Gå til innhold
Fiskersiden

Lite hummer igjen i Indre Oslofjord.


sarepta
 Share

Recommended Posts

Ja,det er jo rene galskapen det som forgår i indre Oslofjord og kanskje andre steder også. Fjorden har i de siste årene vært helt polstret med teiner fra 1.oktober og det var rett og slett vanskelig å fiske mange steder grunnet alle teinene. Jeg skjønner ikke hva folk tenker på når det legges ut så mye redskap og det må jo blinke noen varselslamper når man ser hvor utbredt hummerfiske er.

Selv de store mengdene hummer som vokste opp ved de nye kunstige revene ved Aker Brygge/Tjuvholmen er fullstendig nedfisket.

Her er det bare å avsette flere fredningsområder og i tillegg legge kraftige restriksjoner i mengden fiskeredsskap.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man kan ikke la en så klar rapport om forholdene i fjorden gå fra seg så jeg skrev et lite leserbrev i går og håper det kommer på trykk. Overskriften er, Kunnskapsløs forvaltning. Kanskje andre langs fjorden kan skrive noen i lokalavisen. Man kan velge hvor høyt man vil gå på banen og jeg holder meg til et begrenset geografisk område. Lenger ut i fjorden bør man også komme med restriksjoner men ikke de samme som i områdene hvor det bor mest folk mener jeg mens andre sikkert tenker annerledes.

Marinbiologer fra havforskningsinstituttet har vært på sitt årlige høsttokt slik de har vært helt fra 1919 og årets resultater er nedslående og representerer, i følge dem selv, et nullpunkt. De fant blant annet ikke en eneste torskeyngel fra Oslo til Holmestrand, og de klarte heller ikke å få en eneste velvoksen torsk i garnene på strekningen Svenskegrensa til Kristiansand.

Stort fisketrykk og varmere vann får skylda. Stort fisketrykk kan man gjøre noe med . Forklaringen med varmere vann har jeg liten tro på all den tid man har et rikt fiske i grunne og sikkert like varme Øresund. Hvorfor skulle vannet der være kaldere enn langs Skagerakkysten? Dagens begredelige situasjon er langt på vei villet. Forskerne sier selv at i verneområdet deres ved forskningsstasjon i Arendal og også ved Tvedestrand har man mye stor torsk. Den gyter flere egg av bedre kvalitet enn det "tenårstorsken" langs kysten gjør.
I valget mellom å pålegge yrkes og fritidsfiskere restriksjoner både i kvoter og hvilke fiskeredskap man kan bruke velger man å verne dem i stedet for fisken. Man kan ikke ta levebrødet fra yrkesfiskerne og fritidsfiskerne representerer tradisjoner. Hvorfor har man så stor tro på noe som viser seg ikke å virke? Hvorfor ser man ikke til Øresund hvor tråling har vært forbudt i tiår? Hvorfor tviholder man på noe som er økonomisk og økologisk ødeleggende?
Også i Oslofjorden tviholder man på å holde fiskebestandene på et nullpunkt. Hvorfor? Kysttorsken her ble borte for nesten ti år siden. Ingenting har blitt gjort for å få den tilbake. Man har tvert imot gitt reketrålerne dispensasjon fra påbudet om rist på trålen. Det burde ringe noen bjeller når man ser på hva trålfrie Øresund produserer av fisk, år etter år. Det er på tide at man setter fisken i sentrum ved å fjerne både trål og garn fra fjorden ut til våre områder. Skal vi igjen kunne få stor torsk også fra land nytter det ikke å flikke på noe som har vist seg ikke å virke.
Knut
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tyvärr är det inte trålförbud pga fisket. Det är en av världens mest trafikerade platser och väldigt smalt därför har man förbjutid trålning för att det är för riskfyllt. Dock har detta medfört den bästa och mest artrika plats i svenskt och danskt hav där både sportfiske och småskaligt yrkesfiske är bra. Men som sagt, det har absolut inget med hänsyn till fiskarna att göra, trots att man verkligen ser hur stor effekt det har. I år kom dom dock på att man kunde sandsuga Öresund istället, så flera av de bästa grunden för plattfisk gick från 6-7 m djup ber till 12-15 m istället med en totalförstörd botten utan liv. Så länge politiker utan kunskap bestämmer kvoterna och metoderna utan att lyssna på forskarna kommer det fortsätta tills allt är förstört och vi är på väldigt god väg. Forskarna har förkastat trålning sedan dag ett, och idag har nästan alla hav i världen fiskats ut med livlösa bottnar, utkast av död fisk som inte är av rätt storlek eller typ osv. Havet har aldrig haft en chans eftersom det under ytan inte syns. Hade vi hugget ner vartenda träd i Sverige och Norge hade folk reagerat, men när det sker under vattenytan som inte syns bryr väldigt få sig.

Jag tror det blir bättre den dagen allt är helt förstört. Då kan inte politiken fortsätta för utan fisk kan man inte fiska och sedan får folk vakna och så får vi hoppas att bestånden kan återhämta sig, vilket är långt ifrån säkert.

Det enda man kan göra idag är att inte köpa sådant som är ohållbart fiskat och så att säga inte stötta det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.