Jump to content
Fiskersiden

All Activity

This stream auto-updates

 1. Past hour
 2. Hei! Jeg har alltid vært en slukdenger og har holdt fluene på god avstand. Kan rett og slett ingenting om flue. Det siste året har jeg prøvd meg med lang stang og bombarda etter sjøørreten med godt resultat. Har da hatt fluene etter duppen fordi jeg tenker fluene (reker, lopper, fiskeimitasjoner) beveger seg friere. Jeg syns imidlertid det er noe herk med lang fortom bak flua og mestrer ikke helt kasteteknikken enda. Tenkte å prøve med etter ørret i skog og fjell med flue og dupp. Ser det er mange tråder om dette fra tidligere men som ikke svarer helt konkret på mine spørsmål så starter en til. Altså: Jeg tenker å bruke dupp nederst til våtfluene (tenker det ikke har så mye å si om de er foran eller bak duppen) Men hva med tørrfluene? Vil disse flyte tilstrekkelig foran duppen eller vil disse fungere best i en fortom bak duppen? Hva med nymfe? Vil det være best å fiske disse bak duppen (ser for meg at de da synker bedre)? Eller vil det gå bra å ha disse foran en intermediate eller synkende dupp? Hva med innsveivingshastighet på de ulike typene fluer? Jeg vet ikke hvordan de ulike typene fluer skal imiteres så jeg vet for eksempel ikke hvordan en puppe, døgnflue osv oppfører seg på eller i vannet. Noen som har erfaring med disse fluesnapperne? Disse vil kanskje fungere best på våtfluer og ikke tørrfluer? Takker for alle svar!
 3. Today
 4. Veterinærinstituttet (VI) Friskmeldingsprogrammet for Gyrodactylus salaris Friskmeldingsprogrammet danner grunnlaget for friskmelding av vassdrag etter at behandling for å utrydde Gyrodactylus salaris er gjennomført. Link: https://www.vetinst.no/overvaking/gyrodactylus-salaris-friskmelding-laksefisk Rapporten "The post-treatment surveillance programme for Gyrodactylus salaris in Norway 2022" kan du laste ned på siden det linkes til.
 5. Veterinærinstituttet (VI) Overvåkingsprogrammet for Gyrodactylus salaris i settefiskanlegg og elver Overvåkingsprogrammets gir oversikt over hvor Gyrodactylus salaris ikke forekommer i norske vassdrag, samt avdekker spredning av parasitten på et tidlig stadium. Link: https://www.vetinst.no/overvaking/gyrodactylus-salaris-overvåkningsprogram Rapporten "The surveillance programme for Gyrodactylus salaris in Atlantic salmon and rainbow trout in Norway 2022" kan du laste ned på siden det linkes til.
 6. Simuleringsmodellen, prosedyrene for rådgiving, resultatene for perioden 2005-11 og konsekvensene av forvaltning etter gytebestandsmål er beskrevet i en fagfellevurdert artikkel i tidsskriftet Environmental Conservation. Artikkelen er en viktig del av kvalitetssikringen av Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) sitt arbeid. Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL): Gytebestandsmål - Metoden for å vurdere oppnåelse av gytebestandsmål publisert internasjonalt Link (artikkelen er fra november 2013): https://www.vitenskapsradet.no/Nyheter/Nyhetsartikkel/ArticleId/4060/Internasjonal-publisering Artikkelen "Reference point based management of Norwegian Atlantic salmon populations" kan du lese her.
 7. Yesterday
 8. Hallais, har en lpxe 9'6 fot #7 fluestang som skal brukes i håelva etter laks(liten elv). Har et sinktip snøre med 1 m sinktip. Blir dette for kortbsinktip. Eventuelt noen andre anbefalinger som ikke koster skjorta til enhåndsen???
