Gå til innhold
Fiskersiden

Sølvreven jakter på Gigalaksen


sølvreven
 Share

Recommended Posts

Sitter og blar i gamle bilder fra Gaula (for å lindre smerten at sesongen er over). Spekulerte sterkt på at jeg ikke hadde tatt bildet av første laksen jeg tok i 2005, den 2. juni. Men heldigvis hadde jeg den i boks. En mere smellfeit hunnlaks tror jeg jaggu ikke jeg har sett :lolu: Se på det lille trynet da ! Nesten ikke til å tro. Jeg tok den på sluk som sagt andre dag i sesongen, på klar elv og forholdsvis grunt vatn. Og inn med den på 8-9 minutter, nesten ferdig frosset pga. iskald elv. Fikk faktisk kjeft fra fiskere på den andre siden som syntes at den ikke var så svær som 16,1 kg. Og at jeg hadde lyget på meg noen kilo hehe. Men skinnet bedrar (på langt hold). Lurer jaggu på k-faktoren på denne grisen, har dessverre ikke lengden. Men jeg har ihvertfall ikke sett en mettere laks :shifty: Gapet var så lite at den ikke klarte å svelge over alle treblekrokene.

2pz04y8.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fisken er ssååååååååååå vakker. Fremover hadde imidlertid kunne vært en ide å henge den opp i et tre, slik at vi slipper den linselusa som sniker seg inn på alle bildene :shifty:

Åh, du tenker sikkert på han nedi elva, på gamlevaldet :shifty: Trivelig kar det sjø h1rik. Når det gjelder han som holder laksen, så er han så utrolig sjelden "pen" at han overgår det meste av laksemumser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nydelig fisk! Den dama har hatt næringsvett ja, ingen tvil om det :thumbsu:

Forstå meg rett. Jeg unner virkelig alle ivrige laksefiskere en slik fangst og opplevelse - alikevel sniker tanken seg inn om at det var synd at ikke slike gener fikk videreføres...

Er jeg påvirket av all negativ omtale av villaksens framtid - tror det!

Er sjansen tilstede for at en annen fisker hadde tatt dama istedet for Tor - tror det!

Er dette noe som kommer til å skje også i fremtiden - uavhengig av lover&regler - tror det!

Er det ikke nettopp drømmen om slike drømmefangster vi søker til Gaula,Namsen og Alta - tror det!

Grattis med den Tor - en premiefisk av de mer sjeldne!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Melhus kommunestyre har vedtatt at ny E-6 skal legges på side vest av Gaula fra Kvål og sørover. Enda bra at alt.2 ikke ble noe av, for den ville innebære trafikk og støy tett inntil elva side øst og ei forbaska bru over toppen på Borten/Losen !! Men det ser ut som nyveien vil gå rett over gården til grunneier Nedre Kåsen. Og en ny bru på Kvål skal bygges mot Fornesøyan/Kåsen Vest. Virker som politikerne ikke tar hensyn i det hele tatt til miljøet nede ved lakseelva. Ikke særlig vakkert med ny vei tett inntil elvebredden !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunneier på Kåsen må nok finne seg en ny bolig ja. Ikke rare erstatningen å få heller etter hva jeg har forstått. Det har noe med at boligen taksteres som landbrukseiendom og ikke som boligeiendom. Slettes ikke bra når folk må flytte fra gård og grunn og faktisk må ta seg opp lån for å kunne skaffe seg en tilsvarende bolig som de hadde.

Ikke bra for Lobekken heller dette alternativet. Dette er en av de viktigste bekkene for sjøørreten i gaulavassdraget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forstod det slik at Lobekken skulle prioriteres høyt, hvis trasè kom på vestsiden. Idag ser den iallefall ikke ut, gror nesten igjen den gode gytebekken der nå. Men vi får se, det vil sikkert ta mange år før veien er ferdig. Så inneffektive de er på veibygging her til lands ! Så jo hvor lang tid motorveien ved Melhus tok. Og de raserte idyllen fra Parow-brua og nedover mot travbanen der også. Var trivelig å stå ved elva på østsiden der og fiske, fremfor nå med motorvei tett inntil elva ! Og grunneiere på Borten (øst) slapp å få veien over jordene sine. Kanskje ikke så rart, han ene er jo varaordfører i Melhus Kommune ! Blir helt oppgitt av politikere. Hvorfor i huleste kan de ikke oppgradere den trasè som er nå (E-6), og rette ut den litt her og der ? Blir det for billig ? Miljøet langs elva er jo livsviktig !

