Jump to content
Fiskersiden

FiskerStavanger

Members
 • Posts

  18
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

FiskerStavanger last won the day on June 13

FiskerStavanger had the most liked content!

Recent Profile Visitors

242 profile views

FiskerStavanger's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • One Year In Rare
 • Reacting Well Rare
 • Collaborator Rare
 • Dedicated Rare
 • First Post Rare

Recent Badges

5

Reputation

 1. Dagens mislykkede makrelltur ga idag min første rognkjeks. Rognkall/rognkjeks har stått høyt oppe på ønskelista. Og etter at jeg i april så en stor en i vågen i Stavanger. Da var det frustrerende å ikke ha med seg fiskestangen. Det ble en vellykket makrelltur igår på en av de mest populære stedene for dette i Stavanger, kaien utenfor Børevigå. Siden makrellene var store og mange kom jeg tilbake idag. Gårdsdagens makrell Men idag var makrellfisket uten resultat. Når jeg gikk lei begynte jeg å danse med makrellheklet fra kaien i håp om å få en av de små seiene som alltid finns under brygga. Jeg fikk opp en og tok den som agn. Først fiska jeg med en halv file etter litt større fisk. Men uten noe annet en smånapping fra sypiker eller noe sånt. Jeg bytta til et mindre paternoster takkel med små biter og begynte å vandre inn og runt i småbåthavnen for å se om jeg kunne få noen spennende eller kanskje nye arter. Jeg går forbi en bitteliten båt, og fordi jeg bruker en stang som egentlig var alt for stor for fisket jeg drev med fisket jeg bare rundt den. Når jeg kommer forbi på andre siden ser jeg noe lite følge etter takkelet. Det var rundt og hadde lyse og mørke blågrønne farger og så nesten ut som en manet i vannet. Men jeg ble forvirra, da det åpenbart fulgte etter. Den forsvant under båten og jeg var redd for at jeg hadde mistet den. Jeg sprang tilbake til utstyret mitt, klippa av opphengerene og satt på en ny opphenger med den tynneste linen og minste kroken jeg hadde. Jeg går tilbake, dingler agnet under båten og den kommer ut fra bak propellen. Da ser jeg klart hva det er for noe, en bitteliten rognkjekt. Den er åpenbart nysgjerrig, men går mest på søkket og svivelen. Så mister den interesse. Jeg finner ut at jeg må nærmere, jeg bør ikke ha mer en line og krok i nærheten av fisken. Og jeg trenger noe mer passende en den store og tunge stanga jeg bruker. Jeg henter en myk pinne fra en nærliggende busk, knytter den lille lina på tuppen og legger meg på magen på bryggekanten. "Dette fisket er ekstra morsomt på lett utstyr!" Etter noen minutt med lokking kommer den ut. Og tar forsiktig agnet. Den henger fast, men faller av kroken på overflaten. Noen minutter til med lokking og den biter igjen! Denne gangen fulgte den med opp! Jeg fikk tatt noen bilder og dagens ulykkelige makrellfiskere fikk se denne vakre, rare og søte fisken på nært hold for første gang. Jeg slapp den til slutt ut, og den gikk tilbake og sugde seg fast i sitt hjem under propellen. Der lever den nok lykkelig, fram til noen finner ut de skal ta seg sommerens første båttur...
 2. Ellers er jo moderne satelittkart et under! Noen av disse plassene har groper som du såvidt kan se på satelittkart. Det sammenfaller med merkingene på dette kartet, og de er runde der andre hull i steinene følger sprekkene.
 3. Har ikke egne bilder per nå. Skal prøve å få tatt bildet av det jeg lurer på om er en plass i Stavanger. Vil også ta en tur i Egersund en fin sommerdag og se om jeg får tatt alle som er merket på kartet fra Auglend. Det ser ikke ut til å finnes noen bildesamling av disse på nett. Det finnes bilder i disse to sakene: https://www.ecofact.no/Skjøtselsplan - Langøy.pdf Kapittel 4.5.8 http://arkeologi.blogspot.com/2008/12/sdefiske.html Ellers er jeg interessert i høre om slike plasser fra andre! Hadde vært interessant om folk vil dokumentere disse godt, finner ikke noe samling av alle slike steder. Best dokumentert er rundt Egersund. De er vist ikke merkverdige nok til å være merket i kulturminnesøk på nett.
 4. Hei! Jeg interesserer meg for å fiske berggylte, og har lest litt om "hakkeholene/gropene" eller "sædene" etter "sædefiske". Der det finnes groper der man med stein har knust skjell for agn for å fiske fra land, særlig etter berggylte. Og at disse har vært i bruk helt fram til 1945 noen steder, men går bak til forhistorisk tid. Og at det særlig har vært en måte fattige folk fisket på. Jeg ser at de er noenlunde godt omtalt rundt Lindesnes og Egersund. Ser også at de er omtalt på Langøy, nordøst for Stavanger. Jeg har "funnet" noen groper jeg tror er slik på en fin berggylte-plass i Stavanger. Jeg synes dette er utrolig spennende overlapp mellom kulturminner og fiske. Og lurer på om noen, ut av interesse fra det ene eller andre perspektivet, samler på slike steder? Noen kilder: https://www.fiskeavisen.no/velsmakende-historisk-viktig-fisk/ https://www.eigersund.kommune.no/auglend.5063657-259858.html https://www.ecofact.no/Skjøtselsplan - Langøy.pdf Kapittel 4.5.8 http://arkeologi.blogspot.com/2008/12/sdefiske.html