 9. Sjekk status for laksebestandene i ulike vassdrag i vår kartløsning. Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL): Status for norske laksebestander - Med fylkesvis inndeling og kartløsning Link: https://vitenskapsradet.no/VRLReport#/map
 10. Norske Lakseelver Nettmøte på Teams - Medlemsmøte om Villaksens dag - 6. juni 2023 Rekruttering til fiske er en viktig oppgave for Norske Lakseelver og Villaksens dag er et perfekt arrangement for å skape mer liv i elva. Vi inviterer til inspirasjonsmøte om Villaksens dag. Link: https://lakseelver.no/nb/events/medlemsmote-om-villaksens-dag
 11. Av Bjørn Tore Kjølholt - Sjøørretveileder Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) Sjøørretriket - Veien gått og veien videre Prosjektet Sjøørretriket er i utgangspunktet satt til tre år med start fra 2021. Nå er prosjektet i det siste planlagte året og i den sammenheng vil sjøørretveilederen gjerne reflektere litt. Link (artikkelen er fra januar 2023): https://www.njff.no/fiske/sjoorretriket/sjoorretriket-veien-gatt-og-veien-videre
 12. Last week
 13. det kan være stor forskjell på hvor mye juling ulik type braid tåler, og den påståtte bruddstyrken sier som regel lite om slitestyrke. Faktisk er det slik at de typene som proklamerer høyest bruddstyrke er minst slitesterke. Jeg har primært brukt to typer braid til mitt kveitefiske; Powerpro og Berkeley x9. Begge har vist god slitestyrke, selv om de er midt på treet når det gjelder relativ bruddstyrke. Jeg har ikke prøvd den lenkede braiden fra Berkeley, men jeg er enig med Ølgylt at hvis man trenger ekstra slitestyrke er den enkleste løsningen å gå opp ett hakk i tykkelse. Og ja, dessverre er braid av god kvalitet alt for dyrt, men dette er definitivt et av stedene jeg ikke sparer penger. Å risikere å gjøre en kjede svakere ved å spare penger er det samme som å spare seg til fant...?
 14. Elvene i Drivaregionen skal behandles på nytt i år, og aktørene i arbeidet informerer om plan for undersøkelser og behandling. Statsforvaltaren i Møre og Romsdal: Årets bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris Link: https://www.statsforvalteren.no/nn/More-og-Romsdal/Miljo-og-klima/Fiskeforvaltning/Gyrobekjemping/arets-bekjempelse-av-lakseparasitten-gyrodactylus-salaris/ Som planlagt fortsetter bekjempelse av den laksedrepende parasitten Gyrodactylus salaris i Drivaregionens elver i Møre og Romsdal fra sensommeren 2023, med klor i Driva og Litldalselva, og rotenon i Usma og Batnfjordselva . Funn av parasitten ovenfor fiskesperra høsten 2022 gir ekstra utfordringer for planleggingen fremover. Veterinærinstituttet (VI): Slik fortsetter bekjempelsen av lakseparasitten G. salaris i Driva-regionen i 2023 Link: https://www.vetinst.no/nyheter/slik-fortsetter-bekjempelsen-av-lakseparasitten-g.salaris-i-driva-regionen-i-2023 Elvene i Drivaregionen skal behandles på nytt i år, og aktørene i arbeidet informerer om plan for undersøkelser og behandling. Drivaregionen: Årets bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris Link: https://www.sunndal.kommune.no/drivaregionen/aktuelt/arets-bekjempelse-av-lakseparasitten-gyrodactylus-salaris.19971.aspx
 15. Laksefiske i Ranaelva i Nordland. Elva renner ut i sjøen ved Mo i Rana. Norske Lakseelver: Video - Bli kjent med Ranaelva - Nasjonal lakseelv Link: https://lakseelver.no/nb/news/2023/05/rana-en-nasjonal-lakseelv
 16. Kinabraid er alltid et sjansespill. Du kan få gode snører, men dimensjonene stemmer aldri. Skal du ha et rimelig alternativ er fladen maxximus helt kurant, og med at det blir mer mekanisk slitasje på snøret i en juksemaskin ville jeg gått godt opp i tykkelse. Berkleysnører holder jevnt over god kvalitet, men de koster jo litt da. og ja markedet flommer over av hype og merkevaregimmicker, og betalte anmeldelser, og juks med dimensjoner
 17. Fisker med juksamaskiner etter torsk og sei. Har kjøpt noe rimelig 8 og 16 braid fra aliexpress. Usikker på om antallet har noe å si, men den med 8 tråder holder ihvertfall i dette tilfellet mye dårligere mot slitasje. Den ryker rett som det er, og får veldig lett skade. Er vel sikkert noen typer/merker som er bedre på dette, men litt vanskelig å finne ekte, objektiv informasjon. Markedet ser ut til å inneholde mye hype og merkevaregimmick. Noen som har en ledetråd? Synes denne fra Berkley ser spennende ut. Blir å teste den hvis jeg finner butikk som selger den her til lands.
 18. Det kommer jo litt an på hvordan du fisker. Men driver man aktivt markfiske med søkke i mindre og mellomstor elver, der kastelengde er uvesentlig og man nødvendigvis sitter fast i bunn titt og ofte, er jeg enig i at mono er best. Det er jo ganske irriterende å måtte knyte på ny fortom. Det samme gjelder om man bruker glidedupp av typen Andersduppen. På snella jeg bruker til tyngre markfiske etter laks, har jeg 0,25 Fireline. Jeg veit at en del laksefiskere mener det er skandaløst, men jeg får en utrolig bra bunnkontakt.