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Øh, Sølvreven, hva mener du med at Lobekken gror igjen?? Makan til finere bekk får du jo ikke, ihvertfall de siste par hundre meter før munningen til Gaula. Det er sånn de skal være, før vi retter dem ut, steinsetter og raserer. Nå blir dette tapt, og vi risikerer å sitte igjen med en plastret og sprengsteinbefengt renne av en kanal. Triste greier. Men, at kommunestyret har stemt betyr vel ikke at den siste spikeren i kista er hamret? Det er vel noen instanser som ennå må innom saken før endelig beslutning tas? NVE f.eks..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og nå er det jo lovet noen milliarder til Nord-Trøndelag, noe som visstnok ikke falt i god jord hos enkelte innad i Ap hehe. Så pængan til vei sør for Kvål e nok langt frem i tid heldigvis. Gledelig hvis Lo-bekken er fikset opp da Rigor. Sist jeg vadet over der eller gikk stien like ovenfor Gaula så den ikke ut i det hele tatt. Trær veltet over hele nedre del, og skikkelig urskog. Mulig det er slik ørreten vil ha det ja, men det hadde gått an å ryddet litt der da :blush: Og det var vel bare sand og mudder på bunnen, kanskje litt påfyll med småstein hadde gjort seg ? Så ikke all rogna havnet nedover bekken hver gang den går stor. Bekken på motsatt side (Kaldvella) ser jo ganske så fin ut, iallefall opp til E-6. Der har det jo kommet et nytt boligområde og bekken der er blitt sprengsteinbefengt som du kaller det. Men ifølge en lokal kaill som har gått og lystret i den bekken om høsten hvert bidige år så var det tjukt med s-ø i den i gamle dager. De siste årene bare en og annen pingle helt nederst. Han gjør dette kun av egeninteresse for å ta foto av sjøørreten og se tilstanden til fisken, så ikke snakk om å tjuvfiske altså ! Kaller`n Hiawatha for han ligner :shifty: . Og han fisket tidligere kun med bambusstang i Gaula etter kun sjøørreten på stor elv. Gåfiske. Men jeg ble litt skremt når jeg så hvor ett alternativ for veivalg (øst) var å bygge bro over toppen på B/L. Forslaget lignet mye på plassering av bro akkurat der NRK hadde spent lina over på åpninga. På skrå. Det hadde blitt lite trivelig å fiske der da gitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjøørreten digger veltede trær på kryss og tvers i bekken, bare det ikke blir beverdemning av det til slutt. Beste gyteområdene i Loa er nedre deler, ved den nederste eiendommen (huset). Dette er urørt bekkeløp siden tidenes morgen, ett av nesten ingen igjen, i bekker til Gaula. Nå skal alt jevnes med jorda.

