Jump to content
Fiskersiden

Braid ved fiske på dypt vann


meis
 Share

Recommended Posts

Ved fiske etter lange/brosme/lysing på dypt vann er det av interesse å bruke så tynn braid som mulig for å holde god bunnkontakt når båten driver. Hvor lavt kan man egentlig gå på braidens bruddstyrke under slikt fiske (forutsatt at man bruker en kraftig mono fortom og at braiden ikke utsettes for slitasje)? 

Jeg spør eksplisitt etter bruddstyrke fordi senetykkelse virker å være et ullent begrep når det kommer til braid. I hvert fall har jeg opplevd å få færre meter 0.20 Berklay Whiplash på en snelle enn da jeg fylte samme snelle med 0.30 Power Pro.

Men altså, hvor langt ned i bruddstyrke kan man gå, gitt at slitasje på braiden ikke er et tema?

Sagt på en annen måte: Under normale omstendigheter, -hvor mange kilos press er det på snøret før bremsen "slipper"?

Nøkkelord: multifilament braid bruddstyrke

Edited by meis
Link to comment
Share on other sites

Tja, finnes vel intet eksakt svar på spørsmålet ditt. Som du skriver er dette med diameter på braid et ullent tema, og produsene jukser mye på dette punktet. Men i dypet er diameter og slitestyrke viktigere enn bruddstyrke. Så lav diameter som mulig innenfor det forsvarlige er viktig for å minimere avdrift og opprettholde bunnkontakt. Kan nok fint klare seg med en bruddstyrke på rundt 10-15kg til lange og brosme. Husk på at fisken knapt veier noe i vannet, og både lange og brosme har jo en tendens til å "flyte opp" når fisken presses oppover i vannlagene på grunn av trykkfallet som gjør at svømmeblære/magesekk blåses opp. Så er det naturligvis litt gambling å gå så langt ned i bruddstyrke hvis det skulle smelle på ei større kveite...

ad slurebrems som "glipper" så handler det mest om kvaliteten på snella, En god snelle for slikt fiske bør ha rundt 20-30lbs (10-20kg) maksimal bremsekraft, tilpasset braidens bruddstyrke (eller omvendt). Hvis man stiller bremsen på "strike" (spakbrems er det som duger til slikt fiske), og kalibrerer denne godt innenfor braidens bruddstyrke, skal verken braiden ryke, eller bremsen gi etter i tilslaget. 10kgs bremsekraft er mye. det man bør gjøre er å teste dette ut hjemme før man drar avgårde.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hei, 

Dette her er en veldig interessant diskusjon som neppe finnes nokon fasit på. 

Akkurat når det gjeld wiplash og styrke, så høres den jo fanastisk ut, men eg har vel sett her inne at 0,24 tilsvarer meir 0.40 i diameter, og dette samsvarer vel med din erfaring og med 0,20 vs 030(0,28) PP

For egen del så bruker eg 0,24 og 028  Daiwa j-braid til havfiske på djupta, men på grunnere vann i nordnorge så går eg gjerne opp i 0,35-0,42 for å litt meir å gå på om dronninga biter. Dette kjeme mest sannsynlig ikkje til å skje, men om det kunne gi meg litt meir å gå på når eg heilt sikkert føkker opp, så er det verdt det. 

 

Angående brems, så bruker eg ca 5 kg brems på snellene, (7 kg på 50LB oppsettet) målt med vekt på strike. då veit eg at eg ikkje bør knekke stenger eller slite snører i mothogg.

For dei som synes dette høres lite ut, så kan man prøve å henge ei halvfull vannbøtte i topshotten og løfte frå golvet og holde lenge. 

 

Håper betraktningene var til hjelp.

Skitt fiske 

JP 

Edited by JanPetter
trykkleifer
Link to comment
Share on other sites

Ser at 0,24 Daiwa j-braid har en bruddstyrke på 18 kg, og det skal jo egentlig holde fint. I hvert fall hvis man bruker en kraftig mono-fortom. 

På grunnere vann er jeg helt enig i å gå opp i dimensjon. Hvis det hugger på en kveite som bestemmer seg for å svømme utfor en bratt kant, så bør man ha litt å gå på. 

Håper du råker på en kveite en gang!

meis

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.