårdskilen.
 14. Leon

  Lysing i Skagerrak

  Fiskebåten Constance som driver kaisalg i oslo og driver garnfiske i sone 09-22 (holmestrand-son og nordover) leverte i går 27kg lysing (og 188kg torsk...) https://secure.skagerakfisk.no/DeliveryNotes.aspx Burde være mulig her i vestfold også da.
 15. Her er rapporten. Hadde heldigvis lagret den. 52047712 (1).pdf
 16. Skjønner at relatert til yrkesfiske ikke fenger, men det er her forskningsmidler brukes, så fortsetter å lete og lese. Denne gang hvorvidt kroker med svivel er mer effektive. https://munin.uit.no/bitstream/handle/10037/7139/thesis.pdf?sequence=1
 17. Dumpet over denne rapporten som er like gammel som meg selv. https://core.ac.uk/download/pdf/52047712.pdf Mye morsom informasjon om kroktypers egenskaper, effekt av linens synlighet og effekten av kunstig lys med statistikk og drøftinger av fiskens adferd. Rapporten omhandler linefiske, men det meste er direkte overførbart til agnfiske med stang. Fisker mest med 34007 krok, men nå skal jaggu vridd linekrok testes.
 18. Uavhengig av stang, ikke forvent allverden fra skitt fiske. En shimano 20-30 pund stang mistet innmaten i en ring etter tredje nedslipp. SF var velvillige helt til de ikke klarte å dytte inn ny innmat i ringen, da ble jeg beskyld for å ha mishandlet stangen som var uten et merke, så reklamasjon kunne jeg se langt etter. Heretter kjører jeg heller en halvtime og handler hos trolling.no som er et meget hyggelig sted å legge igjen penger.
 19. Leon

  Havfiske Tønsberg

  Tror du kan få på alle farger, men mine favoritter er gul, oransje, grønn og rød, med best suksess etter lyr på gul og oransje og de mørkere til seien. Dog ikke alltid fisken deler favorittfarge med meg. Sei har jeg ikke så mye greie på annet enn de millioner av 20cm småsei her omkring som spiser alt. En annen erfaring er at feks VMC gummimakk har litt for lang hale, så mange ganger smaker fisken bare på gummihalen. De gamle Bunes gummimakkene med kort hale fanger mer fisk. Knyt med 0,90 sene og 3-4cm lange løkker. Pleier å bruke 50-120cm mellom opphengerne. Veldig fint med litt avstand mellom når det går på flere fisk så det er lett å vippe en av gangen over ripa. Er det fart i fisken kan speedjigging funke bra, særlig når avdriften er for stor til å pilke.
 20. Leon

  Havfiske Tønsberg

  Ville ikke hatt stort håp om mye action egentlig. Er hardt trålet utenfor der og lange og brosme er det nok lite av. Mulig du kan finne de om du finner en isolert renne som ikke er trålbar. Lyr vil du alltids kunne få, men de går ikke på grunna der du får de på sommeren enda. De er ute å gyter på litt dypere vann nå. Tipper du bør prøve 50m og dypere. Ville satset på pilk med 2-3 gummimakk som opphengere (2/0-4/0) først for å lodde stemningen og evt prøvd med agn etterpå. Med vallø som utg punkt ville jeg kanskje prøvd et sted som dette først: https://kart.gulesider.no/?c=59.254737,10.534773&z=13&l=nautical&d={"m":[[59.263424,10.541039,null,0]]} Se om du finner sei og lyr over toppen med noen drift og hiv noe agn nedi skrenten på vestsiden merket R etterpå i håp om smålange.
 21. Med sånne svar som det foregående hjelper nok det til å dempe engasjementet for å skrive mer... syns trådstarter har fått god hjelp og tilsynelatende gode pekepinner uten å være kjent i området. Med tanke på nødvendig presisjon på enkelte ekstremt gode plasser er dette så godt det lar seg gjøre uten å gi koordinater. Håper vi hører mer fra trådstarter etter testing av hint på plasser. Håper også at neste svar i tråden er en oppmuntring eller et tips eller enda bedre en erfaring fra trådstarter. Syns svaret fra bonavar var et ekte drittsvar som skulle forblitt i tanker og ikke tekst. Fiskersiden er døden nær aktivitetsmessig, så slike svar er neppe produktivt hverken for forumet, den enkelte bruker eller interessen til å bli med videre for nye brukere/fiskere. Nå er ikke jeg en som bidrar massivt med kunnskap eller rapporter her, men liker å lese om fiske når jeg selv ikke fisker. Ble selv slettet i min første post grunnet en misforståelse fordi ordet teinefiske ble brukt uten at det var relevant for spørsmålet. Dette ble ryddet opp i via pm siden det viste seg å være feiltolkning. Ikke den kuleste mottagelsen, men hva da med offentlig shaming fra et tilfeldig medlem? Neppe produktivt. om noen føler jeg setter meg på en høy hest nå er trøsten at jeg er jævlig dårlig på riding og hester og for lengst har falt av og igjen er nede i mudderet igjen (og fisker kreps med teiner;) )
 22. Nettopp Erik! Vurdert opp mot kost/nytte er S2009 helt rå til havfiske når den er paret med nesten hva som helst annet som gir kart. Den høye skjermen og brukergrensesnittet gir utrolig mye for pengene. tilsvarende antall pixler i høyden på en skjerm som også viser kart koster så satans mye mer.
 23. Leon

