Gå til innhold
Fiskersiden

Ski HK på tur med MS Gotland


mag
 Share

Recommended Posts

Skrevet av Eivind Birkeland

Lørdag formiddag, et kvarter før åpningstid, møter fem Skifiskere utenfor Villmarksbutikken på Jessheim. Martin Gundersen, Lars Tunby, Petter og Johan Fredriksen og Eivind Birkeland. Fire erfarne Frøyafarere og en førstereisgutt. I tillegg er Johans staffordshire bullterrier Zuki med som båtmaskot. Første korte etappe på turen til Frøya er unnagjort og det er tid for de siste viktige utstyrskjøpene. Nye kroker, jigger, svivler, slanger, lodd, sene og stenger blir med ut av butikken. Og selvfølgelig de nyeste utstyrskatalogene som skal studeres inngående de neste åtte timene på veien til Titran helt på sørvest spissen av Frøya. Vel fremme møter vi skipper Fredric Kullin for å legge slagplan for neste dag. Værvarslet ser greit ut, men noe vind gjør at vi bestemmer oss for å satse på seien første fiskedag. Utstyr blir rigget, haspelsnellene får nye fortommer og kasser og bagger blir pakket om mens Big One står for det kulinariske innslaget første kveld på øya.

Første fiskedag legger vi fra kai 0700. Kursen blir satt utaskjærs mot grunnene som skal huse de store seier. På signal fra skipperen lempes fem jigger fra båten. Alle starter med 150 grams sandeel for å lure seien. Det tar ikke lang tid før seien melder sin tilstedeværelse og en 6-7 kilos kommer opp over ripa. Etterfulgt av noen litt større, noen litt mindre og noen pene torsker hogger det til hos Johan. Etter en solid fight kommer dagens første storsei. 12,5 kilo og ny pers. Dette blir dagens største og totalt kommer det opp fem sei over 10 pluss en som lukter på streken. Jeg bryter akkurat 10 kilosgrensa med min største og er storfornøyd! Litt gammel sjø og veldig sterk strøm denne dagen gjør at skipperen har full jobb med å holde båten mens han løper i mellom og klepper fisk og gir fisketips. Fredric er dyktig, alle momenter utføres til toppkarakter. Utpå formiddagen innser vi at sløyejobben begynner å bli stor og vi bestemmer oss for å flytte innover til noen grunner der det kan være mulighet for lyr. Foruten småbrosmer og noe torsk og sei er det bare Lars som klarer å lure lyren. Den nå selvutnevnte lyrkongen får til gjengjeld en flott fisk på drøye seks kilo. Etter en solid sløyejobb disker Petter opp med et nydelig torskemåltid. Værvarselet for neste dag er veldig bra og vi blir etter en kjapp diskusjon enige om å dra på langtur for å finne lange dag 2.

Johan med turens største sei på 12,5kg

IMG_0956_zpsae5b648d.jpg

Valley hill vs sei

IMG_0966_zps55bcd5b1.jpg

Sei på 11kg

IMG_0970_zps1208e081.jpg

Artikkelforfatter med sei på 10kg

IMG_1010_zps509b9ea7.jpg

Lars med nest største på 11,5kg

IMG_1024_zps9e557510.jpg

Før klokka har slått fem er vi på havet. En nydelig soloppgang møter oss på vei mot en av Fredrics hemmelige langeplasser. En halvtime før ankomst slakker skipperen på gassen og vi rigger utstyr og agner opp. Fremme på godplassen er forholdene perfekte. Flatt hav og lite strøm. Fem snører går i vannet og ikke lenge etter har jeg fast fisk. Så kommer det fra skipperen: ”nå må du stå på Lars, alle de andre kjører fisk”. Og noen sekunder senere er også Lars i full aksjon, alle fem står og pumper lange samtidig! Etter to timers fantastisk fiske melder Fredric at det er 250-300 kilo lange i båten. Med fire 18 kilos og de fleste vekter representert under dette blir det en kjapp diskusjon om vi skal gjøre enda et drift og håpe på en av de virkelig store. Alle er enige om at vi har nok lange og er klare for å fiske etter andre arter. Etter et resultatløst forsøk med speedjig etter seien på 150 meters dyp reiser vi på grunnere vann for å prøve kveite, piggskate og store flyndrer. Det blir prøvd både agn- og jigfiske. Lars satser med jig og er den første som får napp. To ganger er det fisk på som gjør noen utras før krokfestet løsner. Så bestemmer skipperen seg for å gjøre noen kast med en sandeel. På fire kast lander det to kveiter. Man kunne mistenke mannen for å vite hva han holder på med.. Lars er den siste som får kontakt med kveite denne dagen. Åtte-ni meter under båten ser han en fisk og er kjapp med å senke jiggen. Kveita tar seg et par runder rundt agnet før den slurper det inn. Tilslaget sitter, stanga går i bue og snella hyler. Fisken gjør et par ordentlige utras og stanger på kveitevis. Men plutselig blir snøret slakt og dagens triple kveiteglipp er et faktum. På vei tilbake til Titran gjør vi unna agnfisket for neste dag. Småseien er i bettet og Petter lander også en torsk på 10+ på seihekla. Torsken får friheten tilbake, vi har mer enn nok å sløye på. Femten timer etter utfart er vi tilbake i leiligheten, Petter svinger igjen grytene og serverer en deilig langemiddag til fem meget tilfredse havfiskere.

Petter med en lange på drøye 16kg

IMG_1085_zps710758a9.jpg

Lars med en av flere lange duble

IMG_1095_zpsea188b97.jpg

Powernap etter lang dags fiske

IMG_1173_zps6a360c6d.jpg

Siste fiskedag er det meldt vestlig frisk bris som skal øke til nordlig kuling. Yr har i alle fall ikke overdrevet vindvarselet, det blåser friskt denne dagen. Vi legger turen inn i Frøyafjorden og ankrer opp på 350-400meters dyp. Det er stor lange eller spisskate som er målet. Zuki, som har vært båtmaskot og stort sett voktet styrhuset de to første fiskedagene, drister seg mer ut på dekk i dag. Hun har fått smaken på fisk og dagens mål er Martins harske makrellagn. I motsetning til resten av oss scorer Zuki ganske høyt på måloppnåelse. Kort fortalt ender vi andre med en god del brosme opp til 6,8kg på toppen. Ikke helt det vi håpet på, men glimrende matfisk!

Ny tur er booket for neste år. Har du lyst til å oppleve variert havfiske er Frøya virkelig stedet. Jeg har i alle fall merket av i kalenderen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Like før jeg flytter til Frøya, som står meg nær ( etter Ålesund)...Hva sier du Frederik ? Finns det plass til mitt verksted og flere "utlendinger" som ønsker å skape flere arbeidsplasser i distriktene :) og som ønsker å skape verdier i landet vi er blitt forelsket i ?

Edit: Fin rapport Martin

Endret av Martin Lopez
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.