Gå til innhold
Fiskersiden

Artsmangfold (atter en gang)


ThorEH
 Share

Recommended Posts

Nei! Bifangst under laksefiske. Førøvrig fisket med reketackel, men utrolig nok kroket i munnen. Helt sikkert en tilfeldighet. Det som forøvrig slår meg er at siden et eks. blir "krøket" indikerer det kanskje at det faktisk finnes godt med denne fisken på den aktuelle plassen. Biotopmessig er det en fin plass.

Fisken var forøvrig ca. 15 cm lang. Noen som sitter på flere opplysninger om denne fisken?? Gytetid, maksstørrelser osv. Hvor kommer den fra? Importert som agnfisk fra utlandet???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 445
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Bare legge til..Var i drammens elva i natt...Fikk fortalt før jeg dro at 8 av 10 laks siter alle andre steder en i munn.Det trodde jeg ikke helt på.

Fikk kort på rød sone.Der ble landet 1 fisk..På 13 kg. Den sat i bryst finen.

Fikk da fortalt at 9 av 10 stor lakser som ble tatt på onsdag satt feil..

Da gadd jeg ikke en gang å fiske.Reiste hjem..

Hvordan kan man skryte av en fangst da..Hadde jeg fått en som sat feil,hadde jeg aldri nevnt den for andre..

Hvorfor gidder folk å rykke fisk.Totalt usporslig..

Lenge leve meitefiske.Som faktisk får fisken til å bitte på..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Dr.Fish

At ørret står øverst på prioriteringslisten til fiskeforvaltningen og blir alt opp, flyttet og satt ut over store deler av landet er vel ikke så rart. Dette skyldes jo ene og alene ørretens tradisjonelle rolle som viktig matkilde, og ikke det at noen har vedtatt at ørreten er en edlere fisk enn karpe. Husk at også karpe og suter i sin tid ble satt ut som matforråd.

Ja, tradisjonene som matfisk er viktig, men likevel forsvares den skjeve og inkonsekvente forvaltningspolitikken i Norge med økologi og sport. Men man kan ikke bruke økologi som argument mot utsetting av andre arter, når man selv setter ut ørret på steder den ikke har noe å gjøre! Da fratar man seg selv ethvert argument! Og selv om ørret er en flott sportsfisk så vet vi at sannheten også her er mye mer nyansert, og at det fins arter som er vel så spennende som ørret!

sitat: Jeg betviler ikke at det finnes svært mange dyktige sportsfiskere som utmerket godt kunne planlagt og gjennomført vellykkede utsettinger av en rekke karpefisker, og selvfølgelig burde det være mulig å søke om dette med muligheter for å få noe annet svar enn nei. At vi i utgangspunktet skal ha forbud mot utsetting og flytting av fisk her i landet er imidlertid svært fornuftig. Blant oss finnes det nemlig en lang rekke personer som handler en god stund før hjernen er aktivert, og resultatet av slike handlinger kan være svært skadelig... Det er jo ganske opplagt at det finnes meitefiskere her i landet som har vært svært aktive fiskeutsettere, og jeg fornærmere vel ingen når jeg antyder at forundersøkelsene i diverse vann kanskje har vært for dårlige.

Ja, men det er jo nettopp fordi myndighetene har en slik inkonsekvent og kategorisk linje som gjør at folk tar loven i egne hender, og utsettingene blir lite gjennomtenkte. Hadde myndighetene gjort loven noe mer konsekvent og liberal, kunne man jo gått inn i et samarbeid der folk med kunnskap, for eksempel innenfor NMU, planla og gjennomførte skikkelige utsettinger, med minimal risiko, faktisk mye mindre risiko enn de fleste utsettingene av laksefisk i Norge. Og da ville jo grunnlaget for å bedrive ukontrollerte utsettinger mer eller mindre forsvunnet. Uten å rettferdiggjøre at noen tar loven i egne hender så er norske myndgheters linje lite klok, og bidrar bare til å gjøre vondt verre.

sitat:I et etablert økosystem finnes det få økologiske nisjer som står ledige og venter på en introdusert art. Nisjene til nye arter vil derimot svært sannsynlig ha overlappende nisjer med arter som allerede finnes på stedet og effektene av en utsetting kan komme til syne på de merkeligste plasser. Fra effekter på fiskefauna til effekter på insektsfauna (som igjen kan ha effekter på plante og fugleliv langs elva eller vannet). Det er mye som skal tenkes på.

