Gå til innhold
Fiskersiden

PzN

Medlemmer
  • Innholdsteller

    38
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    1

Innlegg skrevet av PzN

  1. Kom meg endelig ut i går etter mye reisevirksomhet de siste par ukene. Prøvde meg på en grunne som grenser til en markant marebakke på Skodje. Hoppet SØ på over halvkiloen der inne. Først rundt kl 18:30, så ble det helt stille frem til solnedgang. Fisket på fløende sjø.

    Begynte fisketuren med en oliven reke, da jeg tenkte at det var for tidlig til at fisken trakk inn på grunna. Gikk så over til en liten vaskebjørn, men fisket med denne når det ikke var aktivitet, så det kan nok være grunnen til at denne ikke gav fisk. Når mørket begynte å falle på så byttet jeg til en svart, gigantisk wolly bugger-hybrid. Aldri fisket med denne, og den var så stor og tung at jeg like godt kunne ha kastet sluk :rolleyes: Mistet fort troen på denne, og fisket med jiggy helt til det ble så mørkt at jeg måtte gi meg. Jiggy er nok ikke helt optimalt på grunt vann, men virket som de jaktet fiskestimer og det var den imitasjonen jeg hadde for hånd.

    Summa summarum: Jeg fikk ikke en dritt. Føler jeg har begynt å forstå hvor jeg skal finne SØ i området rundt Ålesund basert på vær, tidspunkt og tidevann, men jeg har til gode å faktisk få lurt på noe stort. Frustrerende.

  2. Den 27.7.2019 at 20.57, Sesam skrev:

    Det var artig å se en sentrumsnær ørret. Er langt mellom de der desverre. Har prøvd på Emblem et par ganger selv, både med sluk og flue uten å få noe ørret. 

    Hadde tenkt å skrive dette før jeg dro på ferie forrige uke, men glemte av det. 

    Var på Emblemsanden onsdag 7. august for første gang med fluestangen. Var så og si fjære sjø og relativt vindstille. Hoppet i hvert fall fire sjøørreter rundt meg når jeg stod utvadet fra cirka kl 20:30. Den ene var av meget pen størrelse. Så det er definitivt SØ der! Trekker inn på grunna i skumringen. Ingen ville dog ha den reka mi. Mistenker de jaget småfisk.

  3. 14 timer siden, Lorre skrev:

    Det er helt gull!

    Emblem er altså helt dødt? Bor nemlig like ved..

    Man skulle tro at det var en potensielt god SØ-plass, men jeg har aldri vært borti fisk der. Har dog hørt rykter om folk som har fått flott fisk, så du må jo bare prøve :) Blir nok en tur med fluestanga på meg dit igjen. Har kun fisket med sluk de gangene jeg har vært der.

  4. Hei, nordlendinger og tilflyttere! 

    Jeg og min bror planlegger tur til Lofoten fra Ålesund neste sommer, og jeg håper noen snille sjeler her inne er villig til å dele noen tips med meg.

    Hele mor-siden er opprinnelig fra Lofoten og morfar var fisker av yrke siden han ble tenåring. For rundt 50 år siden flyttet familien til Sandefjord hvor morfar etter hvert ble tømrer, men frem til for få år siden så dro de til Lofoten nesten hver eneste sommer. Det er som mamma sier; "Han kom til live igjen når han kom nordpå." 

    Morfar gikk bort i fjor etter et langt liv, og mye fiske-kunnskap gikk bort med han. Heldigvis har onkel tatt på seg å renovere barndomshjemmet til morfar i Evjedalen, og det er nå snart beboelig igjen. Her tilbrakte jeg to flotte sommere og fikk være med morfar ut på "storhavet". Jeg har aldri sett en større skuffelse i en manns øyne når han måtte sette meg av på en holme fordi jeg var så forbanna sjøsyk :P

    Men nok om det. Dette er utgangspunktet vårt; https://goo.gl/maps/jsyF2by4SEFgYdiJ9

    Planen er å gå i fjell, ta et par netter i telt og fiske. Her er det ørret og sjøørret som er hovedmålet. Min bror er ingen fluefisker, men jeg tar med stanga om vær og vind skal tillate det. Men med andre ord så er det fiske fra land som er aktuelt.

    Jeg håper at noen kan gi meg noen tips om fiskevann og plasser som kan være aktuelle for å fange sjøørret. Send gjerne en PM om du ikke vil dele ting på offentlig fora. 

    Håper jeg hører fra dere :)  

  5. En liten oppdatering; Endelig satt den! Eller, det vil si, dette var nummer to den dagen, men definitivt den som var mest Instagram-verdig av de to. Anslår vekten til mellom 500-600g. 