Kaldvella: egentlig skulle sjøørreten gått helt til Kaldvelkfossen,langt pokker oppi dalen der. Kilometer innover...Se på kartet. Det kan den bare glemme i dag, fordi bla Lundamo settefisk har murt opp demning som effektivt stopper vandringen. I tilleg har de rasert en sidebekk til Kaldvella i samme område.De skal jo produsere settefisk som skal berge villfisk-stammene(?)....snakk om dobbeltmoral. Flere kilometer med 4 meter bred grusdominert bekk er mange sjøørreter tapt det....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Samme fyr (Hiawatha igjen) så ofte for noen år siden digre og slamsete hanner og hunner oppi bekken der (Kaldvella) sent på høsten/vinteren. Må vel ha vært laks til strykning og melking på settefiskanlegget det da, noe han sa iallefall. Som hadde blitt dumpet uti bekken. Men det er jo utrolig hvor lite prioritert disse bekkene er oppover dalen. Og kontrollert. For jeg ser ofte (eller lukter) både olje og diesel etc. fra Kaldvella spesielt. Og dette går uti Gaula. Bare å slenge spilloljen uti bekken liksom eller annet dritt fra diverse husstander oppgjennom ! Husker også godt på 90-tallet da det stod tjukt med s-ø spesielt utenfor den bekken hele sommeren. Uansett vannstand. Men kanske de trakk mot utløpet pga. at den var kald og god når Gaula gikk pessvarm. Men det var ut ifra det jeg har hørt bra med gyting oppi der på 80-90-tallet iallefall. Ser jo også at storlaks i meget bra størrelser trekker mot utløpet av bekken selv på ganske så grunt vann i hovedløpet ! Kaldt vann er visst en magnet for laksen også når Gaula går varm. Var mye mindre sjøørret av størrelse liten som hang seg på flua i år, men det tror jeg skyldes at elva aldri ble særlig varm og gode forhold for flua nedre deler i år. Som ifjor f.eks. Så jo en god del småørret uti elva, men de var ikke like glohersk på flua. Og det var jo greit da så ikke muligheter for skade. Men jeg må si at det er forbaska synd at politikerne i det hele tatt tenker på å legge enda mere av E-6 tett inntil elva. Ødelegger idyllen totalt. Og jeg liker heller ikke at mere og mere skog for all del skal hugges ned langs elva. Mye triveligere med litt buskas som kiler i nakken, noen utordringer skal jo vi ha også. Og store trær som henger ut over elva særlig på dyprennesida er gode plasser for laks som ikke liker å bli brun :shifty: . Og disse trærne må da gi endel mat til yngelen, for det vrimler jo med larver som detter ned på elva som den slurper i seg. Blir for sterilt med alle disse sprengte murene langs elva.

Mr. Rigor: Har du noen estimerte tall på hvor mye laks fra settefisk som vil overleve, og gyte ? Satte en kveld og lekte med fantasitall :shifty:

Hvis f.eks. 2% av utsatt yngel overlevde og kom tilbake til elva for å gyte. Utsatt yngel: 100000 stk. Dette er jo bare småtteri i forhold til hva som produseres på o-anlegg. Det ville gitt 2000 villaks til elva. Og med ei snittvekt på 6 kilo (helt vanlig i Gaula) snakker vi 12 tonn laks. Som igjen vil gi 6000 rogn pr. 6-kilos hunn tilbake til elva (i snitt), hvis ikke all reven oppi dalen fisker den opp da. Og vet du om det blir satt ut yngel i Gaula f.eks. ? Og evt. hvor mye ? Vet at for noen få år siden så ble det sprutet ut yngel fra et rør oppe på apeberget på B/L bl.a.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Har lagt ut Mao og resten av revene fra åpningsfisket i Gaula :shifty: .

Knallbra filming av NRK, som vanlig nær sagt. Og her er det mye glede, skuffelse, forhåpninger og alt som hører til under laksefiske hehe. Laksen biter på, vil man få den inn ?

Og særs avslørende og moro er det å titte på dette i etterhånd. Jeg visste ikke at laksefiskerne var så til de grader på høgget, her snakker man om guts hehe. Har mange opptak fra bekjente fra dette døgnet og det legges ned mange timer ser jeg for å få den første laksen. Man trosser vær og vind og nærmer seg zoombie-stadiet !

Men Olav, hvorfor brukte du så liten treble på denne sluken ? Hm, skjerp deg til neste år (17 sekunder uti filmen).

Triumfen lyser ut av øynene til Mao (02:36 uti filmen).

Og skuffelsen over å ha mistet sin første laks er lett synlig Olav-baill hehe (11:20 uti filmen).

Men du står bættre på og ser ut til å ha kommet over i zoombie-stadiet igjen (13:30 uti filmen) Her snakker man om ståpå-vilje !

