Gå til innhold
Fiskersiden

Aksjonering mot ulovlig garnfiske, anadrom fisk


 Share

Recommended Posts

Vestby-gutta har nå alliert seg, og holder oppsyn med vårt eget område i Oslofjorden fremover (dvs. vi kan strekke oss mellom Son og Drøbak). Ingen av oss har pr. idag formell oppsynsmyndighet, ingen politimyndighet, men vi har et samarbeid med politiet. Vi ser det som vår rett og vår plikt å verne om egne områder. Vi har båt tilgjengelig, og vil observere, dokumentere, informere, om nødvendig kalle på politiet, og til syvende og sist politianmelde. Til å hjelpe oss har vi laget et informasjonsbrev som kan slås opp for allmenn info eller overleveres ulovlige garnfiskere på stedet. Dette infobrevet omtaler regler og forskrifter vedrørende anadrom laksefisk (forkortet og garnrelatert), og infoen er hentet fra blant annet lakseloven, forskrift vedr. utvidede fredningssoner med mer. Informasjon til et slikt brev kan hentes hos fylkesmannen, direktoratet for naturforvaltning, eller på den svært så konkrete siden til fiskeridirektoratet.

Så kommer det viktige; vi dekker vårt område. VI OPPFORDRER DERFOR ALLE DERE ANDRE TIL Å GJØRE DET SAMME, så blir dette en form for "aksjon" som blir lagt merke til. Allier dere i små grupper der dere hører hjemme langs Oslofjoden, og jobb med høflighet, men også nådeløshet der reglene bevisst brytes. Allier dere med politiet, og informer gjerne politiet om regelverket. De kjenner det nemlig for dårlig. Det er et faktum, men vi kan endre på det. Personlig skal vi selv overrekke Vestby og Follo politikammer vårt skriv. Slik kan vi kanskje sørge for at anmeldelsene faktisk blir fulgt opp også, og ikke bare henlagt. Uansett; å få politiet til plassen er forebyggende i seg selv. Har du en 100% ulovlig garnlegging, stiller de oftest opp, men bli helst igjen på plassen selv. Det er DU som sitter på kunnskapen, og politiet kan da lettere gjøre sin jobb. Slik er det bare.

Ønsker noen av dere å bruke vårt skriv, kan det la seg gjøre. Dere vil da motta det slik at dere former det for deres gruppe og deres område.

Og til slutt; det er i hovedsak de som bevisst setter ulovlig, gang på gang, som vi er ute etter.

Mvh. Jan.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 153
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

sitat:Opprinnelig postet av kim andre

sånt liker jeg! har dere hatt noen konfrontasjoner med garnfiskere?

uansett håper jeg at dette får en merkbar effekt i deres område. lurt å ha det skriftlig! er det mulig for dere å få oppsynsmyndighet over området?

lykke til!

Vi har hatt dette under plan i flere år, men gidder ikke bry oss om alle teoretiske krav og duppeditter for å få en "formell" myndighet lengre. Det er ikke det viktigste. Det viktigste er å informere, vise at vi følger med, få tatt dem på fersken, og helst også få igjennom en straffereaksjon. Om personen er "oppsynsmann Jan" eller "bare Jan", spiller liten rolle. Det er Jan's integritet og handlekraft som er avgjørende, altså mennesket opp i det hele. Men gå ordentlig inn i materien, og forviss dere om at dere tolker regelverket riktig. Det er litt vanskelig å tolke av og til, men i store trekk er det ganske greit. Ingen forventer av dere at dere kan alt i detalj, men dere bør vite hva slags redskap og garn (om noen) som er tillatt, og for hvem, om maskevidder, senkeregler og datoer, om festepunkter for garn, om merking av garn for fritidsfiskere, om hva "stenging av anadrom fisk sin frie vandring" virkelig betyr, om hvilke retningslinjer som gjelder i en utvidet fredningssone, om lakselovens "uaktsomhetsparagraf" §49 og hvordan den skal tolkes, for å nevne noe... Ja, vi har anmeldelser gående i skrivende stund.

Mvh. Jan.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hørte om et tilfell her på stord! der det var observert garn helt inne ved et elveutløp. noen ringte til politet, men de brydde seg ikke! til slut kom politiet helt fra haugesund[:0] (nesten 6 mil) mens politikammeret her på stord er 500meter fra elveutløpet[:0][:0]

kan vere att det er blitt ne bedring her på vestlandet, men vist det ikke er det så bør det kansje bli gjort noe med:...

må bare minne om at jeg så garn på flere ulovelige plasser i fjor...[ :( !]

foresten ett flott tilltak[ ;) ][ ;) ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Carl

jeg har og gitt beskjed om ulovelig garnsetting, men fikk beskjed om at de ikke hadde kapasitet til sånnt[} :( ]

Så jeg har kappet det i småbiter[ ;) ]

har faktisk fått beskejed av mangen her på øya også, at vist jeg ser ulovelig utsatte garn så skal jeg ta det på land og kappe det i biter... hvem skal vi ikke gå inn på[ ;) ]...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Folkens,

husk at uttalelser om "manglende kapasitet" etc. oftest bunner i frykt, og i mangel på kompetanse. Det blir vår jobb å gi dem den kunnskapen de trenger, lik det eller ikke. I Follo politikammer er det 1 mann (ja, jeg sa 1) som kjenner regelverket noe, men han bryr seg også.

