Gå til innhold
Fiskersiden

Lakeeksperiment, Øvre romerike


stein
 Share

Recommended Posts

I går kveld var kjs og undertegnede i Glomma for nytt lake eksperiment. Kveldens hovedmål var at Karl Johan skulle få sin første lake. Været var tåke, nullføre, med mye fuktighet i luften. Tok ikke sjansen på å kjøre helt frem da den siste bakken muligens skulle bli isdekt i løpet av fiskeøkten. Det var uansett ikke lange veien å gå. Jeg var på plass ca 18:30, og rigget opp 2 stenger.

Da kjs ringte ca 19:30 hadde jeg allerede fått 2 stk på land. Det var ikke store karene. ca 300g og 480g.

Kjs gjør kjapt klar to stenger som settes opp. Så er det bare å vente. Det napper jevnt og trutt, og til slutt har kjs fast fisk. [ :) ]Antar vekten på den til å være ca 300g. Det er jevnlig aktivitet, og vi mister en og annen fisk. Neste fisk på land er det jeg som får. Vekt omkring 500g.

Kveldens siste og største fisk er det kjs som får. Den var over 600g, husker ikke eksakt vekt på den.

Agn for kvelden var makrell og sild.

Størrelsen på gårdagens laker var ikke særlig stor, men det viktigste var at kjs skulle få sin første så får de store komme etterhvert.

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp, etter snart ti turer der jeg mer eller mindre bevisst har gått etter lake, og foreløpig kun kan skilte med lake nesten på land, mange napp, og noen morsomme bifangster (gjedde på 11kg og 4kg, abbor på 800g, etc.) guidet Stein meg til en ny plass og mine to første laker på land i går[ :) ]. Ingen store, men nok napp til at det var morsomt uansett, og altså to på land for meg - den største ble veid til 625g...

Takker Stein for en fin fisketur tross været, og glimrende guiding i et for meg nokså ukjent område!

Lake er forresten en fantastisk flott fisk - det blir nok snart laketur igjen, ja...[ ;) ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv takk for en fin tur Karl Johan.

sitat:Opprinnelig postet av Arnstein

"og glimrende guiding i et for meg nokså ukjent område!"

La meg tippe - Funnefoss/Frognerstrand ?

Nei, ikke så langt opp.

Har lest at Funnefoss/Frognerstranda er et område som pleier å levere lake på vinteren, i tillegg til bra abbor. Kanskje jeg skal forsøke der neste gang.

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har lest at Funnefoss/Frognerstranda er et område som pleier å levere lake på vinteren, i tillegg til bra abbor. Kanskje jeg skal forsøke der neste gang.

Stein

Jepp - har fått en del bra abbor der på vintern (300-900g). Har sett at det fiskes en del lake der også på vintern uten at jeg vet resultatet. Er også lakeplasser lenger ned mot Uåa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av ThorEH

Skjønner ikke at det skla være så vanskelig å få seg lake :-)

Tok min på første forsøk, midt på sommern (2,03 kg:-)

Det gjorde jo Stein også - så det er vel bare jeg som trekker snittet ned[:I]. Kan nok delvis skylde på at jeg har eksperimentert litt på steder der laka sannsynligvis dukker opp litt seinere på året, samt at mange av turene har vært litt adhoc. Utover det er det jo bare min sedvanlige uflaks som spiller inn - fisket vel etter laks i ti år før den første kom på land[ :) ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Arnstein

Jepp - har fått en del bra abbor der på vintern (300-900g). Har sett at det fiskes en del lake der også på vintern uten at jeg vet resultatet. Er også lakeplasser lenger ned mot Uåa.

Frognerstranda er jo primært en abborplass, selv om det også tas noe lake. Men ved Uvesund, og utløpet av Ua er jo en klassisk lakeplass. Dyprenna går på vestsida, der åa renner ut. Over mot østsida er det stort sett grunt, men også der tas det endel lake. Det går an å meite fra bredden ved utløpet av Ua, men ellers pleier isforholdene å være stabilt gode rundt nyttår. Det er mye småfallen lake, 0.5-1.5kg (jeg har aldri fått lake over 2 der, på ganske mange forsøk), men av og til tas det skikkelig stor lake der. For noen år siden ble det tatt et eksemplar på 90cm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde en liten tur igjen torsdagskvelden - litt lenger nede enn der jeg og Stein var, og endte med 6 stk opptil ca. kiloen (alle ble sluppet ut unntatt den største som hadde slukt fullstendig). Kommer nok til å lete litt etter et sted med litt større gjennomsnittsstørrelse snart[ :) ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har spist en del lake fra Nøklevann i Oslo og synes det smaker veldig godt. Det er betydelig greiere å tilberede og spise litt større lake enn sånne småtasser man fort kan få. Men hvordan er det med miljøgifter og slikt? En tokilos lake har vel levd en stund, og den har kanskje samlet opp en del giftstoffer i løpet av livet. Er det noen øvre grense for hvor stor lake man bør spise (slik det er på bl.a. abbor og gjedde)? Og er det ellers noen grunn til C&R bortsett fra hvis man ikke har tenkt å spise den?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Såvidt jeg vet er det ingen grunn til C&R rent bestandsmessig - heller tvert imot, siden en del bestander er svært småfalne. Grunnen til at jeg satte ut igjen de minste lakene var at jeg synes de var vel små som matfisk. Jeg ville primært ha satset på lake i størrelsen 1-2kg som matfisk, siden større eksemplarer trolig har samlet opp en god del miljøgifter - dessuten er det vel de aller største eksemplarene som burde få leve videre med tanke på å opprettholde bestanden også...

