SMS

Artsjakt hos Hugo

Recommended Posts

Godt over et halvt år siden sist jeg skrev rapport på FS, men etter noen hundre useriøse poster i testforumet og spydige kommentarer (som oser bitter misunnelse) til andres fangstrapporter kommer det endelig noe med substans fra denne kanten igjen. Hugo hadde invitert til artsjakt i påsken og jeg fikk en etterlengtet sjanse til å besøke Stavanger igjen. Målet var enkelt; fløyfisk. Fløyfisk er det jo overalt rundt Stavanger, alle får fløyfisk i Stavanger, så det måtte jo være enkelt. Hadde vel egentlig mentalt innkassert fløyfisk som ny art innen jeg dro til Stavanger faktisk.

Ble hentet av privatsjåfør/hotellvert/guide Hugo på Sola, og få timer senere var jakten på fløyfisk i gang. Men det var tregt, og for en som ikke er vant til denne typen bryggemeite virka det som svart hav. Likevel klarte Linn (6 år) å dra lomre på 6-700 g, som også ble turens klart største fisk. Ble en litt mindre lomre på meg også, dobling av gammel pers, men siden den ikke engang var halvparten så stor som Hugos lomrer ble den verken veid eller fotografert.

Dagens fisker med ny pers på lomre:

79620_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79620.jpg

Etter en fløyfiskløs dag forsøker vi ålekvabbe på kvelden. Det er grått og ekstremt fuktig i lufta, uten at det egentlig regner, perfekt vær til ålekvabbe i følge guiden. Etter ca halvannen time med noen små, forsiktige napp så blir det endelig litt tyngde i stanga mi. Opp kommer en ålekvabbe på 210 g og trettismå cm, årets første nye art! Alltid gøy å se fiskearter man aldri har sett live før, første gangen jeg ser en levende ålekvabbe. En skikkelig berserkfisk som ikke var veldig samarbeidsvillig mtp posering:

79621_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79621.jpg

79622_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79622.jpg

79623_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79623.jpg

Jeg er fornøyd, Hugo føler han har levert, og vi kjører hjemover i tussmørket.

Neste dag skal jeg presisjonsguides til rognkjeks. Vi kjører langt, vi tar ferge, vi kjører enda lenger, og vi kommer etter hvert til en kai. Hugo peker ut nøyaktig hvor rognkjeksen jeg skal fiske ligger og ruger på eggene sine. Etter først å ha prøvd å komme til med en 10 fots stang, og funnet at den var for lang, og så med en 2 fots, og funnet ut at den er for kort, er jeg endelig klar med en 5 fots stang. Lirker rekebiten forsiktig ned foran kjeksen, som begynner urolig å bevege på brystfinnene. Lar så rekebiten danse et par sekunder før jeg legger den død rett foran snuta på kjeksen. Den nøler et par sekunder, tygger et par ganger før rekebiten forsvinner helt inn i gapet på den. Tilslag! …men det blev inget. På merkelig vis klarer jeg å unngå å kroke rognkjeksen, selv om den hadde hele agnet og kroken inni kjeften. Kjeksen blir skremt og gjemmer seg under en hylle, men etter et par minutter er den tilbake igjen. Imidlertid er den fortsatt skremt, og hver gang jeg lirker en rekebit ned til den igjen stikker den under hylla og gjemmer seg. Dette gjentar seg tre ganger til før kjeksen er lei og bestemmer seg for å bli under hylla, skjønner den jo egentlig ganske godt, den har visst vært på land to ganger før. Vi reiser lenger enn langt for at jeg skal fiske én bestemt fisk – som jeg klarer å skremme – fantastisk! Enda bedre blir det av at det ikke er andre rognkjekser å se fra kaia.

Q: Hva gjør man i Rogaland om alt håp synes å være ute?

A: Kopierer Karleif!

Hugo tipser meg om at Karleif klarte å lokke frem tre rognkjekser fra pillarene som stikker ned i dypet fra kaia. Jeg har ikke helt troa, men stoler på at Hugo stoler på at bryggemeiteguruen fra Bryne vet hva han gjør. Og joda, etter en stund med ”lokkemeite” rundt pillarene kommer en liten kjeks frem, tygger på reka, spytter, tygger igjen, jeg er rolig og avventende, skal i hvert fall ikke skremme denne også… men joda, klarer å misse tilslaget igjen! Fantastisk. Finner nytt agn, og ser nå hvor rognkjeksen gjemmer seg, men regner med at jeg har skremt denne også, imidlertid var ikke denne like lettskremt som den første (har muligens bare blitt fanget av Karleif før og ikke Christer?), og på andre forsøket sitter den. Ikke mye fight i rognkjeksen, den vimser rundt seg selv mens Hugo henter håven og berger den. Hvilken lettelse å innfri etter å ha blitt guida med cm presisjon først, kløna det bort, og så endelig lykkes på tredje forsøk! Ny art igjen, og kjempetøff fisk, som jeg heller aldri har sett i levende live før. Kjeksen ble ikke veid eller målt, men str kan vel anslås til ”en drøy håndfull”, uten at det bør trekkes noen analogier her:

79624_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79624.jpg

Linn ser skeptisk ut.