Videre; politiet har selv bedt om å få rapportert miljøkriminalitet. Loven gir rom for bøter og fengsel i 1 år, og i særdeles grove tilfeller opp til 2 år. Det forteller oss at politiet ikke kan "gjemme seg bak loven" ihvertfall. Det blir opp til oss å bruke dette som pressmiddel. Hva skal vi prioritere, om ikke vårt eget miljø?

Alle lokale jeger- og fiskeforeningers oppsyn (inklusive Vestby) gir opp pga. politiets manglende oppfølging (sier de selv). Hvorfor? Det det er snakk om er å knytte til seg 1 eller noen få kontakter, gi dem den informasjonen de trenger, så blir det også lettere for dem å følge opp. Jo, vi burde kanskje forlange at politiet utstrakt kjenner disse bestemmelsene selv, men nå er ikke verden sånn. Vi har en positiv dialog nå, til tross for trange budsjetter, men klarer vi å tvinge 1 eller 2 av disse systematiske garnfiskerne i kne, med påfølgende medieomtale, så har vi kommet langt på vei. Når verden ikke er ideell, må vi ihvertfall gjøre det vi kan. Jeg skulle ønsket meg aktivt oppsyn langsmed hele fjorden jeg, men det krever penger, kunnskap, litt utstyr, men viktigst at alt; folk som tåler en støyt og tør å stå opp.

En historie fra forrige uke: Ulovlig garnlegging i Drøbak. Politiet kontaktes av en observatør. Politiet kommer. Observatøren forhindret fra å være tilstede. Politiet kommer over garnfiskerne med sjøørret i båten. Lar dem gå. I samtale med observatøren senere kan politiet fortelle; "ja, fisken var jo død........" Huffameg. Her trengs info.

Jan.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Garn fisket på lovlig måte er et middel til å skaffe seg fisk til mat på lik linje med slukfiske/fluefiske. Uttalelser om at man ønsker totalforbud mot sildegarn i hele fjorder bunner i fordommer og uvitenhet, samt en egoisme som er uforståelig. Det er jo for pokker ikke bare SØ og laks som er fisk!

Ulovlige garn bør selvsagt fjernes, og folk som fisker ulovlig bør få svi, men jeg har inntrykk av at mange fjerner og bærer seg over garn som faktisk er lovlig satt fordi man ikke kjenner reglene selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Havengel

Garn fisket på lovlig måte er et middel til å skaffe seg fisk til mat på lik linje med slukfiske/fluefiske. Uttalelser om at man ønsker totalforbud mot sildegarn i hele fjorder bunner i fordommer og uvitenhet, samt en egoisme som er uforståelig. Det er jo for pokker ikke bare SØ og laks som er fisk!

Ulovlige garn bør selvsagt fjernes, og folk som fisker ulovlig bør få svi, men jeg har inntrykk av at mange fjerner og bærer seg over garn som faktisk er lovlig satt fordi man ikke kjenner reglene selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo, det er forsåvidt riktig, men når garnene som er lovlig blir satt ut i den hensikt å fiske mest mulig laks og SØ, så der det ikke bra. Jeg mener ikke at SØ og laks er hellig og derfor bør vernes mot alt annet fiske. Men når tjuvfiske med sildegarn blir et problem, så er det et stort problem. Kan du være enig i det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er korrekt. Det er tillatt for norske borgere å sette garn på samlet lengde opptil 210 meter for fangst av andre fiskeslag. Slik sett må vi pr. idag akseptere det, da dette er gjeldende regelverk.

Problemet er at både fredet fisk og andre arter ofte blir offer for i utgangspunktet lovlige garn. Det kommer av at de ofte settes feil, men ikke nødvendigvis. Det er svært vanlig at stor laks og sjøørret går i garn på dypere vannlag. Dette er fisk vi gjerne ville beholdt for videreføring av gode stammer. Andre arter som ikke er ønsket fra garnsetterens side havner også der, og når de gjør det, så er det altså for sent for dem... Vi har også eksempler på at folk drar opp hummer for fote fra garn.

For noen er det kanskje rett å sidestille garnfiske med sportsfiske rent fiskemessig, men sett ut fra et forvaltningsprinsipp blir det helt feil.

Garnfiske for FRITIDSFISKERE i sjøen burde rett og slett totalforbys.

Jan.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har dratt på land og brent opp sjøørretgarn to ganger. Da var jeg rimelig usjenert[ :( ]. Det er ikke tillatt å sette garn i overflata lengre. Sildegarn og makrellgarn skal senkes minimum 3 meter. Tror problemet er på retur her oppe i Trøndelag. Ser ikke mange garn lengre! Dessuten er det flere og flere som som dorger med båt tett langs land, etter at det ble tillatt her oppe, det virker nok også preventivt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share


×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.