 5. Hei! Har trengt å prøve meg litt på å fiske i ferskvann, relativt små vann, men fisker mest i saltvann. Har normalt mest agn hjemme for og fra saltvann. Reker, makrell, av og til blåskjell. Er fisker i ferskvann kresne på dette eller funker det helt fint? Siden jeg ikke har fisket i ferskvann før så sikter jeg ikke nødvendigvis på en spesifik art først. Så spørsmålet mitt dreier seg vel om de vanligste artene. Abbor og ørret f.eks
 6. Finnes det liner eller noe man kan knytte mellom dem som har en lav bruddstyrke? Der bruddstyrken også er ganske forutsigbar og nøyaktig? Når jeg sier lav tenker jeg noe som ryker eller slipper med 0,5kg eller 2kg eller noe i den størrelsesorden. Spør fordi jeg skal teste ut en ide, der en del slippes løs under gitte forhold.
 7. Hei! Har hatt noen turer på natta der jeg har prøvd å fiske havål fra land. Uten flaks ennå. Etter å ha undersøkt det som finnes av tips på nett har jeg funnet noen mulige steder og testet to av dem med å se på sjøkart og. Vil gjerne høre om stedene jeg har sett på virker bra. Steder fra land, har ikke båt. Og om andre steder i sør-rogaland. Takk på forhånd for svar! Så vet jeg om jeg bare må smøre meg med tålmodighet og fiske mer, eller om det er bomturer pga valg av sted Har prøvd: Ytterst på moloen på Mekjarvik Uren som går ut i sjøen i Oltesvik: 58.852955,6.121418 Steder på jeg ikke har prøvd: Denne uren ved Dirdal: 58.8353288, 6.1749263 Kvildevik, Frafjord 58.8470990, 6.2789651
 8. Får prøve det! Opplever at krokene bare blir mindre og mindre for øyeblikket!
 9. Når jeg har fisket med myke agn har jeg opplevd at forskjellige arter av bittesmå fisker biter direkte på agnet, men ikke på kroken som er ment for større mål. De følger av og til med 1-2m før de slipper agnet og hopper ned. Snakk om 1-5cm størrelse. Om jeg tar imot en som følger med opp som ikke har bitt på kroken, "teller" de da for artslister om de ikke har bitt på kroken? Eller er det juks?
 10. Dette burde ikke vært nødvendig og mange har sikkert sagt det før! Hver gang det ligger metervis med liner og forpakninger fra sluker og hekler strødd på fiskeplassene blir jeg flau på fiskeres vegne. Hvor skadelig sånt er for naturen og at det ikke forsvinner raskt vet jo de fleste. Og i tillegg så blir man flau når folk går tur forbi og ser det rotet. I urbane områder er jo også retten til å fiske på bra steder ikke en selvfølge med konflikt med grunneiere. I Norge er det i tillegg veldig frie regler for fritidsfiske og veldig få folk som rett og slett er mot fisking. La det gjerne forbli slik! Men ta nå ansvar isåfall! Forsøpler vi der vi står har de jo gode argumenter mot det. Også er jo fisken(og livet rundt) en bra resurs for mat, fritid og læring! Ikke kast det bort! Skulle gjerne sagt mer ifra på plass, men tror folk gjør slikt oftere når ingen ser på dem. Så det blir med å plukke opp etter andre og kommentere det naturlig med de man småprater med på fiskestedene.
 11. Takk for svar! Målet for turen var leppefisker spesifikt, men nye arter generelt! Ny art for meg så det var ikke bom. Ble 4 sypiker i løpet av dagen. Med min første brungylt ble det art nr 8 og 9 idag. Har fisket i månedsvis i byfjorden i Stavanger og har ikke sett de, men nå de siste 2 har disse sypikene samlet seg i store stimer overalt.
 12. Hvilken torskefisk er dette? Synes de kjennetegnene jeg kan er vanskelig når de er så små. Sorry for klumsete bilde der deler er litt gjemt, ville ta bilde raskt før jeg slapp den ut.
 13. Takk for gode tips og svar fra flere! Mye info, så da er det bare å fiske mer for å prosessere det hele! Absolutt! Tenker du her på forumet ett sted?
 14. Ja, fikk søke en del etter plansjer og dette var den som var mest komplett for norske forhold virker det som. Men om noen som kan designe slikt, så tror jeg det finnes et vist marked for slikt mer spesifikt! Like store/detaljerte plansjer som går på mer spesifike kategorier av fisk, som sammen er komplette. Iallefall i disse dager da det er ganske praktisk å bestille trykk i mindre skala over nett. Ellers er jeg enig i at artsfiske.no er bra selv om jeg ikke har så mye ennå. Men dette på veggen er ikke for oversikten, men for tilfredstillelse, og kanskje litt skryt når jeg for flere, hehe! Også er den fin også, iallefall når jeg skaffer noen mer passende klistermerker. All ære til de som lager slikt!
 15. Det er ikke brugden, men torsken med siden av jeg har krysset! var litt vanskelig uten å dekke bilde eller tekst. Skaffer meg nok noen klistermerker snart Nei, får henge opp bilder på siden med eventuelle andre arter. Tror derimot det er disse som i aller størst grad blir krysset først
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.