Og K.A. Jeg synes du er altfor hard med laksebamsen ! Eller kanskje det var bunnen som løftet seg ? (12:40 uti filmen).

Mere pågangsmot mot slutten der Mao trosser vær og vind ! (21:20 uti filmen).

Blir vel alene oppi elva neste år nå, da står reven klar med kameraet. Dokker slipper aldri unna karer hehe.

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har lagt ut Mao og resten av revene fra åpningsfisket i Gaula :shifty: .

Og K.A. Jeg synes du er altfor hard med laksebamsen ! Eller kanskje det var bunnen som løftet seg ? (12:40 uti filmen).

Nydelig sammensatt det der Sølvreven, en gjeng med blide gutter og nydelig musikk.

Bra de ikke filma da jeg gikk på snørra i steinura, da hadde dem "betterdø værtti skræmt", jeg har hakk i skinnleggen fremdeles :)

Vi får håpe at helsa står oss alle bi slik at vi treffes igjen neste år.

Allerede,

lengter jeg etter å kjenne tyngden fra laksen i snøreenden,

lengter jeg etter lukta fra fjellørreten i stekepannen,

lengter jeg etter sol, regn, kameratskap og ensomhet,

lengter jeg etter alt min stang gir meg i vår tosomhet.

Abstinensen er verst de første ukene, så blir det bedre etter hvert, før det blir nærmest uutholdelig i starten av mai igjen.

Vi sees :) (Og det gleder jeg meg til)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

..........med flosshatt....... :lolu: .

Ja, men da må du stille med "Sølvrevens artikalla backing band", iført slagstøvler, irrgrønne boxere og pannebånd, så skal vi vel kunne få laget litt liv :lolu:

Nei, svarte heller, da skal jeg jo fiske laks. Jeg kan ikke som du regne med rødt kort etter et par timer :), så dette har jeg nok ikke tid til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere kan jo bare rope litt høyt, rødkortgjengen på Kåsen kan alltids stille i koret :rock: . Etter årets sesong har jeg førstehånds kjennskap til volum og tone hos flere som vil være der i 2013. Jeg er imidlertid litt usikker på sjangervalget. Rødkortgjengen passer nok helst til noe verdig mørkt mettalisk noe, da det meste gikk i noe gutturale greier som uhrwrææææææææælllllll og en hel del obskøne ord............

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan er valdet? BL. hvordan er det å fiske det foruten at de kan være mye folk, hvordan renner elva stridt, rolig? mye stein på bunn, hvordan er det for markfisk?. hvilet sider fiskes det på begge elle bare en side?. da jeg planlegger tur i starten av neste sesong, hilse på disse "store" gutta, her inne på forumet :showoff: .

takker for all informasjon :turned:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan er valdet? BL. hvordan er det å fiske det foruten at de kan være mye folk, hvordan renner elva stridt, rolig? mye stein på bunn, hvordan er det for markfisk?. hvilet sider fiskes det på begge elle bare en side?. da jeg planlegger tur i starten av neste sesong, hilse på disse "store" gutta, her inne på forumet :showoff: .

takker for all informasjon :turned:

Dette har Sølvreven ikke peiling på! All laksen har får er ren flaks.... :angel:

Er det ikke Silver? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Huff Huff Sigve,

Ja hva skal man si om B,L, som du sier mye folk og alle skal fiske på samme plass, Flott mark elv der alt egentlig, det er ikke noen faste stoppe steder så må lete litt etter laksen, stein på bunnen mye stor stein, skal du ha mest utbytte av turen så ville nok jeg valgt fly stripa der er det mye og fiske på og mann slipper å stå i sko,a på han før deg,

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ok, ja det er greit å vite. når dere fisker med mark, hvilket bly bruker dere da? jeg bruker for de meste "slangebly" og bly line i små elver, fått intrykk av at slangeblyet fisker best. planen er og reise opp 2 dager før opningen og være klar, sjå rundt å studere elva slik at vi er klare til 00.00 1juni :turned: da det går i 60% makkfisk og 40% fluefiske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.