    Det morsomme var at dette var den første turen med fluestang noen sinne, og etter å ha deljet sluker i to sesonger med 0 resultat så fikk jeg to SØ på én dag :D 

    57453808_152529389118788_7186782076138170016_n.jpg

    • Like 1
  6. En liten oppdatering; Endelig satt den! Eller, det vil si, dette var nummer to den dagen, men definitivt den som var mest Instagram-verdig av de to. Anslår vekten til mellom 500-600g. 

    Det morsomme var at dette var den første turen med fluestang noen sinne, og etter å ha deljet sluker i to sesonger med 0 resultat så fikk jeg to SØ på én dag :D 

    57453808_152529389118788_7186782076138170016_n.jpg

  7. Hei,

    Skriver en liten oppdatering slik at fremtidige Google-søkere kan finne frem til informasjon om de får treff på denne tråden.

    Da var utstyret i hus! Jeg tok med meg mye av de gode tipsene som jeg fikk fra dere i denne tråden, og tok noen avgjørelser selv.

    Endte opp med følgende:

    Stang:
    LTS Zalt 9' #6

    Snelle:
    LTS Ephemera #6-9 Dark Olive Gold. Ser umåtelig pen ut sammen med stangen, med kontrasten mellom sølvfargen på stangen og gull på snellen, i mine øyner. Litt skeptisk til om snellen blir litt tung etter noen timer med kasting, men det gjenstår å se. Kjøpt på finn.no, som ny, for 1500 kr inkl frakt og backing.

    Snøre:
    Backing: fulgte med på snellen fra selger. Eneste jeg vet er at bruddstyrke er 20 kg.
    Flueline: Valgte å gå for Guideline Coastal Slow/Int i klasse #6 som er på tilbud til 499 kr, grunnet det nye Coastal Evolve-snøret som er kommet. Ut i fra denne testen av stangen, dog i 9,6', så kaster den WF-snører godt mellom 13-15g, og dette snøret i klasse #6 veier 15,5g. Jeg gikk dermed ikke opp en klasse, @josteink
    Fortom: Valgte å gå for ferdig tapert fortom i intermediate, mer spesifikt Polyleader Saltwater 8' fra Airflo nå i begynnelsen, også tenker jeg å sette på en spiss på 1,5 - 2 meter i fluorkarbon 0,22.

     

    Fikk en relativt erfaren kompis til å teste oppsettet på lørdag, og han elsket i hvert fall stangen. Håper jeg gjør det samme. Har meldt meg på kastekurs 10. april, og tenkte jeg skulle la være å kaste så mye på egenhånd før dette, for å unngå å legge meg til uvaner. Selv om det er fryktelig vanskelig å la utstyret ligge, he-he. 

  8. Den 1.2.2019 at 14.17, josteink skrev:

    Intermediat til sjøaure. Kjøp klasse 7, Dette kan du fint bruke til aurefiske og men ikkje tørt. Har brukt både flyt og intermediat men det er stor forskjell på desse til sjøfiske, og intermeidat er utan tvil eit betre snøre. Det ligg ei del billege snøre ute bla på salg og ebay, du kan vurdera eit slikt som fyrste snøre til å slite litt på. 

    Hei, @josteink, og takk for svar. Forstår jeg deg rett nå så anbefaler du at jeg går opp en snøreklasse til #7 på 6-er stanga mi(?). Mener du dette gjelder for eventuelt flyt-snøre til ferskvann med streamer, eller bør jeg ha #6 til dette?

  9. Takk for svar, @TT! Det er ikke så mye aktivitet på forumet lenger, og spesielt ikke i dette underforumet, så godt at du så posten min :P

    Økonomi er så klart alltid et tema, men hadde vært villig til å betale litt ekstra for en snelle hvis det lønnet seg. Men jeg tar rådet ditt og skjønner at snelle på langt nær er like kritisk når det kommer til fluefiske som med haspel. Jeg ser at snellen du linker er #5/6, er dette mer fordelaktig klasse å gå for enn en som dekker f.eks #5-7?

    I og med at jeg bor i Ålesund sentrum så er det et stykke før man kommer til spesielt gode ørret-vann, men kyst har vi nok av. Med andre ord blir det nok mest fiske etter SØ, selv om dette ikke har gitt noen resultater (ref min tråd under "Vestlandet", he-he-he). Likevel fisker jeg i vann så ofte sjansen byr seg. Ut i fra hva du skriver så har jeg kanskje overvurdert hvor effektivt streamere er i ferskvann(?). Jeg liker et aktivt fiske, og synes tørrflue-fiske virker ganske statisk i forhold til våt, men igjen - jeg har null erfaring. 