Det er vel generelt anbefalt å holde seg unna lakelever, selv om dette skal være en delikatesse, men noen konkret anbefaling om maksstørrelse har jeg ikke hørt, jeg ville tippet at opp til 2-3kg er ok, så lenge en ikke spiser lake VELDIG ofte[ :) ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av ThorEH

Skjønner ikke at det skla være så vanskelig å få seg lake :-)

Tok min på første forsøk, midt på sommern (2,03 kg:-)

...men så hadde du skikkelig guide, da!

Noen tilberedelsetips, Gabrielsen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har spist både kokt og stekt lake, og begge deler har vært godt. Men vi (jeg og samboeren min) er begge enige om at stekt var best. Noen generelle tips om lake-steking får komme senere, for jeg har nøyd meg med å fiske og spise lake, mens samboeren min (gjentatte ganger)og broren min (en gang, men som ble svært vellykket) har stått for stekingen. Så jeg må forhøre meg litt med dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av kjs

Såvidt jeg vet er det ingen grunn til C&R rent bestandsmessig - heller tvert imot, siden en del bestander er svært småfalne. Grunnen til at jeg satte ut igjen de minste lakene var at jeg synes de var vel små som matfisk. Jeg ville primært ha satset på lake i størrelsen 1-2kg som matfisk, siden større eksemplarer trolig har samlet opp en god del miljøgifter - dessuten er det vel de aller største eksemplarene som burde få leve videre med tanke på å opprettholde bestanden også...

Det er vel generelt anbefalt å holde seg unna lakelever, selv om dette skal være en delikatesse, men noen konkret anbefaling om maksstørrelse har jeg ikke hørt, jeg ville tippet at opp til 2-3kg er ok, så lenge en ikke spiser lake VELDIG ofte[ :) ]

Nei, liten grunn til å praktisere C&R på lake, bortsett fra de største individene (2.5+), som de fleste steder er fåtallige. Med tanke på miljøgifter er jo laker på mellom 1 og 2 de beste å spise likevel, selv om faren neppe er særlig stor uansett. Lake står jo ikke SÅ ofte på menyen. Små laker kan jo også spises, ikke mye bein der.. Lakelever er lite aktuelt å spise på grunn av miljøgifter. Dessuten er det svært vanlig med parasitter i leveren. Men fersk lakerogn, stekt sammen med egg og løk er snadder! Den beste oppskriften på lake synes jeg for øvrig er å renskjære kjøttstykker og ha de i en ildfast form sammen med gulrøtter, broccoli, squash, paprika, løk osv, helle fløtesaus over, og gratinere med ost.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke noen stor hemmelighet hva jeg gjør.

Skjær fileer med skinnet på, jo tykkere du kan få dem jo saftigere blir det. Forvarm panna litt og hell i olje/smør (jeg liker flytende olivero godt). Legg dem med skinnsida ned og la ligge en stund, skru ned varmen litt (til 4-5 på 1-6innstilling), hell over krydder, (godt med peppermix, gjerne grove korn, litt salt (bedre å bruke mye salt i tilbehøret), timian eller basilikum eller begge. Snu fileeeene og fres litt (30s-1min) snu igjen , hell en stripe olivenolje over hver filet og sett på lokk, skru ned til 3 og hent fisken når bordet er dekket

stort sett alle ris eller potetvarianter passer til dette(, selvom puffet ris og potetgull ikke er å anbefale)

Og hvis du vil ha en annen variant som er mere fres over men mindre får frem lakesmaken :

snitt kjøttet i terninger i terningstørrelse

bruk en wokpanne eller stekepanne med høye kanter

hell i frityrolje/peanøttolje/soyaolje eller utspedd yakmelk

fres opp krydder, masse grønne ting er lurt, basilikum, timian, rosmarin, dill for de som liker det, hvitløksbåter, sølvløk og oliven

hell i grøntfor (en wokblanding fra frysedisken funker bra, skal være i 1-1 forhold med fisken vektmessig)

rør hele tiden (stirfry)

når grøntforet ikke er hardt lengre hiver du i fisketerningene og drysser grovmalt pepper over

fres litt, syng en sang, rør og hell på tallerken

dryss parmesan/mozarella/gauda dvs ost over

legg risring rundt og pynt med kraftig soyasaus eller østerssaus

spis med spisepinner.

håper det var litt det du så etter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.