Jump to content
Fiskersiden

vekt lengde ørret formel


Recommended Posts

Joda - men du må regne baklengs - dersom du vet om du synes ørreten var feit anslår du k-faktor til ,1-1,3 og dersom den var tynn kjører du 1,0-0,8 da vil du få en grei formening....

Du bruker da K*(lengde i cm)3 / 100 = vekt

Link to comment
Share on other sites

nei- fordi du må vite k faktor. det må fins formler av typen vekt= konstxlengde opphøyd i et eller annet. du kan jo anta en k-faktor- men det er beregningsmessig litt uinterresant.

heller en formel som gjeddeformelen nevnt i en annen tråd. den stemte ganske bra.

Link to comment
Share on other sites

Eg brukte denne: vekt = (cm x cm x cm) / 100

Som er det samme som espen skreiv.

Stemte relativt greit med ein ørret eg fikk. Den var 370 gram ferdig sløyd, og utrekna vekt vart ca 500 gram. litt under 500 gram vil eg tru den var, men nøyaktig vitenskap er dette vel ikke.

Link to comment
Share on other sites

ja, jeg er med på den. men det hadde vært fint om noen forskere hadde utviklet en formel etter stor empiri/ mange tusen ørreter og laget en slags normalfordelt formel med konstant og alfa. kanskje piscator vet om en sånn- han har doktorgrad i statistikk og er flink i det.

Link to comment
Share on other sites

Du vil uansett få en usikker faktor, nemlig K-faktoren, det er jo hele poenget med å regne seg baklengs til K-faktor som sier no om hvilket hold en fisk er i. Normal kondisjon er da 1. Så om du tar utgangspunkt i det eller 1,1 så er du ikke så langt unna. Tror du det er tilfeldig at K-faktoren til en normalt bygd ørret er 1? Neppe - de har nok gjort et brukbart statistisk materiale forsøkte å finne en formel for samsvar mellom lengde og vekt. En normalt bygd ørret er nok nære 1 i K-faktor, men så har man rundet av litt fordi det passer godt med formelen....

Så tipper du skal kunne bruke den md rimelig grei treffsikkerhet. Om ikke så er du avhengig av f.eks et rundmål - ikke uvanlig å bruke på større fisk der man måler omkrets for å finne en formel eller lage en tabell. No sier meg at å måle omkretsen på ørreter fra 300g til et par kilo vil gi en usikkerhet på noen prosent - noe som igjen vil gjøre en god porsjon utslag i en formel - dermed er det nok bedre bruke K-faktoren som den "usikre" faktoren som vil gi et ikke alt for stort utslag på sluttresultatet.

Men for all del - dersom noen skulle ha alt for mye tid til overs er det bare å sette i gang å millimetermåle tusenvis av ørret og komme opp med en bedre løsning....

Link to comment
Share on other sites

vet det . har studert matematikk. usikkerheten er der alltid fordi kondisjonen på ørreten varierer.

milionas- de har regna ut en sånn formel for gjedde som stemmer ganske bra uten k-faktor. derfor hadde kanskje gjort det for ørret også.

ssb regner ikke på sånt. det er det fiskebiologer som gjør.

men så har vel ingen laget en sånn generell formel for ørret som de har for gjedde da. det fins en annen formel- men da må du vite omkrets på ørreten.

Link to comment
Share on other sites

Det finnes jo en formel for ørret - k-faktorformelen. Når du setter k-faktor til 1 så bruker du formelen til Millionas (eller generell formel uten k-faktor om du vil...). Altså: (Lengde i cm)3/100= vekt i gram. Hvor vrient skal det egentlig være?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.