Dette er vel ikke helt sant? Hvordan kunne vi ha klart å etablere så mange gode ørretvann i Norge ved utsettinger opp gjennom årene dersom det ikke var ledige økologiske nisjer som stod og ventet? Det er klart at når man setter ut en fiskeart i en lokalitet, så vil den benytte seg av det næringstilbud som fins, i form av insekter, bunndyr osv. I verste fall KAN en introduksjon av fisk føre til lokal utryddelse av en sjelden art, som for eksempel stor salamander, men generelt, så er jo produksjonen av bunndyr så stor at det er plass for fisk. Det er jo takket være dette man har laget drømmevann av mange opprinnelig fisketomme vann i Norge. Og det er da slett ikke sikkert at en bestemt art alene klarer å fylle ALLE nisjene i et vann? Ørret for eksempel er ikke flink til å grave i bunnen, og klarer derfor ikke å utnytte DEN nisjen, karpe derimot...! Og ja, enhver fiskeutsetting får en eller annen effekt på miljøet. Men selv om miljøet FORANDRES, betyr ikke det at det ØDELEGGES. ALL kultivering forandrer naturen, delvis etter våre ønsker. Men er det prinsippielt galt å gjøre dette. Og er det noe verre å forandre naturen gjennom å lage et karpevann av et næringsrikt vann i lavlandet, enn det er å sette ut ørret i et fisketomt fjellvann, eller å ha sau på utmarksbeite for den saks skyld? Er det å tilrettelegge naturen i rekreasjonsøyemed noe verre enn å forandre naturen or å skaffe mat? Er ikke rekreasjon (nesten) like viktig for helsa som mat? Og er det så ille å forandre naturen, er ikke vi mennesker EN DEL av naturen?

MvH Rune Johansen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tilgi meg for at jeg ikke har hatt tid til å lese alle de 18 (!) sidene med innlegg på denne tråden, så det er mulig dette er uinteressant:

Når det gjelder leirkutling: Jeg var tidligere svært interessert i kutlingfamilien, som er den mest artsrike fiskefamilien med 1500 arter ++ og det oppdages stadig nye arter. Jeg samlet de vanligste norske artene (svartkutling, sandkutling, leirkutling, bergkutling, tangkutling, glasskutling og krystallkutling) og hadde dem på sprit på kontoret.

Det tok tid før jeg fant leirkutling (ved Arekilen på Hvaler) og det måtte lupe til før jeg så forskjell på den og sandutling. Det er et mørkt skråbånd innerst ved brystfinnene på leirkutling (som nevnt tidligere). Den finnes stort sett bare i brakkvann, og blir neppe større enn 5 cm. Så en leirkutling på 5 gram, tror jeg nok må være en sandkutling. Bildet til Espen er helt ubrukelig for artsdiagnose.

Bilder av norgesrekordene på Villmarksinfo? Helt klart teknisk mulig, men grunnet Villmarksinfos bemanningssituasjon i dag (det er en lang historie...) skjer det vel neppe på en god stund, dessverre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Bilder av norgesrekordene på Villmarksinfo? Helt klart teknisk mulig, men grunnet Villmarksinfos bemanningssituasjon i dag (det er en lang historie...) skjer det vel neppe på en god stund, dessverre.

Tipper det sitter folk der ute med scanner som mer enn gjerne tasr på seg jobben mot å få gå igjennom all dokumnetasjon og bilder av norgesrekordenen! (lang setning......)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke tida det tar å scanne bilder som er problemet. Heller hele konseptet Villmarksinfo. Vi sitter på bilder av de fleste artene, så når framtida for Villmarksinfo er avgjort, vil dette tas opp på nytt. Jeg er også klar for dette, men akkurat nå lar det seg ikke gjennomføre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Karl Inge S

Lite sidespark ang tidligere disk om karpe vs ørret utsett:

Om man setter ut ørret i et karpevann, med det resultat at 50 mann fisker småvokst ørret, er ikke det da bedre enn at det settes ut karpe og at 5 mann fisker storvokst karpe??

Jo, hvis motivet er et flest mulige skal komme seg ut å fiske for å skaffe seg en fisk til panna, kan man godt se det på denne måten. Men det er ikke dette argumentet som brukes. Nei, det er at ørret er en 'bedre' fisk enn for eksempel karpe, og at det er økologisk sett mer stuerent med ørret. Poenget er jo at mange er på jodet her! I slike vann vil det være økologisk sett mer korrekt å sette ut karpe, det vil bety at vannet får en verdi som sportsfiskelokalitet som vil bli benyttet, men ikke trampet ned slik man kan oppleve det hvis den vanlig mannen i gata får snusen i at han kan fiske 30-cm ørreter der! Og hvis man etablerer mange nok vann, så er det plass nok til alle, forutsatt at ikke alle sammen vil fiske på samme sted! For å si det sånn; alle FORNUFTIGE hensyn, både med hensyn på ØKOLOGI og SPORTSFISKE tilsier at det er bedre med karpe enn med ørret i et næringsrikt vann i lavlandet. Og dette strider ikke på noen måte mot ønsket om at flest mulig skal komme seg ut å fiske....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med siste taler her. Selv om jeg er vestlending og i utgangspunktet er veldig glad i ørretfiske, virker det meningsløst at det skal etableres uendelig mange bestander av ørret, når det allerede finnes mange (overbefolkede) ørretvann, mens det skal være helligbrøde å sette ut andre interessante fiskearter.

Selvsagt kreves det at en nøye vurderer konsekvensene av utsetting, uansett hvilken art som skal settes ut og hvor, men jeg skulle gjerne hatt flere vann med f.eks. karpe og suter, og ser ikke helt hvorfor dette skulle være problematisk hvis det gjøres på en gjennomtenkt måte.