 19. Multi gir mer avstand når man kaster, the end. Det er jo egentlig veldig enkelt, multi gir bedre kastelengde enn mono og du kan fint bruke 2-3 meter monofortom hvis du ikke vil ha multi hele veien inn. Da har du bare fordeler og ingen ulemper.
 20. Har selv en Penn Regiment 20-30. Fungerer alldeles utmerket på kveite. Robust stang, bra finish, og ikke for stiv. Mye stang for penga. Selv har jeg tatt kveite opp til "bare" 18kg på stanga, men en kompis har den samme stanga, og han fikk en 80+ kveite på den for et par år siden, og stanga hadde mer enn bra nok ryggrad til å temme en så stor kveite.
 21. Til markfiske er jeg ikke overbevist om at multi er bedre en mono. Bekjente som bedriver markfiske byttet tilbake til mono etter at de prøvde multi.
 22. Den 10. mai 2023 inviterte Statsforvaltaren i Møre og Romsdal til åpent møte om kjemisk behandling av elvene i Drivaregionen. Møtet ble avholdt på rådhuset på Sunndal kommune. Statsforvaltaren i Møre og Romsdal, Miljødirektoratet, Veterinærinstituttet, Mattilsynet, Lokal koordinator og Norsk institutt for naturforskning (NINA) deltok på møtet. Drivaregionen: Vel gjennomført åpent møte om kjemisk behandling i Driva-regionen Link: https://www.sunndal.kommune.no/drivaregionen/aktuelt/vel-gjennomfort-apent-mote-om-kjemisk-behandling-i-drivaregionen.19937.aspx PS: PDF-versjon av innlegga og opptak av åpent møte om kjemisk behandling av elver i Driva-regionen finner du på siden det linkes til.
 23. Personlig er jeg ikke overbevist over at fisk generelt bryr seg om fortom når det kommer til sluk fisket. Fortom er mer for ekstra sikkerhet mot tenner, stener etc. Multifilament har alle andre fordeler som overlegent bruddstyrke, null minne, mindre diameter men er dårlig på slitestyrke. Så en vil gjerne bruke flurocarbon som fortom for sikkerheten og thats it. Søren at jeg ikke så varslingene før nå etter som du alt har kjøpt fireline. Hadde anbefalt egentlig at du går for braid som f.eks PowerPro fromfor Fireline. Fireline fliser veldig fort da det er smeltet line og ikke flettet som braid. Braid koster litt mer men du får det igjen på holdbarheten og varighet. En rull holder ca 2 sesonger alt etter hvor mye du fisker. Skal gi deg oppsettet mitt, og da kan en rull vare vell så lenger. Tipset mitt er å bruke backing på haspel snella, muligens du har hørt om dette for fluefiske men det er kan også brukes for haspel! Å fylle haspel snella med braid, så bytte ut hele hver sesong kan fort koste litt. Mener dette er helt unødvendig for ørretfiske. Det du gjør er at du fyller snella med ca 50-75m med en tykk billig braid 0.22mm fra f.eks biltema som backing. 60m med Powerpro braid 0.10mm-0,15mm, som hovedline. 1-1,5m fortom i 0,17mm-0,22mm med flurocabon mot snap svivel. Alt etter hvor slitt/flisete hovedlinja blir så bytter du ut kun den delen. På en spole kan man fort få 2-4 sesonger alt etter hvor mye du fisker Fordelen med dette er at du alltid vil ha fersk braid da det er mindre kostbart å bytte. Det vil alltid være nok line i spolen så du slipper krøll da linen legger seg riktig. Du får litt mer distanse da snøret kommer ut av spola lettere, spesielt på shimano sneller.
 24. Supert! Takk for svar:) Veldig lite informasjon å finne ja, men jeg høre med Emblem Grunneierlag:)
 25. Daiwa Tournament 30-60 kan være ett alternativ. Den vil ikke være perfekt til alt over her, men kan være ok til det meste selvom den blir vel kraftig til feks lyr.
 26. Laksefiske i Namsen i Trøndelag. En av Norges beste storlakselver. Norske Lakseelver: Video - Bli kjent med Namsen - Nasjonal lakseelv Link: https://lakseelver.no/nb/news/2023/05/bli-kjent-med-namsen
 27. Okok jeg har egentlig aldri brukt fortom på kastestang men skal kanskje prøve det Endte med en sånn lime grønn fireline.
 28. Ja, nei og kanskje... Sannheten er at mange erfarne ørretfiskere bruker direkte braid til sluk i mange forskjellige farger, grønn, orange, hvit og grå og det funker. Men ingen vet egentlig hvor mye fargevalget har å si, selv om mange kan synse. Selv går jeg for Smoke eller hvite farger. Det beste er å bruke nylonfortom, om du gidder.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.