  Lysing i Skagerrak

  Har fortsatt ikke fisket målbevisst etter lysing utenfor søndre vestfold ennå i mangel av noe konkret å gå etter, men oppdaget nylig at det er mulig å se leveringsstatistikk på sluttseddel for fiskebåtene. Oppdaget da at Brødrene Berggren i sandefjord av og til tar i mot lysing fra reketrålerne. Samtidig følger jeg med på marinetraffic og kan følge med på båtene med ais hvor de drar trålen og kan snevre inn søket fra ytre oslofjord til et enkelt tråldrag. Dette kan sikkert også funke for de som måtte være interessert i andre arter som kveite og breiflabb. Noen av båtene som driver garnfiske etter disse har også ais og kan følges på marinetraffic og korreleres med sluttseddel. Helt på sidelinjen er det også interessant å se på levert mengde torsk som er helt katastrofalt dårlig på de mindre båtene, typisk kun noen få kilo. Pigghå som det også skal stå dårlig til med leveres det derimot vesentlig større mengder av.
 24. Nytt ekkolodd og svinger ble innkjøpt og montert i båten tidlig i våres og brukt i vårens krepsesesong, sommeren og høstens fiske og hummersesongen før båten ble tatt opp. Det ble ikke B175M, men TM185M sammen med S2009. Dette ble koblet i nettverk med elite 7ti og en lowrance link 9 vhf. Brukergrensesnittet på S2009 med knapper og hjul er langt å foretrekke fremfor touchskjerm til mitt bruk, langt raskere i bruk og mindre klædding på skjermen som blir grisete nok av salt om jeg ikke skal kline agn på den i tillegg. Sjekk av bunnhardhet gjøres bare med et trykk på range og vri hjulet til ønsket dybde og kan gjøres med store gummihansker på henda. Mye enklere enn menyen på elite. Ser jeg noe interessant på loddet er det gjort på sekunder å endre range eller zoom for å se detaljene. Ble trangt på dash'en... TM185M viser seg å være en meget kompetent svinger til mitt bruk. Følsomhet er i en helt annen klasse enn lowrance HDI giveren jeg har fra før. Det eneste som har krevd litt tilvenning er noe større konevinkel enn HDI når begge chirpes. Skal teste litt mer til våren med faste frekvenser på TM185M. Klarer ikke få optimal ytelse i hastigheter over 14-15 knop, noe jeg tilskriver skrogfasongen på båten som har mange smale steg siden båten er "klinkbygd" i fasongen. Stegenes bredde er knapt like brede som svingeren, så virker som det blir en del turbulens som forstyrrer. Til våren skal det sparkles og støpes et parti til mindre skrogvinkel og slå sammen to steg på styrbord side. Tror det bør hjelpe, særlig siden svinger pga v bunn også må ploge litt på ene siden. Nettverket fungerer helt perfekt. S2009 logger helt strøkent med gps signal fra elite ti og det er helt suverent å sette veipunkter i ekkoloddhistorikken på S2009 som er på plass umiddelbart på elite. Når jeg i tillegg får inn ais via vhf på elite er alt perfekt. Elite brukes fortsatt med HDI svingeren til humring og leting etter struktur og fisk på grunt vann. Vrak funnet med downscan Vrak funnet med TM185M Neste steg må bli 36v baugmontert elmotor... pga strøm på 2-3 knop har jeg ikke turt å ankre på vrakene med dregg. Derfor har det foreløpig kun blitt bare noen få fine lyr fra vraket i 455 bildet og null og niks på TM185M vraket. Så rask drift på det dypet har gjort det meningsløst å fiske der selv om det tydeligvis bor noen der som jeg gjerne skulle fått opp i båten.
 25. Er ikke kompetent eller erfaren nok til å svare deg, men for hva det er verdt har jeg tm185m på s2009 uten å ha testet på stort over 200m ennå, dog med suksess. Mistenker at de med mer peiling/erfaring vil svare som du allerede vet at bunnlinjen sees langt nede, men at spørsmålet er hvilke forventninger du har til hva du vil se av detaljer. 6gr 200kHz kon fra 175h/265h(l) ser nok noe mer detaljer nærmere bunn på 400m enn 185m ville jeg tro ut fra hva jeg har lest tidligere. Er 400+ dybde favoritten er det nok vanskelig å komme unna 265hl med l på de større dypene hvor nå enn skillet går i detaljer for denne svingeren. Valgte selv 185m pga mesteparten av tid med snøre i vannet for min del er foreløpig mindre enn 200m og ønsket stor nok kon til å se mye og følsomhet nok til tilstrekkelig detaljer om man bare bruker hodet når detaljer skal studeres i kupert terreng. Følte dette valget gir nok fleks til å ikke være helt dødfødt om turen tar meg til 4-500m, dog uten forventninger om å se fisk så dypt. En 265hl ble vurdert som litt snever for mitt bruk, dvs litt smal kon til grunt vann (-100m), perfekt til 2-300m for å se detaljer og fisk og same shit på 300-4-500 siden skrentene syns, men sjelden fisk. Mulig jeg blir bitter etter å innse at konklusjonen er feil mtp hva man kan se i dypet, men med vekting av fisketid på ulike dyp er jeg rimelig sikker på at 185m er et godt valg for meg. Blir jeg bitter av feil konklusjon, blir nederlaget dobbelt så jævlig siden 265lh krever to kanaler og min s2009 har en... hmmm, må kjøpe 36v elmotor først før dette tenkes mer på, ellers blir det dreggtau til evig tid...
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.