Senere samme kveld blir jeg med på en av kaptein Hugos målrettede, sentrumsnære deep sea fishing tours etter fløyfisk. Vi får svartkutling, torsk og lomre, men ingen fløyfisk. Hugo ønsker seg steinbit, men får ei.

79625_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79625.jpg

Søndag prøver vi en plass fra land, som krever litt lengre kast, og jeg får låne en surfstang. Hugo håper på slettvar eller annet flatt snacks, mens jeg igjen håper på fløyfisk. Ble en røys med små sandflyndrer på oss på denne turen, men med ett unntak; ny spettepers på meg! Første rødspetta jeg har fått siden 1994, og den var bare 300 g. Strålende fornøyd med ny spettepers på 1150 g! Vi pakker sammen, prøver enda en plass etter fløyfisk, men neida, den arten har jeg fremdeles til gode å se i levende live (sett døde fløyfisk tatt i garn, men ikke fullt like spennende det).

79626_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79626.jpg

Etter en kjempegod søndagsmiddag er det klart for siste turen under mitt tredagers opphold i Stavanger. Vi har gitt opp fløyfisken, målet er nå kloskate. Mester Hugo viser raskt hvordan det skal gjøres:

79627_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79627.jpg

Hvitsida til ære for Arve:

79628_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79628.jpg

Enda en art jeg aldri har sett i levende live før, tross at jeg har bodd i Trondheim i snart 9 år. Kan ha noe med at jeg aldri har gidde å bli med på AKP-MLs kystmeiteturer til nordfylket.

Vannet er relativt grumsete, så det er liten sjanse for å kikkemeite kloskater, dessverre. Litt utpå kvelden får Hugo hilse på denne kule brislingen:

79629_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79629.jpg

79630_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79630.jpg

Stilig fisk, men ikke sånt som vi bryr oss så voldsomt om. :) Timene går, jeg skifter agn, fisker med tre stenger, flytter på agnene, skifter agn igjen, og sånn går nå tida, og til slutt får jeg belønning for utholdenheten:

79631_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79631.jpg

Superhappy med min første kloskate, 730 g, kke det minste eksemplaret heller:

Spørsmål: hvor mange kloskater er det på bildet under?

79632_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79632.jpg

Kloskata mi er på vei tilbake til mørket den så brutalt ble dratt opp fra:

79633_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79633.jpg

I mellomtiden har Hugo dratt noen drøye kutlinger, og har sikret mat for familien i ukesvis fremover:

79634_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/32000/79634.jpg

Tusen takk til Hugo og familie for hyggelig selskap, suveren guiding og tak over hodet, kanonbra rehabilitering av lettere utbrent statsansatt! Dette er nok også definitivt siste gang jeg får tre nye arter på tre dager i Norge…

PS Fløyfisken tar jeg en annen gang!

Levert av: http://fiskevatn.no/foto/

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Spørsmål: hvor mange kloskater er det på bildet under?

Det ligger vel en godt kamuflert i sanda på den venstre siden av din?

Grattis med nye arter, alltid gøy å krysse av nye, fløyfisken tar du senere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fin rapport Sverre, grattis med tre nye! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Grattis med nye arter ! Fin rapport var det og.

Fløyfisken får du ta i Holmestrand en gang du er i Drammenstraktene :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Finfin rapport SMS. Du var jo rett flink, og ikke så klønete som du beskriver.

Tre nye arter på ei helg er ikke ille, mtp på at du hadde over 90 når du kom. :) Du er velkommen tilbake når som helst, artsjakt eller ikke. Alltid kjekt med folk som hever IQ'en i huset.

SMS; arts jeger og penne knekt. :P

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Artig rapport og flotte fisker.

Gratla med tre nye arter selv om ikke fløyfisken satt :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest StadJon

Fløyfisk er for meg kun en oppdiktet art. :)

Tre kloskater på bildet ditt, etter hva jeg kan se.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tre kloskater på bildet ditt, etter hva jeg kan se.

Da tror jeg du skal begynne å tegne å forklare - for etter å ha spana fullversjonen så kan jeg bare finne 2

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjempefin rapport, Sverre :P

Jeg kjenner fiskesuget og lengselen etter nye fisketurer blir merkbart større for hver eneste time... :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest StadJon

Da tror jeg du skal begynne å tegne å forklare - for etter å ha spana fullversjonen så kan jeg bare finne 2

Jeg skal ikke noe som helst. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fin rapport! Artig at de prøver å lure oss med laksesilda, men fekk de den på krok eller var den stranda?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Godt å se annet enn sure kommentarer som oser av misunnelse :)

Gratulerer med tre nye!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gratulerer med 3nye arter,og gratulerer til guiden med velykket guiding.

Jon:

Fløyfisk som er såååå lett. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Grattis med nye arter!

Forresten,den brislingen ser ikke ut sånn som de jeg har fått :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er mest overrasket over av SMS fant fiskeutstyret sitt... Grattis med tre nye arter Sverre, bra!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det må være lov å si at laksesilden ble tatt i håv, et resultat av målrettet håving faktisk.

Om ikke håvetrangen min hadde vært så stor, og om vi hadde hatt et mikrotackel klart, tror jeg vi ville klart å tatt den på stang. <_<

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

3 på 3 med det "meste" fra før er jaggu sterkt- kudos til fisker og guide <_<

Fløyfisken kan være seig selv for den dyktigste fisker SMS :lol:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå