Gå til innhold
Fiskersiden

Sølvreven jakter på Gigalaksen


sølvreven
 Share

Recommended Posts

Skummelt å melde inn laks fordi det er strenge kvoter!! Kvotene må man bare holde seg til og gjerne kunne de vært strengere også B)

Akkurat dette "problemet" tror jeg det er svært få av skal jeg være ærlig. Ser fiskere går bananas nå hvis de ser en smålaks. Ryktet går som ild i tørt gress, smålaks sett i elva ! Og får man smålaksen er det full jubalong. Og er utrolig fornøyd for i det hele tatt å fått en laks. Så kvotene er nok ikke i fare nå nei ser det ut som.

Det som er mye mere betenkelig er at det er blitt så innmari mange urutinerte fiskere i lakseelva for tiden. Alle skal fiske laks, og de fleste vet faktisk ikke hva det går ut på i det hele tatt. Null peiling på regler, og null peiling på hvilke krefter en 8-10 kilos laks har uti elva. Utstyret er mere egnet til å fiske brunørret i et vatn ! Helt utrolig hva man ser.

Og markfortommer som garantert vil ryke hvis en 4-5 kilos går på faktisk. Lurer på hva de fisker etter ? Ørret ? Møtte også en kar med tube/søkke her en dag. Han hadde ikke peiling på regler eller noe som helst mtp. kvoter etc. Og dem er det mange av. Og en som har fisket i Gaula i 15 år ! Danske. Han hadde aldri fått laks over 10 kilo på B/L. Skjønner jeg godt, når jeg så den markfortommen han brukte. 0.38 pillråtten markfortom og like dårlig line på snella ! Markfortommen var i tillegg skjøtet med en blåknute (!!!) og den hadde flere skader og var i elendig forfatning. Og enkel slukknute med skade på knuten pga. bunnkontakt. Og han fisket i sterk strøm. Enn om en 10-kilos eller enda verre hadde gått på ? Det hadde garantert gått rett vest. Jeg prøvde å fortelle ham det, men han var absolutt ikke enig. Så da ga jeg opp. Stakkars mann. Han kommer aldri til å få inn en 8-kilos engang :) Hvis det mot alle odds ville bite på en. At de ikke lærer. Jeg viste ham min fortom, dimensjon og knuter. Men det ville han aldri ha brukt. Kan noen fortelle meg hvorfor folk er så egen ? Jeg skjønner det iallefall ikke.

De 3 siste laksene jeg har sett noen har hatt på er slitt rett av og de går med sluken i kjeften. Og de var ikke store heller. Og fiskerne går fremdeles med dårlige liner og elendige knuter og tror på mirakler. Og tenker ikke på alle laksene som går med redskap i kjeften. Det spretter storlaks flere plasser, og de går med sluk i kjeften alle sammen. Og de er sky som bara rakkern. Typisk at når så mange laks slites, så stopper de opp og holder seg i området i lang tid og går bananas hver gang redskap er i nærheten.

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En mulighet er jo at et eller annet oppsyn går rundt og sjekker utstyr og senetykkelse og bortviser folk fra elva hvis de ikke retter seg etter eventuelle minimumkrav som må kreves! Altså først en sjanse til og dimensjonere riktig,hvis ikke dette følges-ut av elva.Problemet blir da alle privatvaldene....veit jo hvor nøye de er på "ting"der......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er i Gaula en selvskreven regel at det ikke er tillatt å bruke mindre enn 0.45 mono etter fiske på grov laks. Dette var vi fullstendig klar over faktisk på 80-tallet også. Selvjustisen var også mye bedre den gang. Da det var laksefiskere som var i elva som visste hva som rørte seg uti vannmassene. Hørgård var også i så måte ett prakteksempel mtp. bygging av robuste stenger for slikt laksefiske og like vanlig var det at man fikk kjøpt storspoler med grov mono. Utrolig synd også at slike lokale produsenter er fallt bort. Var jo helt vanlig å bruke minst 0.50 på markfiske i gamle dager, og stenger som man kunne pumpe storlaks med.

Antall laks som går med redskap i Gaula nå er skremmende høy ! Og i utg.punktet bør det være ingen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er i Gaula en selvskreven regel at det ikke er tillatt å bruke mindre enn 0.45 mono etter fiske på grov laks. Dette var vi fullstendig klar over faktisk på 80-tallet også. Selvjustisen var også mye bedre den gang. Da det var laksefiskere som var i elva som visste hva som rørte seg uti vannmassene. Hørgård var også i så måte ett prakteksempel mtp. bygging av robuste stenger for slikt laksefiske og like vanlig var det at man fikk kjøpt storspoler med grov mono. Utrolig synd også at slike lokale produsenter er fallt bort. Var jo helt vanlig å bruke minst 0.50 på markfiske i gamle dager, og stenger som man kunne pumpe storlaks med.

Antall laks som går med redskap i Gaula nå er skremmende høy ! Og i utg.punktet bør det være ingen.

Støtter deg i dine betraktninger. Er selv en forkjemper av å dimensjonere utstyret med god margin. Men folk er veldig sta og misliker å bli belært av andre. Det må oppleves selv hvor store krefter som er i sving når en storlaks går medstrøms nedover stryket eller ei storkveite har tatt jigen. Så når drømmefisken er tapt er det på tide å gå i butikken å handle riktig utstyr.

Jeg sier ofte at det finnes en snarvei til suksess ved all sportsfiske og det er å prøve å suge informasjon av folk med erfaring. Men da må man være ydmyk nok til å innrømme at andre har bedre peiling enn seg selv. Og det er erfaringsmessig få som er ydmyk nok til det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det sier også endel om laksefiskere generelt :) Iallefall på nissevaldet jeg fisker på hehe. Mulig toillingan samles der. For der er det nok utrolig mye rart å se. Ingen ting forbauser meg lenger, jeg har sett det meste. Når en mann gang på gang sliter av en storlaks og ikke skjønner hvorfor begynner jeg å spekulere om fiskeren er helt på nett :thumbsup:

Etter mange år i elva går man fremdeles med pillråttent snøre og knuter som jeg får tårer i øgonen av å se på.

Det virker som de rett og slett ikke vil ha inn den store når den biter på. Jeg har (tappet) kun 1 laks på mark (over 10 kilo) gjennom tidene, da gled 0.60 knuten opp ved markangelen når laksen lå på siden 1 meter nedi vannet rett utenfor muren der jeg stod. Men vi fikk kleppet den opp da den var mere død enn levende. Ingen har enda slitt av sluk, med unntak av en bamse brakar på 18-20 kilo som dundret over ei elveør og sleit av nytt 0.60 line i 1997. Har jeg slitt av flere laks ville jeg aldri tilgitt meg sjøl. Ikke bare for laksen, men så til de grader utilgivelig for at jeg hadde vært så sløv når først en fin en beit på. Mye verre å miste en storlaks pga. dårlig utstyr enn at den løsner grepet på redskapen. For det er normalt og kan godt skje rett som det er.

Jeg har i år funnet noen fine sluker inne på grunna, noen fine knalltuber fra en bosnier faktisk også som fisker langs bunn hehe. Fin samling som jeg skal ta vare på. Og de satt fast i ganske så små rullesteiner, så det skulle ikke mye til for å løfte opp de med litt bedre utstyr. Skal innrømme at jeg og noen få til er litt for mye ekstremistisk med tykke liner, men hvorfor ikke. Bruker det samme til smålaksen på mindre elv også, laksen bryr seg ikke noe om fortommen i det hele tatt. Ikke på markfiske på bunn nei. Spørsmålet er bare om den er i bettet eller ikke. Den dagen den på 25,5kg. biter på så er jeg ready for the beast, og skal bærsken døtte mæ pumpe svinet så gæli at han får hakaslepp og kraftig underbitt :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dæm bli bare større og større :D

Trosset leirsuppa inatt. Elva klarnet faktisk endel utover natta, før den begynte å stige på morran. Jeg gikk rett til godplassen, trosset regn og valme fingre og belaget meg på å kjøre løpet fullt ut natta gjennom. Hadde en voldsom trua på at noe ville skje akkurat denne natta. Men som vanlig, det var dødt mellom midnatt og klokka 03:00. Så det var best å sitte i bilen og myke opp fingrene på vifta så det gikk an å få rullet seg noen røyker til morran. Jeg ventet presist til klokka 02:50. Det hadde blitt lyst nok ! Etter mine beregninger ville de første ankomme akkurat nå. 2 karer på den andre siden fungerte som prøvekaniner. Når det ble liv i leiren der, så de at det kom laks opp stryket. Jeg gikk så ned til godplassen igjen, festet på 3 knallfine doggiser og lirket opphenget i kanten nedover en viss godplass. Akkurat da så jeg og de 2 andre karene 2 laks sprette nedenfor oss. Pluss en ovenfor ! Ikke store, sånn rundt 3-4 kilos. Laksen var på gang nok en gang. Helt etter planen. Det er noe magisk med denne timen da det begynner å lysne, da blir det bevegelse i laksene igjen. På andre kastet i den svært så fargete elva satt jeg fast søkket inne ved kanten og det stoppet opp litt. Så begynte det å trekke skikkelig i opphenget. Jeg dundret til, og kauket til karene på andre siden at det bare var en 3-4 kilos. Laksen kom slapt og rolig med opp elva, og det så ut til at det ble en ganske så kort fight egentlig. Laksen kom trygt vekk fra stryket og vel oppe i hølen eksploderte laksen ! Den jaget vilt oppover elva, så ut mot den andre siden, og videre ned igjen. Og sprutet som en gal i overflata. Makan til bajas er det lenge siden jeg har sett. Den ble konvertert til en vilter 8-kilos. Men så begynte det å gå tid, kanskje ett kvarter uti fighten. Da hadde en 8-kilos vært inne forlengst. Og jeg maktet bare ikke å få styrt (pumpet) laksen inn. Den stod pal ute i hølen og nektet å rikke seg. Etter enda 10 minutter med fullt sidepress begynte hannlaksen å bevege seg igjen. Og jeg fikk lirket den inn mot elveøra og dratt den langt inn på trygg grunn :D Dama fra nabovaldet som kom og skulle hjelpe til, trengte bare å se laksen bli slept 10 meter inn på øra med rå makt.

-"Dæven, den er stor Tor".

-"Det der e bættre ingen smålaks nei".

Og jeg hadde en mistanke om at den var noen hakk større enn de tradisjonelle 8-kilosene.

Det var en rå fight, med heftige utras og skikkelig fart uti elva i alle retninger. Og dette kommer sikkert til å bli årets morsomste fight (?)

Så feitmarken kommer virkelig til sin rett i disse dager B)

2lj5lr7.jpg

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk, skulle nesten tru jeg hadde bursdag :D

Ja det er artig når slike lakser eksploderer og blir helt koko uti elva. Steike hvor det spruter i overflata når de freser i hundre frem og tilbake. Og veldig artig når laksen var nedstrøms og jeg så den komme helt inne på grunna og jaget som febrilsk rett oppstrøms. Flerret godt i lina da uti vannet hehe. Men merkelig hvor snill laksene er med det samme de tar marken. Kommer mere enn villig opp til hølen, i trygg avstand fra stryket. Umulig å si hvor store de er før de begynner å gå bananas.

Er vel første natta jeg har fisket meg gjennom uten søvn. Men når det ble sett så himla mye laks like nedenfor samme dag, så måtte det skje noe i løpet av nattetimene like ovenfor. Det ble regn og mørkere natt, og det er ikke all verdens fiskevær egentlig natters tid. Laksene er så og si programmert til å gå videre når et visst lys kommer om morran. Pussig det der.

Når jeg ser hvilken fart det er på laks, og hvor elegant den kan jage fremover i vannet er det ingen sak for den å forsere et langt stryk. Og få til slik fart med så lite bevegelser i kroppen er for meg en gåte :D Snakk om aerodynamisk fasong.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det verste er nok gjort ja. Har regnet jevnt idag også oppi dalen, men endel lettere regn enn det var igår ettermiddag og kveld. Så toppen er nok nådd, også akkurat nå i Gaulfossen. Elva vil nok synke fremover nå. Det rare er at det kom mest laks når elva nærmet seg liten. Det er da det er "lettest" å ta laksen også. Det stopper mere eller mindre opp i nedre deler når elva blir stor. Stikk motsatt av hva som har vært normalt tidligere. Hører det ikke er klondyke på Lundamo heller, skulle vært feitmarkelv der oppe nå til gangs. Med all den laksen vi har sett de siste dagene som passerte. Tipper flaket står og gjemmer seg i en viss høl lenger opp og blir mere synlig når elva kommer ned på et visst nivå igjen. For det var et flak, et skikkelig et som gikk de siste dagene :D

Utrolig egentlig at så lite laks er blitt landet oppover tross alt. Tror det har noe med å gjøre at for mange bruker sluk. Laksen nå er utrolig sky overfor sluken. Og ganske så uvillig til å ta flua også. Jeg skal ihvertfall finne frem Fjordland-pakken igjen (den har enda noen dager igjen før den spaserer selv), og fylle på med litt mere feitmark. For når jeg lukter laks, da er det ingen vits å sitte hjemme med kjerringa og late som om man er avslappet. Og late som om kjerringa betyr mere enn laksen (akkurat nåda). Romantikk og dilldall er det nok av resten av året. Kjære Mega- eller Gigalaks. Pass dokker, reven er på jakt ! Nå kommer jeg og tar dere !

I GO WILD:

Filmet ett par italienere på motsatt side for en stund siden. Videoen kan godt brukes i undervisnings øyemed. Hvordan man IKKE skal ta inn en laks :D

Gå aldri ut i vannet etter laksen hehe. Er mest imponert av zoomen på komp.kameraet B)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

dere har jo trøndervirus i hue og ræva alle mann :D 14 og 17 kubikk, 68 så snakker vi :rolleyes:

Remy da, den gikk ned 4m3 fra KL 14 til KL 17 og synker raskt nå.

24.06.2011 14:00 2.7150 62.2550

24.06.2011 14:30 2.7150 62.2550

24.06.2011 15:00 2.7120 61.8535

24.06.2011 15:30 2.7070 61.1881

24.06.2011 16:00 2.6990 60.1329

24.06.2011 16:30 2.6910 59.0895

24.06.2011 17:00 2.6860 58.4434

24.06.2011 17:30 2.6830 58.0579

24.06.2011 18:00 2.6780 57.4189

24.06.2011 18:30 2.6750 57.0378

24.06.2011 19:00 2.6660 55.9040

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.