Personlig kunne jeg for øvrig også tenkt meg f.eks. en barbe-bestand i Norge...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"For å si det sånn; alle FORNUFTIGE hensyn, både med hensyn på ØKOLOGI og SPORTSFISKE tilsier at det er bedre med karpe enn med ørret i et næringsrikt vann i lavlandet. Og dette strider ikke på noen måte mot ønsket om at flest mulig skal komme seg ut å fiske...."

Men problemet er vel at alle vil fiske nærmest mulig hjemmet, og da holder det ikke at det er bra ørretfiske på fjellet....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Frisch

Joda, det holder det. Problemet er bare at svært mange sportsfiskere ikke er opplyst om de mulighetene som faktisk er rett utenfor stuedøren. Det enkleste er å opplyse om dette, fremfor å skape flere unaturlige ørret-vann

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Men problemet er vel at alle vil fiske nærmest mulig hjemmet, og da holder det ikke at det er bra ørretfiske på fjellet...."

nei, men vi kan vel fiske karpe hjemme, og ørret på fjellet ?? Det er vel likeså "naturlig" all den tid ørret er en fjellfisk og karpe en lavlandsfisk !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utsetting av fisk vil aldri være noen forbedring av naturen, all den tid naturen egentlig best styrer seg selv. Problemstillingen var jo derfor hvorfor setter man ut ørret istedet for karpe i tjern på østlandet.

Jeg våger påstanden at dårlige ørretvann er bedre besøkt enn gode karpevann, men det er vel ikke "adelen" som fisker småørret....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:"Men problemet er vel at alle vil fiske nærmest mulig hjemmet, og da holder det ikke at det er bra ørretfiske på fjellet...."

nei, men vi kan vel fiske karpe hjemme, og ørret på fjellet ?? Det er vel likeså "naturlig" all den tid ørret er en fjellfisk og karpe en lavlandsfisk !

--------------------------------------------------------------------------------

Det er sant det Thor Eh.Et problem imidlertid er at de som forvalter vannene er trangsynte og ikke har fått opp øynene for hvilken flott sportsfisk karpe / suter er og at de tenker mere på mataukfiske.

Man får håpe at dette endrer seg, men da bør det kanskje informeres og reklameres mere for utsetting av karpefisk og sportsfiskemulighetene etter de for å øke intressen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Et problem imidlertid er at de som forvalter vannene er trangsynte og ikke har fått opp øynene for hvilken flott sportsfisk karpe / suter er og at de tenker mere på mataukfiske."

Tror ikke problemstillingen min helt kom frem. Altså: Siden det er så mange flere som fisker ørret, om enn småfallen, hvorfor skal vi som har forstått sakene få bestemme?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Karl Inge S

"Et problem imidlertid er at de som forvalter vannene er trangsynte og ikke har fått opp øynene for hvilken flott sportsfisk karpe / suter er og at de tenker mere på mataukfiske."

Tror ikke problemstillingen min helt kom frem. Altså: Siden det er så mange flere som fisker ørret, om enn småfallen, hvorfor skal vi som har forstått sakene få bestemme?

Fordi vi har forstått sakene [^]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel ikke ett spørsmål om vi skal få bestemme hele greia, men vi burde vel kasnkje noe lettere få gjennomslag for gode og gjennomtenkte ideer. At det faktisk var en aldri så liten åpning for utsetting av karpefisk i egnede vann.... Slik at ikke ALT handler om sportsfiske etter fettfinner slik det gjør idag på bestemmende og utøvende plan !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt mer balanse mellom ørret og annen fisk hadde vært fint! Det etableres og kultiveres temmelig mange, kanskje for mange, ørretbestander. Det er mye verre å finne et sted en kan fiske karpe eller suter - og jeg har intrykk av at de få stedene som finnes (og er kjent) fiskes ganske hardt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da forutsetter du vel nesten at en må være en organisert meiter for å ha glede av å fiske f.eks. karpe/suter? Jeg er ikke medlem i NMU, og har mange venner som ikke er det, men hadde jeg hatt et lett tilgjengelig vann med stor karpe/suter, skulle jeg raskt ha klart å spadd opp 5-10 ivrige fiskere.

Alle "lystfiskere" (altså fiskere som fisker fordi det er gøy, ikke for å skaffe mat) vil trolig kunne ha glede av slike utsettinger - og det er nok litt mer enn 90, tror jeg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror vel også at hvis tilgjengeligheten av feks Suter og Karpe øker vil også interessen øke. Godt tilbud=lavere pris. Holdt forresten på å kaste opp av Auduns Liste som dukket opp da jeg skrev dette innlegget. Ikke bare har han fått sinnsykt og da mener jeg sinnsykt mange flere arter enn meg, men jeg har ikke en art hvor jeg slår hans PB. Helt sinnsykt, slikt står det respekt av, noe å strebe etter.

Svar til dette:

Personlig kunne jeg for øvrig også tenkt meg f.eks. en barbe-bestand i Norge...

Og store feite Mallesvin helst i Tunevannet!!! [ :) ][ :D ][8D][:I][ :o )][ :P ][ B) ][xx(][8)][:X][^][V][?][ :( ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.