    La oss da si at jeg ønsker muligheten å fiske med tørrflue også, må jeg ikke da har to ulike flueliner - én intermediate og en flyt for våt og tørr, eller holder det å bytte fortom, gå ned på dimensjon på spissen og bytte flue? Bør jeg ha to sneller - én for ferskvann og én for saltvann med ulike snører? 

    Ønsker forresten å bruke WF-snøre, ikke skyteklump i begynnelsen. Etter alt jeg har lest er dette enklere å starte med.

     

     

  10. Hei, folkens!

    Tar steget inn i fluefiskerens verden nå. Hadde planer om å kjøpe en typisk "nybegynner-pakke", men jeg slo til på tilbudet på LTS Zalt 9' #6 som angler.no har for øyeblikket til 2495 kr.

    https://www.skittfiske.no/lts/206438/lts-x-1-zalt-4-delt-ekstra-topp-medfølger

    Ble egentlig solgt av omtalen som stangen fikk i Alt om fiske. Selv om aksjonen kanskje er litt mer krevende enn en typisk "nybegynner-stang", så virker det som denne kan brukes til salt og ferskvannsfiske etter ørret. Jeg har snakket med en del fluefiskere og prøvd å finne ut om jeg skulle gå over en #5 eller #6 stang, og fikk mange ulike svar. Grunnen til at jeg slo meg til ro med #6 er fordi at jeg bor på Sunnmøre og det er mye vind, uansett om det er med sjøen eller fiskevann i høyden. Jeg håper ikke jeg har kjøpt katta i sekken med denne stangen(?)

    Fordi jeg nå bare har stang så må jeg ha både snelle og line. Det er mange gode tips til liner i forskjellige tråder, så skal ikke plage dere så mye med det, men jeg setter selvfølgelig pris på konkrete tips som matcher stang/snelle om dere har :)

    Så, til snelle; Nå har jeg jo kjøpt en "mellom-klasse" for å klare meg med én stang til både sjø og ferskvann, og det er ørret det fiskes etter. Kommer nok utelukkende til å fiske med våtfluer. Hovedspørsmålet mitt er hvilken snelle(klasse) jeg skal gå for. Slik jeg forstår det er det bedre med en litt for stor snelle, enn en litt for liten. Anbefaler dere en snelle som dekker #4-6 #5-7 eller #6-9 f.eks? Bør jeg gå opp en klasse i line, til #7 for å gjøre det lettere å kaste?

    Har naturligvis sett på et par sneller, og det er lett å falle på de litt pene/stilige, men også ganske kostbare og håpe på tilbud før april:blush:

    På forhånd takk for svar.

     

     

     

  11. Jeg takker for mange gode tips, @Daggad! Dette vil helst sikkert andre også sette pris på. Mange spennende plasser som skal testes ut så snart temperaturen kryper oppover.

    Er det noen som leser denne posten som har erfaring med fluekasting og kunne tenke seg å tjene noen kroner på privatundervisning? NJFF starter ikke opp sine kastekurs før ut i mai, og jeg vil gjerne starte sesongen tidligere enn dette. :) 

  12. Hei,

    Takk, @Sesam for godt tips angående Vigra og omegn. Den tanken hadde faktisk ikke slått meg at det er spennende bunnforhold der ute (selv om jeg har sett det ofte fra luften). 

    Jeg tok faktisk opp rådet ditt og dro ut på Vigra for å teste nå på søndag. Endte opp med å prøve meg ved Røysa på Vigra og fisket meg bortover mot rullebanen. Veldig greit å få prøve seg, men det var noen utfordringer;

    • Fisket på feil side av øya den dagen, da motvinden plutselig tok seg opp og og sjøen ble røffere
    • Ganske betydelig tang-belte hele veien som ikke kom frem på flyfoto/google maps. Dette lå aaakkurat litt utenfor vade-dybde og gjorde det vanskelig nå frem med kastene til marabakken.
    • Plutselig dukket det opp to hoder av vannet knappe 10 meter foran meg. Og selv om det er artig å se sel på så kort avstand så var det klart at all eventuell SØ hadde flyktet for livet når disse glupske pelsdyrene dukket opp.

    Erfaringen min fra første tur på Vigra oppsummert; Mye tilvekst av tang og tare. Grunnene er dypere enn man skulle tro. Svært vindutsatt, men jeg tror potensialet er stort der.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.